5 Sebab Elakkan Meminjam Dengan Ah Long

Tanpa Yuran Upfront/Deposit – Ansuran Bulanan Paling Rendah
Cari Pinjaman Segera? – Kelulusan Pinjaman dalam 2 Jam
0% Faedah Untuk Bulan Pertama

Begitulah beberapa contoh ayat iklan Ah Long.

Dengar saja Ah Long mula terfikir rumah kena simbah cat, kena peras ugut, dan semua yang buruk-buruk.

Namun begitu, masih ramai yang terjebak dengan Ah Long mungkin disebabkan kos sara hidup yang semakin tinggi. Walaupun tiada statistik yang diberikan, namun jumlah yang terjebak dengan Ah Long dikhabarkan agak besar.

Sumber : Harian Metro

Berikut disenaraikan 5 sebab kenapa anda perlu mengelakkan diri daripada Ah Long:

1. Kadar Faedah Yang Tinggi

Berhutang dengan Ah Long adalah RIBA yang jelas. Bayangkan faedah yang dikenakan boleh mencecah 30%.

Pinjaman berjumlah RM5,000 perlu dibayar semula beserta dengan faedah RM1,500. Lagi menakutkan, faedah tersebut adalah BULANAN bukan tahunan.

2. Pinjaman Yang Tiada Penyelesaian

Jika meminjam di bank, anda berpeluang untuk membuat penyelesaian penuh apabila mempunyai tunai yang banyak. Tapi dengan Ah Long , ianya agak mustahil.

Ah Long tidak akan membenarkan anda membuat penyelesaian penuh kerana Ah Long mendapat keuntungan dari kadar faedah yang dikenakan kepada pelanggan.

3. Cagaran

Ah Long tidak akan memberikan anda pinjaman dengan mudah. Anda perlu menyerahkan kad pengenalan, pasport, atau kad bank kepada mereka. Ini untuk memastikan anda akan sentiasa terikat dengan mereka.

4. Perjanjian Yang Berat Sebelah

Ah Long boleh menukar terma dan syarat perjanjian bila-bila masa sahaja. Jika pada permulaan kadar faedah yang dipersetujui iaitu 10%, mungkin bulan ketiga ia boleh ditukar kepada 30%.

Mereka langsung tidak mempedulikan undang-undang kerana perniagaan mereka memang tidak berlesen dan tidak tertakluk kepada mana-mana akta.

5. Gangguan

Tidak seperti pinjaman bank, jika anda gagal membuat bayaran mereka akan menyaman dan membankrapkan anda, itu pun selepas pelbagai notis dihantar. Ah Long akan menggunakan kekerasan sama ada fizikal atau mental kepada anda.

Mereka tidak peduli tentang kesusahan anda kerana yang penting mereka mengaut keuntungan.

Kesimpulannya, elakkan dari meminjam Ah Long kerana apabila sudah terjebak ianya hanya akan mendatangkan mudarat sama ada pada diri sendiri atau keluarga. Jangan hanya mencari jalan mudah apabila kesempitan wang tetapi mudaratnya bertahun-tahun.

Bagi mereka yang perlu meminjam wang bagi tujuan perniagaan, sila cari TEKUN Nasional dan bukan Ah Long.

Pinjamlah dari institusi kewangan yang berlesen di bawah pemantauan Bank Negara Malaysia. Yang penting sekali, sebagai muslim pilihlah produk yang patuh shariah.

Kami doakan agar urusan pembaca semua dipermudahkan. Berbaik sangka kepada ALLAH dan berusahalah mengubah keadaan kita ke arah lebih baik.

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا , إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

ALLAH SWT berfirman: “Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. (Sekali lagi ditegaskan) sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.” (Surah al-Insyirah, ayat 5-6)

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: