5 Tempat Yang Kita Boleh Sedekahkan Hasil Keuntungan Pelaburan

Untung merupakan perkataan yang indah di sisi pelabur. Mana taknya, kita dah keluarkan modal, pastinya apa yang kita impikan ialah keuntungan. Andai kata dah untung, kalau lepas syarat-syarat tertentu, kena zakat. Kalau tak lepas syarat pun, tak salah juga kalau kita nak sedekah, kan?

Berikut saya kongsikan antara tempat yang kita boleh sumbangkan wang kita selepas menjana keuntungan melalui pelaburan:

1. Yayasan Kebajikan Negara

YKN merupakan sebuah badan yang diletakkan di bawah Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat. Antara objektif penubuhan YKN ialah untuk meningkatkan taraf hidup mereka yang memerlukan melalui bantuan kewangan dan perkhidmatan yang pelbagai termasuk pendidikan dan kesihatan.

Untuk menyumbang, boleh klik sini.

2. Islamic Relief Malaysia (IRM)

IRM sudah dikenali antara badan yang giat melaksanakan projek-projek untuk membantu rakyat yang miskin di dalam negara, mahupun luar negara. Buat pengetahuan pembaca, Islamic Relief beroperasi di 40 buah negara.

Jadinya, mereka ini bukan calang-calang organisasi ya.

Antara projek yang sedang giat mengumpul dana ialah:

  1. Dana Wakaf Air Somalia
  2. Bantuan Musim Sejuk
  3. Air & Kesihatan (dalam negara dan luar negara)
  4. Kecemasan dan bencana
  5. Pendidikan
  6. Makanan & Nutrisi
  7. Anak yatim
  8. Wakaf Kitab
  9. Zakat
  10. Fidyah
  11. MySedekah
  12. Tabung Umum
  13. Projek Care4Hunger

Semua di atas mereka laksanakan di dalam dan di luar negara, melainkan item (a). Klik untuk menderma.

3. Humanitarian Care Malaysia (MyCare)

MyCare adalah satu badan yang menaungi pelbagai NGO lain yang bergerak secara silo sebelum ini. Antaranya ialah Aqsa Syarif, Nusantara Care (NICE), Salam Iraq, IKRAM 4 Syria (i4S) dan lain-lain.

Semua badan-badan ini disatukan untuk menyatukan tenaga dan kepakaran bagi membantu rakyat yang memerlukan di luar negara. Antara negara yang menjadi fokus bantuan ialah Palestin, Syria, Iraq dan Rohingya.

Lagi satu, MyCare telah mendapat pengiktirafan daripada Bank Negara Malaysia sebagai badan yang mempunyai akauntabiliti dan integriti yang tinggi. Malah, United Nation Financial Action Task Force juga memberi pengiktirafan kepada mereka.

Senang cerita, setiap sen yang anda dermakan, akan sampai ke tempat dan pihak yang sepatutnya.

Antara projek yang sedang berjalan ialah Winter Relief untuk membantu saudara kita yang tidak mempunyai pakaian sejuk.

Berminat untuk menyumbang? Klik untuk sumbangan umum dan untuk Winter Relief.

4. Hidayah Centre Foundation Malaysia (HCF)

HCF ditubuhkan pada tahun 2002. Tujuan HCF ditubuhkan ialah untuk menjadikan hubungan antara etnik dan agama didekatkan melalui dialog dan aktiviti silang budaya. Mereka juga menyediakan kelas bimbingan kepada para muallaf.

Kadang-kadang, kita dengar ada yang masuk Islam sekejap sahaja, kemudian kembali kepada agama asal mereka. Ada antara mereka merasakan mereka tidak mendapat sokongan yang cukup baik dari segi ilmu, bimbingan dan kewangan.

Jadi, HCF menyediakan kelas untuk para muallaf belajar tentang Islam. HCF juga giat melaksanakan ceramah-ceramah untuk menyemarakkan aktiviti dakwah dan mengenali agama dan budaya lain.

Boleh kata mereka champion-lah bab menyediakan ekosistem dakwah dalam Malaysia.

Klik untuk menderma serendah RM10 untuk membiayai aktiviti mereka.

5. Tabung Masjid/Surau Tempat Anda Tinggal

Yang ini, sangat digalakkan jika masjid atau surau anda memang giat melaksanakan aktiviti kebajikan dan ceramah untuk memandaikan masyarakat tentang agama. Kalau belum ada aktiviti sebegitu, andalah yang paling layak untuk mencetuskan idea tersebut.

Moga Allah menerima sedekah kita dan sedekah tersebut menjadi sebab masyarakat dan negara menjadi lebih baik.

Jika anda berminat untuk melabur dalam projek perumahan P2P patuh shariah di Indonesia, boleh klik sini.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA