Bill Gates, Pemilik Tanah Perladangan Terbesar Di Amerika Syarikat

Bill Gates bukanlah satu nama asing dalam dunia teknologi. Sebelum wujudnya era digital seperti hari ini, Bill Gates boleh dikatakan orang yang paling terkenal dalam dunia teknologi melalui syarikat yang diasaskanya iaitu Microsoft.

Syarikat ini merupakan syarikat yang paling berjaya di era 1990-an melalui perisian komputer Windows yang menjadi kegunaan hampir 90% penduduk dunia.

Disebabkan ini, beliau telah menjadi bilionaire yang paling lama menduduki carta nombor satu menurut Forbes pada era moden ini.

Bill Gates juga tidak terlepas daripada kontroversi apabila sering turun naik mahkamah disebabkan tuduhan memonopoli pasaran perisian komputer.

Beliau kemudiannya meletak jawatan sebagai CEO Microsoft dan menubuhkan yayasan Bill & Melinda Gates Foundation pada tahun 2000.

Bill & Melinda Gates Foundation

Kredit Gambar: Food and Wine

Yayasan ini ditubuhkan bagi membantu dalam menaik taraf hidup rakyat negara-negara miskin terutamanya di Benua Afrika.

Selain itu juga, yayasan ini bertanggungjawab dalam memberi dana kepada mana-mana syarikat farmaseutikal dalam membangunkan vaksin atau ubat-ubatan bagi merawat penyakit berjangkit.

Disebabkan perkara tersebut, ahli teori konspirasi mendakwa Bill Gates merupakan dalang utama dalam penyebaran wabak Covid-19 untuk mengurangkan populasi dunia melalui yayasan ini.

Bill Gates menafikan dakwaan tersebut dengan menyatakan tiada bukti yang kukuh untuk melibatkannya dengan konspirasi ini.

Yayasan Bill Gates ini mendapat wang hasil derma bilionaire lain dan melalui pelaburan yang dilakukan oleh Bill Gates sendiri.

Bill Gates sering berjumpa dengan orang terkaya dunia yang lain dan memujuk mereka untuk menderma sebahagian daripada kekayaan mereka untuk badan kebajikan ini.

Di antara tokoh terkenal yang menderma kepada badan kebajikan ini adalah rakan baiknya sendiri iaitu Warren Buffett, yang menderma hampir kesemua hartanya.

Yayasan ini turut melakukan pelaburan, dengan Bill Gates mengupah seorang fund manager bernama Michael Larson untuk menguruskannya.

Siapa Michael Larson?

Kredit Gambar: WSJ

Micheal Larson merupakan orang yang bertanggungjawab dalam menguruskan dana yayasan Bill Gates melalui syarikat pelaburan Cascade Investment Group.

Syarikat pelaburan ini bertanggungjawab untuk mengembangkan dana yang dimiliki oleh Bill Gates. Kalau nak tahu, Michael Larson adalah merupakan seorang fund manager yang penuh dengan misteri.

Sepanjang hayatnya, beliau hanya melakukan satu temu bual dengan majalah Fortune pada tahun 1999. Kebanyakan teknik pelaburan yang dilakukan Michael Larson adalah sangat rahsia dan beliau menggunakan keadah diversification investing.

Kenapa Bill Gates Membeli Banyak Ladang Besar Di Amerika Syarikat?

Satu pembongkaran berlaku apabila katanya Cascade Investment Group telah membeli banyak tanah ladang di Amerika Syarikat. Bill Gates dikatakan telah membeli tanah perladangan di Amerika Syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan jumlah yang sangat besar.

Kini, beliau merupakan salah seorang pemegang terbesar tanah ladang di Amerika Syarikat. Bill Gates dipercayai memiliki sebanyak 242,000 ekar tanah perladangan di Amerika Syarikat di 18 buah negeri.

Kredit Gambar: Daily Mail

Persoalannya sekarang, mengapa dulu Bill Gates terkenal dengan lelaki teknologi kini beralih pula kepada tanah perladangan?

Banyak jawapan yang yang mungkin boleh dijadikan alasan bagi tindakan tersebut. Bill Gates dilihat ingin menjadikan makanan sebagai sumber utama pendapatan bagi petani kecil.

Perniagaan pertanian dilihat kalis inflasi dan di kala keadaan ekonomi yang tidak menentu, manusia tetap memerlukan makanan. Selain daripada itu, Bill Gates ingin menjaga dunia daripada perubahan iklim (climate change) dengan membeli ladang-ladang besar.

Yayasanya juga turut menyediakan kemudahan bagi membolehkan petani kecil terutamanya yang berada di negara miskin, untuk bercucuk tanam dengan betul bagi menghasilkan makanan untuk negara mereka.

Dengan memiliki tanah pertanian, mereka boleh melakukan uji kaji terhadap tanaman sebelum memberi nasihat kepada petani kecil.

Dengan tindakan yang dilakukan Bill Gates, yayasan itu boleh membantu meningkatkan lagi industri perladangan dan makanan di masa hadapan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

5 Tips Bebas Kewangan Yang Kita Kena Mula Dari Usia Muda

Mencapai kebebasan kewangan adalah matlamat bagi ramai orang tetapi tidak semua yang mampu melaksanakannya pada usia muda. Ramai di kalangan golongan muda yang berusaha untuk mencapai kebebasan kewangan tapi kerap kali terlepas pandang beberapa perkara penting ini.

Secara amnya, perkara tersebut adalah simpanan, pelaburan, dan wang tunai yang mencukupi untuk menjalani gaya hidup yang kita mahukan untuk diri sendiri dan juga bersama-sama keluarga tersayang.

Jangan risau, jom kita lihat beberapa tips untuk kebebasan kewangan bermula dari usia muda.

1. Hidup Di Bawah Kadar Kemampuan

Mengamalkan gaya hidup yang sekadar mengikut kemampuan pada hari ini adalah sukar. Terlalu ramai orang yang bersaing siapa punya telefon pintar paling canggih, siapa punya baju atau kasut paling mahal, nak makan di tempat yang mahal, dan bermacam-macam lagi.

Lagi awal kita sedar kesilapan ini dan belajar, lagi cepat kita sedar tentang perbezaan di antara keperluan dan kehendak, lebih cepat kita dapat membebaskan diri daripada perlumbaan yang tiada manfaat ini.

2. Buat Simpanan Secara Automatik

Sekiranya kita seorang yang sukar untuk mengelak daripada godaan berbelanja, adalah disarankan untuk membuat simpanan secara automatik. Wang tersebut akan ditolak siap-siap pada hari sama gaji pun masuk.

Tetapkan jumlah yang harus disimpan, ada yang mencadangkan sebanyak 10% ke 15% daripada gaji bulanan kita seharusnya digunakan untuk simpanan.

3. Mula Melabur Sekarang

Bila dah ada tabiat menyimpan, seterusnya kita perlu melabur pula. Apa yang diperlukan dalam pelaburan adalah kesabaran dan masa untuk meraih keuntungan yang besar.

Ingatlah, kita tidak akan berjaya dalam pelaburan sekiranya tidak mempunyai ilmu yang secukupnya. Jangan bertindak melulu tanpa ilmu dan jangan pula bazirkan masa dengan tidak berbuat apa-apa.

4. Buat Belanjawan

Membuat belanjawan bulanan adalah merupakan salah satu kaedah terbaik untuk bebas kewangan bermula dari usia muda. Ini juga merupakan rutin biasa yang akan meningkatkan tekad menentang godaan untuk berbelanja secara berlebihan dan diluar kemampuan.

Pastikan kita tulis siap-siap berapa nak kena menyimpan, berapa nak kena melabur dan berapa banyak nak kena belanja setiap bulan. Bila dah tulis, maka kita kena ikutlah belanjawan tersebut.

5. Langsaikan Hutang

Bila simpanan dah ada, pelaburan dah mantap, belanjawan pun dah lengkap; seterusnya kita perlu fokus untuk selesaikan hutang. Tetapi hutang ada yang baik, ada juga hutang yang jahat.

Meminjam tidak semestinya perkara yang buruk selagi mana kita membayar bil tepat pada masanya, ini dapat membantu kita membina sejarah kredit yang positif. Namun, terlalu banyak hutang boleh memudaratkan kewangan.

Jadi, langsaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu seperti hutang kad kredit dan hutang pembiayaan peribadi.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Kesimpulannya, adalah amat bijak untuk kita berada di landasan yang betul sejak dari usia yang muda lagi. Barulah perjalanan kita untuk mencapai kebebasan kewangan akan berjalan lancar.

Lagi awal kita mula, lagi mudah untuk kita mencapai sasaran dan berdisiplin dalam melawan godaan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur