Broker Saham Jatuh Muflis Dan Bangkit Semula Dengan Menjual Sandwic

Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997-1998 memberi tamparan hebat kepada banyak pihak. Orang yang makan gaji hilang pekerjaan, pemilik bisnes pula terpaksa gulung tikar dan terperangkap dalam hutang sehingga diisytiharkan muflis.

Sirivat Voravetvuthikun, seorang multi jutawan di awal 90-an yang bekerja sebagai seorang stock broker dan juga kontraktor, adalah merupakan di antara mereka yang terkesan akibat krisis ekonomi ini. Beliau mendiami kondominium termahal di Bangkok dan kesemua anaknya melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Setelah terbiasa menjalani hidup yang mewah, beliau kehilangan segala-galanya dalam sekelip mata.

Beliau menggambarkan dirinya sebagai ahli perniagaan yang jujur, tetapi tamak. Ketika beliau mempunyai simpanan sebanyak 100 juta Baht, beliau merasakan ia masih tidak cukup dan mahukan 1 bilion Baht.

Jadi beliau mengambil risiko dengan membuat pinjaman walaupun terpaksa membayar kadar faedah setinggi 17%.

Sirivat Voravetvuthikun bukan sahaja mengalami kerugian akibat kejatuhan pasaran saham pada tahun 1997 malah beliau terperangkap dengan bebanan hutang pembinaan hartanahnya. Ketika itu projek kondominium mewah bernilai puluhan juta terletak di Timur Laut Bangkok sedang dalam pembinaan dan ia terhenti di tengah jalan setelah ekonomi negara Thailand lumpuh akibat kegawatan.

Hanya beberapa unit sahaja yang terjual dan ini mengakibatkan syarikatnya tidak mempunyai wang yang cukup untuk membayar pinjaman bank. Jumlah keseluruhan hutangnya pada ketika itu berjumlah USD30.4 juta.

Beliau diheret ke mahkamah oleh kerana tidak mampu melunaskan hutang dan diisytiharkan bankrap. Para pekerjanya yang berjumlah lebih 40 orang pada ketika itu turut terkesan dan terpaksa dilepaskan.

Keadaan ketika itu amat tidak terkawal. Ramai yang nekad membunuh diri untuk keluar daripada masalah. Malah terdapat satu percubaan membunuh diri di hadapan stock exchange tetapi gagal. Mangsa sebaliknya lumpuh seumur hidup.

Sirivat Voravetvuthikun berasa amat tertekan dan meminta pandangan isterinya kerana beliau benar-benar buntu pada ketika itu. Isterinya, Vilailuck memberi cadangan untuk menjual sandwic.

Tanggal 20 April 1997 merupakan titik tolak mereka sekeluarga untuk bangkit semula daripada kegagalan. Isterinya bangun pada jam 3 pagi bagi membantu menyiapkan 20 sandwic dan kemudian mereka menjualnya di Hospital Bangkok. Mereka berjaya mencatatkan jualan sebanyak 500 Baht pada hari tersebut.

Beliau kemudian mendapat idea untuk menjual sandwic dijalanan sekitar Bangkok menggunakan kotak khas yang disangkut ke leher bagi membantunya membawa barang jualan. Perasaan malu terpaksa dibuang jauh kerana beliau menjadikan isteri dan anak-anak mereka sebagai sumber inspirasi untuk berusaha gigih.

Cabaran utama yang dihadapi pada ketika itu ialah penerimaan orang awam kerana beliau menjual sandwic pada harga yang lebih tinggi daripada kebiasaan kerana menggunakan roti yang berkualiti tinggi. Masyarakat juga mempunyai persepsi bahawa produk makanan jalanan tidak bersih dan berkualiti rendah.

Jadi beliau memastikan produk yang dijualnya segar dan bersih malah mewajibkan pekerja jualannya memakai pakaian yang seragam agar kelihatan kemas. Sirivat Voravetvuthikun juga sentiasa mencari cara untuk menambah baik rangkaian produk yang dijualnya.

Kini beliau dikenali sebagai ‘The Sandwich Man’ dan menjadi insprasi bagi rakyat Thailand. Beliau yang semakin berjaya dengan penjualan sandwicnya telah mengembangkan perniagaan beliau kepada produk-produk lain.

Sirivat Voravetvuthikun turut dijemput sebagai speaker bagi acara-acara antarabangsa untuk berkongsi kisah jatuh bangun beliau.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee