4 Tips Urus Kewangan Seperti Oprah Winfrey

Siapa tidak kenal dengan tokoh yang bernama Oprah Winfrey ini. Beliau merupakan ikon dan jutawan media yang disegani kerana beliau terkenal dengan kelantangan bersuara.

The Oprah Winfrey Show merupakan siaran yang sangat popular di peringkat antarabangsa dari tahun 1986 hingga 2011 sehingga beliau digelar sebagai “The Queen of Media”.

Setelah itu, beliau melancarkan rangkaian televisyennya sendiri yang bernama OWN. Beliau kini berusia 67 tahun dan memiliki kekayaan yang bernilai USD2.7 bilion.

Jom kita contohi kebijaksanaan beliau dalam menguruskan kewangan.

Tips 1: Merancang Terlebih Dahulu

Untuk berjaya dalam perancangan kewangan, anda harus merancang terlebih dahulu. Anda perlu tahu apa yang anda ingin dan sasaran yang anda mahu kecapi.

Itu tidak bermakna anda tidak boleh “self-reward”, tetapi pastikan anda tidak membelanjakan wang lebih cepat daripada apa yang anda dapatkan. Sediakan satu simpanan khas untuk “keseronokan” setiap bulan untuk dibelanjakan.

Bergantung kepada apa lagi yang anda lakukan pada bulan itu, setiap dana harus dibelanjakan dengan berhemah.

Tips 2: Sentiasa Bawa Tunai

Keluarkan tunai apabila berbelanja berbanding dengan pengunaan kad debit atau kad kredit. Anda harus memilih pasaraya yang menawarkan kaunter bayaran tunai dan kad debit juga.

Cara ini berkesan untuk mengawal nafsu berbelanja anda apabila anda memilih untuk membayar tunai. Ini kerana, anda tahu berapa jumlah wang tunai yang anda ada untuk membayar kelak.

Tips 3: Catat Perbelanjaan

Apabila anda membeli sesuatu barang, anda perlu mencatat segala perbelanjaan anda. Pastikan anda sertakan tarikh dan lokasi anda membeli supaya ia boleh dijadikan rujukan kelak.

Sekiranya mahu beri hadiah kepada diri sendiri, pastikan anda membeli sekali dalam sebulan. Ini adalah penting untuk mengelakkan pembaziran dan perbelanjaan yang boros.

Tips 4: Rujuk Perunding Kewangan

Yang terakhir sekali, dapatkan khidmat pakar yang bertauliah dan berlesen. Mereka ini mampu memberikan nasihat yang baik dan tunjukkan jalan yang benar untuk anda berjaya mengurus kewangan dengan bijak.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA