Datum Jelatek, Transit Oriented Development (TOD) Terbaru Di Lembah Klang

Jelatek merupakan kawasan yang terletak di Taman Keramat di Hulu Kelang dengan majoriti kaum Melayu dan terletak 8KM dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Anggaran populasi bagi kawasan ini adalah 400,000 orang berpendapatan RM7,000 – RM30,000 sebulan.

Mampu diakses dengan lebuhraya MRRII, Jalan Jelatek dan juga Putra LRT sama ada di Taman Setiawangsa atau Jelatek.

Baca : 4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020 Nanti

Dari sudut pandang seorang pelabur hartanah, Jelatek merupakan kawasan yang strategik kerana lokasinya sebagai sebuah kawasan matang yang terletak kurang 10 minit dari pusat bandaraya Kuala Lumpur di samping mempunyai kepelbagaian booster hartanah.

Buat pengetahuan anda, terdapat sebuah projek Transit Oriented Development (TOD) yang dinamakan Datum Jelatek.

Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan projek ini merupakan projek paling kontroversi kerana melibatkan Menteri Besar Selangor dan masyarakat setempat.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Disebabkan projek tersebut merupakan projek mewah yang merangkumi unit kediaman pada harga RM700,000 hingga RM11.6 juta, pusat beli belah dan ruang pejabat, majoriti masyarakat Melayu setempat risau akan kebanjiran kaum Cina di kawasan majoriti Melayu.

Keadaan menjadi lebih parah apabila berlaku vandalisme pada tapak projek tersebut dan isu ini telah dipolitikkan ke satu tahap yang serius.

Baca : 8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Setakat April 2019 yang lalu, 70% unit kediaman dan komersial telah dijual dan 60% lot komersial telah disewa menurut pemaju hartanah

Datum Jelatek merupakan satu projek dengan nilai pembangunan kasar RM1.2 bilion yang merangkumi 712 unit kediaman dan empat tingkat pusat membeli belah seluas 13,400 kaki persegi.

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

50% pembeli adalah dari golongan Bumiputera dan 17% daripadanya adalah pembeli yang berasal dari Keramat.

Apa yang mengejutkan adalah, Datum Jelatek menerima senarai 1,097 pembeli Bumiputera berbanding tawaran 674 unit kediaman yang disediakan setakat 14 Januari 2019 yang lalu.

Fasiliti Datum Jelatek

Tingkat 11

 • Laman Rehat
 • Ruang Pejalan Kaki
 • Kolam Renang
 • Air Pancut
 • Stim & Sauna
 • Wading Pool
 • Gymnasium
 • Ruang BBQ
 • Surau
 • Dewan Serbaguna
 • Taman Bunga
 • Bilik Multimedia
 • Wall Climbing

Tingkat 27

 • Teater Suite
 • Studio Aerobik
 • Gymnasium
 • Air Pancut
 • Perpustakaan
 • Ruang Rehat

Rooftop

 • Cabana
 • Ruang BBQ

Booster Hartanah Sekitar Datum Jelatek

 • Hospital Swasta – Gleneagles Kuala Lumpur
 • Pusat Beli Belah – Great Eastern Mall, Ampang Walk, Ampang Point, AEON
 • Sekolah Antarabangsa – Sayfol International School, KL International School,
 • Pengangkutan Awam – Putra LRT (Stesen Jelatek)
 • Lebuhraya – DUKE, AKLEH,
 • Masjid – Masjid Muadz Bin Jabal
 • Pasaraya – Rosyam Mart

Info Projek Datum Jelatek

 • Unit : 708 unit
 • Geran : Tanah Pajakan
 • Tingkat & Blok : 45 Tingkat & 4 Blok
 • Pemaju : DatumCorp International Sdn Bhd
 • Jenis Hartanah : Lot Komersial Servis Residen
 • Keluasan : 550 kaki persegi – 1,645 kaki persegi
 • Lokasi : Kampung Datuk Keramat, 54000, Kuala Lumpur
 • Tawaran Unit : Studio, 1 Bilik, 2 Biik, Suites 3 Bilik
 • Tawaran Pemaju : Setiap unit didatangkan dengan perabot

Sebagai seorang pelabur hartanah, Datum Jelatek boleh diklasifikasikan sebagai projek hartanah idaman kerana sifat projek itu sendiri dan lokasinya dijangka mendapat permintaan yang tinggi.

Datum Jelatek juga dijangka bakal meningkatkan lagi nilai hartanah di sekitar Datuk Keramat.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Dijangka, Datum Jelatek bakal menjadi kediaman golongan elitis Melayu dan lokasi pilihan warga asing profesional gara-gara faktor lokasinya yang strategik dan booster hartanah yang telah tersedia di kawasan matang ini.

Baca : 7 Cara Mudah Nak Dapatkan Penyewa

Permintaan sewaan juga dijangka tinggi dan ini menjadikan projek milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) ini menjadi projek ikonik di Kuala Lumpur.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!