5 Tips Kewangan Untuk Graduan Yang Baru Mula Bekerja

Kebanyakan graduan yang mula bekerja pada kebiasaannya akan mendapat gaji sebanyak RM1,800 ke RM2,000 sebulan tidak termasuk dengan OT (overtime). Oleh itu, adalah penting untuk para graduan yang mula bekerja, bijak menguruskan kewangan mereka supaya mereka mempunyai simpanan dan pada masa yang sama mempunyai cukup wang untuk berbelanja.

Ini kerana sebarang kesilapan yang berlaku di usia muda, bakal memberi kesan yang mendalam untuk bertahun-tahun lamanya. Jom kita tengok 5 tips kewangan untuk graduan yang baru mula bekerja.

1. Kurangkan Perbelanjaan

Kadang kala, memang kita menginginkan sesuatu sebagai “self-reward” setelah kita bekerja keras setiap bulan. Oleh itu, targetkan setiap bulan satu barang hadiah untuk diri sendiri.

Elakkan membeli kesemua barang yang diingini setiap bulan. Jadikan prinsip satu barang satu bulan untuk kurangkan perbelanjaan.

Sementara tengah menjalani hidup bujang jugalah, anda boleh berjimat banyak. Apabila anda buat dari sekarang, nanti dah berkeluarga ianya lebih senang.

2. Lokasi Rumah

Anda juga boleh mengurangkan kos pengangkutan. Lokasi rumah sewa harus dipilih yang berdekatan dengan tempat kerja atau pengangkutan awam.

Daripada anda memandu kereta atau menunggang motosikal, anda boleh berjalan kaki atau menaiki kenderaan awam bagi menjimatkan kos. Dengan kos minyak dan parking yang tinggi, pasti anda dapat berjimat banyak dengan cara ini.

3. Mula Buat Simpanan

Disiplinkan diri dengan melakukan simpanan setiap bulan. Anda boleh memulakan simpanan anda meskipun dengan RM10 setiap hari.

Pepatah sikit-sikit lama-lama jadi bukit boleh digunapakai dalam situasi ini. Percayalah, simpanan ini akan membantu anda di masa hadapan kelak.

4. Pekerjaan Kedua

Jangan terlalu bergantung kepada satu pekerjaan sahaja sekarang. Selagi kudrat masih ada, lakukan dua pekerjaan seperti menjadi ejen takaful, ejen unit trust, jual barangan online, dropship, jadi pemandu Grab dan banyak lagi.

Cuma anda harus pandai membahagikan masa dan lakukan pekerjaan kedua ini mengikut kemampuan diri.

5. Melabur

Lagi awal anda mula melabur, lagi cepat ianya akan berkembang. Itulah hebatnya kuasa compounding interest atau faedah berganda.

Boleh mula melabur secara bijak dengan modal yang kecil terlebih dahulu. Apabila kewangan dah semakin kukuh, barulah mulakan langkah dengan membeli aset seperti rumah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA