5 Tips Simple Bantu Jimat Duit Bila Nak Pergi Bercuti

Melancong dengan misi percutian bajet menjadi keinginan ramai orang. Siapa yang tak suka melancong, betul tak? Dengan pergi bercuti ke sana sini, kita dapat rehatkan badan, lapangkan fikiran, bebas meneroka keindahan alam di samping melihat tempat orang. Bak kata pepatah Melayu, jauh perjalanan luas pemandangan.

Berikut merupakan 5 tips untuk berjimat apabila kita nak pergi bercuti.

1. Pergi Luar Waktu Puncak

Perkara utama yang perlu dititik beratkan ketika nak pilih tarikh untuk pergi bercuti, adalah dengan mencari waktu yang sesuai dan tepat. Sebaiknya, anda pilih waktu yang tidak ramai orang pergi bercuti dan bukan pada hujung minggu. Kebiasaannya, pada musim cuti sekolah, cuti umum dan cuti hujung minggu, kos pelancongan lebih mahal berbanding hari biasa disebabkan permintaan yang tinggi.

Sekiranya nak pergi melancong pada hari-hari luar musim cuti ni, boleh minta diskaun dan dapatkan pakej pelancongan yang jauh lebih murah. Harga hotel juga biasanya lebih murah.

2. Buat Tempahan Awal

Rancang percutian anda dengan lebih awal sekiranya anda memilih untuk menggunakan pengangkutan udara seperti kapal terbang. Ini kerana harga tikel kapal terbang adalah lebih murah jika anda menempahnya lebih awal. Tengok-tengok juga kalau ada harga promosi dan kena pula dengan tarikh yang anda nak pergi bercuti.

Begitu juga halnya dengan tempahan hotel. Kos akan jadi lebih rendah jika anda membuat tempahan awal, kerana masih banyak tempat kosong di hotel tersebut. Kalau tunggu sampai last minute, pihak hotel pasti akan caj lebih mahal.

Paling ideal buatlah tempahan 3-4 bulan lebih awal sebelum nak bercuti. Oh ya, sebelum buat tempahan tu buatlah perbandingan harga tiket dengan menggunakan aplikasi seperti Google Flights atau Expedia.

3. Bercuti Secara Berkumpulan

Jika anda masih bujang, anda boleh melancong secara berkumpulan dengan melancong bersama beberapa orang rakan ataupun mengikuti trip rombongan percutian. Banyak kos dapat anda kongsi bersama dan pastinya ia lebih menguntungkan. Di antara kos yang dapat dikurangkan adalah kos pengangkutan dan penginapan.

Kebiasaanya, agensi-agensi perlancongan akan memberikan diskaun untuk pakej percutian untuk 3 orang atau lebih. Gunakanlah peluang yang diberikan sebaik mungkin.

4. Bawa Stok Makanan Segera

Jika anda ingin bercuti ke luar negara, pastinya makanan yang dijual adalah agak tinggi. Untuk jimatkan kos makan anda, boleh bawa makanan sendiri seperti nasi segera, mi segera, biskut yang mudah dibawa ke mana-mana.

Kaki travel mesti selalu akan standby produk Brahim’s kan? Produk ini boleh dibeli di pasaraya seperti Giant & Tesco. Kalau nak beli dalam kuantiti yang banyak boleh singgah beli di kilang mereka di:

Lot 9 & 11
Jalan P/9B, Kawasan Perusahaan Bangi,
43650, Selangor

https://her.is/2Fcjn1O

Anda juga boleh makan kenyang-kenyang sewaktu dalam bilik hotel sebelum keluar berjalan-jalan bagi mengelakkan anda terpaksa makan di luar ketika menjalankan sebarang aktiviti. Kalau buffet breakfast ada disediakan, makan dulu sebelum keluar.

5. Guna Kenderaan Awam

Naik kenderaan awam akan lebih menjimatkan daripada segi kos dan juga tenaga. Ketika naik kenderaan awam seperti bas atau tren, dapat juga melihat cara hidup penduduk tempatan. Anda juga boleh dapatkan nasihat daripada mereka berkenaan tempat-tempat menarik di kawasan sekitar yang bagus untuk dikunjungi. Contohnya jika ke Singapura, duit tambang MRT mereka memang murah. Efisyen pula tu.

Harap perkongsian kali ini berguna untuk anda yang akan melancong ke luar negara tak lama lagi. Enjoy dan selamat bercuti dengan bajet yang ciput!

Baca juga The 10 Most Expensive Hotel Suites in Malaysia And How Much They Cost Per Night

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA