Kisah Anak Malaysia Jadi Jutawan Hasil Jual Gelang Getah, Loom Bands

Jual gelang getah pun boleh jadi jutawan? Itulah yang berlaku kepada seorang lelaki kelahiran Malaysia yang berbangsa Cina.

Loom Bands merupakan gelang getah berwarna-warni yang telah mencetus satu fenomena di seluruh dunia sekaligus mengubah hidup lelaki yang bernama Cheong Choon Ng.

Beliau yang kini menetap di Detroit mula berhijrah ke Amerika Syarikat untuk melanjutkan pelajaran pada tahun 1991. Beliau mempunyai ijazah sarjana dalam bidang kejuruteraan mekanikal daripada Wichita State University.

Beliau juga pernah bekerja sebagai jurutera ‘crash-test’ untuk Nissan Motor Company.

Idea untuk menghasilkan Loom Bands ini timbul ketika beliau bermain bersama-sama dengan anak perempuannya. Ketika itu, anak-anaknya sedang membuat perhiasan menggunakan gelang getah.

Cheong Choon Ng ingin turut mencuba, tetapi beliau dapati jarinya terlalu besar. Beliau kemudiannya membuat beberapa ujikaji lalu menghasilkan prototaip menggunakan pegboard kayu dan cangkuk gigi.

Anak-anaknya amat tertarik dengan rekaan bapa mereka itu lalu menggunakannya untuk menghasilkan hadiah kepada rakan-rakan dan jiran mereka.

Anaknya Teressa jugalah yang mencadangkan kepada beliau untuk menghasilkan dan menjual Loom Bands tersebut kepada orang ramai.

Kredit Gambar: USA Today

Dengan bermodalkan USD10,000, beliau memilih untuk menghasilkan komponen-komponen produknya di kilang yang terletak di China. Apabila komponen tersebut siap, komponen-komponen tersebut akan dihantar ke rumahnya untuk dipasang oleh beliau dan dibantu oleh isterinya.

Nama Rainbow Loom pula dilhamkan daripada saudara-maranya.

Pada peringkat awal, produknya dijual secara online kurang mendapat sambutan. Ini kerana kebanyakan orang tidak tahu untuk menghasilkan aksesori baru menggunakan ciptaannya itu.

Apa yang dilakukan beliau? Beliau telah memuat naik video anak-anaknya mengajar cara menggunakan Loom Bands tersebut.

Nasibnya mulai berubah pada tahun 2012 apabila pemilik Learning Express Toys, yang memiliki rangkaian francais sebanyak 130 buah kedai telah mengambil 24 set produknya untuk dijual.

Mereka merupakan peruncit pertama yang menjual Rainbow Loom di pasaran terbuka. Dalam masa dua hari, permainan ini telah habis dijual dan pihak Learning Express Toys telah menelefon Cheong Choon Ng untuk re-order produk tersebut.

Bermula daripada situ, permintaan terhadap Rainbow Loom terus meningkat. Gelang getah yang pada mulanya merupakan permainan kanak-kanak kini telah diterima baik di seluruh dunia untuk dijadikan sebagai aksesori.

Kredit Gambar: Finance Twitter

Bintang-bintang selebriti dunia turut menggayakan Rainbow Loom sebagai aksesori seperti Miley Cyrus, David Beckham, Kate Middleton, Prince William dan ramai lagi.

Cheong Choon Ng akhirnya terpaksa berhenti kerja di Nissan untuk menumpukan perhatian kepada perniagaannya.

Sumber Rujukan:

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.