6 Nasihat Mark Cuban Dalam Perniagaan

Pernahkah anda dengar nama Mark Cuban? Kalau tak pernah, jom kita tengok siapa beliau dan apakah nasihat beliau kepada mereka yang nak berjaya dalam perniagaan.

Beliau Bernilai USD4.5 Bilion

Mark Cuban lahir pada tarikh 31 Julai 1958 dan kini berusia 63 tahun. Beliau merupakan seorang ahli perniagaan dan pelabur yang terkenal di Amerika Syarikat. Beliau adalah pemilik Dallas Mavericks, sebuah pasukan bola keranjang, pemilik bersama 2929 Entertainment dan pengerusi AXS TV.

Beliau juga merupakan salah seorang pelabur utama di dalam siri televisyen realiti ABC, Shark Tank. Mark Cuban menjelaskan ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anda mahu berjaya dalam dunia perniagaan.

1. Jangan Mula Tanpa Minat

Jangan memulakan syarikat kecuali ia adalah mengenai sesuatu yang anda suka atau obses. Apabila anda memulakan perniagaan tanpa minat, ini akan mempengaruhi motivasi anda untuk meneruskan perniagaan.

Biarlah anda memulakan perniagaan dengan minat dan apa yang anda suka.

2. Ambil Pekerja

Apabila anda ingin menguruskan perniagaan anda, sekurangnya anda perlu menggaji seorang atau dua orang untuk membantu pengurusan perniagaan anda.

Mereka akan menjadi orang kedua selepas anda dalam memastikan perniagaan anda berjalan dengan sempurna.

3. Ada Sistem

Setelah anda mempunyai perniagaan anda sendiri, anda perlu ketahui bagaimana syarikat anda akan menghasilkan wang dan bagaimana hendak memastikan kelangsungan syarikat anda. Anda perlu mempunyai ‘book record’ untuk mencatat duit yang masuk dan keluar.

Bila dah ada sistem, barulah senang nak pantau dan apa yang perlu diperbaiki.

4. Guna Bakat Yang Ada

Tahu apa bakat anda dan fokus kepada menggunakannya untuk menjadi seorang ketua yang hebat. Anda boleh menghadiri seminar atau kursus untuk membantu mengembangkan bakat atau mengasah kemahiran anda.

Dalam masa yang sama, boleh perbaiki kelemahan yang ada. Jangan takut untuk berdepan dengan kelemahan tersebut.

5. Berkawan Dengan Teknologi

Anda perlu mahir mengendalikan teknologi atau peka dengan arus perkembangan teknologi atau sosial media untuk membantu jualan syarikat anda. Sekarang zaman teknologi maklumat, semuanya kena pantas dan cekap.

Kalau tak berapa pandai, boleh upah orang lain untuk membantu anda.

6. Pastikan Pekerja Seronok

Ini boleh dijadikan sebagai salah satu motivasi. Apabila pekerja berasa seronok bekerja di bawah anda, mereka akan berusaha sebaik yang mungkin untuk meningkatkan prestasi kerja mereka.

Pekerja yang cemerlang akan menghasilkan keputusan yang cemerlang. Pelanggan pun akan gembira dan terus-menerus menyokong produk dan perkhidmatan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Platform MoreRewardz Bantu Perkasakan PKS Untuk Capai Matlamat Jualan

Kuala Lumpur, 16 Februari 2023 – Aplikasi MoreRewardz menawarkan penyelesaian baharunya untuk mencapai matlamat jualan, yang mana boleh dilakukan dalam kurang  daripada 7 minit secara percuma.  

Melalui platform tersebut, pemilik perniagaan boleh menyemak, menganalisis dan membuat pelarasan dengan segera untuk menyelesaikan masalah dalam kempen mereka.  

Pengasas Platform Pengurusan Perhubungan Pelanggan dan Program Kesetiaan  MoreRewardz, Welson Ang berkata, berbanding dengan kempen jualan tradisional, ia menawarkan pengalaman yang memperkasakan pemilik perniagaan dan proses persediaan yang mudah diikuti dalam bentuk soal jawab.  

Katanya, selain daripada penjimatan kos dan masa yang jelas, pemilik perniagaan juga  dapat mengakses maklumat masa nyata mengenai kempen mereka terus dari telefon  mudah alih mereka.  

“Sebagai usahawan, saya tidak asing dengan titik perit menjalankan kempen jualan, justeru, saya menubuhkan MoreRewardz untuk memperkasakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan membolehkan mereka berhubung dengan pangkalan pelanggan dengan mudah. 

“Platform ini boleh digunakan hampir semua sektor, daripada premis cuci kereta ke restoran, daripada kelas tuisyen ke salon dan juga perkhidmatan pembersihan.  

“Kami berharap ini akan memberikan penyedia perkhidmatan dorongan tambahan untuk  berinteraksi lebih banyak dengan pangkalan pelanggan mereka tanpa sebarang kos tersembunyi atau tambahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.  

Menurut Welson, peniaga boleh mula mengumpul urus niaga daripada pelanggan sebelum kempen jualan dimulakan, sekali gus meningkatkan aliran tunai serta-merta dan memberikan jaminan dan keselamatan yang amat diperlukan.  

MoreRewardz menawarkan 4 peringkat dalam struktur harga mereka, semuanya  memberikan pelbagai ciri dan faedah bergantung pada saiz syarikat dan kes penggunaan, dengan peningkatan tertakluk kepada keperluan.  

Peringkat pertama, dibuat percuma untuk semua orang dan akan memberi perkhidmatan  terbaik kepada usahawan dan perniagaan yang baru berkembang, manakala peringkat  tertinggi membenarkan sehingga 5,000 pangkalan data pelanggan dan 15,000 transaksi  sebulan.  

Tanpa sebarang kos, MoreRewardz ialah salah satu pilihan terbaik untuk memulakan perjalanan pengembangan perniagaan dengan sedikit atau tanpa kos.