Tan Sri Leong Hoy Kum, Mah Sing: Taikun Hartanah

Masih ingatkah anda sebuah syarikat perdagangan plastik, Mah Sing yang mengalami krisis margin yang rendah pada era tahun 90-an yang lalu? Kini, Mah Sing adalah antara syarikat yang berjaya dalam bidang hartanah di negara kita.

Mereka sering menawarkan pelbagai kempen yang hebat untuk para pelanggannya.

Bagaimana syarikat ini boleh berkembang dan menempuh kejayaan dalam bidang hartanah? Siapa tahu, mereka juga mempunyai kisah kejayaan yang penuh inspirasi untuk kita jadikan contoh. 

Jom ikuti kisah kejayaan Hoy Kum, Mah Sing dalam bidang hartanah.

Permulaan Syarikat Milik Hoy Kum, Mah Sing

Sejak Hoy Kum mengambil alih perniagaan daripada mendiang bapanya pada tahun 1994, syarikat Mah Sing telah memperoleh reputasi sebagai salah satu pembangunan hartanah yang berjaya di Malaysia.

Syarikat ini sentiasa dikenali kerana perkhidmatan kepada pelanggannya amat memuaskan. Mah Sing juga menggunakan strategi pemasaran yang baik untuk berkembang maju. Walau bagaimanapun, kejayaan syarikat ini adalah daripada hasil kebijaksanaan Hoy Kum.

Sukar untuk membayangkan perjalanan awal Mah Sing sebagai perusahaan sederhana firma perdagangan plastik pada tahun 1965 yang telah dimulakan oleh mendiang bapanya. Untuk pengetahuan anda, sebelum Syarikat Mah Sing menceburi bidang hartanah, ia dianggap sebagai pengeluar plat nombor terbesar di Malaysia dan memiliki salah satu mesin cetak plastik terbesar di ASEAN.

Puncak Kejayaan Hoy Kum, Mah Sing Dalam Bidang Hartanah

Kredit Gambar: Dagang News

Pada awalnya, syarikat ini menghadapi kesukaran untuk berurusan kerana tidak memiliki kakitangan pekerja yang ramai pada ketika itu. Namun, Hoy Kum berpeluang untuk membeli banyak hartanah di Selangor dengan harga yang sangat berpatutan.

Selama lima tahun perusahaan hartanah itu beroperasi, tidak banyak perubahan yang berlaku sehinggalah muncul kejayaan besar di Johor dengan pelancaran perbandaran Sri Pulai Perdana pada tahun 2000.

Beliau kemudiannya melakukan sesuatu yang belum pernah dilihat sebelumnya di Malaysia dengan menubuhkan sebuah komuniti berpagar yang pertama. Komuniti tersebut terdiri daripada rumah-rumah bersambung dan mempunyai halaman Rom eksotik dan Central Park neo-klasik seluas 12 ekar yang pertama di Johor Bahru. Dari situlah bermulanya kejayaan Hoy Kum, Mah Sing dalam bidang hartanah.

Kesimpulannya, terdapat beberapa perkara yang boleh kita pelajari daripada kejayaan Hoy Kum dan Mah Sing dalam bidang hartanah. Kejayaan itu tidak datang dalam masa yang singkat. Ia memerlukan usaha dan kesabaran yang tinggi seperti mana yang dilakukan oleh Hoy Kum dalam bidang hartanah.

Mah Sing juga telah berkembang ke Malaysia Timur dengan projek hartanah Sutera Avenue di Sabah pula. Dan siapa sangka, syarikat hartanah ini turut mengembangkan lagi sayapnya dengan terlibat dalam sektor sarung tangan getah yang berpotensi untuk mendatangkan keuntungan yang besar di masa hadapan.

Sumber Rujukan: EdgeProp

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 25 Julai 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA