Bill Gates, Pemilik Tanah Perladangan Terbesar Di Amerika Syarikat

Bill Gates bukanlah satu nama asing dalam dunia teknologi. Sebelum wujudnya era digital seperti hari ini, Bill Gates boleh dikatakan orang yang paling terkenal dalam dunia teknologi melalui syarikat yang diasaskanya iaitu Microsoft.

Syarikat ini merupakan syarikat yang paling berjaya di era 1990-an melalui perisian komputer Windows yang menjadi kegunaan hampir 90% penduduk dunia.

Disebabkan ini, beliau telah menjadi bilionaire yang paling lama menduduki carta nombor satu menurut Forbes pada era moden ini.

Bill Gates juga tidak terlepas daripada kontroversi apabila sering turun naik mahkamah disebabkan tuduhan memonopoli pasaran perisian komputer.

Beliau kemudiannya meletak jawatan sebagai CEO Microsoft dan menubuhkan yayasan Bill & Melinda Gates Foundation pada tahun 2000.

Bill & Melinda Gates Foundation

Kredit Gambar: Food and Wine

Yayasan ini ditubuhkan bagi membantu dalam menaik taraf hidup rakyat negara-negara miskin terutamanya di Benua Afrika.

Selain itu juga, yayasan ini bertanggungjawab dalam memberi dana kepada mana-mana syarikat farmaseutikal dalam membangunkan vaksin atau ubat-ubatan bagi merawat penyakit berjangkit.

Disebabkan perkara tersebut, ahli teori konspirasi mendakwa Bill Gates merupakan dalang utama dalam penyebaran wabak Covid-19 untuk mengurangkan populasi dunia melalui yayasan ini.

Bill Gates menafikan dakwaan tersebut dengan menyatakan tiada bukti yang kukuh untuk melibatkannya dengan konspirasi ini.

Yayasan Bill Gates ini mendapat wang hasil derma bilionaire lain dan melalui pelaburan yang dilakukan oleh Bill Gates sendiri.

Bill Gates sering berjumpa dengan orang terkaya dunia yang lain dan memujuk mereka untuk menderma sebahagian daripada kekayaan mereka untuk badan kebajikan ini.

Di antara tokoh terkenal yang menderma kepada badan kebajikan ini adalah rakan baiknya sendiri iaitu Warren Buffett, yang menderma hampir kesemua hartanya.

Yayasan ini turut melakukan pelaburan, dengan Bill Gates mengupah seorang fund manager bernama Michael Larson untuk menguruskannya.

Siapa Michael Larson?

Kredit Gambar: WSJ

Micheal Larson merupakan orang yang bertanggungjawab dalam menguruskan dana yayasan Bill Gates melalui syarikat pelaburan Cascade Investment Group.

Syarikat pelaburan ini bertanggungjawab untuk mengembangkan dana yang dimiliki oleh Bill Gates. Kalau nak tahu, Michael Larson adalah merupakan seorang fund manager yang penuh dengan misteri.

Sepanjang hayatnya, beliau hanya melakukan satu temu bual dengan majalah Fortune pada tahun 1999. Kebanyakan teknik pelaburan yang dilakukan Michael Larson adalah sangat rahsia dan beliau menggunakan keadah diversification investing.

Kenapa Bill Gates Membeli Banyak Ladang Besar Di Amerika Syarikat?

Satu pembongkaran berlaku apabila katanya Cascade Investment Group telah membeli banyak tanah ladang di Amerika Syarikat. Bill Gates dikatakan telah membeli tanah perladangan di Amerika Syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan jumlah yang sangat besar.

Kini, beliau merupakan salah seorang pemegang terbesar tanah ladang di Amerika Syarikat. Bill Gates dipercayai memiliki sebanyak 242,000 ekar tanah perladangan di Amerika Syarikat di 18 buah negeri.

Kredit Gambar: Daily Mail

Persoalannya sekarang, mengapa dulu Bill Gates terkenal dengan lelaki teknologi kini beralih pula kepada tanah perladangan?

Banyak jawapan yang yang mungkin boleh dijadikan alasan bagi tindakan tersebut. Bill Gates dilihat ingin menjadikan makanan sebagai sumber utama pendapatan bagi petani kecil.

Perniagaan pertanian dilihat kalis inflasi dan di kala keadaan ekonomi yang tidak menentu, manusia tetap memerlukan makanan. Selain daripada itu, Bill Gates ingin menjaga dunia daripada perubahan iklim (climate change) dengan membeli ladang-ladang besar.

Yayasanya juga turut menyediakan kemudahan bagi membolehkan petani kecil terutamanya yang berada di negara miskin, untuk bercucuk tanam dengan betul bagi menghasilkan makanan untuk negara mereka.

Dengan memiliki tanah pertanian, mereka boleh melakukan uji kaji terhadap tanaman sebelum memberi nasihat kepada petani kecil.

Dengan tindakan yang dilakukan Bill Gates, yayasan itu boleh membantu meningkatkan lagi industri perladangan dan makanan di masa hadapan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Pertumbuhan Pinjaman Bank Malaysia Kekal Lima Hingga Enam Peratus Pada 2023 — S&P Global

KUALA LUMPUR, 17 Nov  (Bernama) — Pertumbuhan pinjaman sektor perbankan Malaysia dijangka kekal di antara lima hingga enam peratus pada 2023 bersandarkan kepada ekonomi negara yang stabil yang akan menyokong kepercayaan kredit perniagaan dan pengguna Malaysia, kata S&P Global Ratings.

Katanya, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia diunjurkan berkembang pada 6.6 peratus pada 2022 dan purata 4.5 peratus dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Dalam Ulasan Prospek Bank 2023 oleh S&P Global Ratings yang dikeluarkan hari ini, firma penyelidikan itu berkata bank juga boleh mengatasi risiko kualiti aset yang semakin meningkat kerana permodalan yang kukuh dan penimbal peruntukan mampu mengimbangi tekanan kualiti aset.

Permodalan kukuh bank-bank Malaysia setakat 30 Jun, 2022 ialah pada 14.3 peratus nisbah ekuiti biasa Tahap-1, dan penampan peruntukan sebanyak 1.8 peratus daripada jumlah pinjaman akan membantu mereka menyerap peningkatan tekanan kredit yang sederhana, katanya.

Walau bagaimanapun, ia menyatakan bahawa kualiti aset dijangka merosot dan nisbah pinjaman tidak berbayar (NPL) industri mungkin akan meningkat kepada 2.5 hingga 3.0 peratus dalam tempoh dua tahun akan datang daripada 1.8 peratus pada akhir Jun 2022 berikutan tamatnya tempoh program moratorium.

”Pinjaman kepada isi rumah berpendapatan rendah dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang bergelut untuk pulih daripada pandemik mungkin berisiko. Inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah menyebabkan ia menjadi lebih teruk. Penampan peruntukan tinggi bank juga harus mengehadkan keperluan dalam peruntukan tambahan walaupun NPL meningkat.

“Sementara itu, kos kredit pula akan menurun kepada 30 hingga 40 mata asas (bps) tetapi kekal lebih tinggi daripada paras prapandemik kerana institusi perbankan berkemungkinan kekal berhati-hati di tengah-tengah ketidaktentuan global,” katanya.

Ia berkata bagaimanapun, pendapatan bank boleh menghampiri tahap prapandemik bermula 2023, dengan margin yang lebih tinggi, kos kredit yang disederhanakan dan kadar cukai yang dinormalkan akan mendorong dalam peningkatan itu.

“Dalam kes asas kami, kami meramalkan pulangan purata aset sebanyak 1.3 hingga 1.4 peratus, berbanding 1.1 hingga 1.2 peratus yang dianggarkan untuk 2022,” katanya.

S&P Global Ratings juga menekankan bahawa risiko pasaran hartanah harus dikekalkan walaupun isu lebihan bekalan dalam pasaran hartanah kekal sebagai cabaran berstruktur.

“Namun begitu, pertumbuhan sederhana dalam harga hartanah pada beberapa tahun kebelakangan ini, nisbah pinjaman kepada nilai berhemat bank dan pinjaman yang berhati-hati kepada risiko mengehadkan segmen komersial daripada sektor ini,” katanya.

Melangkah ke hadapan, ia berkata pada tahun depan, inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi boleh menjejaskan permintaan kredit dan meningkatkan risiko mungkir bagi sesetengah pengguna yang berpendapatan rendah serta kepada PKS.

“Kami melihat risiko ini sebagai masih boleh diurus. Walaupun ia bukan kes asas kami, peningkatan mendadak dalam pengangguran juga boleh meningkatkan risiko kualiti aset untuk sektor perbankan.

“Beberapa bank digital baharu boleh melancarkan operasi pada 2023. Walaupun kami percaya bank yang besar akan mengekalkan bahagian pasaran mereka, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana model perniagaan mereka berkembang untuk bertindak balas dengan persaingan digital,” katanya.

Melihat secara lebih meluas lagi terhadap sektor perbankan global, ia berkata sektor perbankan akan menjadi lebih sukar pada 2023. Walaupun sebahagian besar penilaian bank adalah stabil, S&P Global menjangkakan penimbal penting yang telah dibina oleh bank sepanjang 10 tahun yang lalu akan diuji kali ini.

Margin faedah bersih semakin “gemuk” dalam banyak bidang kuasa berdasarkan kadar faedah yang lebih tinggi. Rangsangan ini, bersama-sama dengan kualiti aset yang kukuh dan permodalan yang teguh, terus menyokong pandangan secara keseluruhan yang stabil merentas sektor perbankan global.

Asas deposit yang kukuh disokong oleh lebihan simpanan hasil daripada pandemik COVID-19 turut membantu, katanya.

Ia juga menekankan bahawa inflasi berada pada paras tertinggi 40 tahun dalam beberapa bidang kuasa perbankan, dan ini memberi kesan kepada kos pinjaman yang lebih tinggi. Inflasi juga bertindak seperti brek pada prospek pertumbuhan ekonomi.

Persamaan bagi bank boleh berubah pada inflasi yang lebih tinggi secara material di luar kes asas semasa S&P Global, atau kemelesetan yang lebih mendalam atau lebih lama mengakibatkan penguncupan pertumbuhan yang lebih teruk daripada jangkaan dan pengangguran yang lebih tinggi, katanya.

“Risiko utama kepada penarafan bank ialah munculnya keadaan ekonomi dan pembiayaan yang lebih teruk daripada kes asas kami. Risiko utama tambahan ialah insolvensi korporat yang berpotensi lebih tinggi diburukkan lagi oleh pinjaman korporat yang besar, pinjaman kerajaan yang tinggi dan sektor hartanah yang melemah.

“Kami menjangkakan peningkatan dalam perbezaan kredit antara yang kuat dan lemah. Cabaran mungkin lebih akut dan pantas untuk institusi kewangan bukan bank, dan bank tertentu di pasaran sedang pesat membangun. Entiti di negara yang paling terdedah kepada sekatan tenaga juga mungkin menghadapi cabaran,” tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pertumbuhan-pinjaman-bank-malaysia-kekal-lima-hingga-enam-peratus-pada-2023-sp-global/