8 Sebab Kenapa Perempuan Suka Lelaki Kaya

Menjadi seorang yang kaya adalah idaman semua, baik wanita mahupun lelaki. Bagi seorang wanita, pastinya kita akan mencari seorang lelaki yang berkerjaya demi masa depan.

Jika zaman dahulu, ibu bapa atau keluarga yang mencari jodoh untuk kita. Tetapi zaman sekarang, semua nak cari sendiri. Si wanita juga ada hak untuk memilih.

Kalau diikutkan, banyak kriteria yang harus dilihat sebelum memilih bakal suami. Tetapi zaman sekarang, realitinya ramai wanita lebih suka lelaki yang kaya.

Tahukah anda kenapa lelaki kaya (baca banyak duit atau ekonomi stabil) menjadi pilihan para wanita? Terdapat banyak sebab kenapa ramai wanita suka lelaki kaya atau bahasa kasarnya ‘tak hensem tak apa janji kaya’.

1. Masa Depan Terjamin

Apabila si lelaki punya duit yang banyak, pastinya hidupnya nanti juga terjamin. Lelaki kaya mampu memberi segala-galanya kepada si bakal isteri, mampu duduk dalam rumah besar, kereta, bibik, perlindungan dan lain-lain lagi.

Masa depan wanita juga pasti terjamin dimana mereka tak perlu hidup susah. Ia merupakan sebab utama.

2. Gaya Hidup Tinggi

Wanita suka lelaki kaya disebabkan oleh mereka mempunyai gaya hidup tinggi dan ada ‘kelas’. Dengan penampilan yang maskulin dan bergaya, lelaki kaya juga mempunyai penampilan yang sangat berbeza. 

Sebagai contoh, mereka akan sentiasa nampak kemas, bersih dan pandai menjaga penampilan diri.

3.  Hidup Lebih Mewah

Siapa yang tak nak hidup mewah? Ada orang impikan kereta mewah, rumah mewah yang lengkap dengan swimming pool, ada bibik, ada doktor peribadi dan banyak lagi impian. Juga mampu untuk bayar zakat harta ribu-ribu, puluh ribu atau ratus ribu.

Ini juga merupakan sebab kenapa ramai wanita suka lelaki kaya. Apabila sudah berkahwin, kemewahan suami itu juga kemewahan isteri.

4.  Bebas Hutang Piutang

Dari segi hutang, pastinya lebih mudah untuk diselesaikan. Sebab itulah ramai wanita suka lelaki kaya. 

Apabila berkahwin, pasti segala hutang akan dilunaskan dan setiap keluarga akan merancang dalam penggunaan kereta, rumah yang akan didiami mereka dan banyak lagi supaya tidak banyak hutang.

5.  Mempunyai Disiplin Tinggi

Orang wanita ni tahu, kebiasannya lelaki yang kaya mesti seorang yang rajin berusaha dan ada disiplin yang tinggi. Mereka pastinya juga mempunyai ilmu kewangan yang baik.

Mereka tahu bagaimana menggunakan RM100,000 yang ada menjadi RM1 juta, RM10 juta dan berkali-ganda (baca melabur). Mereka melabur untuk bebas kewangan.

Kalau tak ada disiplin yang tinggi, memang mustahil nak bebas kewangan.

6.  Memperoleh Nafkah Yang Memuaskan

Lelaki yang bergelar suami selalunya akan memberi nafkah wang berdasarkan keperluan para isteri atau kemampuan dirinya sendiri. Bonus bagi wanita yang dijodohkan dengan lelaki kaya, pastinya nafkah bulanan yang diberikan lebih daripada cukup untuk digunakan bagi diri sendiri.

7.  Lelaki Kaya Romantik

Lelaki kaya juga romantik orangnya. Kadang-kadang surprise atau hadiah yang diberikan seperti bunga tulip yang mahal, percutian di bilik hotel 5 bintang dan makan malam yang romantik pasti bisa mencairkan.

Patutlah wanita suka lelaki kaya untuk dijadikan suami.

8.  Lelaki Kaya Pentingkan Keluarga

Perasan tak, lelaki kaya pasti akan selalu pentingkan keluarga walau apa pun yang terjadi.  Mereka sanggup berhabis-habisan untuk keluarga sama ada dari segi masa ataupun kewangan.

Adakalanya disebabkan mereka merupakan orang penting dalam sesebuah syarikat, mereka mudah bersama dengan keluarga pada masa-masa yang diperlukan atau kecemasan.  Tambah-tambah lagi jika mereka mempunyai pekerja yang bekerja di bawah mereka.

Fikir yang positif.

Buatlah macam mana pun, jodoh dan ajal maut sudah ditetapkan.

Adakalanya wanita tidak terlalu memilih tetapi mereka mahukan yang terbaik untuk kehidupan mereka dan keluarga.

Ada juga yang mengatakan bahawa lelaki kaya juga lebih banyak bermotivasi dan penuh inspirasi berbanding dengan lelaki biasa.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Kuasa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Untuk Dapatkan Maklumat Kita? Dan Selamatkah Data Kita?

Musim cukai kembali lagi, ramai yang sudah mula membuat e-filing apabila ianya dibuka pada 1 Mac 2021. Bagi cukai taksiran tahun 2020, pihak LHDN telah memberikan lanjutan 15 hari sehingga 15 Mei 2021 untuk membuat e-filing ini.

Tetapi persoalan yang bermain di minda, apakah kuasa yang pihak LHDN ada untuk mendapatkan maklumat kita?

Jom kita sama-sama ambil tahu mengenainya.

Program Pengumpulan Maklumat

Sumber: Laman Web LHDN

Melalui e-SMUP (Sistem Pengumpulan Maklumat), ianya merupakan program pengesanan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM melalui pengumpulan maklumat tambahan seperti maklumat pelbagai punca pendapatan, maklumat pembelian dan pemilikan aset, maklumat keahlian persatuan / kelab dan sebagainya.

Objektif program ini adalah untuk menyokong aktiviti penguatkuasaan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM, dan menyediakan maklumat bagi tujuan pembesaran asas cukai.

Seksyen 81, Akta Cukai Pendapatan, 1967 memperuntukkan kuasa kepada LHDNM untuk meminta maklumat.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 259

Agensi Kerajaan/Syarikat swasta/individu dan orang perorangan yang yang dikehendaki untuk membekal maklumat melalui surat/notis di bawah Seksyen 81 Akta Cukai pendapatan 1967, perlu untuk mengemukakan maklumat dalam format softcopy kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis/surat. Sekiranya memerlukan masa yang lebih panjang untuk menyediakan maklumat tersebut, permohonan untuk melanjutkan tempoh masa pengemukaan boleh dibuat kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan.

Maksudnya kalau ada terima surat / emel dari LHDNM jangan pula buat-buat tak nampak.

LHDN juga tertakluk kepada kerahsiaan di bawah Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967, yang memperuntukkan bahawa maklumat terperinci berhubung siasatan itu tidak boleh didedahkan kepada pihak ketiga.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 360-363

Selain dariada itu, pihak LHDN juga mempunyai dasar keselematan mereka tersendiri. Ini adalah penting kerana semakin ramai orang yang beralih ke e-filing, maka mereka kena pastikan data peribadi kita semua adalah selamat.

Dasar Keselamatan

Sumber: Laman Web LHDN

Perlindungan Data

Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan

Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Jom Jalankan Tanggungjawab Sebagai Pembayar Cukai

Dengan tarikh terakhir untuk submit e-filing adalah pada 15 Mei 2021 bagi tahun taksiran cukai 2020, jom kita buat hari ini juga. Boleh layari laman web LHDN di https://ez.hasil.gov.my/CI/.

MyTax, Laman Web Baru LHDN

Terkini, pihak LHDN juga baru melancarkan MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!