Google Plus, Media Sosial Keluaran Google Yang Gagal Bersaing

Sebelum wujudnya Facebook seperti yang dilihat oleh genarasi baru hari ini, dunia media sosial sudah pun berkembang pada awal kurun ke-21. Myspace dan Friendster merupakan media yang pernah menjadi fenomena dalam dunia media sosial sehingga tahun 2005.

Facebook yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg telah melihat potensi yang cerah di dalam media sosial dan menubuhkan Facebook setahun sebelumnya. Pada ketika itu, Google juga turut serta di dalam pasaran media sosial.

Nasib malang menimpa Myspace yang pada ketika itu merupakan pemain nombor satu dalam media sosial akibat pihak pengurusan yang tidak faham kehendak pengguna dan melakukan iklan dalam media sosial secara hard-sell menyebabkan media sosial itu terkubur.

Pada ketika itu, hanya Facebook yang mengambil peluang dengan meningkatkan ciri-ciri yang menawan para peminat media sosial yang sudah bosan dengan Myspace. Ciri-ciri yang ditawarkan oleh Facebook sangat sesuai dengan cita rasa para pengguna dan disebabkan perkara tersebut, bilangan pengguna untuk media sosial ini semakin bertambah setiap hari.

Google juga tidak ketinggalan dalam membangunkan media sosial mereka Orkut tetapi tidak fokus kepada media sosial kerana teras perniagaan Google pada ketika itu adalah enjin carian atau search engine. Facebook yang semakin berkembang telah meninggalkan Google dalam perlumbaan media sosial.

Orkut yang dibangunkan oleh Google banyak mendatang masalah kepada pengguna mereka. Selepas membangunakan Orkut, Google turut membangunkan Google Friend Connect dan Google Buzz tetapi aplikasi ini juga tidak berjaya menarik minat orang ramai untuk menggunakanya.

Google Mula Serius Dalam Membangunkan Media Sosial Mereka

Google mula serius untuk mengembangkan platform media sosialnya apbila Facebook bercadang untuk melakukan IPO pada tahun 2012. Keadaan ini akan memberi ruang kepada Facebook untuk mengembangkan lagi syarikat mereka.

Secara asasnya, Google tidak perlu bimbang dengan kebangkitan yang terjadi kepada Facebook kerana Google hanya fokus kepada carian internet manakala Facebook pula fokus kepada media sosial.

Kredit Gambar: Business Insider

Jika diteliti secara terperinci, kita akan sedar bahawa teras perniagaan kedua-dua syarikat ini adalah iklan. Google mengambil langkah awal untuk bersaing dengan Facebook dengan membangukan Google Plus.

Google Plus, Sebuah Media Sosial Yang Gagal

Google Plus merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh Google pada tahun 2011. Google percaya mereka mempunyai ruang di dalam media sosial kerana pada masa itu mereka mempunyai hampir setengah bilion pengguna yang menggunakan Gmail.

Kredit Gambar: Techno Bezz

Google yang membangunkan Google Plus yang diintegrasi dalam Gmail bagi memudahkan pengguna akaun Gmail untuk mendaftar ke media sosial Google Plus.

Pada permulaan media sosial ini, Google telah berjaya menarik seramai 10 juta pengguna menggunakan aplikasi ini dalam tempoh 2 minggu ianya dilancarkan. Sayangnya, momentum tersebut tidak dapat diteruskan kerana orang ramai mula sedar aplikasi ini tidak dapat menggantikan Facebook.

Kemuncak pengguna Google Plus (Gmail dintegrasi dengan Google Plus) adalah seramai 524 juta, tetapi mereka tidak menggunakan media sosial itu secara aktif melainkan menggunakan emel sahaja. Media sosial tersebut diibarat sebuah bandar berhantu yang tidak mempunyai pengguna.

Selain itu juga, aplikasi ini dilihat sangat terdesak untuk bersaing dengan Facebook di dalam pasaran tetapi kekurangan ciri-ciri yang terdapat pada Facebook. Disebabkan perkara tersebut, aplikasi ini tidak dipandang oleh orang ramai.

Statistik menunjukan orang ramai menggunakan aplikasi ini hanya 3 minit berbanding menggunakan Facebook selama 7.5 jam dan menunjukan orang sememangnya tidak berminat untuk menggunakan Google Plus.

Akhirnya, Google tidak dapat meneruskan persaingan di dalam media sosial dan secara rasmi telah menutup Google Plus pada tahun 2019 kerana sambutan yang hambar.

Walaupun tidak berjaya seperti yang diharapkan, Google telah mendapat pengalaman dalam aplikasi tersebut dan mereka telah membangunkan satu aplikasi yang dikenali sebagai G Suite yang fokus kepada pengurusan masa dan produktiviti para pengguna mereka.

Sumber Rujukan: Mashable

Sumber: Trading View

Tahukah anda bahawa saham Alphabet (Google) disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan telah naik 73% dalam masa setahun?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Pembiayaan Kewangan PKS

Adakah seorang usahawan perlu mendapatkan pembiayaan bagi perniagaannya? Jawapannya adalah perlu sekiranya untuk membantu atau mengekalkan aktiviti perniagaan, terutamanya untuk menjalankan operasi perniagaan mereka.

Selain daripada bank konvensional yang terdapat di Malaysia, usahawan boleh mencari institusi kewangan lain yang sesuai dengan perniagaan mereka. Antaranya ialah:

1. Institusi Kewangan Perbankan (Banking Financial Institutions)

Contoh institusi kewangan perbankan yang terdapat di Malaysia adalah seperti Bank Simpanan Nasional (BSN), Agro Bank, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat), Bank Pembangunan dan lain-lain lagi.

2. Institusi Kewangan Bukan Perbankan (Non-Banking Financial Institutions)

Terdapat dua contoh institusi kewangan bukan perbankan di Malaysia iaitu Credit Guarantee Corporation Malaysia (CGC) dan Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF). CGC berperanan untuk membantu usahawan mikro dan PKS yang tidak mempunyai cagaran/rekod yang mencukupi untuk mendapatkan kemudahan kredit daripada institusi kewangan dengan menyediakan perlindungan jaminan ke atas kemudahan tersebut manakala MIDF bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan kewangan dalam tiga (3) bidang teras perniagaan: perbankan pelaburan, pinjaman/pembiayaan pembangunan perniagaan dan pengurusan aset/dana.

3. Organisasi Pembangunan Usahawan (Entrepreneur Development Organisations)

Terdapat tiga organisasi di bawah Organisasi Pembangunan Usahawan yang terlibat dalam membantu usahawan dalam pembiayaan kewangan iaitu Perbadanan Nasional Berhad (Pernas), Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) dan TEKUN Nasional. Pernas bertanggungjawab dalam membangunkan industri francais dan menambah bilangan usahawan francais melalui kepakarannya dalam menyediakan perkhidmatan dan produk yang berkualiti. Seterusnya, PUNB adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan PKS berdaya maju dalam bidang keusahawanan. Akhir sekali, TEKUN Nasional berperanan menyediakan kemudahan pinjaman/pembiayaan secara mudah dan cepat kepada bumiputera untuk memulakan dan memajukan lagi perniagaan mereka.

Walau bagaimanapun, sebelum anda membuat permohonan pinjaman/pembiayaan kewangan, pastikan anda mempertimbangkan perkara penting yang berikut. Dari manakah sumber pinjaman/pembiayaan anda? Pastikan pihak pemberi pinjaman/pembiayaan adalah yang berlesen dan berdaftar. Ini adalah kerana terdapat banyak laporan kes penipuan perkhidmatan pinjaman/pembiayaan kewangan, termasuklah yang menggunakan laman media sosial. Elakkan daripada menerima bantuan daripada ah long, iaitu syarikat atau individu yang tidak berlesen dan tidak berdaftar.

Sekiranya anda berhajat untuk membuat pinjaman dengan pihak bank, terdapat beberapa faktor yang perlu anda ambil kira untuk persediaan anda. Kertas kerja pinjaman dan pembiayaan sudah dibuat kemas dan lengkap. Upah konsultan pula mencecah ribuan ringgit. Namun, permohonan pinjaman masih ditolak pihak bank. Jadi, apakah faktor pertimbangan oleh pihak bank yang sebenarnya? Ini 5C yang sering menjadi pertimbangan mereka:

1. Character – Karakter

Bank akan mengkaji sejarah atau skor kredit pemohon yang telah diselaraskan kepada skala umum oleh agensi laporan kredit – sejarah kredit masa lalu. Misalnya, laporan CCRIS anda menunjukkan adakah anda membayar balik pinjaman/pembiayaan mengikut masa yang ditetapkan atau dipersetujui.

2. Capacity – Keupayaan

Bank akan mengkaji penyata aliran tunai syarikat yang lepas untuk mengenal pasti jangkaan jumlah pendapatan yang akan diperolehi daripada operasi perniagaan. Contohnya adalah kiraan Debt Service Ratio (DSR). Formula untuk kiraan DSR ialah Jumlah komitmen pinjaman / Pendapatan bersih (selepas ditolak cukai, KWSP, PERKESO dan lain-lain) x 100. Jawapan anda mesti kurang daripada 50% untuk rekod yang baik manakala anda mendapat lebih daripada 50%, bermakna rekod anda adalah tidak baik.

3. Capital – Modal

Modal untuk permohonan pinjaman/pembiayaan perniagaan sebaiknya mengandungi pelaburan peribadi ke dalam syarikat, perolehan tertahan (retained earnings), dan aset-aset lain yang dikawal oleh pemilik perniagaan.

4. Conditions – Tujuan

Pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan mengkaji keadaan seperti kekuatan dan kelemahan keseluruhan ekonomi syarikat dan tujuan pinjaman/pembiayaan termasuklah pelan semasa, masa hadapan dan sandaran (backup) untuk mengekalkan perniagaan semasa jika menghadapi perubahan ekonomi dan sama ada sektor perniagaan anda berada di bawah industri Berisiko Tinggi, contohnya seperti sektor pembinaan, kedai telefon dan lain- lain.

5. Collateral – Cagaran

Peminjam perniagaan mungkin menggunakan peralatan atau akaun belum terima, sebagai contoh hasil jualan ansuran seperti melalui kad kredit sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan, sementara penghutang individu pula biasanya meletakkan simpanan, pengangkutan atau rumah sebagai cagaran. Oleh itu, pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan melihat jenis keselamatan aset yang menjamin pembayaran balik seperti harta, peralatan besar/aset tetap/mesin dan sebagainya.

Jadi, berapa banyakkah C yang anda ada setakat ini?

Sebagai seorang usahawan, ilmu untuk membuat pinjaman/pembiayaan sangat penting agar anda tahu apa yang dilihat oleh institusi kewangan untuk meluluskan pinjaman/pembiayaan anda. Malah, anda juga akan mengetahui punca mengapa dan kenapa pinjaman anda tidak diluluskan oleh pihak bank. Kesimpulannya, penyata kewangan adalah amat penting bagi memperlihatkan keadaan kewangan dan prestasi sesebuah perniagaan. Hal ini adalah kerana ia menentukan tahap kesihatan kewangan perniagaan tersebut, malah menjadi tunjang utama untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan daripada pelbagai institusi kewangan.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan AKPK, pihak AKPK menyediakan perkhidmatan Pendidikan Kewangan yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu isi rumah mahupun Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS). Perkhidmatan ini boleh diakses daripada laman web power.akpk.org.my yang menyediakan pelbagai modul pendidikan kewangan serta laman web ask.akpk.org.my untuk pelbagai bahan pembelajaran kewangan— semuanya tersedia secara dalam talian. Kami juga mengalu-alukan mana-mana organisasi yang berhasrat menjemput kami untuk memberikan taklimat pengurusan kewangan kepada kakitangan mereka.

Selain itu, AKPK juga memberikan khidmat nasihat kewangan kepada mereka yang menghadapi masalah dalam bayaran balik pinjaman serta menawarkan bantuan melalui Program Pengurusan Kredit (PPK) untuk individu, dan Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK) untuk PKS dan perusahaan mikro. Melalui program dan skim ini, AKPK membantu untuk membuat rundingan dengan pihak bank atau pemberi kredit untuk menstrukturkan semula bayaran balik pinjaman dan merumuskan satu pelan bayaran balik pinjaman/pembiayaan baharu mengikut kemampuan semasa peminjam/pelanggan.

Jika anda memerlukan pelan penyelesaian pengurusan kewangan yang holistik, dapatkan terus daripada AKPK SECARA PERCUMA—TANPA EJEN. Layari services.akpk.org.my untuk mengakses perkhidmatan AKPK dengan menghantar borang dalam talian yang telah dilengkapkan untuk dihubungi oleh penasihat kewangan AKPK.

Semua khidmat nasihat kewangan dan pengurusan kredit kami adalah percuma dan kami tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga untuk berurusan bagi pihak kami. Berhubunglah terus dengan AKPK dan jangan terpedaya dengan panggilan atau tawaran pihak ketiga yang mendakwa sebagai kakitangan AKPK atau menawarkan perkhidmatan dengan bayaran/caj tambahan.

Untuk sebarang maklumat tentang pengurusan kewangan termasuklah panduan dan pautan kepada semua perkhidmatan AKPK, anda juga boleh melayari laman media sosial rasmi AKPK, iaitu @AKPKofficial di Facebook, Instagram, Twitter dan terbaharu di LinkedIn dan TikTok. #AKPKSahabatKewanganAnda