Berapa Besar Income Perunding Kewangan?

Bagi yang ingin menceburi bidang baru dan bekerja sendiri dengan modal minimum, mesti tertanya-tanya dengan struktur kerjaya perunding kewangan (financial advisor) ini.

Tahukah anda, kerjaya ini mampu memberi pendapatan infiniti jika anda seorang yang bijak mengambil peluang dan menyusun strategi.

Ramai golongan profesional akhirnya memilih kerjaya ini sebagai satu kepuasan kepada diri mereka.

Antara perkhidmatan atau produk yang disediakan:

  1. Unit Amanah (Unit Trust Investment)
  2. Private Retirement Scheme (PRS)
  3. Takaful

Kenapa Nak Jadi Perunding Kewangan?

Masa fleksibel, kerja lebih dapat lebih. Pelbagai ganjaran diperolehi seperti duit tunai, barang-barang, bonus, percutian 5 bintang percuma tanpa keluarkan satu sen pun duit sendiri.

Kerjaya ini perlukan seseorang itu bebas dari bankrap, laporan CCRIS dan CTOS yang baik, perlu lulus peperiksaan dan seterusnya memegang lesen sah dari Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan juga Malaysian Takaful Association (MTA) dan ia adalah badan professional yang memantau aktiviti perunding kewangan dari pelbagai syarikat unit amanah dan pengendali takaful.

Sebagai contoh, seorang perunding kewangan yang memegang dua lesen iaitu produk takaful dan produk unit amanah berpotensi mendapatkan pendapatan dari dua syarikat sekiranya rajin dan mengikut apa yang syarikat tetapkan.

Oleh itu, tarikh penerimaan komisyen mereka pula boleh jadi 2 atau 3 kali dalam sebulan.

Pembayaran komisyen bagi takaful adalah selama 6 tahun bagi seorang klien. Komisyen pada bulan pertama agak sedikit. 

Kita buat kira-kira secara kasar:

Bulan pertama komisyen RM200 dengan 4 orang klien.

Bulan kedua sama juga 4 orang klien, RM200 ditambah RM200 bulan lepas dah jadi RM400.

Jika sudah 10 tahun dalam bidang takaful, tidakkah sudah mencapai pendapatan minimum RM20 ribu sebulan? Bagi yang berjawatan unit manager dan ke atas pendapatan ini adalah biasa bagi mereka.

Dan seterusnya ia akan bertambah dengan bertambahnya ahli kumpulan.

Tambahan pula dengan pendapatan dari jualan unit amanah,sebagai contoh jumlah jualan bulan itu adalah RM100K secara tunai, RM3000 mereka punya komisyen.

Kalau RM1 juta atau RM2 juta jualan mereka? Berapa komisyen mereka dapat dalam sebulan?

Boleh kira sendiri darabkan 0.03. Mereka yang buat pelaburan tetap,sebagai contoh RM200 sebulan dan beliau ada 300 klien, jualan bersih secara pasif setiap bulan adalah RM60,000 dan komisyen diperolehi RM1,800 secara pasif. Jualan tahunan sudah ada RM720,000.

Sebab itu ramai perunding kewangan mampu menjana pendapatan yang stabil.

Tidak dinafikan kerja mereka agak mencabar dan teruk pada 3-5 tahun pertama. Jika konsisten, tersenyum sampai ke tua kerana pendapatan dari pelbagai sumber.

Jika anda sudah naik pangkat, anda layak tubuhkan kumpulan bisnes sendiri dan bimbing ahli kumpulan yang sama dan anda dapat overriding lagi. Penjualan ke syarikat korporat turut mendapat trailer setiap bulan.

Jika perunding yang sudah pangkat senior, 7 tahun keatas, mereka mampu memiliki rumah di kawasan ‘high-end’ berharga RM700 ribu ke atas dan berkereta dan memiliki barangan berjenama mewah kerana adanya pendapatan pasif membayarkan komitmen bulanan mereka.

Selagi tidak mencapai pendapatan yang bersesuaian dengan komitmen yang ingin dibuat, selagi itu mereka tidak akan bertukar gaya hidup melainkan seseorang itu mempunyai anak ramai dan pentingnya pendidikan dan hal lain mereka tidak bergaya mewah mungkin akan dilaburkan keatas bisnes lain.

Ada juga plan mewariskan perniagaan ini kepada waris keturunan mereka nanti.

Kerja Keras Hasilnya Lumayan

Ia tidak perlukan seseorang berwajah cantik dan kacak, berbadan kurus tinggi dan lampai, ia perlukan kemahiran komunikasi dan ilmu yang seiring untuk memberi rundingan terbaik kepada pelanggan.

Ia merupakan antara peluang kerjaya bagi lepasan graduan, mahupun lepasan SPM dan anda boleh dijadikan bisnes sendiri.

Satu perkara yang perlu diingatkan, kerjaya ini tidak mudah dan perlukan usaha, pengorbanan masa,tenaga dan strategi yang berterusan. Selain itu perlukan kos sampingan seperti tol, minyak dan duit makan minum.

Jika tidak, 3 bulan pertama tanpa jualan sudah fed-up dan wang dilaburkan tiada hasil mungkin bidang ini tidak sesuai dengan anda.

Semoga berjaya! 

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.