Berita Baik, Touch n Go GO+ Kini Patuh Shariah

Berita yang kita dah lama nantikan. Ciri GO+ dalam aplikasi TnG eWallet kini dah patuh shariah.

Pada Mac 2021 yang lalu, Touch n Go telah membuat satu kejutan apabila mereka menyediakan
perkhidmatan GO+ pada aplikasi TnG eWallet. Mereka adalah penyedia eWallet pertama
yang menawarkan perkhidmatan seumpama ini.

Malangnya, pada ketika perkhidmatan GO+ ini tak patuh shariah. Ini kerana duit di dalam
GO+ pada ketika itu dilabur ke dalam dana pasaran wang Principal e-Cash Fund yang mana
ianya tak patuh shariah.

Baca: Nantikan GO+ Patuh Shariah Tidak Lama Lagi

Namun pada 16 Ogos 2021, Principal telah mengubah dan mengemaskini prospektus dana
Principal e-Cash Fund ini. Objektif pelaburan telah ditukar kepada instrumen pasaran wang
islam yang patuh shariah di mana penasihat syariah mereka adalah Amanie Advisor.

Untuk makluman, Fungsi Go+ ni membolehkan anda memindahkan sebahagian baki dalam
akaun TNG eWallet (minima RM 10) untuk dilaburkan ke dalam dana amanah saham atau
sebahagian orang sebut sebagai unit amanah yang melabur ke dalam pasaran wang (money
market).

Pulangan pelaburan ke dalam pasaran wang ni hampir sama dengan simpanan tetap. Apa
yang membezakan ialah simpanan tetap mempunyai lock-in period iaitu satu tempoh tak
boleh keluarkan duit tetapi pasaran wang sangat cair yang boleh dikeluarkan bila-bila masa
dan kadar keuntungan adalah berdasarkan kadar keuntungan harian.

Sebab itu anda yang mempunyai bisnes, saya amat galakkan anda letak sebahagian wang
‘floating money’ syarikat anda ke dalam pasaran wang. Ianya memberi keuntungan yang hampir
sama dengan simpanan tetap tetapi dengan kecairan yang lebih tinggi. Kalau tak tahu nak
buat macam mana, saya boleh bantu anda.

Menarik kan ciri GO+ ni?

Ada tiga langkah untuk mengaktifkan ciri GO+ ini iaitu:
1. Selesaikan pengesahan akaun – anda perlu menyerahkan ID dan maklumat peribadi
anda melalui Touch ‘n Go eWallet
2. Kemas kini maklumat peribadi anda di Touch ‘n Go eWallet
3. Terima pengesahan bahawa pendaftaran anda berjaya, dan anda sudah boleh
memindahkan kredit anda ke GO+

Mudah kan?

Ditulis oleh Hanif Yahaya
Perancang Kewangan Berlesen & HRD Corp Certified Trainer

Ada satu tawaran untuk anda buat pembaca Celik Wang. Saya nak menawarkan diskaun RM50 untuk anda mendalami secara lebih mendalam dan tersusun mengenai perancangan dan pengurusan kewangan.

Harga semasa kursus ini RM150 tetapi apabila anda masukkan kod ini ‘hanif-af-d2b’ ia akan menjadi serendah RM100.

Klik link dibawah ini untuk dapatkan tawaran istimewa ini:

https://ulearnmoney.com/product/duit2belia-tahap-1-2-3/

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.