Apa Sebenarnya Kebebasan Kewangan (Financial Freedom)?

Kita sering risau tentang duit. Kita selalu rasa yang duit kita tak pernah cukup. Bila ada duit, kita perlu bayar hutang setiap bulan.

Kalau diikutkan, banyak lagi perkara lain yang kita nak buat kalau ada duit.

Cukup tak duit kita kalau tiba-tiba berlaku kecemasan?

Pernah buat kira-kira berapa lama kita boleh bertahan jika tiba-tiba kita tidak lagi boleh bekerja? Bil-bil setiap bulan masih nak kena bayar, hutang-hutang pun sama.

Apakah kebebasan kewangan? Boleh ke kita nak capai benda ni?

Kebebasan kewangan dalam erti kata mudah adalah mempunyai mempunyai lebihan duit dan juga simpanan selepas berbelanja.

Bila kita sudah tak perlu risau tentang duit serta bebas pada bila-bila masa untuk buat apa sahaja, itu dipanggil sebagai kebebasan kewangan (financial freedom).

Bila kita dah tak perlu bekerja keras siang malam semata-mata untuk mencari duit, itu bermakna kita dah mencapai tahap kebebasan kewangan.

Ramai yang salah faham dan merasakan kebebasan kewangan adalah bebas hutang ataupun sudah menyimpan banyak duit untuk masa depan.

Bebas dari hutang adalah permulaan yang baik untuk mencapai kebebasan kewangan.

Orang yang mempunyai kebebasan kewangan sudah tidak perlu bekerja? Tidak semestinya. Mereka mempunyai banyak cara lain untuk menjana wang selain bekerja. Kalau tak bekerja setiap hari pun masih boleh dapat duit. Mereka yang dah sampai level ini masih bekerja sebab memang suka dan bukannya bekerja untuk mendapatkan duit.

Satu lagi salah faham tentang kebebasan kewangan adalah orang kaya adalah orang yang mempunyai kebebasan kewangan.

Ada orang kaya yang tidak mempunyai kebebasan kewangan dan ada orang yang tidak kaya mempunyai kebebasan kewangan.

Sebagai contoh, ada orang yang sudah kaya bekerja lebih keras dan meluangkan masa yang banyak untuk mencari lebih banyak duit. Akhirnya, badan sudah mula sakit dan perlu berehat dan seterusnya tidak mempunyai banyak masa untuk menikmati duitnya.

Manakala, orang biasa pula apabila mempunyai wang yang cukup banyak, bijak melakukan pelaburan dan akan mendapatkan aliran tunai yang takkan putus.

Dalam kedua-dua kes ini, kita boleh lihat keduanya boleh dianggap kaya pada suatu tahap, tetapi hanya seorang sahaja yang mencapai kebebasan kewangan.

Kebebasan kewangan penting kerana ia memberi jaminan untuk kita pada masa depan. Kita tidak perlu risau kalau kita tiba-tiba tidak bekerja, ataupun mempunyai urusan kecemasan yang memerlukan wang.

Ini bermaksud kita mestilah mempunyai pelaburan dan pendapatan pasif untuk memastikan kelangsungan hidup.

Adakah ia mustahil atau boleh dicapai?

Sebenarnya, boleh. Individu yang sudah mencapai tahap kebebasan kewangan ini rata-rata bermula dengan sedikit pengorbanan mencari duit lebih pada peringkat awal.

Maksudnya, melakukan lebih daripada satu pekerjaan untuk mencari “side income”.

Bila dah ada duit lebih sedikit, mahu atau tidak kita perlu mulakan pelaburan seperti terlibat dalam pasaran saham atau hartanah untuk mengembangkan duit tadi.

Baca Kita Tak Akan Jadi Kaya Dengan Hanya Menabung.

Kesimpulannya, kebebasan kewangan sangat penting.

Pada awalnya, memang agak sukar dan kita perlu bekerja keras untuk membayar hutang dan membuat simpanan.

Kita juga mungkin perlu menolak pelawaan rakan-rakan yang mengajak kita keluar untuk lepak dan sebagainya. Kita perlu menetapkan matlamat untuk memberi motivasi kepada kita.

Contohnya, untuk bersara awal ataupun mempunyai wang untuk melancong mengelilingi Eropah pada masa lapang. Proses ini bukanlah “skim cepat kaya” dan ia mengambil masa bertahun-tahun lamanya untuk mengubah kehidupan kita.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://wellbalancedwallet.com/financial-freedom/

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA