Apa Akan Terjadi Sekiranya Malaysia Buat PKP Penuh (Lockdown) Lagi Sekali?

Menurut European Chamber of Commerce and Industry (Eurocharm), kerajaan telah memberi arahan untuk menutup ekonomi atau dalam erti kata lain, PKP penuh (Lockdown) selepas 4 Februari jika bilangan kes Covid-19 masih tidak turun. Ini adalah kerana Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) percaya bahawa sektor pembuatan menjadi punca utama penularan jangkitan.

Kredit Gambar: i3investor

Apa Akan Berlaku Jika Ekonomi Ditutup?

Ada sebahagian daripada kita yang bersetuju jika PKP penuh dilakukan. Memang tidak dapat dinafikan bilangan kes Covid-19 semakin meningkat sejak kebelakangan ini. Namun, harus difikirkan juga kesan PKP penuh ini kepada ekonomi.

Menurut Centre for Market Education (CME), penutupan ekonomi ini akan membawa Malaysia kepada kejatuhan ekonomi.

Dalam suatu kenyataan, daripada segi saintifik, PKP penuh bukanlah satu langkah yang berkesan untuk menangani virus. Seharusnya, analisis data yang lebih baik dan komunikasi yang baik supaya orang ramai boleh menilai keadaan semasa dan risiko yang akan dihadapi adalah cara yang lebih berkesan.

Daripada perspektif ekonomi, keputusan untuk menutup ekonomi secara menyeluruh termasuklah sektor pembuatan adalah disebabkan oleh kurangnya pemahaman bagaimana sistem ekonomi berfungsi. Sistem ekonomi tidak boleh dipecah-pecahkan mengikut sektor.

Sistem ekonomi adalah satu jaringan yang bercantum antara satu sama lain, yang dihubungkan oleh interaksi antara manusia. Sebagai contoh, sebuah penternakan ayam jika dibenarkan untuk beroperasi, tetapi sektor pembuatan dan pengangkutan tidak dibenarkan untuk beroperasi, ini bermakna ayam yang diternak tidak boleh disembelih, dibungkus dan dibawa ke pasar untuk dijual.

Hanya salah faham tentang ekonomi akan membawa kepada bayangan sektor ekonomi dipecah-pecahkan dan beroperasi secara sendiri.

CME juga menyatakan bahawa setiap pekerjaan adalah penting. Semua pekerja hendak hidup dan mencari rezeki.

Malaysia seharusnya belajar untuk hidup dengan kewujudan virus tersebut, dan cuba untuk fokus kepada langkah pencegahan dan rawatan yang efektif untuk mengurangkan virus tersebut.

Strategi penutupan ekonomi ini bukan sahaja akan memberi kesan panik kepada rakyat Malaysia, tetapi juga kepada para pelabur. Negara kita akan berada di kedudukan bawah untuk pelaburan asing (FDI) berbanding negara-negara jiran.

CME berkata, jika penutupan ekonomi dilakukan, lebih ramai rakyat Malaysia yang akan mengalami kemiskinan. Jumlah orang yang meninggal dunia akibat kemiskinan juga dijangka lebih tinggi berbanding jumlah orang yang meninggal akibat Covid-19.

Kesimpulannya, seharusnya SOP yang lebih baik dan berkesan perlu dikuatkuasakan. Penyelidikan juga harus dilakukan untuk mencegah dan menyembuhkan virus serta merangka strategi jangka panjang untuk melawan virus Covid19.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.