Berlumba Untuk Bersara Awal, Ramai Yang Dah Join ‘FIRE Movement’

Pernah tak kita fikirkan tentang persaraan? Tak ramai orang muda yang dah fikir pasal persaraan. Mereka rasa muda lagi dan banyak masa sebelum sampai umur persaraan samada 60 atau 65 tahun.

Ramai anak muda yang bila gaji masuk dah fikir nak beli apa. Lebih malang bila ada yang membelanjakan duit yang mereka belum ada dengan membuat pinjaman peribadi dan swipe kad kredit untuk berbelanja.

Persaraan bukan berkenaan umur, tetapi keadaan kewangan. Kalau keadaan kewangan kita cukup untuk tak bergantung kepada gaji kerja untuk kehidupan seharian, maka kita dah ada pilihan untuk berhenti kerja dan bersara.

Lebih menyukarkan keadaan kalau kita dah capai umur persaraan pada usia 65 tahun tetapi belum ada keadaan kewangan yang mencukupi untuk kehidupan seharian. Pasti kita terpaksa untuk terus bekerja demi untuk menyara kehidupan kita.

Baca juga Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang & Tuan Norizan Kongsikan Cara Nak Bersara Awal Di Usia 54 Tahun

FIRE (Financial Independence, Retire Early)

FIRE movement adalah gerakan cara hidup dengan 2 matlamat besar iaitu untuk ada kebebasan kewangan dan bersara awal. Apabila kita telah mencapai kebebasan kewangan, kita mempunyai pilihan untuk tidak lagi bekerja dan gunakan wang yang kita ada untuk menjana lebih banyak wang melalui pelaburan.

Ada sesetengah anak muda yang mempunyai visi dan misi luar biasa dengan berazam untuk bersara seawal umur 30 hingga 40 tahun. Adakah matlamat persaraan pada umur yang muda realistik dan boleh dicapai?

Macam mana nak capai FIRE?

1. Simpan Sebanyak Mungkin

Tetapkan matlamat untuk simpan sebanyak yang mungkin ke dalam dana persaraan. Lebih banyak kita menyimpan, lebih cepat untuk capai kebebasan kewangan dan bersara awal. Simpanan secara agresif sehingga 50%-75% daripada gaji membolehkan wang kita dikumpulkan dan digunakan untuk menjana pendapatan pasif.

Simpanan secara agresif boleh dilakukan dengan meningkatkan pendapatan dan mengurangkan perbelanjaan. Carilah pendapatan sampingan pada hujung minggu dan amalkan perbelanjaan berhemah agar lebih banyak simpanan boleh diasingkan.

Baca juga Kakeibo – Teknik Simpan Wang Gaya Jepun Yang Ramai Tak Tahu

2. Pelaburan Untuk Jana Pendapatan Pasif

Gunakan simpanan yang ada untuk menjana pendapatan pasif. Pelaburan seperti saham, hartanah mahu pun unit trust mampu menjana pendapatan pasif tanpa perlu bekerja. Dividen atau agihan pendapatan yang kita dapat boleh dilaburkan semula.

Namun begitu, semua pelaburan memerlukan modal yang besar untuk mendapatkan hasil yang mencukupi. Justeru, penting untuk kita lakukan langkah simpanan terlebih dahulu.

Kita akan capai kebebasan kewangan sekiranya pendapatan pasif telah mencukupi untuk menampung perbelanjaan harian. Sekiranya kita ada sejumlah RM1 juta dan dilaburkan ke dalam unit trust untuk dapatkan pendapatan pasif sebanyak 8% setahun, agihan pendapatan yang ada cukup untuk menampung perbelanjaan sebanyak RM6,600 sebulan.

Baca juga Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

FIRE Movement Bukan Untuk Semua

Perjalanan hidup seseorang sangat berbeza di antara satu sama lain. Ada yang dikurniakan rezeki berganda dan ada yang hidup sederhana. Ada yang mempunyai komitmen rendah dan ada juga tidak dapat elak daripada komitmen yang tinggi.

Tidak ramai yang mampu untuk menyimpan 50%-75% daripada gaji mereka untuk dana persaraan. Bahkan ada yang terpaksa berhempas pulas setiap hari untuk mencari rezeki yang halal.

Walau apapun keadaan kewangan yang kita hadapi, FIRE movement mengajar kita untuk buat perancangan awal dan berusaha keras untuk dana persaraan kita. Simpan dan laburkan wang yang kita ada untuk dana persaraan nanti.

Semoga Allah mempermudahkan urusan para pembaca sekalian.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!