Berapa Besar Income Perunding Kewangan?

Bagi yang ingin menceburi bidang baru dan bekerja sendiri dengan modal minimum, mesti tertanya-tanya dengan struktur kerjaya perunding kewangan (financial advisor) ini.

Tahukah anda, kerjaya ini mampu memberi pendapatan infiniti jika anda seorang yang bijak mengambil peluang dan menyusun strategi.

Ramai golongan profesional akhirnya memilih kerjaya ini sebagai satu kepuasan kepada diri mereka.

Antara perkhidmatan atau produk yang disediakan:

  1. Unit Amanah (Unit Trust Investment)
  2. Private Retirement Scheme (PRS)
  3. Takaful

Kenapa Nak Jadi Perunding Kewangan?

Masa fleksibel, kerja lebih dapat lebih. Pelbagai ganjaran diperolehi seperti duit tunai, barang-barang, bonus, percutian 5 bintang percuma tanpa keluarkan satu sen pun duit sendiri.

Kerjaya ini perlukan seseorang itu bebas dari bankrap, laporan CCRIS dan CTOS yang baik, perlu lulus peperiksaan dan seterusnya memegang lesen sah dari Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan juga Malaysian Takaful Association (MTA) dan ia adalah badan professional yang memantau aktiviti perunding kewangan dari pelbagai syarikat unit amanah dan pengendali takaful.

Sebagai contoh, seorang perunding kewangan yang memegang dua lesen iaitu produk takaful dan produk unit amanah berpotensi mendapatkan pendapatan dari dua syarikat sekiranya rajin dan mengikut apa yang syarikat tetapkan.

Oleh itu, tarikh penerimaan komisyen mereka pula boleh jadi 2 atau 3 kali dalam sebulan.

Pembayaran komisyen bagi takaful adalah selama 6 tahun bagi seorang klien. Komisyen pada bulan pertama agak sedikit. 

Kita buat kira-kira secara kasar:

Bulan pertama komisyen RM200 dengan 4 orang klien.

Bulan kedua sama juga 4 orang klien, RM200 ditambah RM200 bulan lepas dah jadi RM400.

Jika sudah 10 tahun dalam bidang takaful, tidakkah sudah mencapai pendapatan minimum RM20 ribu sebulan? Bagi yang berjawatan unit manager dan ke atas pendapatan ini adalah biasa bagi mereka.

Dan seterusnya ia akan bertambah dengan bertambahnya ahli kumpulan.

Tambahan pula dengan pendapatan dari jualan unit amanah,sebagai contoh jumlah jualan bulan itu adalah RM100K secara tunai, RM3000 mereka punya komisyen.

Kalau RM1 juta atau RM2 juta jualan mereka? Berapa komisyen mereka dapat dalam sebulan?

Boleh kira sendiri darabkan 0.03. Mereka yang buat pelaburan tetap,sebagai contoh RM200 sebulan dan beliau ada 300 klien, jualan bersih secara pasif setiap bulan adalah RM60,000 dan komisyen diperolehi RM1,800 secara pasif. Jualan tahunan sudah ada RM720,000.

Sebab itu ramai perunding kewangan mampu menjana pendapatan yang stabil.

Tidak dinafikan kerja mereka agak mencabar dan teruk pada 3-5 tahun pertama. Jika konsisten, tersenyum sampai ke tua kerana pendapatan dari pelbagai sumber.

Jika anda sudah naik pangkat, anda layak tubuhkan kumpulan bisnes sendiri dan bimbing ahli kumpulan yang sama dan anda dapat overriding lagi. Penjualan ke syarikat korporat turut mendapat trailer setiap bulan.

Jika perunding yang sudah pangkat senior, 7 tahun keatas, mereka mampu memiliki rumah di kawasan ‘high-end’ berharga RM700 ribu ke atas dan berkereta dan memiliki barangan berjenama mewah kerana adanya pendapatan pasif membayarkan komitmen bulanan mereka.

Selagi tidak mencapai pendapatan yang bersesuaian dengan komitmen yang ingin dibuat, selagi itu mereka tidak akan bertukar gaya hidup melainkan seseorang itu mempunyai anak ramai dan pentingnya pendidikan dan hal lain mereka tidak bergaya mewah mungkin akan dilaburkan keatas bisnes lain.

Ada juga plan mewariskan perniagaan ini kepada waris keturunan mereka nanti.

Kerja Keras Hasilnya Lumayan

Ia tidak perlukan seseorang berwajah cantik dan kacak, berbadan kurus tinggi dan lampai, ia perlukan kemahiran komunikasi dan ilmu yang seiring untuk memberi rundingan terbaik kepada pelanggan.

Ia merupakan antara peluang kerjaya bagi lepasan graduan, mahupun lepasan SPM dan anda boleh dijadikan bisnes sendiri.

Satu perkara yang perlu diingatkan, kerjaya ini tidak mudah dan perlukan usaha, pengorbanan masa,tenaga dan strategi yang berterusan. Selain itu perlukan kos sampingan seperti tol, minyak dan duit makan minum.

Jika tidak, 3 bulan pertama tanpa jualan sudah fed-up dan wang dilaburkan tiada hasil mungkin bidang ini tidak sesuai dengan anda.

Semoga berjaya! 

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Startup Paling Bernilai Di Dunia

Ada yang tak tahu startup ni apa? Kalau mengikut Wikipedia, startup adalah syarikat atau projek yang dimulakan oleh seorang usahawan untuk mencari, membangun, dan mengesahkan model perniagaan yang boleh diskalakan.

Sebab itulah konsep startup dan keusahawanan adalah serupa.

Walaubagaimanapun, keusahawanan merujuk kepada semua jenis perniagaan dan tidak bertujuan untuk berkembang besar; manakala startup merujuk kepara perniagaan baru yang bertujuan untuk berkembang, mempunyai pekerja dan menjadi gergasi dalam bidang yang diceburi.

Startup berdepan dengan kadar kegagalan yang sangat tinggi, dan hanya sebilangan kecil yang berjaya dan mempunyai potensi untuk menjadi peneraju dan berpengaruh. Dan ada juga startup yang berkembang menjadi unicorn, iaitu syarikat yang dipegang secara persendirian dengan nilai lebih daripada $1 bilion.

Menurut CB Insights, terdapat 395 buah startup berstatus unicorn dengan nilai terkumpul $1.2 trilion di seluruh dunia setakat September 2019.

Dan inilah senarai top 10 startup yang paling bernilai di dunia.

Sumber: Statista

1. Bytedance (Toutiao)

ByteDance atau Beijing ByteDance Technology Co Ltd. adalah merupakan syarikat teknologi berasal dari Beijing yang mengusahakan beberapa platform AI.

Toutiao adalah merupakan platform terkemuka mereka di China dan seluruh dunia.

2. Didi Chuxing

Kalau di Malaysia kita ada Didi and Friends, tapi di China kita ada Didi Chuxing. Ianya merupakan syarikat pengangkutan yang berpangkalan di Beijing, yang menyediakan perkhidmatan berasaskan aplikasi.

Di antaranya adalah perkhidmatan memanggil teksi, memanggil kereta persendirian, perkongsian kereta dan motosikal, penghantaran barangan; termasuklah perkhidmatan kereta seperti jualan, sewaan, pembiayaan, penyelenggaraan, pengecasan kenderaan elektrik dan banyak lagi.

3. JUUL Labs

Juul Labs, Inc. adalah sebuah syarikat e-rokok yang berasal dari California, Amerika Syarikat. Ianya mengeluarkan e-rokok berjenama Juul.

4. WeWork

WeWork merupakan syarikat hartanah yang menyediakan perkongsian tempat kerja untuk startup, dan perkhidmatan untuk syarikat. Ditubuhkan pada tahun 2010 dan berpangkalan di New York City, WeWork mengurus hartanah seluas 46.63 juta persegi.

WeWork juga merekabentuk dan membina pejabat maya (virtual office) dan fizikal, dan kini mempunyai lebih daripada 5,000 pekerja di lebih 280 lokasi, merentasi 86 bandar di 32 buah negara seluruh dunia.

5. Airbnb

Airbnb, Inc. merupakan laman yang mengurus dan menawar tempat penginapan, iaitu homestay. Paling menarik, syarikat yang berasal dari San Francisco, California ini tidak memiliki sebarang homestay pun.

