Mencari Medical Card Terbaik? Tipu Semua Tu. Fahamkan 5 Perkara Ini

Bagi yang berkemampuan, mungkin Medical Card ini sudahpun di‘cover’ oleh Pelan Takaful anda. Tapi, ada sesetengah orang belum ada Medical Card sendiri sebab belum ada keperluan. Mungkin ianya ditanggung oleh majikan. Atau anda selama ini memang lebih suka pergi ke Hospital Kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan.

Tapi bila melibatkan anak-anak, barulah berasa perlu untuk ada Medical Card.

Jadi, Medical Card yang mana terbaik di pasaran?

Medical Card yang patuh syariah seperti PruBSN Takaful, AIA Public Takaful, Great Eastern Takaful, AmmetLife Takaful, Zurich Takaful dan banyak lagi.

Kalau ditanya pada ejen takaful, sah-sah akan kata syarikat takaful dia yang terbaik. Melainkan ejen tersebut betul-betul jujur dan prihatin terhadap keperluan anda. Oleh itu, penting untuk kita sendiri mengenalpasti faktor yang perlu dipertimbangkan selain harganya.

5 Perkara Kena Faham Supaya Tak ‘Tertipu’ Dengan Medical Card

1. Jenis Coverage – Tahunan Atau Seumur Hidup?

Ada 2 jenis coverage yang terdapat pada Medical Card yang perlu anda tahu untuk bezakan, iaitu perlindungan seumur hidup (life time coverage) atau perlindungan tahunan (annual coverage).

Menurut ramai ejen takaful yang berpengalaman, apabila ditimpa penyakit, situasi yang biasa berlaku adalah seseorang tidak dapat menampung jumlah kos perubatan kerana telah mencapai had perlindungan tahunan, contohnya RM 100,000/tahun.

Menurut akhbar tempatan bertarikh Mei 2017, rawatan kanser paling minima di hospital swasta adalah RM20,000 dan ia boleh mencecah hingga ratusan ribu ringgit. Jadi, apabila keadaan bertambah buruk, seseorang perlu menampung dengan wang sendiri walaupun mempunyai Medical Card.

Jangan keliru, ejen takaful kadang-kadang suka sebut angka yang besar-besar.

“Bro, jangan risau…Medical Card ni cover sampai RM500,000”

Biasanya, itu had seumur hidup. Kalau had tahunan cuma RM100,000 dan kalau kita jatuh sakit, bila habis saja had tu, kita terpaksa keluar dari hospital swasta walaupun had seumur hidup masih berbaki RM400,000.

2. Co-Takaful / Co-Payment atau Full Payment?

Co-Takaful ialah peratusan yang perlu ditanggung sendiri setiap kali claim. Contoh 10% dari bil setiap kali masuk wad dan setiap kali follow up. Biasanya ada limit antara RM300 ke RM1,000 setiap kali masuk wad atau follow up.

Co-Payment pula ialah peratusan yang perlu ditanggung dari bil-bil lain (selain caj bilik) yang dikenakan bila client naik taraf bilik wad melebihi had bilik.

Teliti terma dan syarat dalam Medical Card sama ada ianya menawarkan pelan yang ada co-payment. Walaupun harganya nampak murah, tapi ia mungkin akan menyusahkan anda apabila ditahan wad nanti.

Jadi, kalau masa kecemasan tak bawa cash, susahlah. Tapi, kalau anda rasa lebih jimat begitu, terpulang.

3. Renewal – Yearly Atau Guaranteed?

Bagi Medical Card yang diperbaharui setiap tahun (Yearly Renewable), pembaharuan bergantung kepada claim review setiap tahun. Kalau pernah claim banyak, maksudnya ada kemungkinan akan kena caj tambahan, syarat pengecualian, dan sebagainya hingga ia boleh menghilangkan faedah Medical Card anda. Malah, ia mungkin menyukarkan anda untuk memohon Medical Card baru dari melalui syarikat lain.

Iklan

Maka, pastikan perkara ini dijelaskan secara terperinci oleh ejen.

Medical Card yang jenis Guaranteed Renewal lebih terjamin kerana syarikat tidak boleh menamatkan Medical Card anda sesuka hati atau menambah sebarang caj melainkan bila anda tak bayar atau lifetime limit dah habis. Jadi, walaupun pernah claim banyak kali untuk penyakit yang sama atau penyakit berisiko tinggi, anda tak perlu risaukan sebarang caj ‘tersembunyi’.

