5 Tempat Yang Kita Boleh Sedekahkan Hasil Keuntungan Pelaburan

Untung merupakan perkataan yang indah di sisi pelabur. Mana taknya, kita dah keluarkan modal, pastinya apa yang kita impikan ialah keuntungan. Andai kata dah untung, kalau lepas syarat-syarat tertentu, kena zakat. Kalau tak lepas syarat pun, tak salah juga kalau kita nak sedekah, kan?

Berikut saya kongsikan antara tempat yang kita boleh sumbangkan wang kita selepas menjana keuntungan melalui pelaburan:

1. Yayasan Kebajikan Negara

YKN merupakan sebuah badan yang diletakkan di bawah Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat. Antara objektif penubuhan YKN ialah untuk meningkatkan taraf hidup mereka yang memerlukan melalui bantuan kewangan dan perkhidmatan yang pelbagai termasuk pendidikan dan kesihatan.

Untuk menyumbang, boleh klik sini.

2. Islamic Relief Malaysia (IRM)

IRM sudah dikenali antara badan yang giat melaksanakan projek-projek untuk membantu rakyat yang miskin di dalam negara, mahupun luar negara. Buat pengetahuan pembaca, Islamic Relief beroperasi di 40 buah negara.

Jadinya, mereka ini bukan calang-calang organisasi ya.

Antara projek yang sedang giat mengumpul dana ialah:

 1. Dana Wakaf Air Somalia
 2. Bantuan Musim Sejuk
 3. Air & Kesihatan (dalam negara dan luar negara)
 4. Kecemasan dan bencana
 5. Pendidikan
 6. Makanan & Nutrisi
 7. Anak yatim
 8. Wakaf Kitab
 9. Zakat
 10. Fidyah
 11. MySedekah
 12. Tabung Umum
 13. Projek Care4Hunger

Semua di atas mereka laksanakan di dalam dan di luar negara, melainkan item (a). Klik sini untuk menderma.

3. Humanitarian Care Malaysia (MyCare)

MyCare adalah satu badan yang menaungi pelbagai NGO lain yang bergerak secara silo sebelum ini. Antaranya ialah Aqsa Syarif, Nusantara Care (NICE), Salam Iraq, IKRAM 4 Syria (i4S) dan lain-lain.

Semua badan-badan ini disatukan untuk menyatukan tenaga dan kepakaran bagi membantu rakyat yang memerlukan di luar negara. Antara negara yang menjadi fokus bantuan ialah Palestin, Syria, Iraq dan Rohingya.

Lagi satu, MyCare telah mendapat pengiktirafan daripada Bank Negara Malaysia sebagai badan yang mempunyai akauntabiliti dan integriti yang tinggi. Malah, United Nation Financial Action Task Force juga memberi pengiktirafan kepada mereka.

Senang cerita, setiap sen yang anda dermakan, akan sampai ke tempat dan pihak yang sepatutnya.

Antara projek yang sedang berjalan ialah Winter Relief untuk membantu saudara kita yang tidak mempunyai pakaian sejuk.

Berminat untuk menyumbang? Klik sini untuk sumbangan umum dan sini untuk Winter Relief.

4. Hidayah Centre Foundation Malaysia (HCF)

HCF ditubuhkan pada tahun 2002. Tujuan HCF ditubuhkan ialah untuk menjadikan hubungan antara etnik dan agama didekatkan melalui dialog dan aktiviti silang budaya. Mereka juga menyediakan kelas bimbingan kepada para muallaf.

Kadang-kadang, kita dengar ada yang masuk Islam sekejap sahaja, kemudian kembali kepada agama asal mereka. Ada antara mereka merasakan mereka tidak mendapat sokongan yang cukup baik dari segi ilmu, bimbingan dan kewangan.

Jadi, HCF menyediakan kelas untuk para muallaf belajar tentang Islam. HCF juga giat melaksanakan ceramah-ceramah untuk menyemarakkan aktiviti dakwah dan mengenali agama dan budaya lain.

Boleh kata mereka champion-lah bab menyediakan ekosistem dakwah dalam Malaysia.

Klik sini untuk menderma serendah RM10 untuk membiayai aktiviti mereka.

5. Tabung Masjid/Surau Tempat Anda Tinggal

Yang ini, sangat digalakkan jika masjid atau surau anda memang giat melaksanakan aktiviti kebajikan dan ceramah untuk memandaikan masyarakat tentang agama. Kalau belum ada aktiviti sebegitu, andalah yang paling layak untuk mencetuskan idea tersebut.

Moga Allah menerima sedekah kita dan sedekah tersebut menjadi sebab masyarakat dan negara menjadi lebih baik.

Jika anda berminat untuk melabur dalam projek perumahan P2P patuh shariah di Indonesia, boleh klik sini.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

 • Layari laman web KAB Gold
 • Lengkapkan borang pendaftaran
 • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: