Mencari Medical Card Terbaik? Tipu Semua Tu. Fahamkan 5 Perkara Ini

Bagi yang berkemampuan, mungkin Medical Card ini sudahpun di‘cover’ oleh Pelan Takaful anda. Tapi, ada sesetengah orang belum ada Medical Card sendiri sebab belum ada keperluan. Mungkin ianya ditanggung oleh majikan. Atau anda selama ini memang lebih suka pergi ke Hospital Kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan.

Tapi bila melibatkan anak-anak, barulah berasa perlu untuk ada Medical Card.

Jadi, Medical Card yang mana terbaik di pasaran?

Medical Card yang patuh syariah seperti PruBSN Takaful, AIA Public Takaful, Great Eastern Takaful, AmmetLife Takaful, Zurich Takaful dan banyak lagi.

Kalau ditanya pada ejen takaful, sah-sah akan kata syarikat takaful dia yang terbaik. Melainkan ejen tersebut betul-betul jujur dan prihatin terhadap keperluan anda. Oleh itu, penting untuk kita sendiri mengenalpasti faktor yang perlu dipertimbangkan selain harganya.

5 Perkara Kena Faham Supaya Tak ‘Tertipu’ Dengan Medical Card

1. Jenis Coverage – Tahunan Atau Seumur Hidup?

Ada 2 jenis coverage yang terdapat pada Medical Card yang perlu anda tahu untuk bezakan, iaitu perlindungan seumur hidup (life time coverage) atau perlindungan tahunan (annual coverage).

Menurut ramai ejen takaful yang berpengalaman, apabila ditimpa penyakit, situasi yang biasa berlaku adalah seseorang tidak dapat menampung jumlah kos perubatan kerana telah mencapai had perlindungan tahunan, contohnya RM 100,000/tahun.

Menurut akhbar tempatan bertarikh Mei 2017, rawatan kanser paling minima di hospital swasta adalah RM20,000 dan ia boleh mencecah hingga ratusan ribu ringgit. Jadi, apabila keadaan bertambah buruk, seseorang perlu menampung dengan wang sendiri walaupun mempunyai Medical Card.

Jangan keliru, ejen takaful kadang-kadang suka sebut angka yang besar-besar.

“Bro, jangan risau…Medical Card ni cover sampai RM500,000”

Biasanya, itu had seumur hidup. Kalau had tahunan cuma RM100,000 dan kalau kita jatuh sakit, bila habis saja had tu, kita terpaksa keluar dari hospital swasta walaupun had seumur hidup masih berbaki RM400,000.

2. Co-Takaful / Co-Payment atau Full Payment?

Co-Takaful ialah peratusan yang perlu ditanggung sendiri setiap kali claim. Contoh 10% dari bil setiap kali masuk wad dan setiap kali follow up. Biasanya ada limit antara RM300 ke RM1,000 setiap kali masuk wad atau follow up.

Co-Payment pula ialah peratusan yang perlu ditanggung dari bil-bil lain (selain caj bilik) yang dikenakan bila client naik taraf bilik wad melebihi had bilik.

Teliti terma dan syarat dalam Medical Card sama ada ianya menawarkan pelan yang ada co-payment. Walaupun harganya nampak murah, tapi ia mungkin akan menyusahkan anda apabila ditahan wad nanti.

Jadi, kalau masa kecemasan tak bawa cash, susahlah. Tapi, kalau anda rasa lebih jimat begitu, terpulang.

3. Renewal – Yearly Atau Guaranteed?

Bagi Medical Card yang diperbaharui setiap tahun (Yearly Renewable), pembaharuan bergantung kepada claim review setiap tahun. Kalau pernah claim banyak, maksudnya ada kemungkinan akan kena caj tambahan, syarat pengecualian, dan sebagainya hingga ia boleh menghilangkan faedah Medical Card anda. Malah, ia mungkin menyukarkan anda untuk memohon Medical Card baru dari melalui syarikat lain.

