Apa Sebenarnya Kebebasan Kewangan (Financial Freedom)?

Kita sering risau tentang duit. Kita selalu rasa yang duit kita tak pernah cukup. Bila ada duit, kita perlu bayar hutang setiap bulan.

Kalau diikutkan, banyak lagi perkara lain yang kita nak buat kalau ada duit.

Cukup tak duit kita kalau tiba-tiba berlaku kecemasan?

Pernah buat kira-kira berapa lama kita boleh bertahan jika tiba-tiba kita tidak lagi boleh bekerja? Bil-bil setiap bulan masih nak kena bayar, hutang-hutang pun sama.

Apakah kebebasan kewangan? Boleh ke kita nak capai benda ni?

Kebebasan kewangan dalam erti kata mudah adalah mempunyai mempunyai lebihan duit dan juga simpanan selepas berbelanja.

Bila kita sudah tak perlu risau tentang duit serta bebas pada bila-bila masa untuk buat apa sahaja, itu dipanggil sebagai kebebasan kewangan (financial freedom).

Bila kita dah tak perlu bekerja keras siang malam semata-mata untuk mencari duit, itu bermakna kita dah mencapai tahap kebebasan kewangan.

Ramai yang salah faham dan merasakan kebebasan kewangan adalah bebas hutang ataupun sudah menyimpan banyak duit untuk masa depan.

Bebas dari hutang adalah permulaan yang baik untuk mencapai kebebasan kewangan.

Orang yang mempunyai kebebasan kewangan sudah tidak perlu bekerja? Tidak semestinya. Mereka mempunyai banyak cara lain untuk menjana wang selain bekerja. Kalau tak bekerja setiap hari pun masih boleh dapat duit. Mereka yang dah sampai level ini masih bekerja sebab memang suka dan bukannya bekerja untuk mendapatkan duit.

Satu lagi salah faham tentang kebebasan kewangan adalah orang kaya adalah orang yang mempunyai kebebasan kewangan.

Ada orang kaya yang tidak mempunyai kebebasan kewangan dan ada orang yang tidak kaya mempunyai kebebasan kewangan.

Sebagai contoh, ada orang yang sudah kaya bekerja lebih keras dan meluangkan masa yang banyak untuk mencari lebih banyak duit. Akhirnya, badan sudah mula sakit dan perlu berehat dan seterusnya tidak mempunyai banyak masa untuk menikmati duitnya.

Manakala, orang biasa pula apabila mempunyai wang yang cukup banyak, bijak melakukan pelaburan dan akan mendapatkan aliran tunai yang takkan putus.

Dalam kedua-dua kes ini, kita boleh lihat keduanya boleh dianggap kaya pada suatu tahap, tetapi hanya seorang sahaja yang mencapai kebebasan kewangan.

Kebebasan kewangan penting kerana ia memberi jaminan untuk kita pada masa depan. Kita tidak perlu risau kalau kita tiba-tiba tidak bekerja, ataupun mempunyai urusan kecemasan yang memerlukan wang.

Ini bermaksud kita mestilah mempunyai pelaburan dan pendapatan pasif untuk memastikan kelangsungan hidup.

Adakah ia mustahil atau boleh dicapai?

Sebenarnya, boleh. Individu yang sudah mencapai tahap kebebasan kewangan ini rata-rata bermula dengan sedikit pengorbanan mencari duit lebih pada peringkat awal.

Maksudnya, melakukan lebih daripada satu pekerjaan untuk mencari “side income”.

Bila dah ada duit lebih sedikit, mahu atau tidak kita perlu mulakan pelaburan seperti terlibat dalam pasaran saham atau hartanah untuk mengembangkan duit tadi.

Baca Kita Tak Akan Jadi Kaya Dengan Hanya Menabung.

Kesimpulannya, kebebasan kewangan sangat penting.

Pada awalnya, memang agak sukar dan kita perlu bekerja keras untuk membayar hutang dan membuat simpanan.

Kita juga mungkin perlu menolak pelawaan rakan-rakan yang mengajak kita keluar untuk lepak dan sebagainya. Kita perlu menetapkan matlamat untuk memberi motivasi kepada kita.

Contohnya, untuk bersara awal ataupun mempunyai wang untuk melancong mengelilingi Eropah pada masa lapang. Proses ini bukanlah “skim cepat kaya” dan ia mengambil masa bertahun-tahun lamanya untuk mengubah kehidupan kita.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://wellbalancedwallet.com/financial-freedom/

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anak Muda, Buat 6 Perkara Ini Untuk Urus Kewangan Peribadi Dengan Lebih Bijak

Bagi anak-anak muda zaman sekarang ini, kebanyakan mereka agak boros berbelanja dan ‘tak sayang duit’ masing-masing. Sehinggakan ada di antara mereka yang telah diisytiharkan muflis oleh pihak bank di usia muda.

Bagaimana cara untuk menguruskan kewangan secara bijak? Mari kita lihat antara tips yang berguna untuk anak-anak muda bijak mengurus kewangan peribadi masing-masing.

1. Bagi yang baru mula bekerja, jangan terlalu gembira apabila mendapat gaji pertama anda.

Pastikan anda mempunyai perancangan kewangan yang baik untuk menguruskan wang gaji anda. Contohnya 50% untuk simpanan, 20% untuk ibu bapa (bagi yang masih ada), 20% simpanan dan 10% untuk kegunaan sendiri.

Anda juga perlu asingkan pendapatan anda untuk kegunaan kecemasan untuk persediaan. Wang untuk simpanan boleh diasingkan kepada kategori-kategori tertentu mengikut kemahuan anda sendiri.

2. Jangan terlalu gopoh berbelanja.

Duit yang anda dapat bukanlah untuk digunakan pada satu ketika sahaja, tetapi untuk perancangan masa depan anda sendiri. Sentiasa beringat apabila berbelanja.

Jangan boros, kerana orang yang boros akan selalu rugi.  

3. Bagi anda yang masih muda dan belum berumahtangga, apalah salahnya jika anda merajinkan diri untuk membuat kerja lebih masa.

Di samping mendapat lebih pendapatan, anda juga boleh menimba lebih pengalaman berbanding yang lain. Tapi, janganlah pula sampai memudaratkan diri sendiri.

Buat sekadar mampu dan pastikan tidur mencukupi setiap hari.

4. Rancang dana persaraan daripada hari pertama bekerja.

Ini sangat perlu supaya anda boleh merancang kewangan anda untuk masa hadapan nanti. Jangan hanya pergantung kepada simpanan KWSP semata-mata.

Pastikan perancangan kewangan anda betul-betul kukuh untuk kegunaan jangka panjang.

5. Rancang untuk pembelian rumah terlebih dahulu.

Pastikan anda membuat simpanan untuk membeli rumah sebagai aset, tidak kiralah sama ada rumah yang murah ataupun yang mahal. Semuanya bergantung kepada bajet yang anda ada.

Ramai anak muda hari ini lebih cenderung untuk membeli kereta sebelum memikirkan untuk mempunyai rumah sendiri. Pemikiran ini adalah tidak tepat sama sekali.

Banyak kemudahan pengangkutan awam ada di Malaysia, jadi tidak menjadi masalah untuk anda bergerak ke mana-mana dengan pengangkutan awam.

6. Jika anda ada pinjaman pelajaran, buatlah bayaran balik pinjaman secepat mungkin.

Ini kerana tunggakan pinjaman akan semakin meningkat jika dilewatkan.

Selain itu, elakkan pembelian secara kredit, kerana anda hanya akan menambahkan bebanan hutang anda. Sebaiknya, buatlah pembelian secara tunai kerana itu lebih selamat.

Sebagai anak muda yang berjaya, anda haruslah bijak menguruskan kewangan anda. Ini kerana wang yang anda perolehi hasil daripada kerja keras itu adalah untuk kegunaan jangka masa panjang.

Jangan mudah terpengaruh dengan gaya hidup mewah tetapi dibebani hutang yang melangit.

Sumber Rujukan: Jom Urus Duit

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur