5 Tips Bebas Kewangan Yang Kita Kena Mula Dari Usia Muda

Bila berjaya beli kereta Mustang atau sudah mampu beli beg LV, itu bukan bermaksud kita sudah bebas kewangan.

Baca lagi Apa Sebenarnya Kebebasan Kewangan (Financial Freedom)?

Mencapai kebebasan kewangan adalah matlamat bagi ramai orang tetapi tidak semua yang mampu melaksanakannya pada usia muda. Ramai di kalangan golongan muda yang berusaha untuk mencapai kebebasan kewangan tapi kerap kali terlepas pandang beberapa perkara penting ini.

Secara amnya, perkara tersebut adalah simpanan, pelaburan, dan wang tunai yang mencukupi untuk menjalani gaya hidup yang kita mahukan untuk diri sendiri dan juga bersama-sama keluarga tersayang.

Jangan risau, jom kita lihat beberapa tips untuk kebebasan kewangan bermula dari usia muda.

1. Hidup Di Bawah Kadar Kemampuan

Mengamalkan gaya hidup yang sekadar mengikut kemampuan pada hari ini adalah sukar. Terlalu ramai orang yang bersaing siapa punya telefon pintar paling canggih, siapa punya baju atau kasut paling mahal, nak makan di tempat yang mahal, dan bermacam-macam lagi.

Lagi awal kita sedar kesilapan ini dan belajar, lagi cepat kita sedar tentang perbezaan di antara keperluan dan kehendak, lebih cepat kita dapat membebaskan diri daripada perlumbaan yang tiada manfaat ini.

2. Buat Simpanan Secara Automatik

Sekiranya kita seorang yang sukar untuk mengelak daripada godaan berbelanja, adalah disarankan untuk membuat simpanan secara automatik. Wang tersebut akan ditolak siap-siap pada hari sama gaji pun masuk.

Tetapkan jumlah yang harus disimpan, ada yang mencadangkan sebanyak 10% ke 15% daripada gaji bulanan kita seharusnya digunakan untuk simpanan.

3. Mula Melabur Sekarang

Bila dah ada tabiat menyimpan, seterusnya kita perlu melabur pula. Apa yang diperlukan dalam pelaburan adalah kesabaran dan masa untuk meraih keuntungan yang besar.

Ingatlah, kita tidak akan berjaya dalam pelaburan sekiranya tidak mempunyai ilmu yang secukupnya. Jangan bertindak melulu tanpa ilmu dan jangan pula bazirkan masa dengan tidak berbuat apa-apa.

Pelaburan saham sudah terbukti memberi pulangan yang lebih baik berbanding instrumen lain. tetapi ramai takut sebab terpercaya cakap-cakap mereka yang mungkin gagal atau terciduk tanpa ilmu.

Buku Malaysia Melabur Saham
  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

4. Buat Belanjawan

Membuat belanjawan bulanan adalah merupakan salah satu kaedah terbaik untuk bebas kewangan bermula dari usia muda. Ini juga merupakan rutin biasa yang akan meningkatkan tekad menentang godaan untuk berbelanja secara berlebihan dan diluar kemampuan.

Pastikan kita tulis siap-siap berapa nak kena menyimpan, berapa nak kena melabur dan berapa banyak nak kena belanja setiap bulan. Bila dah tulis, maka kita kena ikutlah belanjawan tersebut.

5. Langsaikan Hutang

Bila simpanan dah ada, pelaburan dah mantap, belanjawan pun dah lengkap; seterusnya kita perlu fokus untuk selesaikan hutang. Tetapi hutang ada yang baik, ada juga hutang yang jahat.

Meminjam tidak semestinya perkara yang buruk selagi mana kita membayar ansuran tepat pada masanya, ini dapat membantu kita membina sejarah kredit yang positif. Namun, terlalu banyak hutang boleh memudaratkan.

Jadi, langsaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu seperti hutang kad kredit dan hutang pembiayaan peribadi.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Kesimpulannya, adalah amat bijak untuk kita berada di landasan yang betul sejak dari usia yang muda lagi. Jangan tunggu umur masuk 40 tahun baru nak mula fikirkan bab ni.

Lagi awal kita mula, lagi mudah untuk kita mencapai sasaran dan berdisiplin dalam melawan godaan.

Sumber Rujukan:


Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.