Tan Sri Leong Hoy Kum, Mah Sing: Taikun Hartanah

Masih ingatkah anda sebuah syarikat perdagangan plastik, Mah Sing yang mengalami krisis margin yang rendah pada era tahun 90-an yang lalu? Kini, Mah Sing adalah antara syarikat yang berjaya dalam bidang hartanah di negara kita.

Mereka sering menawarkan pelbagai kempen yang hebat untuk para pelanggannya.

Bagaimana syarikat ini boleh berkembang dan menempuh kejayaan dalam bidang hartanah? Siapa tahu, mereka juga mempunyai kisah kejayaan yang penuh inspirasi untuk kita jadikan contoh. 

Jom ikuti kisah kejayaan Hoy Kum, Mah Sing dalam bidang hartanah.

Permulaan Syarikat Milik Hoy Kum, Mah Sing

Sejak Hoy Kum mengambil alih perniagaan daripada mendiang bapanya pada tahun 1994, syarikat Mah Sing telah memperoleh reputasi sebagai salah satu pembangunan hartanah yang berjaya di Malaysia.

Syarikat ini sentiasa dikenali kerana perkhidmatan kepada pelanggannya amat memuaskan. Mah Sing juga menggunakan strategi pemasaran yang baik untuk berkembang maju. Walau bagaimanapun, kejayaan syarikat ini adalah daripada hasil kebijaksanaan Hoy Kum.

Sukar untuk membayangkan perjalanan awal Mah Sing sebagai perusahaan sederhana firma perdagangan plastik pada tahun 1965 yang telah dimulakan oleh mendiang bapanya. Untuk pengetahuan anda, sebelum Syarikat Mah Sing menceburi bidang hartanah, ia dianggap sebagai pengeluar plat nombor terbesar di Malaysia dan memiliki salah satu mesin cetak plastik terbesar di ASEAN.

Puncak Kejayaan Hoy Kum, Mah Sing Dalam Bidang Hartanah

Kredit Gambar: Dagang News

Pada awalnya, syarikat ini menghadapi kesukaran untuk berurusan kerana tidak memiliki kakitangan pekerja yang ramai pada ketika itu. Namun, Hoy Kum berpeluang untuk membeli banyak hartanah di Selangor dengan harga yang sangat berpatutan.

Selama lima tahun perusahaan hartanah itu beroperasi, tidak banyak perubahan yang berlaku sehinggalah muncul kejayaan besar di Johor dengan pelancaran perbandaran Sri Pulai Perdana pada tahun 2000.

Beliau kemudiannya melakukan sesuatu yang belum pernah dilihat sebelumnya di Malaysia dengan menubuhkan sebuah komuniti berpagar yang pertama. Komuniti tersebut terdiri daripada rumah-rumah bersambung dan mempunyai halaman Rom eksotik dan Central Park neo-klasik seluas 12 ekar yang pertama di Johor Bahru. Dari situlah bermulanya kejayaan Hoy Kum, Mah Sing dalam bidang hartanah.

Kesimpulannya, terdapat beberapa perkara yang boleh kita pelajari daripada kejayaan Hoy Kum dan Mah Sing dalam bidang hartanah. Kejayaan itu tidak datang dalam masa yang singkat. Ia memerlukan usaha dan kesabaran yang tinggi seperti mana yang dilakukan oleh Hoy Kum dalam bidang hartanah.

Mah Sing juga telah berkembang ke Malaysia Timur dengan projek hartanah Sutera Avenue di Sabah pula. Dan siapa sangka, syarikat hartanah ini turut mengembangkan lagi sayapnya dengan terlibat dalam sektor sarung tangan getah yang berpotensi untuk mendatangkan keuntungan yang besar di masa hadapan.

Sumber Rujukan: EdgeProp

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 25 Julai 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur