6 Cara Seorang Pelajar Boleh Menyimpan

Sebagai seorang pelajar, anda juga sebenarnya boleh menyimpan duit. Tidak bermakna wang bulanan yang diberikan, wang saraan hidup dan biasiswa yang diterima dijadikan sebagai duit untuk berbelanja tanpa had.

Anda boleh menyimpan wang tersebut untuk kegunaan masa susah atau ketika anda benar-benar memerlukan.

Tapi bagaimanakah caranya?

Cara 1: Pastikan Anda Menyimpan

Ini bermakna, apabila wang bulanan, biasiswa atau wang saraan hidup dikreditkan dalam akaun anda, pastikan anda menyimpan minimum RM50 setiap bulan. Kalau setahun, dah RM600 yang berjaya dikumpul.

Kemudian anda hanya boleh keluarkan duit sekiranya ada keperluan yang mendesak sahaja.

Cara 2: Masak Di Rumah

Mungkin anda tidak mempunyai masa untuk masak kerana anda seorang pelajar. Tapi kalau hari-hari nak makan di kedai, kosnya jadi tinggi pula.

Jadi anda boleh masak masakan yang mudah dan ekonomi misalnya telur, sardin mahupun makanan yang tersedia masak iaitu makanan dalam tin. Makanan tersebut boleh dimakan untuk 2 hari dan anda boleh jimat wang perbelanjaan anda.

Cara 3: Jangan Terikut Budaya Kota

Anda dapat melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi yang terletak di bandaraya ataupun yang berhampiran dengan bandar. Tetapi, jangan pula terikut-ikut dengan budaya kota yang hidup bebas dan berbelanja ikut sesuka hati.

Elakkan daripada terjebak dengan gaya pemakaian yang mahal dan berjenama, makan di tempat yang mahal dan sebagainya. Oleh itu, pilihlah kawan dengan betul dan jangan mudah terpengaruh.

Cara 4: Gunakan Pengangkutan Awam

Anda tidak perlu memakai kereta yang mahal atau mengunakan kereta kalau sekadar ke tempat belajar. Anda boleh menjimatkan wang perjalanan anda dengan mengunakan kenderaan awam.

Banyak kelebihan yang disediakan kepada pelajar seperti pas kenderaan awam bulanan yang murah dan sebagainya. Sambil berjimat, badan pun sihat kerana banyak berjalan.

Cara 5: Membeli Ketika Perlu

Kurangkan membeli barang keperluan ketika masih ada. Anda juga harus elak membeli barang keperluan ketika di awal bulan untuk mengelakkan pembaziran.

Gunakan semua barang anda sehingga habis dan barulah anda membeli yang baru. Dapat juga mengurangkan godaan kerana kurang berjalan-jalan di pasaraya dan pusat membeli-belah.

Cara 6: Cari Pendapatan Sampingan

Zaman sekarang anda boleh mencari pendapatan sampingan dengan mudah seperti menjadi penulis sambilan, dropship, promoter atau agen sesuatu barangan. Pekerjaan sebegini mudah untuk anda yang masih belajar kerana anda hanya perlu berkomunikasi dengan pelanggan di alam maya sahaja.

Daripada membuang masa tak tentu hala, dapat juga cari sedikit pendapatan untuk menampung kehidupan. Bila dah ada duit lebihan, gunakannya untuk tingkatkan lagi simpanan.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.