Rakyat Malaysia #BolehRayaDenganBoost dari Keselesaan Rumah

Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri akan diraikan secara sangat berlainan tahun ini. Buat pertama kali, sejumlah pengguna tak terjangka akan menggunakan teknologi di hujung jari untuk mendapatkan keperluan di bulan  Ramadan yang mulia serta sambutan Hari Raya yang akan datang.

E-dompet gaya hidup tempatan Boost membantu rakyat Malaysia menyambut erti sebenar Ramadan dan Raya secara kreatif dengan kempen #BolehRayaDenganBoost. Dari membayar zakat, membeli-belah baju Raya dan makanan serta menyediakan juadah Raya semua dapat dilakukan dengan selamat, mudah dan lancar.

“Dalam suasana yang tidak menentu akibat wabak COVID-19 ketika ula Ramadan, Boost ingin membawa erti bulan suci dan keriangan menjelang Hari Raya Aidilfitri dengan pelbagai pilihan fleksibel untuk merancang persiapan anda. Seperti yang dilihat dalam beberapa minggu yang lepas, orang Malaysia sekarang bukan sahaja semakin celik teknologi tetapi juga kreatif dalam menggunakan teknologi untuk melalui tempoh ini yang luarbiasa. Pendek kata, Boost ingin menjadi rakan digital anda dalam mendekatkan Ramadan dan Raya kepada anda dan keluarga,” kata Ungku Norliza Syazwan Ungku Halmie, Pengarah Produk dan Pemasaran Boost.

#BolehBeramalDenganBoost

Sempena Ramadan, orang Malaysia boleh beramal dengan Boost. Untuk tempoh 30 hari mulai hari ini, Boost akan mengetengahkan satu badan amal setiap hari, untuk meningkatkan kesedaran awam tentang betapa mudahnya untuk berhubung dan membantu mereka yang memerlukan dengan hanya mengetik jari  di skrin smartphone dengan cara yang selamat, mudah dan lancar untuk memberi sinar cahaya kepada golongan kurang bernasib baik.

Ketika ramai meraikan kedatangan Ramadan dari keselesaan rumah, petugas kesihatan barisan hadapan terus berikhtiar untuk memastikan kesihatan semua. Bagi menyokong usaha mereka dari jarak yang selamat, pengguna Boost boleh terus menderma kepada ‘Tabung COVID-19’ anjuran Boost. Sehingga kini, tabung telah menerima sumbangan sebanyak RM450,000 daripada masyarakat Malaysia yang murah hati. Derma yang diterima akan disalurkan kepada Kementerian Kesihatan serta Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan NGO yang membantu keluarga yang terkesan secara langsung oleh coronavirus.

#BolehDapatTerbaik Dengan Boost

Dengan pengumuman perintah kawalan pergerakan (PKP) dilanjutkan sehingga 28 April 2020, Boost kekal komited untuk membantu rakyat Malaysia menyambut Raya sambil memelihara kesihatan serta membawa kemeriahan sehingga ke pintu depan semua. Keriangan Raya di rumah bertambah dengan ganjaran dan ‘cashback’ untuk berbelanja lebih banyak lagi. Pengguna Boost boleh mendapatkan segala keperluan, dari baju Raya ke bahan masakan untuk resipi juadah yang lazat, serta penghantaran makanan dan pengiriman Duit Raya kepada keluaraga dan kenalan rapat.

Boost menyediakan tawaran Raya yang menarik dengan ‘cashback’ dari rakan niaga utama termasuk:

 • Pakej buka puasa dari PichaEats, dahmakan dan DeliverEat serta tawaran penghantaran makanan oleh Pizza Hut dan tawaran take-away di KFC.
 • Jenama fesyen seperti ZALORA, MIMPIKITA, NAELOFAR, L’Oréal dan HERMO.
 • Tawarn hebat dalam talian di Courts Online Store dari rangkaian kedai perabot dan perkakas elektronik Courts
 • ‘Cashback’ untuk pengguna yang membayar bil dan menambah nilai kredit telefon mudah alih melalui Boost, untuk transaksi bayaran yang mudah supaya pengguna sentiasa berhubung dengan keluarga dan kenalan yang tersayang.
 • Peminat e-games dan hiburan boleh menikmati tawaran daripada Garena, SEAGM, PUBGM dan Viu untuk mengisi masa ketika tempoh PKP.

Kepada mereka yang memiliki sebab kukuh untuk berkunjung ke kedai, dengan Boost mereka boleh berurus tanpa tunai, serta menikmati tawaran di lokasi seperti Tesco, Mydin, Giant, Aeon Big, Servay, Bataras, Farley, Everrise, Sunshine, C-Mart, TMG Mart dan farmasi termasuk Watsons, Guardian, Caring, Alpro Pharmacy dan BIG Pharmacy.

Iklan

Boost juga akan memperkenalkan ciri baharu di app dalam satu bulan yang akan datang bagi membolehkan lebih banyak penjimatan dan tawaran, jadi pengguna harus menyemak kemaskini di app.

Meskipun tahun ini berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya, rakyat Malaysia boleh bergantung pada Boost sebagai rakan e-dompet gaya hidup untuk semua urusan Ramadan dan Raya. Pengguna Boost dinasihatkan untuk terus mengamalkan penjarakan social (social distancing) dan berurus secara tanpa tunai bagi pengalaman membeli-belah yang lebih selamat, sambil kita bersama-sama memerangi ancaman COVID-19.

Mengenai Boost

Boost adalah aplikasi e-dompet gaya hidup ‘homegrown’ yang bertujuan merevolusi cara pengguna melakukan transaksi harian. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital masa kini, Boost berusaha untuk memudahkan transaksi, lebih pantas, lebih selamat & memberi lebih manfaat kepada pengguna secara keseluruhan.

Boost dilancarkan secara rasmi pada Januari 2017, sebagai satu platform mendigitalkan salah satu perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna menambah kredit prabayar mereka. Boost membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan telefon bimbit di rakan kongsi Boost tanpa tunai atau kad kredit. Pada akhir bulan Mac 2020, 7.3 juta pengguna Boost kini boleh membayar di lebih daripada 152,000 rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-Ciri Utama:

 • Ganjaran melalui BoostUP
 • Ganjaran untuk belanja dalam talian melalui CashUp
 • Bayar di peniaga QR UnionPay di Malaysia
 • Membayar bil utiliti dengan rakan kongsi seperti Telekom Malaysia, Astro dan Syabas
 • Membayar tempat letak kereta di tepi jalan dan berpagar
 • Perkhidmatan bantuan tepi jalan dan penyelenggaraan kereta
 • Tempahan dan pembelian tiket pengangkutan awam – KLIA Ekspres, KTM, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai #DoGoodWithBoost
 • Membeli dan menawarkan baucar digital untuk kedia F&B, hiburan, kesihatan & kecantikan
 • Pemisahan bil melalui ciri unik “Go Dutch”
 • Membeli prabayar
 • Pemindahan wang dengan percuma
 • Perkhidmatan penghantaran makanan melalui DeliverEat, dahmakan dan Eatigo

Pengguna Android boleh memuat turun Boost dari Play Store manakala pengguna iOS boleh memuat turun dari App Store.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web at https://www.myboost.com.my/ atau‘follow’ Boost di Facebook (https://www.facebook.com/myboostapp/) dan Instagram (https://www.instagram.com/myboostapp/).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kembali Kepada Norma Baharu – Shopee Berkongsi Trend E-Dagang

Lebih 32 juta rakyat Malaysia terjejas oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan pada 18 Mac 2020 dalam usaha untuk mengawal penularan wabak COVID-19. Pelaksanaan ini telah mewujudkan norma baharu termasuk dalam sektor peruncitan dan menurut Shopee, akan kekal berterusan.

Dengan para pengguna kini beralih ke e-dagang, perniagaan-perniagaan dari sektor industri berlainan dilihat berusaha untuk memacu kehadiran digital mereka.

Peralihan pilihan pengguna

Shopee telah mendapati tabiat membeli-belah baharu dalam kalangan pengguna Malaysia dengan kepentingan baharu peranan e-dagang dalam kehidupan harian mereka. Para pengguna meluangkan kira-kira 20% lebih banyak masa di Shopee seminggu. Ini menandakan peningkatan pergantungan pada e-dagang yang menawarkan pengguna akses sehenti kepada segalanya, termasuk hiburan.

Barangan runcit dan Haiwan Peliharaan, Konsol Permainan, dan Peralatan Rumah amat popular di kalangan pengguna kerana mereka mencari barang keperluan harian, keperluan rumah tangga dan permainan untuk dinikmati dan menghiburkan seisi keluarga. Peniaga-peniaga mendapat manfaat daripada peningkatan permintaan, dengan peniaga yang menawarkan makanan segera dan peralatan membakar masing-masing mencatatkan 60 kali lebih banyak pesanan berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Sejak beberapa bulan lepas, aktiviti membeli-belah pada hari Isnin & Selasa telah meningkat – menunjukkan rakyat Malaysia gemar membeli-belah pada awal minggu. Shopee juga telah melihat peningkatan dalam interaksi sosial di platformnya dengan lebih 3 juta mesej secara purata dihantar setiap hari apabila pengguna berinteraksi dengan peniaga untuk bertanya tentang harga, stok, kelajuan penghantaran dan banyak lagi.

“Tahun 2020 telah mengubah cara kita hidup, bekerja, dan berbelanja atas talian. Oleh itu, jenama dan penjual di seluruh rantau ini telah meningkatkan usaha digitalisasi mereka, terutama sekarang. Ini kerana e-dagang telah memainkan peranan yang lebih besar dalam kehidupan orang ramai di mana semakin banyak pengguna beralih ke atas talian untuk mendapatkan keperluan harian mereka. Ini telah menghasilkan perubahan dalam cara para peniaga melihat dan mendekati e-dagang sebagai satu saluran jualan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

Perniagaan tempatan meningkatkan kehadiran atas talian

Situasi semasa juga telah mendorong perniagaan-perniagaan untuk meneroka strategi baharu untuk berinteraksi dengan pengguna dan memudahkan proses urus niaga. Ini tidak hanya menyebabkan penerapan e-dagang yang kuat di kalangan PKS tempatan tetapi juga mewujudkan segmen pasaran baharu untuk industri e-dagang.

Potensi baharu: Contohnya, tahun lepas, hampir tiada yang menjual dan membeli hasil segar seperti ikan, ayam, daging lembu dan juga durian di platform e-dagang. Namun, pada bulan April sahaja, kira-kira 1,000 penjual hasil segar dan beku, termasuk petani dan nelayan, mula menjual di Shopee. Shopee mendapati bahawa banyak penjual yang menawarkan lebih daripada 20 jenis produk di kedai mereka dapat menjana jualan bulanan sehingga RM100,000.

Iklan

Memperibadikan sambungan maya: Shopee juga mendapati bahawa jumlah aliran Shopee Live dari jenama dan penjual telah meningkat sebanyak 70 kali ganda sejak penularan wabak Covid-19 dalam satu usaha untuk mencari pendekatan yang lebih bersifat peribadi untuk berhubung dengan pengguna. Penjual baharu Shopee, Deep Sea Fishery Kingdom berjaya meraih hasil jualan makanan laut bernilai RM1,200 dalam hanya beberapa minit semasa siaran langsung sulungnya. Shopee menjangkakan trend menjual dan membeli melalui penstriman langsung akan menjadi lebih popular seperti di negara China.

Bazar digital: Pembatalan bazar Ramadan telah menjejaskan pendapatan ribuan peniaga mikro yang bergantung pada bazar ini untuk mencari rezeki. Bagi membantu mereka mengekalkan pendapatan dan penghidupan mereka, beberapa Kerajaan Negeri seperti Selangor dan Perak menugaskan Shopee untuk membawa penjual-penjual ini atas talian untuk memasarkan produk termasuk biskut Raya dan makanan ringan, baju Raya dan barangan hiasan rumah melalui laman mikro khusus. Inisiatif ini merangkumi Selangor E-Bazar Raya serta Raya bersama PKNS, dan juga S.M.A.R.T [email protected]

Merebut peluang: Selain itu, Pakej Bantuan Peniaga Shopee yang bernilai RM15 juta memberikan sokongan dari segi pembiayaan, subsidi, pendidikan dan pemasaran untuk meningkatkan jualan, mengurangkan kos operasi dan memudahkan pembangunan mampan telah memanfaatkan komuniti perniagaan. Pakej ini mendapat penyertaan daripada lebih 70,000 perniagaan tempatan dari perusahaan dan syarikat mikro, kecil, serta sederhana dan juga besar dari sektor barangan pengguna bergerak pantas ke fesyen dan pakaian, elektronik dan banyak lagi. Ini menandakan tindak balas pantas oleh komuniti penjual terhadap peluang yang telah disediakan untuk membantu perniagaan mereka. Bertentangan dengan kepercayaan bahawa semuanya dalam keadaan suram, perniagaan-perniagaan ini dilihat menikmati peningkatan prestasi di kedai mereka walaupun semasa PKP.

Seorang pengurus kilang di Seremban, Mohd Airin Ismie Ismail, 39, tidak dapat bekerja disebabkan oleh PKP. Dengan itu, beliau memutuskan untuk menumpukan perhatian pada perniagaan atas talian beliau di Shopee. Setiap hari, ayah kepada dua orang anak itu akan membungkus pesanan di rumah sebelum menghantar bungkusan ke pusat penghantaran untuk dihantar kepada pelanggannya dalam masa yang tersingkat. Beliau berkata, “Proses penjualan di Shopee cukup mudah dan tidak susah untuk saya beralih untuk menjual di platform e-dagang dari media sosial. Saya tidak mempunyai modal yang besar, oleh itu saya tidak memiliki banyak jenis produk berbanding dengan peniaga besar. Tetapi, saya luangkan masa untuk mengkaji kehendak pelanggan dan fokus untuk memenuhi keperluan mereka. Saya juga mengikuti perkembangan dari Shopee untuk mencari peluang baharu yang dapat membantu mengembangkan perniagaan saya. Untuk meningkatkan jualan dan pendedahan saya, saya telah mempromosikan pautan kedai saya di kumpulan WhatsApp dan media sosial. Setakat ini, prestasi jualan amat memberangsangkan. Dengan lebih ramai pengguna beralih ke atas talian untuk membeli-belah, dan dengan bantuan Pakej Bantuan Peniaga Shopee, jumlah jualan saya meningkat lebih 60%.” Ini tepat pada masanya untuk Airin dan sekeluarga ketika mereka membuat persiapan untuk Hari Raya.

