Humphrey Bancroft Neill: Asal-Usul Pelaburan Contrarian

Contrarian Investing adalah strategi pelaburan yang dibuat berdasarkan melawan arah dengan sentimen semasa yang sedang berlaku dalam pasaran. Jika sentimen pasaran semasa adalah bullish, bermakna seorang contrarian bersedia untuk berpandangan ke arah bearish.

Kebiasaannya golongan Contrarian Investor percaya bahawa, tingkah laku majoriti pelabur boleh menyebabkan salah laku dalam pasaran, sekaligus mampu dimanfaatkan oleh mereka untuk menjana keuntungan.

Sebagai contoh, jika pandangan majoriti pelabur terlalu kukuh untuk berpandangan optimis atau pesimis terhadap pasaran, sekaligus keputusan hasil daripada tindak balas harga semasa pasaran kebiasaannya sangat tinggi bertentangan dengan pandangan majoriti.

Walaubagaimanapun, Contrarian Investor tidak semestinya mempunyai pandangan negatif terhadap keseluruhan pasaran. Begitu juga sebaliknya, seorang pengamal Contrarian Investing tidak sentiasa mempercayai bahawa pasaran sentiasa berada pada aras overvalued atau undervalued.

Asal-Usul Pelaburan Contrarian

Kredit Gambar: Medium

Tahukah anda, lebih kurang seratus tahun dahulu, terdapat  seorang mentor yang bernama George Charles Selden (G.C.Selden). Beliau telah melahirkan seorang pelabur legenda yang telah mengetengahkan idea klasik Contrary Opinion dalam pelaburan saham, iaitu Humphrey Bancroft Neill (1895–1977) yang juga dikenali sebagai The Godfather Of Contrary Opinion.

Menurut catatan sejarah, Neill menulis tiga buah buku yang mengutarakan idea Contrarian ke dalam arus perdana, sehinggalah diguna pakai sampai hari ini. Buku pertama beliau bertajuk Tape Reading and Market Tactics. 

Karya beliau ini merupakan karya terbaik sepanjang zaman bagi membaca ticker tape. Buku tersebut pertama kali diterbitkan pada tahun 1931.

Dalam catatan buku tersebut, Neill menerangkan kaedah yang betul untuk membaca ticker tape dan sekaligus mengambil tindakan dalam perdagangan dan pelaburan.

Kami juga ingin memperkenalkan buku karya penulisan Richard D. Wyckoff, yang juga layak diangkat sebagai sebuah karya agung yang mengetengahkan idea Contrarian Approach dalam pasaran saham.

The Ruminator, merupakan buku ketiga hasil karya beliau dan buku ini lebih menarik minat para pedagang dan pelabur untuk mendalami Contrary View dalam pasaran.

Kredit Gambar: Amazon

Buku ini telah diterbitkan pada tahun 1975, yang mengandungi sejumlah esei pendek yang mengambarkan peristiwa kontroversi terhadap pasaran saham dan disertakan sekali peristiwa ekonomi dari tahun 1968 sehingga tahun 1973.

Pada masa tersebut adalah masa pergolakan emosi yang hebat bagi negara Amerika Syarikat dan seluruh dunia. 150 halaman terakhir dalam buku tersebut, beliau telah mengembangkan teorinya melalui urutan peristiwa yang telah berlaku.

Para pelabur dan pedagang saham menganggap buku tersebut unik kerana, buku tersebut menghidangkan pelbagai sumber ilmu yang melatih otak orang ramai untuk lebih banyak berfikir. Ianya tidak hanya tertumpu kepada idea contrarian dalam dunia pelaburan.

Tahukah anda Biografi Humphrey Bancroft Neill (The Godfather Of Contrary Opinion) tidak terindeks dalam mana-mana laman web? Sebaliknya, ianya hanya terdapat di dalam buku Five Eminent Contrarians, dalam bab 5 (sebanyak 32 muka surat) hasil karya Steven L. Mintz, yang telah diterbitkan pada tahun 1994.

Adakah anda seseorang yang melabur secara contrarian dan suka melawan arus?

Kami tinggalkan anda dengan kata-kata hikmah berikut:

“Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.”

– Warren Buffett

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’
2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?
3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah
4. Bearish reversal pattern
5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle
6. Candlestick trading setup
7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator
8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Video ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!