6 Skandal Kewangan Yang Pernah Menggemparkan Malaysia

Setiap daripada kita pasti tahu serba sedikit tentang skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bukan? Skandal yang berkaitan dengan bekas pemimpin nombor satu negara ini merupakan skandal kewangan terbesar serta menggemparkan negara dan juga dunia.

Ini kerana kerugian yang dianggarkan bernilai berbilion dollar!

Tetapi tahukah anda? 1MDB bukanlah satu-satunya skandal kewangan yang pernah berlaku dalam negara kita. Berikut merupakan 6 skandal kewangan terbesar yang pernah berlaku di negara ini.

1. Skandal Maminco (1981)

Kalau nak tahu, Malaysia dahulunya merupakan pengeluar timah terbesar di dunia! Kita menguasai 31% pengeluaran timah dunia ketika itu. Dan timah merupakan di antara eksport terbesar yang menyumbang kepada pembangunan negara.

Jadi, untuk mengawal harga timah, sebuah syarikat yang diberi nama Mamico Sdn. Bhd. telah ditubuhkan. Apa yang dilakukan oleh syarikat ini adalah ia akan melakukan pembelian ‘olok-olok’ secara kontrak.

Ini dilakukan supaya harga timah kekal tinggi kerana terdapatnya permintaan. Bagi melakukan pembelian ini, Maminco telah membuat pinjaman dengan Bank Bumiputra (kini CIMB) yang berjumlah RM1.5 bilion.

Pada mulanya strategi ini berjaya. Tetapi disebabkan tiada kawalan harga, negara pengeluar timah yang lain mula menjual timah mereka dengan harga yang lebih rendah sehingga menyebabkan harga timah negara jatuh.

Maminco akhirnya tidak dapat membayar kembali pinjaman dan menyebabkan negara menanggung kerugian yang sangat besar.

2. Skandal Perwaja Steel (1992)

Perwaja Steel ditubuhkan dalam usaha untuk menggalakkan ekonomi berasaskan perindustrian di negara ini. Sebagai langkah awal, mereka telah menjalankan usaha sama dengan syarikat dari Jepun iaitu Nippon Steel Corporation.

Tetapi disebabkan oleh masalah pengeluaran dan operasi, Nippon Steel telah menarik diri dari usaha sama ini dan meninggalkan Perwaja Steel untuk menanggung segala hutang. Hutang yang ditanggung ketika itu telah mencecah RM1 bilion!

Bagi menyelamatkan syarikat ini, kerajaan telah memberikan RM2 bilion dengan dana daripada Bank Bumiputra dan juga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Namun, syarikat ini terus mengalami kerugian sehingga aset-asetnya mula dilupuskan pada tahun 2018 bagi melunaskan hutang-hutang yang ditanggung,

3. Skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ)

Zon Bebas Pelabuhan Klang atau Port Klang Free Zone (PKFZ) merupakan cetusan idea daripada bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr. Ling Liong Sik. PKFZ dibina untuk menambahkan lagi kemasukkan kargo ke Pelabuhan Klang. Ini sekaligus dapat menjana ekonomi serta menambah peluang pekerjaan.

Setelah dibuka, PKFZ mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelabur dari dalam dan luar negara. Spekulasi tentang skandal PKFZ mula timbul apabila kos projek meningkat berkali ganda daripada anggaran kos awal iaitu RM1.1 bilion.

Melalui audit yang dilakukan pada tahun 2008, kos keseluruhan projek ini adalah RM12.5 bilion! Perbezaan yang sangat ketara bukan?

4. Skandal Bumiputera Malaysia Finance (BMF)

Kes yang melibatkan anak syarikat Bank Bumiputera Berhad (BBMB) ini merupakan skandal kewangan terbesar negara yang pertama. Kes ini turut mendapat perhatian media antarabangsa kerana melibatkan pembunuhan dan juga syarikat yang berpangkalan di Hong Kong.

