7 Tips Untuk Pencen Di Usia Muda, Mula Sekarang

Apabila berada di dalam circle yang positif, kita akan mendengar pelbagai kisah motivasi berkaitan bebas kewangan, pencen di usia muda, boleh berjalan ke sana ke sini dan lain-lain lagi.

Siapa yang tak nak pencen awal? Mempunyai wang, harta dan masa yang banyak sepanjang hidup kita, adalah impian ramai.

Belum tentu kita pencen pada usia muda jika bergantung pada kerja makan gaji sahaja. Bagi mereka yang berniaga pula, ianya tidak mustahil.

Mari kita lihat tips pencen pada usia muda anda harus tahu. Mungkin dengan tips ini, sedikit sebanyak dapat membantu merealisasikan impian kita.

1. Matlamat Bebas Kewangan

Photo by Skitterphoto from Pexels

Letakkan waktu atau target yang kita ingin bebas kewangan atau pencen. Sebagai contoh, umur 35 tahun sehingga 40 tahun adalah umur kita nak pencen. 

Sekurang-kurangnya sekarang kita perlu ketahui berapa perlu kita ada dan pada umur berapa kita perlu ada RM1 juta (sebagai contoh). Tetapkan matlamat yang kita kehendaki dengan jelas.

2. Fokus Kepada Matlamat

Photo by Erik Mclean from Pexels

Jangan sesekali fikir apa orang akan kata, tak perlu kongsi dengan semua orang pun apa impian kita. Takut-takut mereka dalam golongan yang negatif dan menjatuhkan kita.

Fokus dan buat sahaja mengikut matlamat anda. Rebut peluang, buat yang terbaik dan jangan sesekali putus asa.

3. Cari Kawan Positif, Business-Minded Atau Komuniti Berjaya

Photo by Donald Tong from Pexels

Carilah rakan-rakan yang dahagakan kejayaan, di kalangan mereka yang positif dalam perniagaan, pekerjaan dan orang kaya serta berjaya.

Apabila kita dikelilingi oleh mereka ini, pasti ada yang akan berkongsi ilmu untuk kita lebih maju ke depan.

4. Tutup Dan Selesaikan Segala Hutang

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Senaraikan segala hutang yang ada, kemudian kenalpasti hutang mengikut kadar faedahyang ditetapkan. Kita harus fokus membayar hutang yang lebih tinggi kadar faedah dahulu berbanding hutang yang rendah kadar bunganya. 

Jika perlu mengikat perut sedikit, lakukanlah demi masa depan kita juga.

5. Urus Perbelanjaan Harian

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

Ada yang tersilap langkah disebabkan perbelanjaan bulanan mereka mencecah atau lebih daripada gaji bulanan. Akhirnya gaji habis begitu sahaja dan tak sempat menyimpan.

Urus perbelanjaan harian dengan berjimat-cermat dan bezakan di antara keperluan dan kemahuan adalah tips pencen pada usia muda yang perlu kita lakukan.

6. Buat Simpanan Kecil Dan Besar

Image by mnplatypus from Pixabay

Ada yang hanya fokus kepada simpanan-simpanan besar seperti di dalam KWSP, ASB dan lain-lain. Sebaliknya, simpanan kecil di rumah pun penting juga.

Biarpun sekadar menabung sehari RM5 atau mengasingkan duit kertas berwarna merah sebagai contoh, setahun sudah pasti simpanan tersebut banyak. Kita boleh jadikan ia sebagai tabung backup yang boleh digunakan apabila ada kecemasan.

7. Beli Aset

Photo by Azri Suratmin from Pexels

Jika dah berjaya menyimpan dalam jumlah yang banyak, fokus pula untuk membeli aset. secara tunai tanpa hutang. Bukan saja beli sesebuah rumah, tetapi siapkan renovation rumah tersebut.

Apabila pencen nanti, rumah dah siap dan tak perlu buat lagi. Aset ini akan semakin meningkat nilainya dari setahun ke setahun.

Apabila kita dapat menguruskan perbelanjaan, simpanan dan aset dengan bijak, pastinya tahap kewangan kita juga akan meningkat dalam tempoh masa yang singkat. 

Maka, harapan untuk pencen pada usia muda pasti boleh dicapai.

