Ilmu Technical Analysis: Kepentingan Melihat Leading Indicator Dalam Reversal Pattern

Pemahaman kepada indikator sangat penting kerana ia memberikan signal untuk membeli dan menjual. Indikator adalah salah satu alat yang selalu pelabur dan pedagang gunakan di dalam analisis teknikal.

Terdapat beratus-ratus indikator di dalam platform pelaburan yang boleh kita gunakan. Namun begitu, indikator terbahagi kepada dua bahagian iaitu leading indikator dan juga lagging indikator.

Terdapat dua leading indikator dalam analisis teknikal, iaitu harga (price) dan volume.

Manakala lagging indikator adalah indikator yang diformulakan berdasarkan leading indikator price dan volume tersebut.

Leading Indicator

 • Price (candlestick)
 • Volume

Lagging Indicator

 • Moving average (MA)
 • Stochastic (SS)
 • Relative Strength Index (RSI)
 • Bollinger Band (BB)

Kelebihan leading indikator adalah kita dapat membuat keputusan dengan lebih cepat tanpa menunggu signal dari lagging indikator. Hal ini kerana, perkara pertama yang menggerakkan pasaran adalah price dan volume.

Oleh itu, jika berlaku reversal pada candlestick kita dapat membuat analisa secara naked eye untuk membuat keputusan membeli dan menjual.

Manakala jika kita menggunakan lagging indikator, kita perlu menunggu signal seperti moving average cross dan sebagainya.

Carta di atas menunjukkan bearish reversal pattern pada A. Candle shooting star telah menunjukkan penolakan harga berlaku. Ramai pelabur menjual saham tersebut sehingga harga turun pada paras lebih rendah daripada paras harga tutup semalam.

Kita dapat lihat harga telah jatuh selama tiga hari berturut-turut setelah pattern shooting star berlaku. Jika kita menggunakan leading indikator, kita boleh membuat keputusan menjual pada penghujung waktu sebelum pasaran ditutup.

Manakala gambar di atas menunjukkan jika kita membuat keputusan menjual menggunakan lagging indikator seperti moving average (MA). MA yang dipakai di atas adalah MA14.

Seperti yang kita lihat, harga hanya bersilang dengan MA14 pada hari ketiga selepas candle shooting star muncul. Ini telah menyebabkan kita terlewat untuk melakukan penjualan saham.

Cara terbaik untuk menggunakan indikator adalah dengan menggabungkan lagging indikator dan leading indikator. Dalam membuat analisis teknikal, kita tidak digalakkan menggunakan lebih dari tiga jenis indikator kerana indikator yang terlalu banyak akan mengganggu kita dalam membuat keputusan yang tepat.

Indikator yang perlu kita fahami dikategorikan kepada dua iaitu trend following dan oscillators. Reversal pattern boleh digabungkan dengan kedua-dua jenis indikator di atas.

Sebagai pelabur yang bijak, kita perlu rajin untuk melakukan pembacaan yang lebih mendalam supaya pemahaman dalam analisis teknikal kita semakin mantap.

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah kalian….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika tergolong dalam kluster ini, jangan risau, kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana. Namun yuran kami paling murah di pasaran!

Kalian akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu penting yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->Webinar Senang Saham

Previous ArticleNext Article

Buat Duit Dalam Saham Dengan Kenali Triangle Pattern

Dalam pelaburan saham , terdapat banyak cara atau teknik yang boleh digunakan pelabur untuk membuat kajian terutamanya dalam kajian analisa teknikal. 

Kepada pengamal kajian teknikal, pasti anda semua sedia maklum tentang cara kajian berdasarkan corak yang terbentuk pada carta. Artikel kali ini, kami akan menerangkan tentang corak kesinambungan tiga segi atau lebih dikenali sebagai Triangle Pattern. 

Kenali Triangle Pattern Pada Carta

Triangle pattern merupakan salah satu corak kesinambungan atau continuous pattern yang akan menentukan sama ada pergerakan harga saham itu akan meneruskan kenaikan sebelumnya atau sebaliknya. Untuk triangle pattern ini ada dua jenis yang berbeza. Jenis-jenisnya adalah seperti berikut:-

 • Ascending Triangles
 • Descending Triangles
 • Symmetrical Triangles

Tetapi artikel kali ini akan fokus kepada Symmetrical Triangles sahaja dan untuk Ascending dan Descending Triangles akan diterangkan pada artikel kami seterusnya nanti. 

