Datum Jelatek, Transit Oriented Development (TOD) Terbaru Di Lembah Klang

Jelatek merupakan kawasan yang terletak di Taman Keramat di Hulu Kelang dengan majoriti kaum Melayu dan terletak 8KM dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Anggaran populasi bagi kawasan ini adalah 400,000 orang berpendapatan RM7,000 – RM30,000 sebulan.

Mampu diakses dengan lebuhraya MRRII, Jalan Jelatek dan juga Putra LRT sama ada di Taman Setiawangsa atau Jelatek.

Baca : 4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020 Nanti

Dari sudut pandang seorang pelabur hartanah, Jelatek merupakan kawasan yang strategik kerana lokasinya sebagai sebuah kawasan matang yang terletak kurang 10 minit dari pusat bandaraya Kuala Lumpur di samping mempunyai kepelbagaian booster hartanah.

Buat pengetahuan anda, terdapat sebuah projek Transit Oriented Development (TOD) yang dinamakan Datum Jelatek.

Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan projek ini merupakan projek paling kontroversi kerana melibatkan Menteri Besar Selangor dan masyarakat setempat.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Disebabkan projek tersebut merupakan projek mewah yang merangkumi unit kediaman pada harga RM700,000 hingga RM11.6 juta, pusat beli belah dan ruang pejabat, majoriti masyarakat Melayu setempat risau akan kebanjiran kaum Cina di kawasan majoriti Melayu.

Keadaan menjadi lebih parah apabila berlaku vandalisme pada tapak projek tersebut dan isu ini telah dipolitikkan ke satu tahap yang serius.

Baca : 8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Setakat April 2019 yang lalu, 70% unit kediaman dan komersial telah dijual dan 60% lot komersial telah disewa menurut pemaju hartanah

Datum Jelatek merupakan satu projek dengan nilai pembangunan kasar RM1.2 bilion yang merangkumi 712 unit kediaman dan empat tingkat pusat membeli belah seluas 13,400 kaki persegi.

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

50% pembeli adalah dari golongan Bumiputera dan 17% daripadanya adalah pembeli yang berasal dari Keramat.

Apa yang mengejutkan adalah, Datum Jelatek menerima senarai 1,097 pembeli Bumiputera berbanding tawaran 674 unit kediaman yang disediakan setakat 14 Januari 2019 yang lalu.

Fasiliti Datum Jelatek

Tingkat 11

 • Laman Rehat
 • Ruang Pejalan Kaki
 • Kolam Renang
 • Air Pancut
 • Stim & Sauna
 • Wading Pool
 • Gymnasium
 • Ruang BBQ
 • Surau
 • Dewan Serbaguna
 • Taman Bunga
 • Bilik Multimedia
 • Wall Climbing

Tingkat 27

 • Teater Suite
 • Studio Aerobik
 • Gymnasium
 • Air Pancut
 • Perpustakaan
 • Ruang Rehat

Rooftop

 • Cabana
 • Ruang BBQ

Booster Hartanah Sekitar Datum Jelatek

 • Hospital Swasta – Gleneagles Kuala Lumpur
 • Pusat Beli Belah – Great Eastern Mall, Ampang Walk, Ampang Point, AEON
 • Sekolah Antarabangsa – Sayfol International School, KL International School,
 • Pengangkutan Awam – Putra LRT (Stesen Jelatek)
 • Lebuhraya – DUKE, AKLEH,
 • Masjid – Masjid Muadz Bin Jabal
 • Pasaraya – Rosyam Mart

Info Projek Datum Jelatek

 • Unit : 708 unit
 • Geran : Tanah Pajakan
 • Tingkat & Blok : 45 Tingkat & 4 Blok
 • Pemaju : DatumCorp International Sdn Bhd
 • Jenis Hartanah : Lot Komersial Servis Residen
 • Keluasan : 550 kaki persegi – 1,645 kaki persegi
 • Lokasi : Kampung Datuk Keramat, 54000, Kuala Lumpur
 • Tawaran Unit : Studio, 1 Bilik, 2 Biik, Suites 3 Bilik
 • Tawaran Pemaju : Setiap unit didatangkan dengan perabot

Sebagai seorang pelabur hartanah, Datum Jelatek boleh diklasifikasikan sebagai projek hartanah idaman kerana sifat projek itu sendiri dan lokasinya dijangka mendapat permintaan yang tinggi.

Datum Jelatek juga dijangka bakal meningkatkan lagi nilai hartanah di sekitar Datuk Keramat.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Dijangka, Datum Jelatek bakal menjadi kediaman golongan elitis Melayu dan lokasi pilihan warga asing profesional gara-gara faktor lokasinya yang strategik dan booster hartanah yang telah tersedia di kawasan matang ini.

Baca : 7 Cara Mudah Nak Dapatkan Penyewa

Permintaan sewaan juga dijangka tinggi dan ini menjadikan projek milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) ini menjadi projek ikonik di Kuala Lumpur.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

 • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
 • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
 • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur