4 Amalan Penting Untuk Tingkatkan Simpanan Anda

Bila masuk bab menyimpan duit, ramai yang masih terumbang-ambing dan mengelak untuk melakukan simpanan. Walaupun pada hakikatnya, kita sebenarnya mampu untuk menyimpan dengan jumlah yang lebih.

Habis itu, nak tunggu dilanda bencana dan musibah baru nak ada kesedaran nak menyimpan? Kalau dah kena baru nak sedar diri, ianya mungkin sudah terlambat. Kena mula dari sekarang dan bangkit untuk berhadapan dengan realiti kehidupan.

Bukannya terus membazir dan mensia-siakan masa muda yang kita ada dan masih jauh perjalanan hidup. Zaman sekarang ini adalah zaman di mana semua benda perlu pakai duit. Nak masuk tandas awam pun kena pakai duit juga.

Berikut merupakan 4 amalan penting untuk menggandakan simpanan anda.

1. Kaji Rekod Kewangan Lepas

This image has an empty alt attribute; its file name is purse-wallet-money-finances-waist-bags-pay-700x467.jpg

Apa yang dimaksudkan di sini adalah anda perlu menyemak semula rekod-rekod kewangan lalu dan mencari punca kewangan anda sering bocor sehingga menyebabkan anda tak mampu untuk menyimpan.

Adakah sebelum ini, gaya hidup anda yang mempengaruhi simpanan anda? Adakah perbelanjaan anda melebihi pendapatan? Atau adakah sikap boros anda yang menyebabkan poket anda sentiasa kosong sehingga tak dapat membuat simpanan?

Dengan membuat latihan ini, kita boleh tahu di mana terletaknya pembaziran dan boleh mula berjimat cermat. Cukup-cukuplah selama ini kita banyak habiskan duit untuk perkara yang tidak bermanfaat.

2. Lakukan Perubahan

Kemudahan yang ada di mana-mana pada masa kini telah menyebabkan ramai dalam kalangan kita telah tanpa sedar melakukan pembaziran. Antara pembaziran yang kerap anda lakukan tanpa sedar adalah tidak menggunakan kemampuan diri sendiri untuk mengerjakan suatu pekerjaan.

Contohnya seperti membasuh baju sendiri. Pekerjaan tersebut boleh dilakukan sendri di rumah, tapi mengapakah masih menggunakan kemudahan dobi yang ternyata menelan kos. Buang rasa malas dalam diri jika hendak membasuh baju yang banyak.

Dapatkan jalan penyelesaian yang terbaik. Jika pakaian anda banyak untuk dibasuh, ambil langkah bijak untuk basuh baju sendiri setiap hari.

Dengan cara ini, tidak perlu lagi untuk anda menghadap pakaian anda yang sebakul tidak berbasuh pada setiap hujung minggu. Bukankah kos dobi sudah dapat dijimatkan dan disalurkan pula kepada simpanan?

3. Jauhi Hutang

Elakkan diri daripada menangung hutang yang tidak perlu. Contohnya seperti berhutang membeli telefon bimbit. Lihat orang lain pakai telefon baru, kita pun nak beli juga. Simpanan dah cukup ke sampai nak berhutang untuk beli telefon baru yang kemudian harinya akan ditelan zaman dan menyusut nilainya.

Sentiasa beringat sebelum melakukan apa-apa tindakan, lebih–lebih lagi terhadap perkara yang bakal memberikan impak yang besar dalam kehidupan. Ukur baju di badan sendiri dan jangan mudah terjerumus ke lembah hutang-hutang jahat yang tiada berpenghujung.

4. Hidup Di Bawah Kemampuan

Masih terlalu ramai yang hidup dalam kemewahan palsu. Kalau boleh, dari atas sampai bawah hendak pakai barangan berjenama. Salah ke kalau pakai barangan yang tidak berjenama ataupun barangan terpakai?

Biar nampak hina di pandangan orang kerana tiada apa-apa, asalkan simpanan dalam bank berkepuk-kepuk jumlahnya. Jangan menjadi gempak di mata orang, sedangkan pada mata sendiri hanyalah kosong, kosong dan kosong.

Cuba tengok bilionaire terkaya dunia seperti Bill Gates, Mark Zuckerberg dan yang lain-lain. Tak perlu habiskan duit yang banyak untuk bergaya, walaupun mereka ini memang kaya-raya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.