Bagi syarikat peruncitan Billion Group, PKP telah mempercepatkan usaha digitalisasi setelah menyaksikan peralihan pilihan pengguna untuk membeli-belah atas talian. Ini kerana jumlah jualan di lebih dari 50 cawangan di negara ini mengalami penurunan, terutamanya dalam kategori fesyen yang mengalami penurunan pesanan sebanyak 70%. Billion melancarkan kedai atas talian pertamanya di Shopee dua minggu yang lalu dan telah menugaskan sebuah pasukan khas untuk perdagangan e-dagang sebagai langkah mitigasi untuk terus memiliki aliran pendapatan yang stabil. “Sebagai pendatang baharu, ia agak sukar untuk membawakan perniagaan kami ke atas talian. Kami menghadapi pelbagai cabaran termasuk logistik dan perkhidmatan pelanggan, tetapi Shopee telah

menghulurkan bantuan dengan menugaskan seorang pengurus akaun untuk menolong kami dalam perjalanan pendigitalan. Kami juga mendaftar untuk Pakej Bantuan Peniaga Shopee untuk memanfaatkan baucar, subsidi dan kredit iklan percuma yang diberikan. Kedai rasmi kami di Shopee mempunyai prestasi yang baik. Ini hanya permulaan dan kami telah merekodkan jualan harian sebanyak empat digit. Sekarang, fokus kami adalah untuk memperluas penawaran produk kami sambil memberi tumpuan kepada strategi harga untuk mendapatkan lebih pengguna atas talian. Kami tidak akan berputus asa,” kata Tan He Kon, Pengarah Operasi Kumpulan, Billion Group.

Rumus Ho, “Dengan perniagaan-perniagaan dibenarkan kembali beroperasi secara berperingkat, mereka harus bertindak lebih pantas, menentukur semula dan mempelbagaikan saluran perdagangan mereka agar mereka bersedia pada masa depan. Kami berharap perkongsian dan pandangan ini dapat membantu perniagaan menyusun strategi dengan lebih baik dalam beberapa bulan akan datang. Kami kekal teguh dalam komitmen kami untuk bekerjasama dengan masyarakat setempat untuk mengatasi cabaran semasa di hadapan kami. Sementara itu, kami akan terus mengadakan kempen seperti Raya Bersama Shopee untuk manfaat penjual dan pengguna.”

Raya Bersama Shopee berlangsung sehingga 26 Mei 2020 dengan keperluan harian mulai dari serendah RM10 dan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM19. Selain itu, Pesta Jualan Raya pada 14 dan 15 Mei membolehkan pengguna menikmati lebih banyak penjimatan dengan diskaun sehingga 80%, tawaran RM1 untuk produk-produk kegemaran dan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum yang diturunkan kepada RM10 dari 12 tengah malam hingga 2 pagi.

Iklan

Raya Dengan Shopee: Dapatkan Semua Keperluan Raya Anda Daripada Platform E-Dagang Terkemuka Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 29 APRIL 2019 – Memandangkan Hari Raya yang bakal menjelang, persediaan raya seperti membersih dan menghias rumah, memastikan kereta dalam keadaan terbaik dan keperluan harian mencukupi, dan sudah tentunya membeli baju Raya dengan fesyen terkini sudahpun bermula. Sesungguhnya Shopee mempunyai segala-galanya dari rumah dengan reka bentuk terkini, kereta dan motosikal baharu, dan barangan runcit mahupun perkakas rumah, telefon pintar, pakaian dengan label fesyen selebriti dan juga tawaran makan malam eksklusif dalam kempennya “Raya Dengan Shopee”.

Sepanjang kempen yang berlangsung dari 25 April hingga 6 Jun 2019, pengguna boleh mendapat tawaran menarik dan diskaun sehingga 80% daripada 600 jenama di Shopee Mall dan 450,000 penjual, menjadikan persiapan Raya lebih menyenangkan, menyeronokkan, dan menjimatkan kos:

 • 200% pulangan tunai setiap hari pada Cashback Day dipertingkatkan setiap Isnin apabila baucar dikeluarkan pada waktu tertentu untuk membolehkan bayaran balik.
 • Shocking Sale setiap hari dengan tawaran serendah RM1 dengan kekerapan yang dinaikkan kepada lapan kali pada hari Rabu.
 • Goyang Shopee memberi ganjaran Shopee Coins, jumlah baucar dan hadiah bernilai sehingga RM5 juta seperti telefon Xiaomi, vakum robotik dan kamera dengan lebih banyak peluang pada hari Jumaat.
 • Shopee Live, platform pengaliran langsung untuk menawarkan pengalaman membeli-belah lebih interaktif dan menghiburkan, dan juga untuk membolehkan jenama dan penjual memaparkan produk mereka. Shopee Live berlangsung pada hari Isnin hingga Jumaat, 8.30pm dan 9.30pm, membawakan tokoh berpengaruh dan selebriti tempatan seperti Brandon Ho, Melissa Th’ng, Mark Odea, Sophia Liana, Shalma Ainaa dan Sweet Qismina.
 • Shopee Quiz pada hari Isnin hingga Jumaat jam 12pm; menguji pengetahuan anda dengan menjawab lapan soalan. Pemenang akan menerima hadiah daripada habuan sehingga dua juta Shopee Coins setiap sesi.