Maka, pastikan perkara ini dijelaskan secara terperinci oleh ejen.

Medical Card yang jenis Guaranteed Renewal lebih terjamin kerana syarikat tidak boleh menamatkan Medical Card anda sesuka hati atau menambah sebarang caj melainkan bila anda tak bayar atau lifetime limit dah habis. Jadi, walaupun pernah claim banyak kali untuk penyakit yang sama atau penyakit berisiko tinggi, anda tak perlu risaukan sebarang caj ‘tersembunyi’.

4. Harga Hospital / Wad

Kalau terjadi sesuatu, hospital mana yang paling selesa untuk dirujuk? 
Berapa harga wad bilik di hospital tersebut?
Adakah harga tersebut bersesuaian dengan kawasan tempat tinggal anda?

Ini adalah persoalan yang berbaloi untuk anda renungkan kerana faktor lokasi memainkan peranan penting juga. Kalau duduk di Lembah Klang, harga untuk bilik single RM250 sehari tu masih boleh dapat lagi.

Selain itu, kena realistik untuk memikirkan sama ada jumlah coverage tersebut tahan inflasi. Jadi, adakah harga bilik wad yang ditawarkan masih relevan untuk tempoh 10 tahun dari sekarang?

 5. Polisi Boleh Ubah Atau Tetap

Akhir sekali, jangan lupa semak sama ada polisi Medical Card anda adalah tetap atau boleh ubah. Jangan lupa teliti betul-betul pada bahagian Portfolio Withdrawal Condition kerana sesetengah orang mungkin tak faham bab ni.

Klausa Portfolio Withdrawal Condition ini membenarkan syarikat insurans untuk menarik balik produk dari pasaran dengan memberi notis 30 hari. Walaupun menjanjikan guaranteed renewal, ia membolehkan syarikat tersebut untuk berhenti menanggung claim yang terlalu banyak. Dalam erti kata lain, tak salah untuk mereka ‘lepaskan diri’!

Tiada Istilah Medical Card Terbaik

Kenapa Tak Suka Ejen Takaful?

Maaf, tiada istilah Medical Card terbaik, tetapi yang ada adalah “paling sesuai”.

Jadi kalau sudah ada Medical Card, buka balik polisi tu. Baca dan faham apa yang dia cover.

Jangan asyik bertangguh, sebab Medical Card biasanya akan kecualikan coverage untuk sakit yang dah ada dalam rekod kita selama 5 tahun kebelakangan – tak kiralah rekod pada hospital kerajaan, hospital swasta, atau klinik.

Jadi sebaiknya Medical Card ini diambil semasa umur muda sebab bayaran premium bulanannya murah.

Harganya tak akan berubah walaupun harga semasanya dah naik banyak kali bila umur kita semakin meningkat. Maksudnya, lagi awal kita mula, lagi murah kita bayar. Barulah jimat!

Sumber gambar : IZZ Group – AIA Public Takaful

Baca juga baca Rasa Rugi je Bayar Takaful Tiap-Tiap Bulan?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Mengambil Takaful Bercirikan Medical Card

Terdapat polisi yang memberikan anda kemudahan daripada segi medical card dalam pelan takaful. Medical card ini berfungsi sebagi lesen untuk mendaftar masuk ke sesebuah hospital swasta serta membolehkan anda mendapatkan rawatan di hospital tersebut.

Berikut adalah 6 tips mengambil takaful bercirikan medical card.

1. Ambil Ketika Muda

Masa muda adalah masa yang amat tepat dan bersesuaian untuk anda mengambil polisi takaful. Ini kerana pada ketika itu, anda membayar premium yang rendah sebagai bayaran bulanan.

Walaupun begitu, jangan berasa bimbang sekiranya anda telah menginjak usia yang agak lewat tetapi masih mahu mengambil medical card ini. Namun begitu, sekiranya anda telah mempunyai rekod perubatan yang tidak baik, anda akan dianggap liabiliti oleh pihak takaful. Perlu Ke Ambil Pelan Takaful Walaupun Sedang Sakit?

Ini bermakna, pada ketika itu anda harus menanggung kos keseluruhan rawatan menggunakan duit sendiri. Cuba bayangkan duit simpanan anda habis digunakan untuk membayar kos perubatan yang tinggi.

Baca juga Rugi Ke Bayar Takaful Setiap Bulan Tapi Tak Sakit

2. Polisi Yang Tidak Menanggung 100% Kos

Perlu tahu bahawa ada pelan takaful yang memperkenalkan ko-Takaful di mana sebahagian kecil daripada kos rawatan perubatan di hospital perlu ditanggung oleh anda sendiri. Pada kebiasaannya, ia berada dalam lingkungan 5%-10% daripada jumlah bil perubatan di hospital.

(Ko-Takaful bermakna perkongsian bersama kos yang dikeluarkan oleh pihak hospital kepada peserta dan pengendali takaful)

Oleh itu, pastikan betul-betul medical card yang anda ambil agar tidak berlaku perselisihan faham di kemudian hari.

3. Guarantee Letter Yang Cepat

Anda perlu bijak memilih syarikat takaful yang cepat mengeluarkan guarantee letter (GL) kepada pihak hospital. GL ini berfungsi sebagai surat pelepasan daripada pihak takaful bahawa bil perubatan anda nanti akan ditanggung oleh pelan takaful yang anda miliki.

Jika GL ini lambat dikeluarkan oleh pihak takaful, maka lambatlah untuk anda dapat masuk ke hospital. Silap haribulan, kena bayar dulu kemudian claim daripada mereka.

Zaman sekarang semua dalam apps, jadi mungkin isu GL cepat atau lambat tidak lagi menjadi isu.

4. Had Tahunan & Had Seumur Hidup

Ambil tahu berkenaan had tahunan dan had seumur hidup ini. Had tahunan adalah jumlah maksimum yang dibenarkan untuk anda claim dalam masa setahun.

Sebagai contoh Medical Card A, had tahunan adalah RM60,000, maka peserta hanya boleh gunakan maksima RM60,000 sahaja dalam masa satu tahun. Apabila memasuki tahun kedua, had tahunan ini akan kembali kepada RM60,000.

Begitulah untuk tahun ketiga dan seterusnya. Apa yang selalu berlaku adalah peserta mungkin terpaksa claim sehingga melebihi had tahunan (selalu keluar masuk hospital atau sakit kritikal) dan kemudian perlu top-up dengan wang sendiri.

Manakala had seumur hidup pula adalah jumlah maksimum yang dibenarkan untuk anda claim selagi polisi tersebut masih aktif.

Sekiranya medical card peserta hanya melindungi sehingga umur 80 tahun, maka had seumur hidup itu boleh digunakan sehingga peserta mencecah umur 80 tahun.

5. Faham Polisi Takaful

Mengetahui dengan lebih terperinci berkenaan takaful anda adalah sangat penting. Ini untuk memudahkan anda memahami apa yang terkandung dalam polisi takaful anda sendiri.

Untuk pengetahuan anda, setiap takaful mempunyai polisinya tersendiri yang berbeza secara bertulis. Anda boleh mendapatkan info lebih terperinci daripada agen takaful anda.

6. Elak Bayar Terus Kepada Ejen

Pilih pembayaran secara auto debit mahupun kad kredit. Jika boleh elakkan untuk membayar terus kepada ejen takaful.

Ini kerana terdapat kes ejen menggunakan duit yang dibayar pelanggan mereka untuk tujuan peribadi. Kesudahannya, polisi anda pun lapsed dan terbatal. Bila nak guna kemudahan medical card, baru tahu anda dah lama tak bayar kerana duit telah digelapkan oleh ejen.