Baca juga Berlumba Untuk Bersara Awal, Ramai Yang Dah Join ‘FIRE Movement’

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Baru Lawan Lama: Dua Cara Untuk Mengira Sumbangan PCB di Malaysia

Proses mengisi borang cukai pendapatan PCB merupakan antara perkara yang paling remeh yang terpaksa kita hadapi setiap tahun. Jelas bahawa terdapat ramai warganegara Malaysia yang masih tidak pasti bagaimana untuk mengira sumbangan cukai tahunan mereka walaupun sudah sekian lama berbuat demikian. Jika anda menghadapi situasi yang sama, ketahuilah bahawa anda tidak bersendirian.

Jika anda percaya bahawa sudah tiba masanya untuk mengawal situasi kewangan anda, inilah dua kalkulator cukai pendapatan atas talian yang boleh anda gunakan: Kalkulator PCB dan Kalkulator PCB PayrollPanda. Kedua-duanya boleh mengira sumbangan cukai bulanan anda di Malaysia.

Kalkulator PCB

Kalkulator digital ini dimiliki dan diuruskan oleh agensi pungutan cukai kerajaan, iaitu Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Kalkulator PCB

Kalkulator ini membolehkan anda mengira kadar cukai pendapatan bulanan bersih anda dengan:

 1. Mengisi maklumat peribadi anda
 2. Mengisi  maklumat kadar saraan dan elaun bulanan anda
 3. Mengisi kadar saraan bulanan yang layak dikenakan potongan cukai, seperti  sumbangan KWSP, insurans nyawa, perbelanjaan perubatan dan maklumat lain yang berkaitan.
 4. Mengisi rebat bulanan anda termasuklah Zakat.
 5. Setelah semua maklumat untuk setiap bahagian telah diisi dan dipastikan betul, anda boleh klik butang ‘Kira’ untuk mendapatkan kadar  potongan PCB anda.

Kalkulator ini berguna untuk pekerja yang mahu mengetahui sumbangan cukai pendapatan bulanan mereka setelah mengambil kira potongan –potongan yang diiktiraf di bawah undang-undang.

Terdapat 21 pelepasan cukai yang boleh dituntut oleh pembayar cukai. Anda hanya perlu mengambil tahu tentang pelepasan-pelepasan ini dan menyimpan resit-resit yang berkaitan apabila berbelanja dalam perkara ini. Antara perkara–perkara yang dikecualikan daripada cukai termasuklah:

 • Pemeriksaan kesihatan sehingga RM500 setahun;
 • Perbelanjaan perubatan untuk diri, suami /isteri dan anak-anak sehingga RM6,000 setahun;
 • Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial, PERKESO sehingga RM250 setahun
 • Pelepasan perbelanjaan gaya hidup sehingga RM2,500 setahun ( termasuklah pembelian buku, jurnal, majalah, penerbitan-penerbitan lain, komputer peribadi, peralatan sukan dan langganan internet bulanan)
 • Insurans perubatan dan pendidikan sehingga RM 3,000
 • Yuran institusi pendidikan tinggi tertentu sehingga RM7,000 setahun
 • Pembelian peralatan penyusuan ibu. Pelepasan ini dihadkan kepada RM1,000 setiap dua tahun.

Walaupun laman ini boleh membantu pekerja mengira dan memantau pemotongan dan pemulangan cukai bulanan untuk diri mereka, Kalkulator PCB dari LHDN ini mungkin bukan  cara yang terbaik untuk orang awam . Ini disebabkan laman pengguna mereka  yang agak mengelirukan serta sukar digunakan kerana ketiadaan arahan yang jelas. Oleh sebab itu, ianya boleh memakan masa yang lama untuk majikan dan pekerja memahami cara penggunaan yang betul.

PayrollPanda PCB Calculator

Untuk menyelesaikan masalah ini, PayrollPanda, sebuah syarikat penyelesai isu-isu gaji di Malaysia, telah mencipta satu kalkulator yang percuma dan mudah digunakan untuk membantu kakitangan bahagian sumber manusia dan majikan.

Kalkulator PCB PayrollPanda adalah selaras dengan keperluan-keperluan LHDN dan anda boleh mengira pemotongan cukai bulanan diri anda ataupun pekerja anda dengan menggunakan perisian ini.

Kalkulator ini hanya memerlukan anda melakukan perkara-perkara berikut untuk mendapatkan sumbangan PCB bulanan:

 1. Masukkan maklumat peribadi seperti alamat dan status perkahwinan
 2. Masukkan jumlah gaji bulanan, serta pendapatan lain ( termasuklah yang berulang ataupun sekali sahaja)
 3. Pilih peratusan caruman KWSP, sama ada 5.5% ataupun 11%. Anda boleh juga memasukkan peratusan yang lain.
 4. Pilih jenis caruman SOCSO ( sama ada skim bencana pekerjaan ataupun skim keilatan), ataupun masukkan sendiri jumlahnya.
 5. Pastikan anda menyemak auto-penjumlahan Skim Insurans Pekerja anda
 6. Tambahkan slip gaji anda untuk tahun ini
 7. Mudah sahaja! Anda akan mendapat potongan cukai PCB bulanan dan gaji bersih di situ dengan segera. Anda juga boleh mendpatkan slip gaji dalam bentuk PDF sekiranya anda meletakkan alamat e-mail anda.

Perkara Penting

 1. Kalkulator PCB oleh LHDN sesuai untuk para pekerja yang ingin mengira sumbangan cukai bulanan mereka, dan ianya boleh didapati dalam Bahasa Melayu serta Inggeris, yang merupakan satu faedah tambahan.
 2. Kalkulator PCB PayrollPanda pula sesuai untuk kedua-dua majikan dan pekerja kerana boleh memperolehi  kadar caruman cukai bulanan dan gaji bersih dengan tepat dan segera. Tambahan pula, kalkulator ini senang digunakan dengan hanya mengisi gaji bulanan dan beberapa maklumat lain. Ianya juga kelihatan lebih menarik dan memberikan anda peluang untuk menjana slip gaji apabila anda mengisi alamat e-mail. Semua ini dengan PERCUMA!

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang PayrollPanda dan perkhidmatan mereka yang lain, anda boleh terus ke laman mereka di sini ataupun menghubungi mana-mana pembantu khidmat pelanggan mereka yang terdapat di kotak sembang pelanggan di laman tersebut.

Iklan

Ini 10 Jenama Terbaik Malaysia Tahun 2018

Sebuah laporan yang dikeluarkan Brand Finance telah menyenaraikan 10 jenama terbaik Malaysia bagi tahun 2018. Rupa-rupanya, nak menilai sesuatu jenama pun ada standard tersendiri – ISO10668.

Berdasarkan standard inilah, 10 jenama terbaik Malaysia bagi tahun 2018 adalah seperti berikut:

Bagaimana Kekuatan Jenama (Brand Strength) Dinilai?

Kekuatan Jenama adalah prestasi jenama tersebut berbanding dengan pesaing-pesaing mereka di dalam industri. Terdapat 3 kriteria yang dilihat, iaitu:

1. Pelaburan Pemasaran

Pemasaran yang dilakukan syarikat bagi membina kesetiaan jenama dan pegangan dalam pasaran

2. Ekuiti Pemegang Saham

Persepsi terhadap jenama daripada pelbagai pihak, dengan pelanggan menjadi keutamaan

3. Prestasi Perniagaan

Pasaran kuantitatif dan langkah-langkah kewangan mewakili kejayaan jenama dalam mencapai harga dan permintaan yang tinggi

Lain-lain Anugerah Pencapaian

1. Jenama Paling Meningkat Naik (Berdasarkan Nilai Mutlak)

Petronas – Meningkat $905 Juta USD

2. Jenama Paling Meningkat Naik (Berdasarkan Kekuatan Jenama)

Takaful Malaysia – Meningkat dari A- (50) ke AA (72)

3. Pertumbuhan Ranking Tertinggi (Dengan Pertumbuhan Positif)

Bank Muamalat – Meningkat 55 Anak Tangga

4. Nilai Tidak Ketara (Intangible) Tertinggi

DRB-Hicom – Nisbah Nilai Jenama / Nilai Syarikat = 152%

Sumber: Brand Finance – fail PDF

Semua Dalam Senarai Ada Di Bursa Malaysia

Syarikat-syarikat gergasi yang tersenarai dalam Top 10 Jenama Terbaik Malaysia bagi tahun 2018 ini, kita boleh beli saham-saham syarikat mereka di pasaran saham. Kesemuanya bernilai berbilion Ringgit, dengan Maybank di tempat pertama.

Suka beli barangan atau guna perkhidmatan jenama-jenama hebat Malaysia ni? Sudah tiba masanya anda beli saham-saham syarikat mereka pula.

Tak tahu macamana nak mula melabur saham? Jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

Ajar Anak 5 Perkara Ini Supaya Mereka Celik Tentang Kewangan

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Ya pepatah ini seringkali kita dengar dan amat sesuai apabila ingin mendidik anak sejak mereka kecil lagi. Perihal mengenai pengurusan wang harus dididik sedari awal kanak kanak.

