Rakyat Malaysia #BolehRayaDenganBoost dari Keselesaan Rumah

Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri akan diraikan secara sangat berlainan tahun ini. Buat pertama kali, sejumlah pengguna tak terjangka akan menggunakan teknologi di hujung jari untuk mendapatkan keperluan di bulan  Ramadan yang mulia serta sambutan Hari Raya yang akan datang.

E-dompet gaya hidup tempatan Boost membantu rakyat Malaysia menyambut erti sebenar Ramadan dan Raya secara kreatif dengan kempen #BolehRayaDenganBoost. Dari membayar zakat, membeli-belah baju Raya dan makanan serta menyediakan juadah Raya semua dapat dilakukan dengan selamat, mudah dan lancar.

“Dalam suasana yang tidak menentu akibat wabak COVID-19 ketika ula Ramadan, Boost ingin membawa erti bulan suci dan keriangan menjelang Hari Raya Aidilfitri dengan pelbagai pilihan fleksibel untuk merancang persiapan anda. Seperti yang dilihat dalam beberapa minggu yang lepas, orang Malaysia sekarang bukan sahaja semakin celik teknologi tetapi juga kreatif dalam menggunakan teknologi untuk melalui tempoh ini yang luarbiasa. Pendek kata, Boost ingin menjadi rakan digital anda dalam mendekatkan Ramadan dan Raya kepada anda dan keluarga,” kata Ungku Norliza Syazwan Ungku Halmie, Pengarah Produk dan Pemasaran Boost.

#BolehBeramalDenganBoost

Sempena Ramadan, orang Malaysia boleh beramal dengan Boost. Untuk tempoh 30 hari mulai hari ini, Boost akan mengetengahkan satu badan amal setiap hari, untuk meningkatkan kesedaran awam tentang betapa mudahnya untuk berhubung dan membantu mereka yang memerlukan dengan hanya mengetik jari  di skrin smartphone dengan cara yang selamat, mudah dan lancar untuk memberi sinar cahaya kepada golongan kurang bernasib baik.

Ketika ramai meraikan kedatangan Ramadan dari keselesaan rumah, petugas kesihatan barisan hadapan terus berikhtiar untuk memastikan kesihatan semua. Bagi menyokong usaha mereka dari jarak yang selamat, pengguna Boost boleh terus menderma kepada ‘Tabung COVID-19’ anjuran Boost. Sehingga kini, tabung telah menerima sumbangan sebanyak RM450,000 daripada masyarakat Malaysia yang murah hati. Derma yang diterima akan disalurkan kepada Kementerian Kesihatan serta Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan NGO yang membantu keluarga yang terkesan secara langsung oleh coronavirus.

#BolehDapatTerbaik Dengan Boost

Dengan pengumuman perintah kawalan pergerakan (PKP) dilanjutkan sehingga 28 April 2020, Boost kekal komited untuk membantu rakyat Malaysia menyambut Raya sambil memelihara kesihatan serta membawa kemeriahan sehingga ke pintu depan semua. Keriangan Raya di rumah bertambah dengan ganjaran dan ‘cashback’ untuk berbelanja lebih banyak lagi. Pengguna Boost boleh mendapatkan segala keperluan, dari baju Raya ke bahan masakan untuk resipi juadah yang lazat, serta penghantaran makanan dan pengiriman Duit Raya kepada keluaraga dan kenalan rapat.

Boost menyediakan tawaran Raya yang menarik dengan ‘cashback’ dari rakan niaga utama termasuk:

 • Pakej buka puasa dari PichaEats, dahmakan dan DeliverEat serta tawaran penghantaran makanan oleh Pizza Hut dan tawaran take-away di KFC.
 • Jenama fesyen seperti ZALORA, MIMPIKITA, NAELOFAR, L’Oréal dan HERMO.
 • Tawarn hebat dalam talian di Courts Online Store dari rangkaian kedai perabot dan perkakas elektronik Courts
 • ‘Cashback’ untuk pengguna yang membayar bil dan menambah nilai kredit telefon mudah alih melalui Boost, untuk transaksi bayaran yang mudah supaya pengguna sentiasa berhubung dengan keluarga dan kenalan yang tersayang.
 • Peminat e-games dan hiburan boleh menikmati tawaran daripada Garena, SEAGM, PUBGM dan Viu untuk mengisi masa ketika tempoh PKP.

Kepada mereka yang memiliki sebab kukuh untuk berkunjung ke kedai, dengan Boost mereka boleh berurus tanpa tunai, serta menikmati tawaran di lokasi seperti Tesco, Mydin, Giant, Aeon Big, Servay, Bataras, Farley, Everrise, Sunshine, C-Mart, TMG Mart dan farmasi termasuk Watsons, Guardian, Caring, Alpro Pharmacy dan BIG Pharmacy.

Boost juga akan memperkenalkan ciri baharu di app dalam satu bulan yang akan datang bagi membolehkan lebih banyak penjimatan dan tawaran, jadi pengguna harus menyemak kemaskini di app.

Meskipun tahun ini berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya, rakyat Malaysia boleh bergantung pada Boost sebagai rakan e-dompet gaya hidup untuk semua urusan Ramadan dan Raya. Pengguna Boost dinasihatkan untuk terus mengamalkan penjarakan social (social distancing) dan berurus secara tanpa tunai bagi pengalaman membeli-belah yang lebih selamat, sambil kita bersama-sama memerangi ancaman COVID-19.

