Broker Saham Jatuh Muflis Dan Bangkit Semula Dengan Menjual Sandwic

Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997-1998 memberi tamparan hebat kepada banyak pihak. Orang yang makan gaji hilang pekerjaan, pemilik bisnes pula terpaksa gulung tikar dan terperangkap dalam hutang sehingga diisytiharkan muflis.

Sirivat Voravetvuthikun, seorang multi jutawan di awal 90-an yang bekerja sebagai seorang stock broker dan juga kontraktor, adalah merupakan di antara mereka yang terkesan akibat krisis ekonomi ini. Beliau mendiami kondominium termahal di Bangkok dan kesemua anaknya melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Setelah terbiasa menjalani hidup yang mewah, beliau kehilangan segala-galanya dalam sekelip mata.

Beliau menggambarkan dirinya sebagai ahli perniagaan yang jujur, tetapi tamak. Ketika beliau mempunyai simpanan sebanyak 100 juta Baht, beliau merasakan ia masih tidak cukup dan mahukan 1 bilion Baht.

Jadi beliau mengambil risiko dengan membuat pinjaman walaupun terpaksa membayar kadar faedah setinggi 17%.

Sirivat Voravetvuthikun bukan sahaja mengalami kerugian akibat kejatuhan pasaran saham pada tahun 1997 malah beliau terperangkap dengan bebanan hutang pembinaan hartanahnya. Ketika itu projek kondominium mewah bernilai puluhan juta terletak di Timur Laut Bangkok sedang dalam pembinaan dan ia terhenti di tengah jalan setelah ekonomi negara Thailand lumpuh akibat kegawatan.

Hanya beberapa unit sahaja yang terjual dan ini mengakibatkan syarikatnya tidak mempunyai wang yang cukup untuk membayar pinjaman bank. Jumlah keseluruhan hutangnya pada ketika itu berjumlah USD30.4 juta.

Beliau diheret ke mahkamah oleh kerana tidak mampu melunaskan hutang dan diisytiharkan bankrap. Para pekerjanya yang berjumlah lebih 40 orang pada ketika itu turut terkesan dan terpaksa dilepaskan.

Keadaan ketika itu amat tidak terkawal. Ramai yang nekad membunuh diri untuk keluar daripada masalah. Malah terdapat satu percubaan membunuh diri di hadapan stock exchange tetapi gagal. Mangsa sebaliknya lumpuh seumur hidup.

Sirivat Voravetvuthikun berasa amat tertekan dan meminta pandangan isterinya kerana beliau benar-benar buntu pada ketika itu. Isterinya, Vilailuck memberi cadangan untuk menjual sandwic.

Tanggal 20 April 1997 merupakan titik tolak mereka sekeluarga untuk bangkit semula daripada kegagalan. Isterinya bangun pada jam 3 pagi bagi membantu menyiapkan 20 sandwic dan kemudian mereka menjualnya di Hospital Bangkok. Mereka berjaya mencatatkan jualan sebanyak 500 Baht pada hari tersebut.

Beliau kemudian mendapat idea untuk menjual sandwic dijalanan sekitar Bangkok menggunakan kotak khas yang disangkut ke leher bagi membantunya membawa barang jualan. Perasaan malu terpaksa dibuang jauh kerana beliau menjadikan isteri dan anak-anak mereka sebagai sumber inspirasi untuk berusaha gigih.

Cabaran utama yang dihadapi pada ketika itu ialah penerimaan orang awam kerana beliau menjual sandwic pada harga yang lebih tinggi daripada kebiasaan kerana menggunakan roti yang berkualiti tinggi. Masyarakat juga mempunyai persepsi bahawa produk makanan jalanan tidak bersih dan berkualiti rendah.

Jadi beliau memastikan produk yang dijualnya segar dan bersih malah mewajibkan pekerja jualannya memakai pakaian yang seragam agar kelihatan kemas. Sirivat Voravetvuthikun juga sentiasa mencari cara untuk menambah baik rangkaian produk yang dijualnya.

Kini beliau dikenali sebagai ‘The Sandwich Man’ dan menjadi insprasi bagi rakyat Thailand. Beliau yang semakin berjaya dengan penjualan sandwicnya telah mengembangkan perniagaan beliau kepada produk-produk lain.

Sirivat Voravetvuthikun turut dijemput sebagai speaker bagi acara-acara antarabangsa untuk berkongsi kisah jatuh bangun beliau.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.