Mereka membuat keuntungan dengan menjadi broker atau orang tengah, dan menerima komisyen daripada setiap tempahan yang dibuat.

6. Stripe

Stripe merupakan syarikat teknologi kewangan yang berpangkalan di San Francisco, California. Perisian mereka membenarkan individu dan perniagaan untuk membuat dan menerima bayaran melalui Internet.

Stripe juga menyediakan kepakaran teknikal, pencegahan penipuan, dan infrastruktur perbankan yang diperlukan bagi mengendali sistem bayaran secara online.

7. SpaceX

Space Exploration Technologies Corp. atau dikenali sebagai SpaceX, adalah syarikat aeroangkasa dan menawarkan perkhidmatan pengangkutan angkasa yang berpangkalan di Hawthorne, California.

Ianya diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002 dengan sasaran untuk mengurangkan kos pengangkutan angkasa lepas bagi membolehkan kita tinggal di planet Marikh.

8. Epic Games

Epic Games, Inc. (sebelum ini dikenali sebagai Potomac Computer Systems dan kemudiannya Epic MegaGames, Inc.) adalah sebuah syarikat permainan video dan pembangunan perisian yang berpangkalan di Cary, Carolina Utara. Syarikat ini diasaskan oleh Tim Sweeney pada tahun 1991.

Epic Games membangunkan Unreal Engine, sebuah enjin permainan yang memacu permainan video popular seluruh dunia. Di antara permainan video yang dibangunkan mereka sendiri adalah Fortnite, Unreal, Gears of War dan Infinity Blade.

9. Grab

Grab Holdings Inc., yang dulunya dikenali sebagai MyTeksi dan GrabTaxi, pada mulanya berasal dari Malaysia; dan kemudiannya berpindah ke Singapura. Ianya merupakan syarikat pengangkutan yang juga menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan dan pembayaran digital.

Ia kini beroperasi di kebanyakan negara di Asia Tenggara seperti Singapura, Malaysia, Indonesia, Filipina, Vietnam, Thailand, Myanmar dan Kemboja. Ianya merupakan syarikat decacorn pertama di Asia Tenggara, dengan penilaian lebih daripada $10 bilion.

10. DoorDash

DoorDash Inc. ditubuhkan pada tahun 2013 dan berasal dari San Francisco adalah syarikat yang menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan.

DoorDash adalah salah sebuah syarikat teknologi yang menggunakan perkhidmatan logistik bagi menghantar makanan dari restoran. Ia kini telah berkembang ke 56 buah pasaran dan lebih daripada 600 buah bandar di seluruh Amerika Syarikat.

Kredit: Statista

Iklan

Masa Yang Fleksibel Dan Isu Gaji Peyumbang Kepada Kepuasan Pekerja Di Malaysia

Bekerja dalam keadaan gembira merupakan salah satu perkara yang sangat penting dalam menghasilkan produktiviti yang tinggi di tempat kerja. Ianya merupakan teras utama yang perlu ada di sesebuah organisasi bagi melahirkan sebuah syarikat yang berdaya saing di era yang sangat mencabar ini.

Secara asasnya, jika seseorang pekerja itu tidak suka dengan keadaan di tempat kerja mereka atau dengan kata lain, mereka datang kerja untuk mendapatkan gaji tetapi hati mereka tidak berada di tempat kerja. Maka hasil kerja yang mereka lakukan pasti akan berada pada paras yang tidak optimum.

Banyak faktor yang menyebabkan seseorang pekerja itu tidak gembira di tempat kerja mereka. Faktor yang kebiasaan berlaku yang boleh menggangu kegembiraan seseorang pekerja terhadap pekerjaan mereka adalah layanan yang diberikan oleh majikan terhadap diri mereka.

Selain itu juga, hubungan di antara rakan sekerja juga turut mempengaruhi keadaan di tempat kerja. Kalau dah selalu bergaduh di tempat kerja dengan rakan sekerja yang lain, pasti produktiviti akan menurun.

Faktor-faktor tersebut adalah faktor asas yang berlaku di alam pekerjaan di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali dengan faktor yang disebutkan di atas.

Satu kajian telah dilakukan oleh sebuah badan NGO yang dikenali sebagai  Vase, bagi menilai kadar kegembiraan yang dimiliki oleh pekerja di Malaysia mengenai kerja yang mereka lakukan. Kajian ini melibatkan seramai 1,042 orang pekerja.

Hasil kajian yang diperolehi oleh badan NGO tersebut adalah sebanyak 57% dari pekerja Malaysia ini sangat berpuas hati dengan keadaan di tempat kerja dan 40% tidak berpuas hati dengan keadaan ditempat kerja dan majikan mereka perlu merubah keadaan tersebut.

Hanya 3% sahaja yang benci dengan persekitaran di tempat kerja mereka.

Di antara faktor utama bagi pekerja Malaysia yang sangat berpuas hati ditempat kerja adalah waktu kerja yang flexible dan keseimbangan di antara kehidupan dan pekerjaan (work-life balance) berbanding dengan faktor yang lain.

Faktor masa yang fleksibel ini bermaksud pekerja tidak terikat dengan waktu kerja yang telah ditetapkan oleh majikan.

Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakan pekerja terutamanya yang berada di ibu kota akan mengalami masalah yang sama setiap hari iaitu kesesakan lalu lintas. Ianya berpunca daripada waktu kerja yang telah ditetapkan oleh pihak majikan yang kebiasaanya bemula di antara pukul 8 atau 9 pagi.

Kesesakan lalu lintas adalah salah satu punca utama yang menyebabkan ramai pekerja stress sebelum masuk ke pejabat.

Selain faktor gembira, badan NGO itu turut mengkaji faktor yang menyebabkan pekerja Malaysia ini tidak berpuas hati dengan keadaan di tempat kerja mereka. Kajian itu mendapati faktor utama adalah faktor gaji.

Ramai pekerja di Malaysia ini kurang berpuas hati dengan bayaran gaji yang diterima mereka yang mewakili sebanyak 58% di dalam kajian tersebut.

Sebagai contoh pada tahun 2016, tinjauan mendapati Malaysia berada pada kedudukan yang terkebelakang berbanding dengan negara jiran kita, iaitu Singapura di dalam isu pembayaran gaji pekerja.

Malah ada  yang lebih teruk lagi, pekerja di Malaysia dibayar dengan gaji yang lebih rendah daripada aras yang sebenar majikan perlu membayar gaji mereka menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2017.

Walaupun isu gaji tidak berpihak kepada pekerja di dalam kajian tersebut, sebagai seorang pekerja yang rasional kita patut bersyukur jika kita masih lagi mempunyai pekerjaan.

Ketika ini ramai pekerja bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia, sedang berdepan dengan kehilangan pekerjaan akibat daripada pandemik Covid-19 yang melanda.

Sumber Rujukan:

Iklan

Softbank, Syarikat Pelaburan Terbesar Dalam Sektor Teknologi Dunia

Softbank merupakan salah sebuah syarikat konglomerat terbesar di dunia yang berasal dari Jepun. Ianya merupakan syarikat yang melakukan pelaburan terhadap pelbagai sektor teknologi dunia terutamanya yang berada di Lembah Silikon (Silicon Valley).

Ramai orang yang terkeliru dengan status nama syarikat ini dan kebanyakan dari mereka menyangka Softbank ini adalah sebuah bank yang menyediakan pinjaman seperti bank yang lain tetapi hakikatnya, ia merupakan sebuah syarikat penjualan software pada awal tahun 1980-an.

Syarikat ini diasaskan oleh Masayoshi Son yang mana kini merupakan lelaki kedua terkaya di Jepun. Beliau merupakan seorang anak imigran yang berasal dari Korea Selatan dan menetap di Jepun.

Ketika usia remaja, beliau mendapat nasihat sangat berguna yang mana telah merubah hala tuju dirinya sehingga dia berada di tempatnya sekarang.

Nasihat tersebut datangnya dari seorang yang dia sangat kagumi iaitu, Den Fujita yang merupakan pengasas McDonald’s di Jepun yang merupakan idolanya ketika usia remaja. Beliau begitu tertarik dengan buku tulisan yang ditulis oleh Den Fujita menyebabkannya bergegas ke pejabat Den Fujita untuk bertentang mata bagi mendapat nasihat bernas dari Den Fujita yang menyuruhnya menceburi bidang berkaitan komputer.

Beliau kemudianya menyambung pelajaranya ke Universiti Berkeley California untuk mengambil jurusan sains komputer dan ekonomi. Pada usia 20 tahun, beliau telah berjaya mencipta elektronik transistor yang mana kemudianya dia menjual kepada Sharp dengan harga $1.7 juta.

Pada tahun 1981, beliau telah mengasaskan syarikat Softbank yang menjual perisian komputer terutamanya kepada Syarikat NEC dan juga Sharp. Masayoshi Son kemudianya mengembangkan syarikat tersebut dengan mengapungkan saham syarikat Softbank pada tahun 1994.

Di antara kejayaan yang paling besar dalam sejarah syarikat syarikat tersebut adalah dengan membuat pelaburan terhadap Alibaba dengan merupakan syarikat terawal yang melabur sebanyak $20 juta kepada Jack Ma pada tahun 2000. Pada tahun ini, pelaburan yang dilakukannya itu bernilai $100 bllion hasil daripada pelaburan yang dibuat pada awal abad ke-20 itu.

Tidak semua pelaburan yang dibuat oleh Masayoshi Son ini berjaya. Oleh kerana syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang melabur dalam  syarikat kebanyakanya start-up, Softbank terdedah kepada pelbagai kemungkinan yang tidak menentu di pasaran.

Di antara peristiwa yang paling diingati oleh beliau adalah ketika berlakunya krisis dot-com bubble yang menyaksikan hampir keseluruhan kekayaan yang dimilikinya lesap sekelip mata.

Peristiwa dot-com bubble tidak sedikit pun mematahkan semangat beliau untuk terus melabur ke dalam syarikat start-up. Selain itu juga, di antara pelaburan yang paling kontroversi yang dilakukan oleh Masayoshi Son adalah pelaburan yang dibuat ke atas syarikat WeWork.

Pelaburan ini dikatakan melebihi apa yang sepatutnya dilaburkan kerana syarikat WeWork tidak membuat sebarang keuntungan seperti yang diharapkan. Para pengaalisis percaya bahawa syarikat WeWork merupakan punca utama syarikat Softbank dibelenggu hutang.

Di antara pelabur terbesar yang melabur ke dalam Softbank adalah putera Arab Saudi Mohamad bin Salman.

Sama seperti syarikat teknologi yang lain, Softbank tidak terlepas dengan wabak Covid-19 yang mana syarikat tersebut mengalami kerugian sebanyak $18 bilion. Di antara langkah yang terpaksa diambil oleh syarikat tersebut bagi mengurangkan bebanan hutang adalah menjual sebanyak $41 bilion aset mereka dan aset yang terbesar adalah T Mobile bagi menstruktur semula syarikat tersebut.

Pengajaran yang boleh kita ambil dari Masayoshi Son ini adalah beliau merupakan seorang yang sangat suka mengambil risiko dan tidak berputus asa untuk berjaya. Dalam tempoh 40 tahun sahaja, Softbank telah berjaya menempatkan diri mereka sebaris dengan syarikat gergasi lain yang telah berusia ratusan tahun di Jepun.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.com/masayoshi-son-softbank-net-worth-lifestyle-silicon-valley-estate-photos-2019-6

Iklan

Hutang Menurut Perspektif Islam Dan 4 Tips Untuk Melangsaikannya

Kebelakangan ini, isu hutang telah menjadi isu dominan di media massa.

Tidak kira sama ada pinjaman melalui institusi kewangan komersial atau agensi pinjaman kerajaan seperti MARA dan PTPTN, ianya mendapat liputan yang sangat meluas di negara ini. Laporan Kestabilan Kewangan dan Sistem Pembayaran 2016 yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia melaporkan individu berpendapatan RM3,500 dan ke bawah adalah berisiko untuk tidak membayar hutang jika mengalami perbelanjaan di luar jangka seperti menanggung kos perubatan, kereta rosak, atau kos pendidikan anak di pusat pengajian tinggi.

Selain daripada itu, 53% daripada peminjam kumpulan ini akan terkesan terhadap keupayaan membayar balik sekiranya terdapat perubahan pada kadar faedah disebabkan pendapatan yang rendah. Mengikut laporan ini juga, kebanyakan penghutang tinggal di pusat guna utama iaitu Selangor, Johor, Kuala Lumpur, dan Pulau Pinang. Kebanyakan pinjaman dibuat untuk membiayai pembelian kediaman, diikuti pembelian sewa beli kereta, dan seterusnya untuk kegunaan peribadi.

Sementara itu, Laporan Perkembangan Risiko dan Penilaian Kestabilan Kewangan 2017, golongan berpendapatan bulanan RM5,000 dan ke bawah mempunyai bahagian peminjaman yang besar untuk pembiayaan peribadi dan kenderaan bermotor.

Dari perspektif Islam, hutang adalah diharuskan dengan syarat penghutang perlu membayar balik hutang tersebut.

Surah al-Baqarah ayat 282 dengan jelas menyatakan sebarang transaksi muamalat yang tidak menggunakan tunai perlu dicatat dengan terperinci. Ini menunjukkan betapa perlunya hutang itu dibayar. Orang yang berhutang tetapi tidak membayarnya adalah berdosa kerana mereka telah merampas hak milik orang lain.

Hutang adalah suatu akad atau janji, wajib untuk membuat pembayaran dan haram jika tidak menunaikannya. Hutang adalah harus untuk tujuan yang baik tetapi penghutang perlu berniat untuk melunaskannya. Sedangkan Allah pula akan membantu jika kita berniat baik. Umat Islam juga ditegah terlibat dengan hutang yang berunsurkan riba’.

Hadis Riwayat al-Bukhari 2/83 menjelaskan Rasulullah SAW bersabda ‘Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya’.

Riwayat ini dengan jelas menyatakan betapa pentingnya hutang itu dibayar oleh penghutang. Oleh itu, kita perlulah berpada-pada dalam berhutang iaitu untuk keperluan sahaja bukan hanya untuk memenuhi nafsu dan menunjuk-nunjuk. Hutang yang tidak dibayar juga akan menyebabkan hilangnya keberkatan di dalam rezeki yang diperolehi. Rezeki yang tidak berkat menyebabkan rohani dan mental menjadi sempit, ada sebahagiannya tidak sempit dari harta tetapi dari segi ketenangan jiwa.

Sebagai umat Islam, kita digalakkan membaca surah Al-Imran ayat 26 dan 27 ketika dibelenggu hutang. Inshaallah rezeki akan datang dengan bantuan Allah. Walaubagaimanapun sebagai manusia, kita perlulah berusaha dan tidak mengharapkan doa semata-mata.

Di antara tips untuk melangsaikan hutang adalah seperti berikut:

1. Apabila mendapat gaji, langsaikan hutang dahulu sebelum membuat perbelanjaan.

2. Gunakan transaksi tunai dalam pembelian, elakkan penggunaan kad kredit.

3. Sebagai umat Islam, jauhi pinjaman ah long dan perbankan konvensional.

Pinjaman tersebut terlibat dengan riba’ dan mengenakan kadar faedah yang tinggi. Selain itu, denda lewat bayar adalah bersifat berganda (compounding) yang sangat membebankan. Pilihlah pembiayaan perbankan Islam yang mengamalkan transaksi patuh shariah berasaskan kontrak Tawarruq, Mudharabah, dan lain-lain lagi. Jika berlaku kelewatan pembayaran, Ta’widh akan dikenakan tetapi tidak bersifat berganda (non compounding) dan wang tersebut akan disalurkan untuk tujuan amal (tidak dikira sebagai pendapatan kepada bank).

4. Jika hutang lama belum selesai, jangan buat hutang baru.

Akhir kalam, kedua-dua pihak iaitu penghutang dan pemiutang perlu bertanggungjawab dalam urusan hutang. Penghutang wajib membayar balik apa yang dipinjam, manakala pemiutang dilarang untuk menindas penghutang.

Wallahu’alam bisshawab.

Ditulis oleh Tuan Azharul Adha Bin Dzulkarnain. Beliau berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam daripada UiTM. Penulisan adalah berdasarkan pengalaman, pengetahuan, dan pembacaan penulis secara peribadi.

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!