Bank Switzerland, Bank Yang Paling Selamat Dan Dipercayai

Kita sering melihat di dalam filem Hollywood di mana kebanyakan penjenayah atau ahli perniagaan menyimpan wang mereka di Bank Switzerland untuk mengelakkan diri daripada dikesan oleh pihak berkuasa.

Jadi persoalan yang timbul di benak kepala kita adalah “Benarkah bank di Switzerland ini selamat untuk menyimpan duit, walaupun untuk seorang penjenayah”?

Mari kita kupas isu dan fakta mengenai Bank Switzerland yang menjadi pilihan orang kaya untk menyimpan duit di sana.

Duit Anda Selamat Di Bank Switzerland

Bank-bank yang terdapat Switzerland merupakan bank yang sangat terkenal di dunia dan merupakan bank yang menjaga privasi pelanggan mereka pada tahap yang paling tinggi. Oleh yang demikian, ia telah menjadi destinasi bagi ahli politik, jutawan dan artis untuk menyimpan wang mereka dengan jumlah yang besar tanpa diketahui oleh orang ramai.

Undang-undang yang sangat ketat telah digubal oleh Negara Switzerland menyebabkan bank negara tersebut boleh beroperasi di bawah akta kerahsiaan. Mereka tidak dibenarkan membuka maklumat para pelanggan mereka dengan sewenang-wenangnya kepada pihak ketiga.

Tidak seperti sesetengah bank terutamanya di Amerika Syarikat yang mana terpalit dengan isu pekerja di bank negara tersebut menjual maklumat peribadi pelanggan kepada pihak ketiga.

Asal-Usul Bank Switzerland Menjadi Tempat Penyimpanan Duit Yang Paling Selamat

Ianya berlaku selepas krisis yang melanda pada tahun 1932, di mana  Perancis pada ketika itu telah membuat operasi besar-besaran terhadap Bank Switzerland yang berada di Paris. Dua orang pekerja di bank sana membocorkan maklumat pelanggan mereka iaitu rakyat Perancis yang tidak membayar cukai kepada pihak kerajaan.

Sejak daripada peristiwa tersebut, Switzerland telah menggubal undang–undang yang ketat secara bertulis yang akan mengenakan tindakan terhadap pekerja bank yang memberi maklumat pelanggan mereka tanpa kebenaran pelanggan mereka.

Selain itu juga, Switzerland merupakan negara yang paling stabil daripada segi ekonomi. Negara ini merupakan di antara nagara yang berpendapatan tinggi di Eropah dan juga dunia.

Jika sebelum ini kita hanya mengenali Switzerland sebagai negara pengeluar jam tangan terkemuka di dunia, sebenarnya Switzerland ini merupakan sebuah negara industri dan mempunyai ekonomi yang sangat kukuh.

Walaupun negara ini kecil sahaja daripada segi saiz, Switzerland mempunyai 14 syarikat yang memasuki carta 500 syarikat terbesar di dunia. Sebagai perbandingan, Jerman mempunyai 29 buah syarikat terbesar di dunia dengan kadar penduduk sebanyak 83 juta sedangkan Switzerland mempunyai penduduk hanya sekitar 8.5 juta orang.

Selain daripada kemakmuran ekonomi yang sangat luar biasa, Switzerland juga terkenal sebagai di antara negara yang paling selamat di dunia. Kadar jenayah yang rendah dan juga merupakan negara yang tidak mempunyai musuh.

Sejak kurun ke-19, Switzerland tidak pernah menyokong mana-mana pihak dan menjadikan negara tersebut sebagai negara yang neutral melalui penjanjian Vienna pada tahun 1815.

Dengan tarikan yang begitu luar biasa, ramai penduduk dunia yakin simpanan mereka akan selamat jika berada di Switzerland.

Bagaimana Pula Dengan Seorang Penjenayah?

Jadi bagaimana jika seseorang penjenayah menyimpan duit di negara tersebut? Adakah mereka juga akan dilindungi oleh kerajaan Switzerland?

Walaupun negara ini terkenal dengan pelanggan yang menyimpan duit di dalam jumlah yang besar, Bank Switzerland ini masih lagi tertakluk kepada undang-undang antarabangsa. Sekiranya seseorang itu didapati bersalah oleh makhamah negara mereka, segala maklumat peribadi pesalah tersebut boleh diakses oleh pihak pendakwaraya.

Kebanyakan penjenayah kolar putih ini menyimpan wang mereka di akaun bank Switzerland adalah disebabkan mereka ingin mengelakkan diri daripada membayar cukai kepada kerajaan mereka.

Kebayakan orang kaya yang tidak membayar cukai, sering kali menyimpan wang mereka di Switzerland kerana kelebihan tersebut. Walaupun mereka tidak membayar cukai, maklumat peribadi mereka boleh diakses jika kesalahan ini membuatkan mereka diklasifikasikan sebagai penjenayah di negara mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

 • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
 • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
 • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

 • Personal Financing-i
  • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
  • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
 • Savings Pot
  • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
  • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
 • Rize menawarkan kadar keuntungan 3.8% setiap tahun
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana. Mereka bukan bank digital tetapi dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di bawah e-services.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

Cara mendaftar akaun sangat mudah, hanya muat turun aplikasi Versa:

App Store: https://apps.apple.com/my/app/versa-asia/id1534696596
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=asia.versa.cms&pli=1

Jangan lupa masukkan kod AYJRPR4V untuk terima RM10 percuma! Bila dah deposit pertama kali bernilai RM100, nanti dapat RM10 dalam bentuk unit secara percuma.

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

 • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
 • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
 • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
 • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
 • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.