Selain daripada membuka akaun bank dan buku simpanan untuk mereka, anda harus juga mengajar mereka mengenai kepentingan wang dan cara nak belanjakan wang yang betul kepada mereka. Boleh cuba lakukan 5 perkara berikut:

1. Bersikap Terbuka Mengenai Wang

Sebagai ibu bapa, anda harus bersikap terbuka mengenai wang sejak mereka di bangku pra-sekolah lagi, iaitu pada usia 5 atau 6 tahun. Anda harus menerangkan kepentingan dan kegunaan wang dalam kehidupan seharian. Cuba kaitkan dengan pembelian kegemaran mereka supaya ianya lebih mudah untuk difahami.

Contohnya jika mereka hendak beli sesuatu permainan, terangkan kepada mereka apa definisi mahal atau murahnya sesuatu barang. Nak beli juga boleh, tapi pastikan mereka berkelakuan baik atau menolong ibu bapa terlebih dahulu. Lama-kelamaan mereka akan lebih berusaha keras untuk mendapatkan apa yang mereka mahu, sekaligus nilai wang tersebut yang perlu berusaha untuk memilikinya.

2. Bawa Anak Anda Beli Barang Dapur

Ini merupakan perkara yang paling asas apabila anda ingin mengajar anak anda mengenai kepentingan wang. Apabila anda membawa anak membeli barang dapur sejak daripada kecil, mereka akan tahu yang mana keperluan utama untuk dibeli dan yang mana pula tidak patut dibeli dan bersifat pembaziran.

Berbincang dengan anak ketika membeli barang dapur akan memberi mereka peluang untuk mereka memahami kepentingan berbelanja wang secara berhemah.

3. Benarkan Mereka Ada Sumber Pendapatan Sendiri

Misalnya anda memberikan mereka kerja rumah yang perlu disiapkan, habuannya adalah dengan memberikan wang apabila mereka berjaya menyiapkan kerja rumah tersebut. Mulakan memberikan upah kepada mereka dan suruh mereka simpan wang tersebut.

Buatkan satu tabung khas yang berwarna-warni dan lihat bagaimana tabung tersebut akan cepat penuh, jika mereka banyak membantu membuat kerja rumah. Ini merupakan satu cara yang paling efektif untuk mereka menghargai nilai wang tersebut.

4. Terapkan Sikap Menabung

Dah buat tabung khas tadi, beritahu mereka tentang kepentingan menyimpan. Apabila dah penuh, masukkan sebahagian besarnya ke dalam akaun simpanan mereka. Tunjukkan berapa banyak dah ada dalam akaun simpanan tersebut.

Bakinya pula dibelanjakan untuk ‘reward’ anak anda sebagai tanda kejayaan mereka memenuhkan tabung tadi. Ini merupakan didikan yang mementingkan pengurusan wang mereka agar mereka menghargai wang dan tidak berbelanja secara boros.

5. Galakkan Anak Kerja Part-Time

Apabila anak sudah tamat peperiksaan atau sedang cuti sekolah, biarkan mereka bekerja “part-time” untuk mencari wang sendiri. Sebagai contoh bagi yang berniaga nasi lemak, boleh bawa anak untuk bersama-sama anda menjual nasi lemak. Dapat juga ‘bonding time’ bersama dengan mereka, di samping anak anda dapat menjana pendapatan sendiri hasil titik peluh mereka.

Sekarang Lebih Mudah, Buat Online Je

Tak tahu nak simpan dekat mana, boleh baca Ketahui 4 Tempat Paling Berbaloi Untuk Simpan Duit Raya Anak-Anak. Bukan itu sahaja, cukup mudah dengan menggunakan teknologi, Tutorial Simpanan Akaun Tabung Haji Anak-Anak Secara Online dan Tutorial Bergambar: Cara Mudah Simpan Duit ASB melalui MyASNB.

Iklan

Satu Negara Dua Sistem, Hubungan Unik Tanah Besar China Dengan Hong Kong

China mengambil langkah yang drastik dengan memperkenalkan undang–ndang baru terhadap Hong Kong yang mana untuk mengekang tunjuk perasaan anti-China yang telah berlarutan selama setahun yang telah menjejaskan ekonomi Hong Kong.

