7 Tips Untuk Pencen Di Usia Muda, Mula Sekarang

Apabila berada di dalam circle yang positif, kita akan mendengar pelbagai kisah motivasi berkaitan bebas kewangan, pencen di usia muda, boleh berjalan ke sana ke sini dan lain-lain lagi.

Siapa yang tak nak pencen awal? Mempunyai wang, harta dan masa yang banyak sepanjang hidup kita, adalah impian ramai.

Belum tentu kita pencen pada usia muda jika bergantung pada kerja makan gaji sahaja. Bagi mereka yang berniaga pula, ianya tidak mustahil.

Mari kita lihat tips pencen pada usia muda anda harus tahu. Mungkin dengan tips ini, sedikit sebanyak dapat membantu merealisasikan impian kita.

1. Matlamat Bebas Kewangan

Photo by Skitterphoto from Pexels

Letakkan waktu atau target yang kita ingin bebas kewangan atau pencen. Sebagai contoh, umur 35 tahun sehingga 40 tahun adalah umur kita nak pencen. 

Sekurang-kurangnya sekarang kita perlu ketahui berapa perlu kita ada dan pada umur berapa kita perlu ada RM1 juta (sebagai contoh). Tetapkan matlamat yang kita kehendaki dengan jelas.

2. Fokus Kepada Matlamat

Photo by Erik Mclean from Pexels

Jangan sesekali fikir apa orang akan kata, tak perlu kongsi dengan semua orang pun apa impian kita. Takut-takut mereka dalam golongan yang negatif dan menjatuhkan kita.

Fokus dan buat sahaja mengikut matlamat anda. Rebut peluang, buat yang terbaik dan jangan sesekali putus asa.

3. Cari Kawan Positif, Business-Minded Atau Komuniti Berjaya

Photo by Donald Tong from Pexels

Carilah rakan-rakan yang dahagakan kejayaan, di kalangan mereka yang positif dalam perniagaan, pekerjaan dan orang kaya serta berjaya.

Apabila kita dikelilingi oleh mereka ini, pasti ada yang akan berkongsi ilmu untuk kita lebih maju ke depan.

4. Tutup Dan Selesaikan Segala Hutang

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Senaraikan segala hutang yang ada, kemudian kenalpasti hutang mengikut kadar faedahyang ditetapkan. Kita harus fokus membayar hutang yang lebih tinggi kadar faedah dahulu berbanding hutang yang rendah kadar bunganya. 

Jika perlu mengikat perut sedikit, lakukanlah demi masa depan kita juga.

5. Urus Perbelanjaan Harian

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

Ada yang tersilap langkah disebabkan perbelanjaan bulanan mereka mencecah atau lebih daripada gaji bulanan. Akhirnya gaji habis begitu sahaja dan tak sempat menyimpan.

Urus perbelanjaan harian dengan berjimat-cermat dan bezakan di antara keperluan dan kemahuan adalah tips pencen pada usia muda yang perlu kita lakukan.

6. Buat Simpanan Kecil Dan Besar

Image by mnplatypus from Pixabay

Ada yang hanya fokus kepada simpanan-simpanan besar seperti di dalam KWSP, ASB dan lain-lain. Sebaliknya, simpanan kecil di rumah pun penting juga.

Biarpun sekadar menabung sehari RM5 atau mengasingkan duit kertas berwarna merah sebagai contoh, setahun sudah pasti simpanan tersebut banyak. Kita boleh jadikan ia sebagai tabung backup yang boleh digunakan apabila ada kecemasan.

7. Beli Aset

Photo by Azri Suratmin from Pexels

Jika dah berjaya menyimpan dalam jumlah yang banyak, fokus pula untuk membeli aset. secara tunai tanpa hutang. Bukan saja beli sesebuah rumah, tetapi siapkan renovation rumah tersebut.

Apabila pencen nanti, rumah dah siap dan tak perlu buat lagi. Aset ini akan semakin meningkat nilainya dari setahun ke setahun.

Apabila kita dapat menguruskan perbelanjaan, simpanan dan aset dengan bijak, pastinya tahap kewangan kita juga akan meningkat dalam tempoh masa yang singkat. 

Maka, harapan untuk pencen pada usia muda pasti boleh dicapai.

Baca juga Berlumba Untuk Bersara Awal, Ramai Yang Dah Join ‘FIRE Movement’

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Kuasa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Untuk Dapatkan Maklumat Kita? Dan Selamatkah Data Kita?

Musim cukai kembali lagi, ramai yang sudah mula membuat e-filing apabila ianya dibuka pada 1 Mac 2021. Bagi cukai taksiran tahun 2020, pihak LHDN telah memberikan lanjutan 15 hari sehingga 15 Mei 2021 untuk membuat e-filing ini.

Tetapi persoalan yang bermain di minda, apakah kuasa yang pihak LHDN ada untuk mendapatkan maklumat kita?

Jom kita sama-sama ambil tahu mengenainya.

Program Pengumpulan Maklumat

Sumber: Laman Web LHDN

Melalui e-SMUP (Sistem Pengumpulan Maklumat), ianya merupakan program pengesanan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM melalui pengumpulan maklumat tambahan seperti maklumat pelbagai punca pendapatan, maklumat pembelian dan pemilikan aset, maklumat keahlian persatuan / kelab dan sebagainya.

Objektif program ini adalah untuk menyokong aktiviti penguatkuasaan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM, dan menyediakan maklumat bagi tujuan pembesaran asas cukai.

Seksyen 81, Akta Cukai Pendapatan, 1967 memperuntukkan kuasa kepada LHDNM untuk meminta maklumat.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 259

Agensi Kerajaan/Syarikat swasta/individu dan orang perorangan yang yang dikehendaki untuk membekal maklumat melalui surat/notis di bawah Seksyen 81 Akta Cukai pendapatan 1967, perlu untuk mengemukakan maklumat dalam format softcopy kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis/surat. Sekiranya memerlukan masa yang lebih panjang untuk menyediakan maklumat tersebut, permohonan untuk melanjutkan tempoh masa pengemukaan boleh dibuat kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan.

Maksudnya kalau ada terima surat / emel dari LHDNM jangan pula buat-buat tak nampak.

LHDN juga tertakluk kepada kerahsiaan di bawah Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967, yang memperuntukkan bahawa maklumat terperinci berhubung siasatan itu tidak boleh didedahkan kepada pihak ketiga.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 360-363

Selain dariada itu, pihak LHDN juga mempunyai dasar keselematan mereka tersendiri. Ini adalah penting kerana semakin ramai orang yang beralih ke e-filing, maka mereka kena pastikan data peribadi kita semua adalah selamat.

Dasar Keselamatan

Sumber: Laman Web LHDN

Perlindungan Data

Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan

Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Jom Jalankan Tanggungjawab Sebagai Pembayar Cukai

Dengan tarikh terakhir untuk submit e-filing adalah pada 15 Mei 2021 bagi tahun taksiran cukai 2020, jom kita buat hari ini juga. Boleh layari laman web LHDN di https://ez.hasil.gov.my/CI/.

MyTax, Laman Web Baru LHDN

Terkini, pihak LHDN juga baru melancarkan MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!