Shopee Menyediakan Segala Keperluan Anda

(dari kiri ke kanan) Koji Oyama, Managing Director, Isetan; Chan Kok Long, Co-founder & Executive Director, iPay88; Zed Li, Head of Business, Shopee Malaysia; Loh Ai Chern, Senior Manager, Business Development, Visa; Marianne Chuo, Marketing Lead, Shopee Malaysia; Anil Gautam, Managing Director, DHL; and Karim, Director of VIP & Marketing, J&T Express (M) Sdn Bhd launching the Raya Dengan Shopee campaign.

Dapatkan warna-warna lipstik terbaru daripada L’Oréal, produk rambut daripada Unilever, dan produk penjagaan kulit daripada NIVEA dan Eucerin. Anda juga boleh mendapatkan kasut yang selesa dan bergaya daripada jenama seperti XES Shoes dan B.U.M Equipment sambil membeli stok Enfagrow atau Sustagen serta lampin Drypers untuk anak-anak kecil sebelum perjalanan jauh balik ke kampung. Peralatan dapur boleh dinaik taraf kepada jenama paling laris seperti kuali tidak lekat klasik Tefal, dan rasmikan penggunaannya dengan bahan-bahan daripada Nestle untuk membuat kuih muih Raya yang lazat. Hadiahkan ahli keluarga tersayang dengan HONOR 20 Lite, telefon pintar terkini eksklusif di Shopee; naik tarafkan komputer ibu bapa anda dengan aksesori daripada TMT supaya mereka dapat berhubung dengan anda sentiasa; atau gantikan mentol lampu datuk nenek anda yang terbakar dengan perkakas dan aksesori MR DIY.

Untuk merayakan pelancaran kedai rasmi Isetan di Shopee, gedung Jepun ini akan membawakan pelbagai produk daripada jenama terkenal kepada pengguna Shopee termasuk Naraya, Note Cosmetics, dan Jean Perry. Seramai 500 pengguna pertama akan mendapat potongan harga 20% dengan perbelanjaan minimum RM50 apabila mereka menggunakan kod ISETANRY.

Memudahkan Iftar Pada Bulan Puasa ini:

 • Coffee Bean & Tea Leaf: Potongan harga sehingga 47% untuk minuman semasa Shocking Sale dari hari Isnin hingga Jumaat bermula 16 Mei 2019. Baucar hanya boleh digunakan di Lembah Klang kecuali Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.
 • Kenny Rogers Roasters: Diskaun sehingga 40% untuk Creamy i-Yam set makanan keluarga dari 6 Mei 2019.
 • Tawaran Bufet: Diskaun 30% di Hotel Maya Kuala Lumpur, diskaun 20% di The Boulevard Hotel Kuala Lumpur dan potongan harga sebanyak RM20 di Royale Chulan Seremban. 

Rumahku Syurgaku

Ceriakan Raya anda dengan rumah baharu yang dibina oleh pemaju hartanah terkenal S P Setia. Dengan harga yang bermula dari RM262,000 ke atas, S P Setia menawarkan pangsapuri, rumah teres dua tingkat dan rumah superlink yang sedia didiami di Shopee.

Pelanggan hanya perlu membayar yuran tempahan RM688 untuk rumah kediaman pilihan mereka sebelum mengunjungi galeri jualan untuk menyempurnakan proses pembelian. Dengan pembayaran yuran tempahan ini, pelanggan dijamin bahawa unit yang ditempah mereka akan diperuntukkan di bawah nama mereka. Lapan pelanggan pertama yang berjaya membeli rumah dari kedai rasmi S P Setia di Shopee berpeluang untuk menerima rebat sehingga 25% dan baucar Shopee bernilai RM3,888, dan juga kit rumah bernilai RM5,000. 

Iklan

Shopee Jual Kereta & Motosikal

Tempah sebuah kereta Honda, Toyota, BMW, Ford, Hyundai, Mazda atau Mitsubishi, dan juga motosikal dari Shopee AutoMall. Shopee AutoMall membolehkan pengguna membeli pelbagai jenis kereta dan motosikal daripada superbike hingga kereta hibrid dan kenderaan utiliti sukan (SUV) untuk keluarga. Pengguna akan mendapat tawaran eksklusif hanya daripada Shopee, termasuk yuran tempahan serendah RM1, kadar faedah lebih rendah 1.81% setiap tahun, rebat, hadiah percuma dan aksesori tambahan serta diskaun sehingga 29% untuk motosikal apabila membeli kenderaan melalui Shopee AutoMall. Untuk maklumat lanjut tentang tawaran ini, cari ‘AutoMall’ di Shopee. 

Bergaya Dengan Baju Raya Jenama Selebriti

Rasai keseronokan menarik perhatian orang ramai apabila anda mengenakan mekap, memakai baju Raya yang cantik atau memperlihatkan wajah yang berseri dengan keanggunan produk menggunakan label selebriti nama-nama terkenal seperti Datin Hajah Fouziah Gous, Ifa Raziah, Fynn Jamal, Nana Mahazan, Irma Hasmie, Nazeera Sardi, Tyra Kamaruzzaman dan Dayang Areeda. Kunjungi kedai rasmi mereka di Shopee Celebrity Squad untuk menikmati tawaran promosi Raya yang ditawarkan.

Manfaat Rakan Kerjasama

 • Maybank: Pengguna Kad Maybank Visa Signature akan menikmati 10% pulangan tunai Shopee Coins apabila membeli-belah di Shopee sepanjang tempoh kempen Raya.
 • Visa (Rakan Kad Premier Rasmi): Diskaun RM15 dengan perbelanjaan minimum RM150 pada hari-hari tertentu.
 • Muslim Pro: 200 pelanggan yang pertama akan mendapat Langganan Premium Sepanjang Hayat bernilai RM114.90 untuk hanya RM1.
 • MaxMoney: Berbelanja dan dapatkan sehingga 4x lebih banyak wang tunai yang akan dihantar terus ke depan pintu rumah anda. Tukar mata wang melalui talian dan jimat lebih banyak wang dengan pembelian baucar tunai terlebih dahulu di kedai rasmi MaxMoney di Shopee.
 • Penghantaran Percuma: Penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum yang diturunkan kepada RM20 dengan DHL (sekarang hingga 24 Mei) dan J&T Express Malaysia (hari ini hingga 9 Mei). 

Kempen “Raya Dengan Shopee” disokong oleh iPay88, penyedia Gerbang Pembayaran Rasmi. 

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Huawei Siar Kertas Putih Ramalan Wi-Fi 6, Takrifkan Standard Baharu untuk Wi-Fi Perusahaan Berkualiti Tinggi

BARCELONA, Sepanyol, 28 Februari 2019 /PRNewswire/ — Huawei menyiarkan kertas putih Unleashing the Power of Wi-Fi, Enterprise-Grade Wi-Fi 6 Forecast 2019-2023 (Mencetuskan Kuasa Wi-FI, Ramalan Wi-Fi 6 Gred-Perusahaan 2019-2023) semasa Kongres Dunia Mudah Alih (MWC2019) yang diadakan di Barcelona, Sepanyol. Berdasarkan standard, cip, terminal, peranti dan aplikasi, laporan ini menawarkan pertimbangan objektif tentang penggunaan komersial berskala tinggi Wi-Fi 6. Laporan ini turut menggabungkan pandangan-pandangan daripada organisasi-organisasi standard industri dan para penganalisis industri bagi menyimpulkan bahawa tahun 2019 akan menjadi tahun untuk Wi-Fi 6 dan Wi-Fi 6 akan digunakan oleh 90% perusahaan menjelang tahun 2023. Secara ringkasnya, Wi-Fi akan menjadi teknologi rangkaian asas yang menyokong pengeluaran profesional dan pendigitalan perkhidmatan.

Menurut kertas putih ini, dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, teknologi-teknologi seperti Video Ultra HD 4K/8K, IoT, realiti maya (VR), realiti imbuhan (AR) dan kenderaan berpandu automatik (AGV) akan digunakan secara meluas dalam bidang pendidikan, perusahaan dan pengautomatan perindustrian. Kertas putih ini turut menekankan mengapa Wi-Fi 6 akan dapat memenuhi keperluan pembangunan masa depan dari segi lebar jalur, kependaman, kualiti sambungan, kecekapan transmisi dan pengurusan penggunaan kuasa terminal. Berdasarkan senario aplikasi sebenar pelanggan, kertas putih ini menganalisis secara komprehensif kesediaan rantaian industri Wi-Fi 6. Kertas putih ini menyatakan bahawa mana-mana perusahaan digital akan perlu memanfaatkan teknologi Wi-Fi 6 untuk membangunkan rangkaian berkualiti tinggi dengan lebar jalur yang tinggi, kependaman rendah dan keandalan tinggi – kesemuanya sambil memastikan ia kekal bebas-penyelenggaraan.

Wi-Fi Alliance® – sebuah organisasi industri Wi-Fi berwibawa bertaraf global – menakrifkan semula penamaan standard Wi-Fi pada bulan Oktober 2018, mengemukakan istilah generasi baharu dan nama Wi-Fi 6.

“Pembangunan masa depan industri Wi-Fi adalah menarik. Ia menjadi kewajipan kami, serta penghormatan buat kami untuk mempromosi pembangunan industri Wi-Fi bersama-sama Wi-Fi Alliance,” kata En. Steven Zhao, Presiden Domain Rangkaian Kampus, Rangkaian Produk Komunikasi Data Huawei. “Rangkaian Wi-Fi menjadi bahagian penting dalam transformasi digital perusahaan. Walau bagaimanapun, rangkaian tanpa wayar perusahaan semasa berdepan dengan cabaran melibatkan pengalaman yang sedikit, O&M yang rumit dan tahap keselamatan yang rendah. Sebagai anggota dalam industri Wi-Fi, Huawei berharap dapat mempromosi pembangunan industri dengan menyiarkan kertas putih Mencetuskan Kuasa Wi-FI, Ramalan Wi-Fi 6 Gred-Perusahaan 2019-2023. Dengan cara ini, lebih banyak perusahaan dapat menggunakan Wi-Fi 6 untuk membangunkan rangkaian tanpa wayar berkualiti tinggi menerusi peluang paling awal dan menyokong perusahaan dalam menggunakan perkhidmatan yang lebih bersifat digital dan pintar.”

Iklan

“Tatkala Wi-Fi memasuki tahun ke-20nya, kami teruja untuk melihat penerimaan luas Wi-Fi 6 yang akan meningkatkan pengalaman pengguna Wi-Fi dengan mempertingkat prestasi, kapasiti dan liputan,” kata Edgar Figueroa, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Wi-Fi Alliance. “Wi-Fi Alliance akan melancarkan Wi-Fi CERTIFIED 6™ pada suku ketiga tahun 2019, memberi jaminan bahawa suatu peranti memenuhi standard kebolehoperasian dan keselamatan yang dipersetujui oleh industri.”

Pada sidang akhbar ini, En. Zhou turut berkongsi amalan komersial Huawei dalam Wi-Fi 6. Pada tahun 2014, Huawei mengambil bahagian dalam penggubalan standard Wi-Fi generasi seterusnya ini. Dengan kakitangannya bertugas sebagai pengerusi kumpulan kerja standard IEEE 802.11ax, Huawei berganding bahu dengan ahli-ahli pasukan untuk mempromosi secara aktif penggubalan standard berkenaan. Bagi mendepani era Wi-Fi 6 baharu, Huawei merupakan vendor pertama yang melancarkan produk-produk Wi-Fi 6 untuk kegunaan komersial yang ditentusahkan oleh Tolly Group, sebuah organisasi ujian berwibawa peringkat antarabangsa. Laporan ujian Tolly membuktikan bahawa AP Wi-Fi Huawei memiliki prestasi tertinggi antara produk-produk Wi-Fi 6 yang telahpun ditentusahkan olehnya.

Muat turun laporan penuh di sini:
https://e.huawei.com/en/products/enterprise-networking/wlan/wifi-6/industry-white-paper

Sumber: Huawei
Pautan Berkaitan:

Iklan

RAMCI Mengumumkan Penunjuk i-DTC ‘Hutang Bertukar Tunai Untuk Industri’ Edisi Ketiga

KUALA LUMPUR, 31 Oktober 2018 – Platform Biro Dagangan di bawah naungan RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI), salah satu agensi pelaporan kredit terkemuka di Malaysia, hari ini mengumumkan penunjuk RAMCI Hutang Bertukar Tunai Untuk Industri Edisi Ketiga (Industry Debts into Cash) yang mengukur data pembayaran antara suku keempat (Q4) 2017 sehingga suku ketiga (Q3) 2018.

i-DTC RAMCI mengukur purata hari yang diambil syarikat-syarikat dalam pelbagai industri untuk membayar para pemiutang mereka selepas tarikh invois dikeluarkan.

Penunjuk i-DTC RAMCI adalah berdasarkan lebih 500,000 rekod pembayaran oleh perniagaan korporat dan PKS dari 12 penunjuk industri. Ia diasingkan mengikut industri bagi memaparkan gambaran lebih jelas kepantasan syarikat-syarikat dalam setiap industri membayar pemiutang mereka.

“Ia satu kepentingan bagi kami untuk terus berkongsi maklumat terperinci pembayaran perdagangan melalui i-DTC RAMCI bagi membantu syarikat-syarikat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih baik dan mengehadkan risiko kredit mereka. Ia amat penting bagi pemiutang untuk mengetahui mengenai trend i-DTC terkini dan melaksanakan proses pembayaran yang bersesuaian dengan penghutang mereka untuk memastikan ia dibayar dengan segera,” kata Ketua Pegawai Eksekutif RAM Credit Information Sdn Bhd, Dawn Lai.

Data i-DTC RAMCI telah mencatatkan kelewatan bayaran balik secara keseluruhan pada suku kedua (Q2) dan suku ketiga (Q3) 2018 jika dibandingkan dengan suku keempat (Q4) 2017 dan suku pertama (Q1) 2018. Tempoh bayaran balik bagi 12 industri utama mencatatkan peningkatan sehingga 75 hari pada suku kedua (Q2) 2018. Ianya sama dengan aliran menaik pada suku kedua (Q2) 2017, walaupun dengan peningkatan yang lebih ketara pada 2018. Ini mungkin disebabkan oleh penyambungan cuti Hari Raya Aidilfitri pada suku kedua (Q2), Pilihan Raya Umum ke-14 dan cuti panjang yang berlaku pada rangka masa yang sama. Kadar bayaran balik bertambah baik ke 71 hari pada suku ketiga (Q3) 2018.

Data juga turut mencatatkan bahawa syarikat berkaitan servis yang berada dalam industri Pendidikan, Hospitaliti dan Makanan & Minuman (F&B) yang dahulunya mempunyai rekod bayaran balik yang baik pada 2017, kini mengambil masa yang lebih panjang untuk membuat bayaran balik kepada pemiutang, hampir menggandakan trend i-DTC yang dilaporkan pada 2017.

Walaupun kebanyakkan syarikat masih memberikan terma kredit dalam lingkungan 30 hari, industri Pembinaan, Peruncitan dan Pemborongan memberikan 10%-15% pelanggan mereka terma kredit lebih panjang iaitu sebanyak 60 hari sehingga 90 hari. Ini merupakan perkara lazim bagi dua industri ini untuk memberikan terma bayaran yang lebih lama kepada pelanggan.

Walaubagaimanapun, sebahagian besar industri yang dikesan dalam i-DTC RAMCI masih gagal untuk membayar pembekal mereka dalam tempoh 30 hari, sebaliknya bayaran dipanjangkan sehingga tempoh 45 hari selain syarat terma kredit yang diberikan.

“Dari segi kegagalan bayaran balik, i-DTC RAMCI tidak melihat sebarang trend kemerosotan yang ketara dalam pembayaran perdagangan bagi tempoh 12 bulan dalam kalangan firma yang lebih besar. Walaubagaimanapun, terdapat kegagalan pembayaran dagangan yang lebih tinggi dari perniagaan kecil (pemilik tunggal/perkongsian),” kata Lai.

Beliau menasihatkan syarikat – syarikat perniagaan di Malaysia untuk menjadi lebih proaktif dan mengguna pakai teknologi yang ada bagi mengautomasikan serta mempercepatkan kutipan hutang. Ini penting bagi menangani masalah antara kutipan hutang tepat pada waktu dari pelanggan dan bayaran kepada pembekal. Dengan mengambil kira purata i-DTC bagi industri para penghutang, PKS khususnya boleh mengurus aliran tunai dengan lebih baik bagi memastikan kemampanan perniagaan terutamanya dalam keadaan ekonomi yang perlahan atau lemah.

“Syarikat-syarikat harus menggunakan kemudahan kredit yang terdapat di pasaran seperti perkhidmatan Biro Dagangan (“Trade Bureau”) RAMCI bagi menjejaki tabiat pembayaran para pelanggan mereka. Ambil tindakan pencegahan dalam susulan pembayaran dengan amaran-amaran awal bagi mengesan tanda-tanda kemerosotan kredibiliti para pelanggan mereka,” simpul beliau.

Data tersebut diperolehi dari Biro Perdagangan (“Trade Bureau”) RAMCI, sebuah platform bebas dan neutral yang ditubuhkan sejak 2004 dengan lebih dari 1,500 penyumbang data di seluruh negara.

Iklan

Sumber: Biro Perdagangan, RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI)

Rajah 1.

Purata Hutang Bertukar Tunai Untuk Industri bagi 12 industri pada Q4 2017 – Q3 2018

Sumber: Biro Perdagangan, RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI))

Rajah 2.

Purata i-DTC bagi tempoh 3 tahun (Q4 2016 – Q3 2018)

Mengenai RAM Credit Information Sdn Bhd

RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) merupakan agensi pelaporan kredit yang terkemuka dan paling dipercayai di Malaysia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Ia mempunyai pangkalan data menyeluruh yang dibina sepanjang 25 tahun yang lalu. Hari ini, rakan-rakan institusi RAMCI seperti RAM Holdings Berhad dan Experian Asia Pacific telah memanfaatkan syarikat tersebut dengan pengetahuan domain yang luas bagi memenuhi keperluan perniagaan dan pengguna di Malaysia serta di peringkat global menerusi pelbagai perkhidmatan yang komprehensif. Ia turut berkolaborasi dengan persatuan dan koperasi bagi memenuhi keperluan ahli-ahli mereka. Keupayaan teras RAMCI termasuk maklumat kredit atas talian, perkhidmatan penarafan kredit dan pemarkahan kredit, perkhidmatan pemantauan dan maklumat antarabangsa dan perkhidmatan biro perdagangan (“Trade Bureau”). Untuk maklumat lanjut, layari www.ramcreditinfo.com.my.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!