China yang menyatakan pendirian itu sebagai langkah keselamatan untuk menjaga keamanan di wilayah yang sedang bergolak itu akibat tindakan penunjuk perasaan yang hampir setiap hari melaungkan slogan anti-China serta bertempur dengan dengan pihak berkuasa Beijing.

Tindakan yang dilakukan oleh China itu telah dikritik hebat oleh negara barat terutamanya Amerika Syarikat dan sekutu terdekatnya, Britain. Pasti kita tertanya-tanya kenapa penduduk Hong Kong amat benci dengan Beijing walaupun mereka sebenarnya satu bangsa.

Kena Fahamkan Sejarah Terlebih Dahulu

Faktor yang menyebabkan penduduk Hong Kong tidak menggemari Beijing adalah kerana sistem pemerintahan kedua negara ini adalah sangat berbeza.

Mari kita lihat bagaimana wilayah Hong Kong ini terbentuk yang menjadikan sistem pemerintahnya berbeza dengan Beijng.

Hong Kong pada kurun ke-19 merupakan sebuah wilayah yang dimiliki oleh kerajaan China dibawah Dinasti Qing. Hubungan tegang di antara Dinasti Qing dengan pihak British ini tercetus akibat perebutan penguasaan perdagangan komoditi teh dan juga candu.

Dalam siri peperangan dinatara dua kerajaan ini, banyak kemenangan berpihak kepada British yang meyebabkan British berjaya menakluk Hong Kong pada ketika itu.

Akibat kekalahan dengan peperangan itu, Dinasti Qing bersetuju untuk memberi pinjaman wilayah Hong Kong itu kepada pihak British selama 99 tahun.

Sejak daripada itu, sistem pemerintahan Hong Kong mengikut acuan yang diterapkan oleh negara barat kerana ianya di bawah penguasaan British. Sistem demokrasi yang diterapkan di dalam pemerintahan Hong Kong telah menjadi sebati dengan kehidupan mereka.

Daripada segi ekonomi pula, Hong Kong mengamalkan sistem kapitalis dan menjadikan wilayah itu sebagai sebuah gergasi ekonomi yang digeruni di benua Asia. Hong Kong merupakan lubuk pelaburan bagi kebanyakan pelabur asing yang ingin melabur di Asia kerana kemakuran ekonomi yang diperolehi oleh wilayah tersebut di bawah sistem kapitalis yang digunapakai oleh mereka.

Kebangkitan China

Negara China selepas perang dunia kedua mula bergabung dan akhirnya pada tahun 1949 berjaya Mao Zedong menyatukan seluruh wilayah di China menjadi sebuah negara di bawah pemerintahan komunis. Mao Zedong yang menjadikan China sebagai sebuah negara komunis dan akhirnya pemerintahan kuku besi ke atas semua wilayah China dijalankan untuk memastikan wilayah tersebut tunduk dibawah pemerintahan komunis.

Dekad demi dekad negara China mula berkembang maju dan kemajuan tersebut dicapai apabila pihak China mula membuka ekonomi mereka kepada dunia luar dengan mengambil sedikit sistem ekonomi barat. Dengan keadaan ekonomi yang semakin kuat, China semakin yakin untuk menuntut hak wilayah autonomi Hong Kong dari Britain.

Akhirnya pada tahun 1997, Britain terpaksa menyerahkan wilayah Hong Kong kepada China sebagai mementerai perjanjian yang mereka sepakati pada kurun ke-19 .

Walaupun pihak Britain telah menyerahkan Hong Kong kepada China, mereka telah sepakat dengan membuat satu perjanjian baru yang mana Hong Kong telah diserahkan kepada pihak China tetapi merka telah bersetuju untuk menjadikan Hong Kong sebuah wilayah yang menggunakan sistem pemerintahan demokrasi yang berbeza dengan sistem yang diterapkan di China sehingga tahun 2047 yang mana sistem ini dikenali sebagai One Country, Two Systems bagi melindungi hak rakyat Hong Kong.

Sebelum penyerahan pulau tersebut kepada pihak China ramai rakyat Hong Kong mula meninggalkan Hong Kong sebelum tahun 1997 kerana tidak bersetuju dengan pemerintahan Beijing ke atas wilayah tersebut. Pada tahun lepas tecetus satu tunjuk perasaan besar besaran terhadap China kerana memprotes tindakan China dalam urusan perundangan yang berlaku di Hong Kong.

Ini telah menyebabkan Beijing mengambil tindakan tegas terhadap penunjuk perasaan pada awal bulan ini di atas nama keselamatan negara. 

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!