4. Harga Hospital / Wad

Kalau terjadi sesuatu, hospital mana yang paling selesa untuk dirujuk? 
Berapa harga wad bilik di hospital tersebut?
Adakah harga tersebut bersesuaian dengan kawasan tempat tinggal anda?

Ini adalah persoalan yang berbaloi untuk anda renungkan kerana faktor lokasi memainkan peranan penting juga. Kalau duduk di Lembah Klang, harga untuk bilik single RM250 sehari tu masih boleh dapat lagi.

Selain itu, kena realistik untuk memikirkan sama ada jumlah coverage tersebut tahan inflasi. Jadi, adakah harga bilik wad yang ditawarkan masih relevan untuk tempoh 10 tahun dari sekarang?

 5. Polisi Boleh Ubah Atau Tetap

Akhir sekali, jangan lupa semak sama ada polisi Medical Card anda adalah tetap atau boleh ubah. Jangan lupa teliti betul-betul pada bahagian Portfolio Withdrawal Condition kerana sesetengah orang mungkin tak faham bab ni.

Klausa Portfolio Withdrawal Condition ini membenarkan syarikat insurans untuk menarik balik produk dari pasaran dengan memberi notis 30 hari. Walaupun menjanjikan guaranteed renewal, ia membolehkan syarikat tersebut untuk berhenti menanggung claim yang terlalu banyak. Dalam erti kata lain, tak salah untuk mereka ‘lepaskan diri’!

Tiada Istilah Medical Card Terbaik

Kenapa Tak Suka Ejen Takaful?

Maaf, tiada istilah Medical Card terbaik, tetapi yang ada adalah “paling sesuai”.

Jadi kalau sudah ada Medical Card, buka balik polisi tu. Baca dan faham apa yang dia cover.

Jangan asyik bertangguh, sebab Medical Card biasanya akan kecualikan coverage untuk sakit yang dah ada dalam rekod kita selama 5 tahun kebelakangan – tak kiralah rekod pada hospital kerajaan, hospital swasta, atau klinik.

Jadi sebaiknya Medical Card ini diambil semasa umur muda sebab bayaran premium bulanannya murah.

Harganya tak akan berubah walaupun harga semasanya dah naik banyak kali bila umur kita semakin meningkat. Maksudnya, lagi awal kita mula, lagi murah kita bayar. Barulah jimat!

Sumber gambar : IZZ Group – AIA Public Takaful

Baca juga baca Rasa Rugi je Bayar Takaful Tiap-Tiap Bulan?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Ambil Takaful Tapi Tak Mampu? Ada Caranya, Jangan Bimbang

Ada di antara kita yang mula sedar akan kepentingan memilki Takaful, namun ada beberapa kekangan terutamanya bayaran bulanan Takaful. Belum termasuk lagi nak bincang dengan suami atau isteri sebelum nak ambil Takaful ni.

Tidak dinafikan, jumlah bayaran bulanan Takaful menjadi satu bebanan kepada mereka yang berpendapatan rendah. Bagi mereka yang berpendapatan tinggi sedikit, duit ada nak bayar caruman Takaful, tetapi seringkali berlengah untuk memulakannya.

Pembayaran caruman Takful ini pula perlu konsisten setiap bulan, agar pelan perlindungannya tidak terbatal. Sebab itulah, anda kena betul-betul bersedia dengan mengamalkan tips berikut:

1. Tetapkan Bajet

Sama ada kita sedar atau tak, perlindungan adalah perkara yang paling penting dalam perancangan kewangan. Dah ada perlindungan, baru fikir nak buat simpanan dan kemudiannya pelaburan.

Ini kerana, kalau kita ada banyak simpanan sekalipun – ianya boleh hangus dalam sekelip mata kalau kita ditimpa musibah. Sama juga halnya dengan pelaburan, kalau silap tempat melabur – boleh lebur semua pelaburan kita. Bertambah malang lagi bila takde simpanan. Lepas itu ditimpa musibah lagi, memang kena dengan pepatah “Sudah jatuh ditimpa tangga”.

Senaraikan perbelanjaan bulanan sedia ada, dan potong mana yang tak berkenaan. Kalau anda perlukan bantuan, sila rujuk Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

Kalau dah tak boleh sangat nak kurangkan perbelanjaan tu – tinggal satu lagi cara iaitu dengan meningkatkan pendapatan. Cuba baca 3 Pekerjaan Freelance Ini Mampu Menjana Pendapatan Yang Tinggi Kepada Anda.

Bawa berbincang dengan ejen Takaful, bahawa anda hanya ada bajet sekian-sekian buat masa ini. Kalau mampu hanya RM100 sebulan, jangan pergi sign perlindungan Takaful dengan komitmen RM200 sebulan. Nanti tak sampai setahun, tak mampu nak bayar, polisi jadi lapse pula.

Tapi kalau ditakdirkan polisi lapse, boleh rujuk Apa Boleh Buat Jika Polisi Takaful Dah Lapse (Luput).

Iklan

Dah jumpa pelan Takaful yang dalam bajet kita, pastikan anda setkan bayaran secara autodebit. Tiap-tiap bulan akan tolak daripada akaun bank kita. Dengan ini, anda tidak perlu risau dan bimbang jika terlupa nak bayar.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

2. Pastikan Perlindungan Kena Dengan Bajet

Bila dah buat bajet dan hanya mampu nak bayar RM100 sebulan, mungkin anda terpaksa mengurangkan jumlah perlindungan. Atau ada rider yang perlu dikeluarkan. Cara terbaik adalah dengan berbincang dengan ejen Takaful anda untuk cari pelan yang terbaik, sesuai dengan bajet anda.

Kalau terpaksa tukar daripada kerja yang berisiko tinggi kepada yang berisiko rendah, mungkin terpaksa ambil tindakan ini. Bagi yang merokok pula, cuba berhenti merokok kerana ianya akan menyebabkan bayaran bulanan jadi tinggi.

Begitu juga halnya dengan yang mempunyai berat badan berlebihan atau obes, dengan mengurangkan berat badan dapat juga merendahkan premium yang perlu dibayar setiap bulan.

3. Bermula Seawal Yang Mungkin

Bila dah ada kesedaran tu, cepat-cepatlah ambil Takaful. Ini kerana semakin tua anda mula, semakin mahal pula bayaran bulanan. Sebab itu anda perlu mula segera, sementara ianya masih murah; ditambah lagi dengan keadaan kesihatan yang baik.

Jangan pula tunggu sampai tua dan dah mempunyai penyakit, baru nak ambil Takaful. Sebab nanti pihak Takaful tak cover pula penyakit sedia ada.

Usah Jadikan Bajet Ciput Sebagai Halangan

Dengan adanya tips-tips di atas, ditambah dengan kesedaran yang baru ada dalam diri; maka percepatkanlah proses nak ambil Takaful. Hendak seribu daya, tak hendak satu alasan pun dah cukup.

Dan kalau nak tahu, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Satu fakta yang sedih lagi merisaukan bukan? Kalau ada apa-apa jadi nanti, bagaimana?

Iklan

Melabur Dalam Unit Amanah Atau Takaful?

Sejak pengumuman dividen di Tabung Haji dan ASB tahun lepas yang semakin berkurangan, ada juga agen yang mencadangkan kita untuk melabur menggunakan takaful.

Baik,

Kedua-duanya adalah bagus cuma perlu tahu apa matlamatnya:

Pelaburan Dalam Unit Amanah

1. Melabur dalam unit amanah ada risikonya. Jika kita melabur ke dalam segmen yang kurang berisiko seperti money market dan sukuk, tak perlu nak risau sangat kerana ‘low risk, low return’. Jika melabur dalam segmen ekuiti, ya ada risiko yang perlu diambil kerana ekuiti adalah ‘high risk, high return’.

Kredit Gambar: Quora

2. Melabur dalam unit amanah, kita boleh keluarkan kembali wang pada bila-bila masa sahaja. Wang tersebut akan masuk ke akaun dalam masa 5-7 hari bekerja.

3. Melabur dalam unit amanah dengan harga tetap seperti ASB sangat digalakkan kerana tidak perlu ditolak caj pengurusan 3-7%. Jika kita letak RM10,000, maka RM10,000 tersebut pada tahun depan akan ditambah dengan dividen.

4. Melabur dalam unit amanah boleh dapat dividen dan juga capital gain. Dividen diberi pada waktu akhir kewangan, capital gain kita boleh dapat dengan pembelian unit pada harga murah.

Sebagai contoh, Sarah membeli unit trust capital gain.

Januari 2020 = beli unit trust pada harga RM0.40
Januari 2025 =harga NAV naik RM0.65
Capital Gain = (harga semasa – harga beli) X 100% = (0.65-0.40) X100% =25%

Sarah untung sebanyak 25% capital gain dalam masa 5 tahun.

Pelaburan Dalam Takaful

Asasnya:

Iklan

Takaful = perlindungan.

Tetapi ada juga produk takaful yang 2 in 1, ditawarkan bersama produk pelaburan (Investment Linked Plan).

1. Melabur menggunakan instrumen takaful bagus juga kerana ada perlindungan sekiranya kita meninggal, waris akan dapat sum assured dan juga cash value

2. Untuk plan melabur jangka masa pendek, boleh guna takaful. Ada beberapa syarikat yang menawarkan pelaburan takaful dalam tempoh 8 tahun atau 10 tahun sahaja. 

Sebagai contoh, jika kita melabur RM10,000 setiap tahun dengan sum covered RM70,000, kita labur secara konsisten selama 8 tahun; setiap tahun kita akan dapat RM3,000-RM5,000 dan jika kita meninggal, waris akan dapat cash value dan sum covered.

Kelemahan pelaburan menggunakan takaful, kita tidak boleh bawa keluar wang tersebut untuk tempoh tertentu, kontrak boleh terbatal jika kita tidak bayar untuk tahun-tahun yang akan datang.

Risikonya duit tak boleh dikeluarkan segera dan perlindungan akan terbatal sekiranya berlaku lapse dalam pembayaran.

Namun, ianya sesuai untuk dilakukan oleh mereka yang mempunyai cash yang banyak dan confirm akan buat payment sepanjang tempoh 8-10 tahun itu.

Oleh itu, melaburlah ke dalam instrumen yang boleh ‘dicairkan’ dengan mudah, jika kita rasa nak pakai duit segera sekiranya berlaku sebarang kecemasan atau perkara yang tidak diingini berlaku.

Apa pun, lihatlah kepada keperluan, kemampuan dan matlamat masing-masing.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

mySalam, Perlindungan Untuk Golongan B40 Yang Dinanti-nanti

Baru-baru ini ketika sidang Parlimen, Timbalan Menteri Kewangan Yang Berhormat Dato’ Ir Amiruddin Hamzah telah mengemaskini status Skim Perlindungan Kesihatan Nasional, mySalam yang telah dilancarkan pada 1 Januari 2019. Setakat 4 April, sebanyak 1094 tuntutan telah diterima dan daripada jumlah itu, 97 tuntutan yang melibatkan nilai RM40,200 telah dibayar kepada penerima skim perlindungan tersebut.

Apa itu mySalam?

Skim ini telah dilancarkan pada 1 Januari 2019 oleh kerajaan dan ianya bertujuan untuk menyediakan perlindungan kesihatan secara percuma kepada golongan sasar B40. Ianya adalah sebuah inisiatif kerajaan kerana golongan ini kurang berkemampuan untuk mendapatkan perlindungan sendiri.

Skim ini disasarkan kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dianggarkan seramai 3.8 juta individu B40 yang juga penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 berumur 18 hingga 55 tahun serta pasangan mereka.

Laporan Pembangunan Sektor Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) 2018

Mengikut laporan, risiko utama yang dihadapi oleh golongan B40 ialah kesan kewangan serta-merta lantaran kehilangan pendapatan untuk sementara waktu kerana tidak berupaya bekerja akibat dimasukkan ke hospital atau terlantar sakit. BNM juga telah membuat satu kaji selidik dan mendapati 86% daripada responden menyatakan kesukaran untuk mendapatkan wang kecemasan sebanyak RM1,000 iaitu jumlah yang hampir sama dengan upah yang diterima iaitu RM1,500.

Selain daripada itu, diagnosis penyakit kritikal atau tempoh rawatan di hospital yang panjang boleh menjerumuskan isi rumah tersebut ke kancah kemiskinan atau bebanan hutang dalam hanya beberapa minggu, terutama jika pasangannya terpaksa mengambil tanggungjawab sebagai penjaga.

Golongan ini tidak mampu untuk mendapatkan perlindungan Takaful disebabkan komitmen bulanan yang tinggi dan produk di pasaran lebih sesuai untuk memenuhi keperluan segmen pasaran yang lebih mewah. Ini yang menyebabkan kurangnya permintaan terhadap produk takaful dari golongan ini.

Berdasarkan laporan BNM inilah, yang menyebabkan kerajaan mewujudkan Skim mySalam bagi membantu golongan B40 ini. Skim ini diwujudkan untuk mencapai dua objektif berikut:

Iklan

1. Menggalakkan Pengambilan Takaful

Jika kita imbas kembali laporan yang dikeluarkan oleh BNM pada tahun 2017, kadar kesedaran masyarakat untuk mengambil Takaful adalah masih di bawah sasaran. Inisiatif kerajaan ini secara tidak langsung dapat membuka minda masyarakat untuk mengambil polisi Takaful.

Masyarakat masih lagi ragu-ragu untuk mengambil polisi Takaful disebabkan manfaat yang tidak jelas dan bayaran yang perlu dibuat serta merta di samping menambahkan komitmen bulanan. Sebagai contoh, jika kita membeli kereta, kita boleh nampak fizikal kereta dan boleh memandunya.

Berlainan dengan Takaful, bayaran dibuat tanpa kita nampak fizikal manfaat, pemegang polisi hanya diberi polisi perlindungan yang akan menjadi amat berguna apabila diperlukan di kemudian hari.

2. Menggalakkan Penawaran Produk

Untuk makluman, skim ini direka dengan prinsip asas Takaful dan bukannya untuk kebajikan sosial jangka panjang. Matlamat kerajaan adalah supaya masyarakat amnya dan golongan B40 khasnya akan mengambil polisi Takaful swasta di masa hadapan dengan kepelbagaian manfaat
lain.

Selain daripada itu, diharap pengendali Takaful akan memperkenalkan produk baru yang lebih menepati kehendak golongan B40 (mampu milik).

Satu tabung amanah telah ditubuhkan untuk membayar sumbangan kepada pengendali Takaful. Produk ini akan diuruskan oleh pengendali Takaful pada harga kos dan keuntungan akan dikembalikan kepada tabung amanah. Untuk maklumat lanjut boleh layari laman web www.mysalam.com.my

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja

Iklan

Sejarah 3 Syarikat Pengendali Takaful di Malaysia

Kesedaran tentang betapa pentingnya perlindungan Takaful semakin diketahui umum, tetapi jumlah rakyat Malaysia yang mempunyai perlindungan masih sangat rendah. Ini kerana Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful, masih berjuta lagi yang belum ada perlindungan Takaful ni.

Sebelum itu, ada yang masih keliru tentang Takaful dan Insurans Konvension ke? Boleh baca 9 Perbezaan Takaful Dan Insurans Konvensional Yang Perlu Anda Tahu.

Untuk hari ini, apa kata kita berkenalan dengan 3 syarikat Takaful yang ada di Malaysia, yang fokus kepada perlindungan diri sahaja. Bagi syarikat Takaful yang mempunyai pelbagai produk seperti perlindungan untuk kenderaan, kebakaran dan lain-lain lagi, ianya tidak dimasukkan.

Susunan adalah tidak mengikut populariti atau pun ranking.

1. Prudential

Prudential Plc ialah sebuah syarikat yang diasaskan di London pada tahun 1848. Pada awal penubuhannya, ianya adalah sebuah syarikat insurans dan syarikat pemberi hutang kepada golongan pertengahan. Selaras dengan perkembangan Revolusi Perindustrian yang berlaku di Eropah, Prudential ketika itu turut memperkenalkan produk Industrial Insurans.

Logo Prudential pada asalnya ialah gambar perempuan memegang cermin diilhamkan oleh Sir Joshua Reynolds, namun logo terkini dengan gambar seorang perempuan dengan lilitan merah di kepala sambil memegang cermin dihasilkan oleh Wollf Olins yang masih mengekalkan perempuan memegang cermin namun diubah kepada yang lebih kontemporari.

Memandangkan Prudential telah wujud sejak tahun 1848, Prudential turut terlibat sama dalam urusan tuntutan kejadian-kejadian yang menjadi lipatan sejarah dunia seperti kes Perang Dunia Pertama dan Kedua. Pada Jun 1912, Prudential Assurance Company Ltd telah membayar £12,834 kepada waris Titanic.

Prudential Assurance Malaysia mula bertapak  di Malaysia pada  tahun 1924. Besar kemungkinan kerana faktor penjajahan British ketika itu yang menyebabkan ramai pedagang Inggeris memerlukan insurans dari orang Inggeris sendiri sebagai satu bentuk perlindungan terhadap diri dan bisnes mereka di Tanah Melayu ketika itu.

Prudential dan Bank Simpanan Nasional Bergabung

Mula beroperasi sejak tahun 2006, PruBSN merupakan syarikat pertama yang mendapat lesen takaful daripada Bank Negara Malaysia.

Ianya lahir hasil kolaborasi bersama Prudential Plc dan Bank Simpanan Nasional. Prudential BSN Takaful telah banyak melahirkan usahawan Takaful. Di antara agensi mereka yang agak popular adalah Al Isra, Mukmeen Group dan banyak lagi.

2. AIA

AIA diasaskan oleh Cornelius Vander Starr, seorang bekas tentera dari Amerika Syarikat. Beliau memulakan karier dalam bidang perniagaan pada usia 19 tahun dengan berniaga aiskrim.

Vander Starr mengasaskan AIA pada tahun 1919 di Shanghai. AIA merupakan satu-satunya syarikat yang memfokuskan bisnes mereka hanya di Rantau Asia Pasifik.

Adakah AIA dan AIG (American International Group) itu sama entiti ? Ya tapi itu dulu. AIA dan AIG diasaskan oleh orang yang sama iaitu Vander Starr, namun selepas beberapa tahun berniaga di Shanghai, beliau terpaksa memindahkan operasi perniagaa AIA dari Shanghai ke New York.

Iklan

Akibat daripada perpindahan tersebut, AIA menjadi anak syarikat AIG. Vander Starr ketika itu juga sibuk membina jenama AIG di serantau Amerika sementara AIA memfokuskan bisnes mereka di Asia Pasifik. Pada tahun 2009 , AIA dan AIG berpisah dan  merupakan satu entiti berbeza sama sekali.

Selepas perpisahan itu, AIA telah melancarkan IPO mereka sendiri  dan saham mereka diniagakan di Bursa Saham Hong Kong. Hasil daripada itu, AIA  berjaya memperolehi keuntungan sebanyak  USD20.51 Billion dan menjadikan mereka sebagai IPO syarikat ke tiga terbesar di dunia.

AIA Bergabung Dengan Public Islamic Bank

AIA telah mula membuka sayap perniagaan di Malaysia sejak tahun 1948 lagi. Pada tahun 2011, AIA Co Ltd menjalinkan kerjasama bersama Public Islamic Bank Berhad, maka terhasil lah AIA Public Takaful.

Seperti mana pengendali Takaful lain, AIA Public Takaful melaburkan dana mereka ke syarikat-syarikat gergasi seperti TNB, Sime Darby, Axiata yang merupakan di antara pegangan saham terbesar mereka.

AIA kini giat  mempromosikan gaya hidup sihat dengan memperkenalkan AIA Vitality dan menjadikan David Beckham sebagai duta mereka dan turut menandatangi perjanjian bersama kelab bola sepak Inggeris, Tottenham Hotspurs sejak tahun 2014 lagi.

Di antara agensi yang popular bagi AIA Public Takaful adalah seperti Izz Group, Caliph Group, Imtiyaz Empire Group dan banyak lagi.

3. Great Eastern

Great Eastern mula bertapak di Malaysia seawal tahun 1908. Diasaskan oleh Alfred Hewton Fair di Singapura pada tahun 1908, syarikat ini tidak menunggu lama untuk mengembangkan sayap ke Malaya apabila membuka cawangannya di Malaya pada tahun yang sama.

Pada awal penubuhannya, Great Eastern hanya menumpukan kepada produk Insurans Am sahaja sehinggalah pada tahun 1963 mereka benar-benar fokus kepada Insurans Nyawa. Pada tahun 1998, Great Eastern dianugerahkan sebagai Syarikat Insurans Tertua dan Terbesar di Malaysia.

Pada tahun 2011, Great Eastern secara rasminya mengambil alih keseluruhan Tahan Insurans Berhad susulan daripada kegagalan parent company Tahan iaitu Idaman Unggul Berhad, yang telah gagal mengikuti syarat yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia.

Great Eastern Pula Kolaborasi Dengan Koperasi Tentera

Sama seperti syarikat lain yang mula mengembangkan sayap mereka ke produk patuh syariah, Great Eastern Takaful dilancarkan pada tahun 2010. Ianya adalah kolaborasi di antara I Great Capital Holdings Sdn Bhd (anak syarikat Great Eastern Holding Limited) dengan Koperasi Angkatan Tentera (M) Berhad. Mereka menampilkan warna oren sebagai pilihan warna korporat mereka selaras dengan konsep Groovy.

Di antara agensi Great Eastern Takaful yang agak popular adalah Ieza Yusof Consultancy , Ahmad Humaizi Consultancy dan banyak lagi.

Berminat Nak Beli Saham Takaful?

Di Malaysia, hanya ada satu syarikat Takaful yang kita boleh beli saham mereka. Jika berminat, boleh rujuk Ambil Tahu 12 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!