4 Amalan Penting Untuk Tingkatkan Simpanan Anda

Bila masuk bab menyimpan duit, ramai yang masih terumbang-ambing dan mengelak untuk melakukan simpanan. Walaupun pada hakikatnya, kita sebenarnya mampu untuk menyimpan dengan jumlah yang lebih.

Habis itu, nak tunggu dilanda bencana dan musibah baru nak ada kesedaran nak menyimpan? Kalau dah kena baru nak sedar diri, ianya mungkin sudah terlambat. Kena mula dari sekarang dan bangkit untuk berhadapan dengan realiti kehidupan.

Bukannya terus membazir dan mensia-siakan masa muda yang kita ada dan masih jauh perjalanan hidup. Zaman sekarang ini adalah zaman di mana semua benda perlu pakai duit. Nak masuk tandas awam pun kena pakai duit juga.

Berikut merupakan 4 amalan penting untuk menggandakan simpanan anda.

1. Kaji Rekod Kewangan Lepas

This image has an empty alt attribute; its file name is purse-wallet-money-finances-waist-bags-pay-700x467.jpg

Apa yang dimaksudkan di sini adalah anda perlu menyemak semula rekod-rekod kewangan lalu dan mencari punca kewangan anda sering bocor sehingga menyebabkan anda tak mampu untuk menyimpan.

Adakah sebelum ini, gaya hidup anda yang mempengaruhi simpanan anda? Adakah perbelanjaan anda melebihi pendapatan? Atau adakah sikap boros anda yang menyebabkan poket anda sentiasa kosong sehingga tak dapat membuat simpanan?

Dengan membuat latihan ini, kita boleh tahu di mana terletaknya pembaziran dan boleh mula berjimat cermat. Cukup-cukuplah selama ini kita banyak habiskan duit untuk perkara yang tidak bermanfaat.

2. Lakukan Perubahan

Kemudahan yang ada di mana-mana pada masa kini telah menyebabkan ramai dalam kalangan kita telah tanpa sedar melakukan pembaziran. Antara pembaziran yang kerap anda lakukan tanpa sedar adalah tidak menggunakan kemampuan diri sendiri untuk mengerjakan suatu pekerjaan.

Contohnya seperti membasuh baju sendiri. Pekerjaan tersebut boleh dilakukan sendri di rumah, tapi mengapakah masih menggunakan kemudahan dobi yang ternyata menelan kos. Buang rasa malas dalam diri jika hendak membasuh baju yang banyak.

Dapatkan jalan penyelesaian yang terbaik. Jika pakaian anda banyak untuk dibasuh, ambil langkah bijak untuk basuh baju sendiri setiap hari.

Dengan cara ini, tidak perlu lagi untuk anda menghadap pakaian anda yang sebakul tidak berbasuh pada setiap hujung minggu. Bukankah kos dobi sudah dapat dijimatkan dan disalurkan pula kepada simpanan?

3. Jauhi Hutang

Elakkan diri daripada menangung hutang yang tidak perlu. Contohnya seperti berhutang membeli telefon bimbit. Lihat orang lain pakai telefon baru, kita pun nak beli juga. Simpanan dah cukup ke sampai nak berhutang untuk beli telefon baru yang kemudian harinya akan ditelan zaman dan menyusut nilainya.

Sentiasa beringat sebelum melakukan apa-apa tindakan, lebih–lebih lagi terhadap perkara yang bakal memberikan impak yang besar dalam kehidupan. Ukur baju di badan sendiri dan jangan mudah terjerumus ke lembah hutang-hutang jahat yang tiada berpenghujung.

4. Hidup Di Bawah Kemampuan

Masih terlalu ramai yang hidup dalam kemewahan palsu. Kalau boleh, dari atas sampai bawah hendak pakai barangan berjenama. Salah ke kalau pakai barangan yang tidak berjenama ataupun barangan terpakai?

Biar nampak hina di pandangan orang kerana tiada apa-apa, asalkan simpanan dalam bank berkepuk-kepuk jumlahnya. Jangan menjadi gempak di mata orang, sedangkan pada mata sendiri hanyalah kosong, kosong dan kosong.

Cuba tengok bilionaire terkaya dunia seperti Bill Gates, Mark Zuckerberg dan yang lain-lain. Tak perlu habiskan duit yang banyak untuk bergaya, walaupun mereka ini memang kaya-raya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ant International Buka Pusat Perniagaan Digital Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) — Penyedia teknologi pembayaran dan kewangan, Ant International, akan membuka sebuah pusat perniagaan digital baharu di Malaysia dengan memanfaatkan tenaga kerja teknologi tempatan bagi memacu usaha niaga globalnya.

Presidennya Douglas Feagin berkata kewujudan pusat berkenaan dijangka menawarkan lebih daripada 500 peluang pekerjaan baharu bagi tahun pertama selain menambah pengambilan baharu dalam tempoh empat tahun seterusnya sehingga 2028.

“Pusat perniagaan baharu itu akan berpindah ke The Exchange 106 (Kuala Lumpur) menjelang 2025,” katanya pada sesi taklimat media di sini, hari ini.

Feagin berkata sebahagian besar daripada peranan terbabit adalah berteraskan teknologi, sejajar dengan visi syarikat yang memanfaatkan teknologi dan inovasi bagi melonjakkan dagangan global dan keterangkumannya.

Kumpulan terbesar adalah jabatan teknologi dan pembangunan merangkumi barisan jurutera pembangunan perisian, diikuti oleh produk dan reka bentuk, sains data dan kawalan risiko. 

Pada masa sama, katanya, Ant International akan menyediakan sumber khusus untuk pembangunan serta dan memupuk tenaga kerja teknologi menerusi latihan komprehensif, bimbingan dan pendedahan kepada perniagaan global.

Beliau juga menyifatkan pelaburan awal dan sedia ada itu sebagai memaparkan komitmen syarikat, bukan saja dari segi memupuk bakat-bakat tempatan tetapi juga dalam menentukan kedudukan sektor teknologi.

Malah, inisiatif itu juga adalah sebahagian daripada strategi jangka panjang untuk meningkatkan keupayaan, mengembangkan ruang pejabat serta menyokong pertumbuhan berterusan peralatan dan perkhidmatan digital.

“Syarikat yakin dengan kerjasama bersama rakan seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kami dapat memanfaatkan bakat teknologi tempatan bagi mempercepat impak kemampuan perniagaan ini di peringkat tempatan dan serata dunia,” katanya.

Beroperasi di Malaysia sejak 2014, Ant International telah bekerjasama dengan rakan tempatan dalam menggalakkan komuniti teknologi kewangan (fintech) yang mantap dan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia menerusi pembayaran digital lebih mudah, di samping menyokong kemasukan digital dan mewujudkan peluang ekonomi untuk perniagaan tempatan.

Ant International merupakan sekutu Kumpulan Ant dengan empat tonggak perniagaannya adalah Alipay + Cross Border Mobile Payment Service, Antom Merchant Payment Services, Worldfirst dan ANEXT Bank.

— BERNAMA