Mari kita faham tentang Symmetrical Triangles agar dapat membantu kita dalam membuat keuntungan dalam pelaburan saham. 

Apa Itu Symmetrical Triangles?

Symmetrical triangles merupakan corak kesinambungan yang tiada arah tuju yang jelas kerana dilihat seakan-akan permintaan dan penawaran adalah sama banyak. 

Namun jika namanya pun adalah corak kesinambungan, biasanya selepas daripada corak symmetrical triangles ini terbentuk, harga saham akan meneruskan arah tuju sama seperti sebelumnya. 

Corak symmetrical triangles ini terbentuk apabila harga saham yang bergerak dalam bentuk zig-zag dilihat semakin menguncup ketika fasa accumulate. Apabila dilukis downtrendline dan uptrendline pada carta, ianya akan membentuk seolah-olah seperti segitiga sama sisi. 

Mari kita lihat contoh bagaimana symmetrical triangles ini terbentuk dan apa yang terjadi selepas harga saham tersebut berjaya memecahkan corak segitiga tersebut. 

Saham A yang sedang berada di fasa kenaikan, harganya mula accumulated bermula bulan Mei sehingga pertengahan bulan Julai. Ketika harga saham ini accumulates, pergerakkan harga saham ini dilihat semakin menguncup.

Apabila up trendline dan downtrend line dilukis, ianya membentuk seolah-oleh segitiga sama sisi seperti lukisan pada carta diatas. 

Oleh kerana sebelum corak ini terbentuk ianya sedang berada di fasa kenaikan, apabila harga saham ini membuat breakout daripada trendline diatas, harga saham A ini meneruskan kenaikan harganya dan menyempurnakan sifat continuation pattern. 

Sumber : Trading View

Sama juga dengan apa yang terjadi dengan saham B ini, ketika saham ini sedang hendak membuat fasa kenaikan, harga saham ini accumulated dan kelihatan semakin menguncup. 

Lukisan uptrendline dan downtrendline pada carta membentuk segitiga sama sisi dan setelah harga saham tersebut terkeluar daripada corak segitiga ke atas, harga saham B ini meneruskan kenaikan harganya pada hari-hari berikutnya. 

Sumber : Trading View

Perkara yang sama terjadi pada saham C di atas, harga saham yang sedang berada di fasa kenaikan membuat accumulation dan pergerkaan zig-zag saham tersebut dilihat semakin menguncup. 

Apabila harga saham ini memecahkan trendline yang dilukis ke atas, harga saham ini meneruskan kenaikan harga pada hari-hari berikutnya dan menyempurnakan sifat continuation pattern symmetrical triangles

Tetapi awas, sifat symmetrical triangle ini mempunyai potensi untuk bertindak sebagai reversal pattern atas sebab coraknya terbentuk tanpa mempunyai arah tuju yang jelas. 

Jika harga saham gagal untuk memecahkan downtrend line yang bertindak sebagai resistance dan sebaliknya mematahkan uptrendline yang bertindak sebagai support, besar kemungkinan harga saham tersebut akan menukar arah pasaran untuk hari-hari berikutnya. 

Ketahui lebih banyak jenis continuation pattern pada artikel kami sebelum ini. 

Baca: 3 Corak Kesinambungan (Continuation Pattern) Yang Perlu Kita Tahu

Ikuti kami untuk terus menambah ilmu pengetahuan pelaburan saham anda!

Bila Timing Cantik Nak Beli Saham? Ketahui ‘Sweet Entry’ Sebelum Tekan Butang Beli

E-Book Sweet Entry akan membantu anda memahami teknik untuk membuat pembelian saham pada harga yang TEPAT di masa yang BETUL.

Barulah boleh maksimakan KEUNTUNGAN, minimakan KERUGIAN.

Apa yang anda akan belajar dalam E-Book Sweet Entry ini?

 1. Teknik Kaji Carta Untuk Menjangka Pergerakan Harga
 2. Cari Fasa Paling Selamat
 3. Kajian ‘Entry & Exit’ Pasaran Dengan Selamat
 4. Dan banyak lagi !

Nak tahu cara beli saham pada harga yang tepat dan masa yang betul? Miliki sekarang E-Book Sweet Entry.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee