Google Plus, Media Sosial Keluaran Google Yang Gagal Bersaing

Sebelum wujudnya Facebook seperti yang dilihat oleh genarasi baru hari ini, dunia media sosial sudah pun berkembang pada awal kurun ke-21. Myspace dan Friendster merupakan media yang pernah menjadi fenomena dalam dunia media sosial sehingga tahun 2005.

Facebook yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg telah melihat potensi yang cerah di dalam media sosial dan menubuhkan Facebook setahun sebelumnya. Pada ketika itu, Google juga turut serta di dalam pasaran media sosial.

Nasib malang menimpa Myspace yang pada ketika itu merupakan pemain nombor satu dalam media sosial akibat pihak pengurusan yang tidak faham kehendak pengguna dan melakukan iklan dalam media sosial secara hard-sell menyebabkan media sosial itu terkubur.

Pada ketika itu, hanya Facebook yang mengambil peluang dengan meningkatkan ciri-ciri yang menawan para peminat media sosial yang sudah bosan dengan Myspace. Ciri-ciri yang ditawarkan oleh Facebook sangat sesuai dengan cita rasa para pengguna dan disebabkan perkara tersebut, bilangan pengguna untuk media sosial ini semakin bertambah setiap hari.

Google juga tidak ketinggalan dalam membangunkan media sosial mereka Orkut tetapi tidak fokus kepada media sosial kerana teras perniagaan Google pada ketika itu adalah enjin carian atau search engine. Facebook yang semakin berkembang telah meninggalkan Google dalam perlumbaan media sosial.

Orkut yang dibangunkan oleh Google banyak mendatang masalah kepada pengguna mereka. Selepas membangunakan Orkut, Google turut membangunkan Google Friend Connect dan Google Buzz tetapi aplikasi ini juga tidak berjaya menarik minat orang ramai untuk menggunakanya.

Google Mula Serius Dalam Membangunkan Media Sosial Mereka

Google mula serius untuk mengembangkan platform media sosialnya apbila Facebook bercadang untuk melakukan IPO pada tahun 2012. Keadaan ini akan memberi ruang kepada Facebook untuk mengembangkan lagi syarikat mereka.

Secara asasnya, Google tidak perlu bimbang dengan kebangkitan yang terjadi kepada Facebook kerana Google hanya fokus kepada carian internet manakala Facebook pula fokus kepada media sosial.

Kredit Gambar: Business Insider

Jika diteliti secara terperinci, kita akan sedar bahawa teras perniagaan kedua-dua syarikat ini adalah iklan. Google mengambil langkah awal untuk bersaing dengan Facebook dengan membangukan Google Plus.

Google Plus, Sebuah Media Sosial Yang Gagal

Google Plus merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh Google pada tahun 2011. Google percaya mereka mempunyai ruang di dalam media sosial kerana pada masa itu mereka mempunyai hampir setengah bilion pengguna yang menggunakan Gmail.

Kredit Gambar: Techno Bezz

Google yang membangunkan Google Plus yang diintegrasi dalam Gmail bagi memudahkan pengguna akaun Gmail untuk mendaftar ke media sosial Google Plus.

Pada permulaan media sosial ini, Google telah berjaya menarik seramai 10 juta pengguna menggunakan aplikasi ini dalam tempoh 2 minggu ianya dilancarkan. Sayangnya, momentum tersebut tidak dapat diteruskan kerana orang ramai mula sedar aplikasi ini tidak dapat menggantikan Facebook.

Kemuncak pengguna Google Plus (Gmail dintegrasi dengan Google Plus) adalah seramai 524 juta, tetapi mereka tidak menggunakan media sosial itu secara aktif melainkan menggunakan emel sahaja. Media sosial tersebut diibarat sebuah bandar berhantu yang tidak mempunyai pengguna.

Selain itu juga, aplikasi ini dilihat sangat terdesak untuk bersaing dengan Facebook di dalam pasaran tetapi kekurangan ciri-ciri yang terdapat pada Facebook. Disebabkan perkara tersebut, aplikasi ini tidak dipandang oleh orang ramai.

Statistik menunjukan orang ramai menggunakan aplikasi ini hanya 3 minit berbanding menggunakan Facebook selama 7.5 jam dan menunjukan orang sememangnya tidak berminat untuk menggunakan Google Plus.

Akhirnya, Google tidak dapat meneruskan persaingan di dalam media sosial dan secara rasmi telah menutup Google Plus pada tahun 2019 kerana sambutan yang hambar.

Walaupun tidak berjaya seperti yang diharapkan, Google telah mendapat pengalaman dalam aplikasi tersebut dan mereka telah membangunkan satu aplikasi yang dikenali sebagai G Suite yang fokus kepada pengurusan masa dan produktiviti para pengguna mereka.

Sumber Rujukan: Mashable

Sumber: Trading View

Tahukah anda bahawa saham Alphabet (Google) disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan telah naik 73% dalam masa setahun?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.