4 Tips Urus Kewangan Seperti Oprah Winfrey

Siapa tidak kenal dengan tokoh yang bernama Oprah Winfrey ini. Beliau merupakan ikon dan jutawan media yang disegani kerana beliau terkenal dengan kelantangan bersuara.

The Oprah Winfrey Show merupakan siaran yang sangat popular di peringkat antarabangsa dari tahun 1986 hingga 2011 sehingga beliau digelar sebagai “The Queen of Media”.

Setelah itu, beliau melancarkan rangkaian televisyennya sendiri yang bernama OWN. Beliau kini berusia 67 tahun dan memiliki kekayaan yang bernilai USD2.7 bilion.

Jom kita contohi kebijaksanaan beliau dalam menguruskan kewangan.

Tips 1: Merancang Terlebih Dahulu

Untuk berjaya dalam perancangan kewangan, anda harus merancang terlebih dahulu. Anda perlu tahu apa yang anda ingin dan sasaran yang anda mahu kecapi.

Itu tidak bermakna anda tidak boleh “self-reward”, tetapi pastikan anda tidak membelanjakan wang lebih cepat daripada apa yang anda dapatkan. Sediakan satu simpanan khas untuk “keseronokan” setiap bulan untuk dibelanjakan.

Bergantung kepada apa lagi yang anda lakukan pada bulan itu, setiap dana harus dibelanjakan dengan berhemah.

Tips 2: Sentiasa Bawa Tunai

Keluarkan tunai apabila berbelanja berbanding dengan pengunaan kad debit atau kad kredit. Anda harus memilih pasaraya yang menawarkan kaunter bayaran tunai dan kad debit juga.

Cara ini berkesan untuk mengawal nafsu berbelanja anda apabila anda memilih untuk membayar tunai. Ini kerana, anda tahu berapa jumlah wang tunai yang anda ada untuk membayar kelak.

Tips 3: Catat Perbelanjaan

Apabila anda membeli sesuatu barang, anda perlu mencatat segala perbelanjaan anda. Pastikan anda sertakan tarikh dan lokasi anda membeli supaya ia boleh dijadikan rujukan kelak.

Sekiranya mahu beri hadiah kepada diri sendiri, pastikan anda membeli sekali dalam sebulan. Ini adalah penting untuk mengelakkan pembaziran dan perbelanjaan yang boros.

Tips 4: Rujuk Perunding Kewangan

Yang terakhir sekali, dapatkan khidmat pakar yang bertauliah dan berlesen. Mereka ini mampu memberikan nasihat yang baik dan tunjukkan jalan yang benar untuk anda berjaya mengurus kewangan dengan bijak.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.