Mencari Medical Card Terbaik? Tipu Semua Tu. Fahamkan 5 Perkara Ini

Bagi yang berkemampuan, mungkin Medical Card ini sudahpun di‘cover’ oleh Pelan Takaful anda. Tapi, ada sesetengah orang belum ada Medical Card sendiri sebab belum ada keperluan. Mungkin ianya ditanggung oleh majikan. Atau anda selama ini memang lebih suka pergi ke Hospital Kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan.

Tapi bila melibatkan anak-anak, barulah berasa perlu untuk ada Medical Card.

Jadi, Medical Card yang mana terbaik di pasaran?

Medical Card yang patuh syariah seperti PruBSN Takaful, AIA Public Takaful, Great Eastern Takaful, AmmetLife Takaful, Zurich Takaful dan banyak lagi.

Kalau ditanya pada ejen takaful, sah-sah akan kata syarikat takaful dia yang terbaik. Melainkan ejen tersebut betul-betul jujur dan prihatin terhadap keperluan anda. Oleh itu, penting untuk kita sendiri mengenalpasti faktor yang perlu dipertimbangkan selain harganya.

5 Perkara Kena Faham Supaya Tak ‘Tertipu’ Dengan Medical Card

1. Jenis Coverage – Tahunan Atau Seumur Hidup?

Ada 2 jenis coverage yang terdapat pada Medical Card yang perlu anda tahu untuk bezakan, iaitu perlindungan seumur hidup (life time coverage) atau perlindungan tahunan (annual coverage).

Menurut ramai ejen takaful yang berpengalaman, apabila ditimpa penyakit, situasi yang biasa berlaku adalah seseorang tidak dapat menampung jumlah kos perubatan kerana telah mencapai had perlindungan tahunan, contohnya RM 100,000/tahun.

Menurut akhbar tempatan bertarikh Mei 2017, rawatan kanser paling minima di hospital swasta adalah RM20,000 dan ia boleh mencecah hingga ratusan ribu ringgit. Jadi, apabila keadaan bertambah buruk, seseorang perlu menampung dengan wang sendiri walaupun mempunyai Medical Card.

Jangan keliru, ejen takaful kadang-kadang suka sebut angka yang besar-besar.

“Bro, jangan risau…Medical Card ni cover sampai RM500,000”

Biasanya, itu had seumur hidup. Kalau had tahunan cuma RM100,000 dan kalau kita jatuh sakit, bila habis saja had tu, kita terpaksa keluar dari hospital swasta walaupun had seumur hidup masih berbaki RM400,000.

2. Co-Takaful / Co-Payment atau Full Payment?

Co-Takaful ialah peratusan yang perlu ditanggung sendiri setiap kali claim. Contoh 10% dari bil setiap kali masuk wad dan setiap kali follow up. Biasanya ada limit antara RM300 ke RM1,000 setiap kali masuk wad atau follow up.

Co-Payment pula ialah peratusan yang perlu ditanggung dari bil-bil lain (selain caj bilik) yang dikenakan bila client naik taraf bilik wad melebihi had bilik.

Teliti terma dan syarat dalam Medical Card sama ada ianya menawarkan pelan yang ada co-payment. Walaupun harganya nampak murah, tapi ia mungkin akan menyusahkan anda apabila ditahan wad nanti.

Jadi, kalau masa kecemasan tak bawa cash, susahlah. Tapi, kalau anda rasa lebih jimat begitu, terpulang.

3. Renewal – Yearly Atau Guaranteed?

Bagi Medical Card yang diperbaharui setiap tahun (Yearly Renewable), pembaharuan bergantung kepada claim review setiap tahun. Kalau pernah claim banyak, maksudnya ada kemungkinan akan kena caj tambahan, syarat pengecualian, dan sebagainya hingga ia boleh menghilangkan faedah Medical Card anda. Malah, ia mungkin menyukarkan anda untuk memohon Medical Card baru dari melalui syarikat lain.

Maka, pastikan perkara ini dijelaskan secara terperinci oleh ejen.

Medical Card yang jenis Guaranteed Renewal lebih terjamin kerana syarikat tidak boleh menamatkan Medical Card anda sesuka hati atau menambah sebarang caj melainkan bila anda tak bayar atau lifetime limit dah habis. Jadi, walaupun pernah claim banyak kali untuk penyakit yang sama atau penyakit berisiko tinggi, anda tak perlu risaukan sebarang caj ‘tersembunyi’.

4. Harga Hospital / Wad

Kalau terjadi sesuatu, hospital mana yang paling selesa untuk dirujuk? 
Berapa harga wad bilik di hospital tersebut?
Adakah harga tersebut bersesuaian dengan kawasan tempat tinggal anda?

Ini adalah persoalan yang berbaloi untuk anda renungkan kerana faktor lokasi memainkan peranan penting juga. Kalau duduk di Lembah Klang, harga untuk bilik single RM250 sehari tu masih boleh dapat lagi.

Selain itu, kena realistik untuk memikirkan sama ada jumlah coverage tersebut tahan inflasi. Jadi, adakah harga bilik wad yang ditawarkan masih relevan untuk tempoh 10 tahun dari sekarang?

 5. Polisi Boleh Ubah Atau Tetap

Akhir sekali, jangan lupa semak sama ada polisi Medical Card anda adalah tetap atau boleh ubah. Jangan lupa teliti betul-betul pada bahagian Portfolio Withdrawal Condition kerana sesetengah orang mungkin tak faham bab ni.

Klausa Portfolio Withdrawal Condition ini membenarkan syarikat insurans untuk menarik balik produk dari pasaran dengan memberi notis 30 hari. Walaupun menjanjikan guaranteed renewal, ia membolehkan syarikat tersebut untuk berhenti menanggung claim yang terlalu banyak. Dalam erti kata lain, tak salah untuk mereka ‘lepaskan diri’!

Tiada Istilah Medical Card Terbaik

Kenapa Tak Suka Ejen Takaful?

Maaf, tiada istilah Medical Card terbaik, tetapi yang ada adalah “paling sesuai”.

Jadi kalau sudah ada Medical Card, buka balik polisi tu. Baca dan faham apa yang dia cover.

Jangan asyik bertangguh, sebab Medical Card biasanya akan kecualikan coverage untuk sakit yang dah ada dalam rekod kita selama 5 tahun kebelakangan – tak kiralah rekod pada hospital kerajaan, hospital swasta, atau klinik.

Jadi sebaiknya Medical Card ini diambil semasa umur muda sebab bayaran premium bulanannya murah.

Harganya tak akan berubah walaupun harga semasanya dah naik banyak kali bila umur kita semakin meningkat. Maksudnya, lagi awal kita mula, lagi murah kita bayar. Barulah jimat!

Sumber gambar : IZZ Group – AIA Public Takaful

Baca juga baca Rasa Rugi je Bayar Takaful Tiap-Tiap Bulan?

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prudential Malaysia Bekerjasama Dengan KWSP Untuk Memperkasakan Ahli-Ahli KWSP Serta Insan Tersayang Ke Arah Kebebasan Kewangan

Penyedia perkhidmatan insurans dan takaful keluarga terkemuka memberdayakan akses kepada pelan kewangan mampu pilik melalui i-Lindung KWSP

Penyedia perkhidmatan insurans dan takaful keluarga terkemuka memberdayakan akses kepada pelan kewangan mampu pilik melalui i-Lindung KWSP.

Untuk mendapatkan pelan perlindungan ini, para ahli hanya perlu log masuk ke aplikasi telefon bimbit KWSP i-Akaun, di bahagian Pelan Perlindungan Ahli, pilih pelan perlindungan yang bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi turut merangkumi pasangan dan anak-anak. Selanjutnya, bayaran boleh dibuat melalui pemotongan dari KWSP.

“Sejak pelancaran i-Lindung, respon dan permintaan yang diterima bagi pelan-pelan perlindungan KWSP telah mendapat sambutan yang menggalakkan. Ramai rakyat Malaysia mahukan pelan perlindungan yang mampu milik serta komprehensif untuk mereka dan insan tersayang, khususnya dalam lanskap ekonomi yang mencabar ini. Ini telah mendorong kami untuk melancarkan PRUGuard Family dan PRUCare Family. Kini, ahli-ahli KWSP boleh melindungi diri serta keluarga melalui KWSP,” jelas Encik Lim Eng Seong, Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Assurance Malaysia Berhad.

“Kos sara hidup dan penjagaan kesihatan dilihat terus meningkat. Sebagai penyedia perkhidmatan insuran dan takaful keluarga terkemuka dalam negara, kami amat memahami keperluan untuk menghasilkan pelan-pelan perlindungan bagi mengatasi cabaran ini. Seperti yang dilaporkan oleh PIDM, rakyat mudah terlepas pandang mengenai kepentingan untuk mendapatkan perlindungan memandangkan ramai yang masih kurang memahami impak risiko kewangan dan kejadian yang tidak diduga.

Mereka juga beranggapan bahawa insurans adalah mahal dan lebih cenderung untuk melabur simpanan untuk tujuan lain. Melalui kerjasama dengan KWSP, kami berharap dengan pelan PruBSN Lindung Famili dan PruBSN Cegah Famili dapat membantu lebih ramai rakyat Malaysia untuk melindungi diri mereka dan ahli keluarga daripada situasi luar jangkaan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail.

PRUGuard Family dan PruBSN Lindung Famili (Perlindungan Hayat Bersyarat) PRUGuard Family dan PruBSN Lindung Famili adalah pelan-pelan perlindungan bertempoh yang efektif memberikan perlindungan kepada individu dan tanggungan sehingga RM200,000. Pelan-pelan perlindungan ini akan diperbaharui secara tahunan, memberikan jaminan dan perlindungan kewangan kepada individu dan keluarga apabila berlaku perkara yang tidak diduga seperti berlaku kematian serta hilang upaya menyeluruh atau kekal (TPD). Kos bagi PRUGuard Family dan PruBSN Lindung Famili adalah serendah RM13.802 setiap tahun bagi setiap ahli yang dilindungi dan menyediakan manfaat tambahan sekaligus kepada individu dan tanggungan sehingga 300% di atas jumlah yang dilindungi, apabila berlaku kematian akibat kemalangan.

PRUCare Family dan PruBSN Cegah Famili (Perlindungan Penyakit Kritikal) PRUCare Family dan PruBSN Cegah Famili memberikan peluang kepada rakyat Malaysia dan ahli keluarga mereka untuk memiliki pelan perlindungan penyakit kritikal yang berpatutan. Pelan-pelan perlindungan ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai peracangan masa hadapan sekiranya mereka didiagnos dengan penyakit kritikal atau sudah meninggal dunia. Pelan-pelan perlindungan ini turut menjamin pembaharuan pelan secara tahunan serta kos serendah RM16.303 setiap tahun untuk setiap ahli yang dilindungi. PRUCare Family dan PruBSN Cegah Famili memberikan perlindungan kepada 43 jenis penyakit kritikal sehingga RM200,000 serta manfaat bayaran sekaligu sekiranya individu tersebut atau tanggungan meninggal dunia.

Selain itu, PAMB dan PruBSN juga akan menganjurkan Kempen Fam-tastic Bonanza bermula 5 Februari 2024 sehingga 30 April 2024. Kempen ini akan memberikan peluang kepada semua ahli KWSP yang melanggan mana-mana pelan perlindungan untuk memenangi pelbagai ganjaran seperti:

• E-Baucer Shell bernilai RM30 bagi 3,000 ahli KWSP yang pertama
• Hadiah-hadiah Fam-tastic Bonanza:
o Hadiah Utama – Baucer Percutian bernilai RM10,000 untuk seorang pemenang
o Tempat Kedua – e-Baucer Harvey Norman bernilai RM5,000 untuk dua orang pemenang
o Tempat Ketiga – Baucer AEON bernilai RM2,000 untuk 10 orang pemenang
o Tempat Keempat – e-Baucer Shopee bernilai RM1,000 untuk 20 orang pemenang
o Saguhati – e-Baucer Lazada bernilai RM100 untuk 200 orang pemenang

Untuk maklumat lanjut mengenai pelan-pelan perlindungan baru yang mampu milik serta manfaatnya, sila layari www.prudential.com.my dan www.prubsn.com.my.