3 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Kejatuhan Jenama Kodak

Bagi yang lahir sebelum tahun 2000, anda mesti familiar dengan nama Kodak bukan? Ianya merupakan satu jenama yang sangat terkenal dalam bidang fotografi. Syarikat gergasi yang berpangkalan di Amerika Syarikat ini telah menguasai pasaran gambar filem di dunia ketika itu.

Tetapi, kemajuan dalam teknologi mengambil gambar telah menyebabkan nama Kodak hilang daripada radius pasaran peminat fotografi. Pasti ada penyebab nama syarikat ini tenggelam begitu sahaja bukan?

1. Tidak Mahu Mengambil Risiko

Kalau anda semua hendak tahu, kamera digital pertama telah dihasilkan oleh jurutera daripada syarikat Kodak sendiri. Jadi kalau diikutkan logik akal, pastilah mereka dapat menguasai pasaran selaku perintis utama bukan?

Tetapi semua itu tidak berlaku. Mereka lebih selesa dengan produk mereka yang sedia ada iaitu filem gambar.

 Mereka juga tidak mahu melabur dalam penghasilan kamera digital kerana tidak begitu yakin dengan prospek pada waktu itu. Berbeza dengan syarikat pesaing seperti Sony dan Canon, mereka telah mengambil peluang ini dan akhirnya menjadi pelopor kepada kamera digital yang ada pada hari ini.

2. Saingan Dari Jepun

Pesaing utama syarikat ini adalah syarikat gergasi dari Jepun, iaitu Fujifilm. Sekitar tahun 1980-an, syarikat dari Jepun ini, berupaya menghasilkan filem gambar yang sama dalam skala yang lebih besar dengan harga yang lebih murah berbanding syarikat Kodak.

Dengan kerjasama daripada peruncit seperti Walmart, hasil jualan mereka di Amerika telah meningkat dengan mendadak. Di penghujung tahun 1990-an, mereka telah berjaya menyaingi Kodak daripada segi hasil jualan.

3. Salah Percaturan

Sedar akan kejatuhan yang sedang mereka alami, mereka telah cuba untuk melancarkan produk baru seperti CD gambar. Mereka juga telah membeli sebuah syarikat farmaseutikal iaitu Sterling Drug. Masalahnya, kepakaran yang mereka ada ketika itu adalah dalam penghasilan filem gambar bukanlah ubat-ubatan!

Malang sekali apabila syarikat yang pernah menjadi gergasi dunia tenggelam sebegitu rupa. Kisah kejatuhan Kodak wajar dijadikan iktibar kepada kita semua agar lebih bijak membuat keputusan serta peka terhadap perubahan sekeliling.

Sumber Rujukan: Iluminasi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur