Asas Pemahaman Wang Yang Betul Dapat Bantu Anda Berjaya

Apa yang anda fikir apabila melihat wang seringgit? Bagaimana pula dengan wang RM100, apakah yang berlegar-legar dalam pemikiran anda?”

Bagaimana pula dengan memori ingatan anda, apabila melihat wang sebanyak ini?

Kali ini kami akan merungkai asas pemahaman wang dengan betul. Diharapkan kita dapat memahami asas kepada kejayaan apabila ianya berkaitan dengan wang.

Semua orang tahu wang, semua orang faham apa itu wang. Tetapi bukan semua orang dapat melihat wang dalam perspektif yang betul.

Ini kerana terdapat 2 komponen utama untuk melihat wang dengan perspektif yang betul, iaitu kita kena faham maksud sebenar wang dan emosi yang kita ada.

Salah satu masalah terbesar orang ramai ialah, mereka tidak memahami kegunaan wang dalam kehidupan seharian. Kenapa wang wujud, apakah kepentingan wang dalam hidup kita?

Jika kita tidak memahami wang dengan baik, sekaligus kita tidak akan menghormati wang dan melihatnya daripada sudut yang betul.

Ramai di kalangan kita yang akan mengatakan ‘money is root of all evil’, ‘alah, tanpa duit pun boleh hidup’, ‘wang adalah segalanya, ada wang aku boleh bahagia’, ‘lagi banyak wang, lagi susah kehidupan’ dan banyak lagi andaian terhadap wang.

Apa jua yang anda katakan, kesemuanya adalah betul, namun asas kepada pemahaman wang dengan tepat adalah:

 • Wang ibarat seperti komoditi, iaitu tempat menyimpan nilai.
 • Terdapat dalam pelbagai bentuk untuk kegunaan yang pelbagai. (syiling, dan sebagainya)
 • Wang dapat memenuhi cara pertukaran yang paling ringkas dan mudah.
 • Boleh dipecah-pecahkan kepada pelbagai unit.
 • Mudah dibawa ke mana-mana.
 • Selamat dan dilindungi oleh pihak berkuasa.

Bagi huraian yang lebih jelas, jemput baca Apa Itu Wang Dan 6 Sebab Mengapa Ianya Penting Dalam Kehidupan. Apa akan jadi jika kita gagal memahami wang, contohnya mereka yang berpandangan wang tidak penting dalam kehidupan?

Semestinya hidup kita menjadi lebih sulit.

Apa akan jadi kepada kehidupan anda disebabkan kesihatan terjejas, lalu memerlukan wang untuk membeli ubat, dan kita tidak mempunyai wang?

Semestinya situasi akan bertambah sulit.

Disebabkan inilah, apabila perspektif kita memandang wang dengan betul, akan membawa kita untuk menghormati wang dengan lebih baik. Tanpa wang dalam kehidupan hari ini, hidup kita akan kadi lebih sulit.

Jika anda memahami wang dengan aspek tepat, maka aspek lain pula akan wujud, ia akan membawa anda kepada konteks emosi ketika berhadapan dengan wang. Emosi yang dimaksudkan ialah Greed (tamak).

Anda masih ingat, apabila Gordon Gekko berkata “I think greed is healthy. You can be greedy and still feel good about yourself”

Baca: Gordon Gekko (The King Of Wall Street): Tamak Itu Bagus

Semua orang menjadi tamak, sehinggakan gagal mengenali asas kefahaman wang dengan betul dan menggunakan perasaan tamak sehinggakan melahirkan pelbagai masalah.

Bagi menjelaskan kepada anda dengan lebih spesifik, tamak boleh dipecahkan kepada 2 kategori iaitu:

Tamak yang positif:

Sifat tamak yang baik, adalah tamak yang membina kebaikan diri kita atau orang sekeliling kita tanpa menjejaskan orang sekeliling atau memberi kesan negatif kepada orang lain.

Contohnya apabila anda memahami perspektif duit dengan baik, anda menginginkan duit yang lebih banyak, untuk memberi kesenangan kepada diri anda atau keluarga anda. Sekaligus akan mendorong anda lebih kuat berusaha, atau bekerja untuk mendapatkan wang.

Pada masa inilah perasaan tamak anda di gunakan sebaik-baiknya, tanpa memberi kesan halangan emosi yang boleh menjejaskan diri anda dan orang lain.

Tamak yang negatif:

Anda tidak mempedulikan perasaan tamak yang tidak terkawal terhadap diri anda dan orang lain, sehinggakan anda sanggup melakukan apa sahaja, untuk mendapatkan wang, contohnya anda sanggup melakukan jenayah yang salah di sisi undang-undang.

Anda masih ingat, pada awal artikel ini, saya telah menyoal anda mengenai wang RM1.00, RM100.00 dan selonggok wang. Sekarang fikir semula, bagaimana pula wang memikirkan terhadap anda?

Semestinya wang hanya terdiri daripada logam, atau kertas dan sebagainya, ianya tidak mempunyai sebarang fikiran. Jika kita imbas semula, kenapa kata-kata seperti ‘money is root of all evil’, boleh wujud?

Atau hanya perasaan tamak kita yang tidak terkawal, menyebabkan kita mempunyai salah tafsir mengenai wang.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

 • Layari laman web KAB Gold
 • Lengkapkan borang pendaftaran
 • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.