Mengenai Boost

Boost adalah aplikasi e-dompet gaya hidup ‘homegrown’ yang bertujuan merevolusi cara pengguna melakukan transaksi harian. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital masa kini, Boost berusaha untuk memudahkan transaksi, lebih pantas, lebih selamat & memberi lebih manfaat kepada pengguna secara keseluruhan.

Boost dilancarkan secara rasmi pada Januari 2017, sebagai satu platform mendigitalkan salah satu perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna menambah kredit prabayar mereka. Boost membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan telefon bimbit di rakan kongsi Boost tanpa tunai atau kad kredit. Pada akhir bulan Mac 2020, 7.3 juta pengguna Boost kini boleh membayar di lebih daripada 152,000 rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-Ciri Utama:

 • Ganjaran melalui BoostUP
 • Ganjaran untuk belanja dalam talian melalui CashUp
 • Bayar di peniaga QR UnionPay di Malaysia
 • Membayar bil utiliti dengan rakan kongsi seperti Telekom Malaysia, Astro dan Syabas
 • Membayar tempat letak kereta di tepi jalan dan berpagar
 • Perkhidmatan bantuan tepi jalan dan penyelenggaraan kereta
 • Tempahan dan pembelian tiket pengangkutan awam – KLIA Ekspres, KTM, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai #DoGoodWithBoost
 • Membeli dan menawarkan baucar digital untuk kedia F&B, hiburan, kesihatan & kecantikan
 • Pemisahan bil melalui ciri unik “Go Dutch”
 • Membeli prabayar
 • Pemindahan wang dengan percuma
 • Perkhidmatan penghantaran makanan melalui DeliverEat, dahmakan dan Eatigo

Pengguna Android boleh memuat turun Boost dari Play Store manakala pengguna iOS boleh memuat turun dari App Store.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web at https://www.myboost.com.my/ atau‘follow’ Boost di Facebook (https://www.facebook.com/myboostapp/) dan Instagram (https://www.instagram.com/myboostapp/).

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Projek RTS Link Capai Kemajuan 77.61 Peratus Sehingga 31 Mei

JOHOR BAHRU, 11 Jun (Bernama) — Pembinaan Projek Rapid Transit System Link (RTS Link) di antara Johor Bahru dan Singapura berjalan seperti yang dijadualkan dengan mencapai kemajuan sebanyak 77.61 peratus sehingga 31 Mei, 2024.

Dalam satu kenyataan hari ini, Mass Rapid Transit Sdn Bhd (MRT Corp) berkata depoh penyelenggaraan, salah satu komponen utama infrastruktur pengangkutan rel yang terletak di Wadi Hana, mencapai kemajuan sebanyak 82.14 peratus dan dijadualkan untuk pemasangan sistem menjelang akhir tahun.

“Platform untuk Stesen Bukit Chagar akan siap untuk akses sistem menjelang akhir tahun ini.

“Kemajuan semasa adalah pada 71.16 peratus dengan penyiapan rasuk cangkerang berbentuk U di atas landasan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB). Tumpuan semasa ialah pada pembinaan lantai stesen,” katanya.

Ia berkata semua tiang penyokong di sepanjang Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Ismail Sultan telah dipasang.

“Dengan lebih separuh daripada rentangan laluan pandu yang menghubungkan tiang penyokong di sepanjang jajaran selesai, kemajuan kini mencapai 65 peratus dan berada pada kedudukan yang tepat untuk disiapkan menjelang akhir tahun,” katanya.

Sementara itu, ia berkata semua tiang penyokong yang berada di perairan telah dibina dan kerja-kerja pemasangan untuk rentangan laluan yang menghubungkan tiang sedang dijalankan, menjadikan kemajuan keseluruhan pembinaan bahagian di perairan kepada 74.76 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir November 2024.

“Pembinaan di bahagian perairan termasuk laluan navigasi di antara tiang yang ditetapkan, berukuran 75 meter (lebar) dan 25 meter (tinggi) untuk membolehkan bot dan tongkang melaluinya.

“Dengan semuanya berjalan seperti yang dirancang, pengendali RTS Link, RTS Operations Systems Pte Ltd (RTSO) akan mempunyai akses untuk menjalankan kerja-kerja pemasangan sistem menjelang akhir tahun ini,” katanya.

RTS Link ialah perkhidmatan ulang-alik transit aliran ringan sejauh empat kilometer di antara Stesen Bukit Chagar di Johor Bahru dan Stesen Woodlands North di Singapura yang mempunyai kapasiti 10,000 penumpang sejam bagi setiap hala dan dijangka dapat mengurangkan kesesakan di Tambak Johor-Malaysia. 

Bahagian kerja-kerja infrastruktur di Malaysia, termasuk pembinaan stesen, depoh dan 2.7 kilometer jejambat darat dan laut, dikendalikan oleh anak syarikat MRT Corp, Malaysia Rapid Transit System Sdn Bhd, sebagai Syarikat Infrastruktur (InfraCo) Malaysia.

— BERNAMA