Pada tahun 1983, BMF telah meluluskan pinjaman yang besar kepada Carrian Group yang berpangkalan di Hong Kong. Masalahnya syarikat ini mempunyai rekod yang samar-samar. Carrian Group kemudiannya gagal melunaskan hutang yang dipinjam.

BMF kemudian menghantar pegawai mereka ke Hong Kong untuk melakukan audit bagi menyiasat kes ini. Tetapi pegawai mereka iaitu Jalil Ibrahim telah dibunuh. Namun sebelum dibunuh, Allahyarham sempat menghantar laporan audit yang membuktikan terdapat salah laku dalam urusan meluluskan pinjaman BMF.

Kes ini berlanjutan selama 17 tahun di Hong Kong. Kerajaan pula terpaksa menyalurkan dana berbilion ringgit bagi menutup kerugian yang dialami BMF.

5. Skandal Perdagangan Mata Wang Bank Negara Malaysia (BNM)

Pada awal 1990-an, Bank Negara Malaysia pernah melibatkan diri dalam perdagangan mata wang. Apa yang dilakukan BNM ialah, mereka akan membeli mata wang negara lain dalam kuantiti yang besar beberapa kali dalam masa sehari.

Ini kemudiannya akan mempengaruhi pelabur-pelabur lain untuk membeli mata wang yang sama sekaligus meningkatkan nilai mata wang tersebut. BNM kemudiannya akan menjual semula mata wang ini pada harga yang lebih tinggi.

Tetapi dalam satu transaksi jual beli, BNM telah membeli Pound Sterling dengan nilai yang sangat besar kerana menjangkakan mata wang tersebut akan meningkat naik. Namun sebaliknya yang berlaku dan ini telah menyebabkan BNM kerugian lebih daripada RM30 bilion!

Pada tahun 2017, Yang di-Pertuan Agong memperkenankan penubuhan RCI untuk menyiasat kerugian yang dialami Bank Negara Malaysia dalam perdagangan mata wang asing ini mengikut Akta Suruhanjaya Siasatan.

Namun, kerajaan telah menarik balik laporan polis yang disyorkan laporan RCI dan mengklasifikasikan kes itu sebagai “Tiada tindakan lanjut” atau NFA- No further action.

6. 1Malaysia Development Berhad (1MDB)

1Malaysia Development Berhad merupakan syarikat pembangunan strategik milik penuh Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Kewangan Malaysia. 1MDB telah ditubuhkan sebagai suatu langkah inisiatif strategik pembangunan ekonomi negara Malaysia untuk jangka masa panjang, dengan mendapatkan kerjasama dan menggalakkan pelaburan langsung asing (FDI).

Kontroversi timbul apabila ada yang mengaitkan hartawan Pulau Pinang Jho Low, yang mempunyai ikatan rapat dengan anak tiri Dato Seri Mohd Najib Razak (Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu) iaitu Riza Aziz, menerusi Jho Low telah berjaya menyedut $700 juta USD; dari permuafakatan niaga antara 1MDB dan syarikat eksplorasi minyak terkemuka dunia PetroSaudi.

Katanya juga Jho Low telah memiliki pinjaman yang disahkan oleh Perdana Menteri bernilai US$1 bilion tanpa mendapatkan kebenaran dari Bank Negara terlebih dahulu.

Sejumlah wang yang berjumlah $700 juta USD atau RM2.67 bilion telah dimasukkan ke dalam akaun simpanan di AmBank dan Affin Bank, yang mana kedua-kedua akaun tersebut penamanya adalah Dato Seri Mohd Najib Razak.

Setakat ini, Malaysia telah berjaya mendapatkan semula $322 juta (RM1.3 bilion) aset 1MDB daripada nilai $4.5 bilion aset yang didakwa telah dicuri daripada 1MDB.

Sumber Rujukan:

  1. https://iluminasi.com
  2. https://sozcyili.blogspot.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA