5 Sebab Elakkan Meminjam Dengan Ah Long

Tanpa Yuran Upfront/Deposit – Ansuran Bulanan Paling Rendah
Cari Pinjaman Segera? – Kelulusan Pinjaman dalam 2 Jam
0% Faedah Untuk Bulan Pertama

Begitulah beberapa contoh ayat iklan Ah Long.

Dengar saja Ah Long mula terfikir rumah kena simbah cat, kena peras ugut, dan semua yang buruk-buruk.

Namun begitu, masih ramai yang terjebak dengan Ah Long mungkin disebabkan kos sara hidup yang semakin tinggi. Walaupun tiada statistik yang diberikan, namun jumlah yang terjebak dengan Ah Long dikhabarkan agak besar.

Sumber : Harian Metro

Berikut disenaraikan 5 sebab kenapa anda perlu mengelakkan diri daripada Ah Long:

1. Kadar Faedah Yang Tinggi

Berhutang dengan Ah Long adalah RIBA yang jelas. Bayangkan faedah yang dikenakan boleh mencecah 30%.

Pinjaman berjumlah RM5,000 perlu dibayar semula beserta dengan faedah RM1,500. Lagi menakutkan, faedah tersebut adalah BULANAN bukan tahunan.

2. Pinjaman Yang Tiada Penyelesaian

Jika meminjam di bank, anda berpeluang untuk membuat penyelesaian penuh apabila mempunyai tunai yang banyak. Tapi dengan Ah Long , ianya agak mustahil.

Ah Long tidak akan membenarkan anda membuat penyelesaian penuh kerana Ah Long mendapat keuntungan dari kadar faedah yang dikenakan kepada pelanggan.

3. Cagaran

Ah Long tidak akan memberikan anda pinjaman dengan mudah. Anda perlu menyerahkan kad pengenalan, pasport, atau kad bank kepada mereka. Ini untuk memastikan anda akan sentiasa terikat dengan mereka.

4. Perjanjian Yang Berat Sebelah

Ah Long boleh menukar terma dan syarat perjanjian bila-bila masa sahaja. Jika pada permulaan kadar faedah yang dipersetujui iaitu 10%, mungkin bulan ketiga ia boleh ditukar kepada 30%.

Mereka langsung tidak mempedulikan undang-undang kerana perniagaan mereka memang tidak berlesen dan tidak tertakluk kepada mana-mana akta.

5. Gangguan

Tidak seperti pinjaman bank, jika anda gagal membuat bayaran mereka akan menyaman dan membankrapkan anda, itu pun selepas pelbagai notis dihantar. Ah Long akan menggunakan kekerasan sama ada fizikal atau mental kepada anda.

Mereka tidak peduli tentang kesusahan anda kerana yang penting mereka mengaut keuntungan.

Kesimpulannya, elakkan dari meminjam Ah Long kerana apabila sudah terjebak ianya hanya akan mendatangkan mudarat sama ada pada diri sendiri atau keluarga. Jangan hanya mencari jalan mudah apabila kesempitan wang tetapi mudaratnya bertahun-tahun.

Bagi mereka yang perlu meminjam wang bagi tujuan perniagaan, sila cari TEKUN Nasional dan bukan Ah Long.

Pinjamlah dari institusi kewangan yang berlesen di bawah pemantauan Bank Negara Malaysia. Yang penting sekali, sebagai muslim pilihlah produk yang patuh shariah.

Kami doakan agar urusan pembaca semua dipermudahkan. Berbaik sangka kepada ALLAH dan berusahalah mengubah keadaan kita ke arah lebih baik.

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا , إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

ALLAH SWT berfirman: “Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. (Sekali lagi ditegaskan) sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.” (Surah al-Insyirah, ayat 5-6)

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA