GlobalFoundries Secara Rasmi Buka Kemudahan Hab Baharu Di Pulau Pinang

GEORGE TOWN, 26 Sept (Bernama) — Pembuat semikonduktor, GlobalFoundries (GF) secara rasmi membuka kemudahan hab baharu di Pulau Pinang yang akan digunakan untuk menguruskan operasi globalnya.

Ketua Pegawai Pembuatan, Ang Kay Chai berkata operasi baharu Pulau Pinang itu akan memastikan semua lokasi pembuatan global GF di Singapura, Amerika Syarikat (AS) dan Eropah mempunyai sokongan asas sepanjang masa di samping membolehkan pihaknya mengekalkan daya tahan dan kemampanan rantaian bekalan untuk operasi global.

“Kami mahu menggunakan sumber global di sini dan di Bangalore (India) untuk melakukan ini (menguruskan operasi kilang secara dari jauh) dan menyokong kilang kami di seluruh dunia 24 jam sehari, tujuh hari seminggu,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian kemudahan itu di Bayan Baru, dekat sini pada Selasa.

Beliau berkata pejabat GF Malaysia adalah sebahagian daripada rangkaian hab strategik yang memanfaatkan jejak global syarikat dan melengkapkan kemudahan pembuatan termaju GF di seluruh dunia dengan menyediakan sumber kejuruteraan bagi menambah operasi secara masa sebenar.

Semua lokasi itu akan menggunakan teknologi pembuatan digital terkini seperti akses jarak jauh, penyelesaian Industri 4.0 dan menara kawalan kilang (FCT) terkini yang dimiliki GF, katanya.

Ang berkata syarikat itu melabur US$1 juta (US$1=RM4.69) untuk FCT di hab Pulau Pinang, selain akan melabur sehingga US$7 juta untuk latihan jurutera dan juruteknik di kemudahan itu bagi tempoh tiga tahun akan datang.

Beliau berkata buat masa ini, hab itu mempunyai kira-kira 300 jurutera dan juruteknik namun, GF akan mempertimbangkan mengambil tambahan 500 hingga 600 jurutera dan juruteknik sekiranya permintaan terus meningkat.

“Kami kini menggunakan satu tingkat untuk hab tetapi jika langkah itu terbukti menjadi model yang berjaya, kami menyasar untuk memperluas sehingga enam tingkat,” katanya.

Beliau berkata pihaknya mengenal pasti kaedah mengendalikan kilang secara maya semasa pandemik COVID-19, dan kini, GF ialah perintis dalam mewujudkan hab jarak jauh.

GF telah memilih hab Pulau Pinang sebagai lokasi untuk pewujudan FCT susulan ketersediaan bakat dengan berlatarbelakangkan semikonduktor selain negeri ini menjadi lokasi rancak untuk inovasi pembuatan semikonduktor, katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri,  Chow Kon Yeow yang hadir untuk merasmikan kemudahan hab baharu itu berkata GF akan melatih pekerja dalam menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan pembelajaran mesin untuk mengautomasikan lagi proses dalam pembuatan semikonduktor.

“Kami mengharapkan perkongsian pengetahuan dan pemindahan kemahiran kepada 300 jurutera dan juruteknik di sini,” katanya.

Beliau berkata industri semikonduktor diunjurkan berkembang menjadi industri bernilai US$1 trilion pada 2030.

GF, yang beroperasi di 15 lokasi dan mempunyai kira-kira 13,000 pekerja di seluruh dunia, mengendalikan kilang fabrikasi pembuatan di AS, Jerman dan Singapura, serta memberikan perkhidmatan kepada lebih 250 pelanggan di seluruh dunia.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Tiga Agensi Kerajaan Yang Beri Pinjaman (Pembiayaan) Perniagaan Kepada Bumiputera (2024)

Adakah anda seorang usahawan yang bercita-cita tinggi untuk memulakan atau mengembangkan perniagaan? Anda telah mempunyai beberapa idea tetapi memerlukan suntikan modal tambahan untuk bermula? 

Tapi dekat mana nak cari modal? Selain bank, sebenarnya ada alternatif lain.

Jangan risau, hari ini kami nak kongsikan tiga (3) agensi kerajaan yang menawarkan pelbagai kemudahan dan boleh membantu:

a)Produk Pembiayaan TEKUN

Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga atau TEKUN merupakan kaedah pinjaman terbaik yang disediakan oleh kerajaan Malaysia bagi membantu usahawan kecil bumiputera menjalankan atau mengembangkan perniagaan mereka. Kaedah yang diguna pakai bagi skim ini memudahkan usahawan kecil untuk mendapatkan pinjaman. Berikut adalah beberapa skim pembiayaan di bawah TEKUN:

 • Skim Pembiayaan Kecil (SPK)

Jumlah pembiayaan adalah RM 10,000.00 sehingga RM 50,000.00. Tempoh pembiayaan sehingga lima tahun.

 • Skim Pembiayaan Sederhana (SPS)

Jumlah pembiayaan adalah RM 50,000.00 sehingga RM 100,000.00. Tempoh pembiayaan sehingga sepuluh tahun.

 • Skim Pembayaran Kontrak-I

Jumlah pembiayaan adalah RM 1,000.00 sehingga RM 200,000.00. Tempoh pembiayaan kontrak tidak lebih daripada enam bulan.

 • Skim Pembiayaan Usahawan Kraf

Jumlah pembiayaan RM1,000 sehingga RM100,000 sahaja. Tempoh pembiayaan sehingga 60 bulan atau sepuluh tahun

Boleh rujuk Portal Rasmi TEKUN untuk maklumat lanjut.

b) Majlis Amanah Rakyat

Majlis Amanah Rakyat atau MARA menawarkan ekosistem keusahawanan yang lengkap merangkumi Pembangunan Usahawan, Pembangunan Perniagaan dan Kemudahan Sokongan.

Bahagian Pembiayaan Perniagaan (BPN) berperanan menyediakan pembiayaan kepada usahawan bumiputera sebagai sokongan untuk memulakan atau mengembangkan perniagaan di dalam pelbagai industri kecil dan sederhana. Berikut adalah beberapa skim pinjaman di bawah MARA:

 • Program Usahawan Lepasan Institusi Pendidikan MARA / Belia (PUTRA)
 • Pembiayaan Perniagaan Kepada Orang Kelainan Upaya (Skim OKU)
 • Skim Pembiayaan Lepasan IPMa (SEMAi)
 • Skim Pembiayaan Perniagaan Khas Wanita (DanaNITA)
 • Skim Pembiayaan Pembangunan Usahawan Profesional
 • Program Pembangunan Usahawan Teknikal (PUTEK)
 • Skim Pembiayaan Perniagaan Mudah Jaya (SPiM)
 • MARA Integrated Smart Auto (MISA)
 • Pembangunan Rantaian Nilai Industri (PRiN)
 • Skim Pembiayaan Kontrak Ekpres (SPiKE)/SPiKE GLC
 • Skim Jaminan Usahawan MARA (SJUM)
 • Skim Pembiayaan Galakan Eksport Bumiputera (GEB)

Sila rujuk Portal Rasmi MARA untuk maklumat lanjut dan huraian setiap skim yang ditawarkan.

c) PROSPER PUNB

Perbadanan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan pembiayaan perniagaan untuk membangun dan memperkasa usahawan bumiputera dan perniagaan mereka agar berdaya maju dan berdaya tahan.

Pembiayaan dan perkhidmatan PUNB terbuka kepada semua usahawan dan perniagaan bumiputera yang terlibat dalam sektor peruncitan, perdagangan dan pengedaran, pembuatan dan perkhidmatan di pelbagai sektor kecuali sektor pertanian, perikanan dan perladangan.

Pakej pembiayaan bersepadu ditawarkan merangkumi khidmat runding, pemantauan prestasi perniagaan, pembangunan perniagaan dan usahawan melalui kursus dan latihan.

Jumlah pembiayaan dari RM100 ribu sehingga RM10 juta (kecuali perniagaan stesen minyak maksimum sehingga RM500 ribu sahaja). Tempoh pembiayaan adalah selama tujuh (7) tahun.

Unutk maklumat lanjut, rujuk Portal Rasmi PUNB.

Kesimpulanya, kerajaan Malaysia telah mengambil satu ikhtiar nirmala yang bersepadu dan holistik untuk melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan. 

Manakala anda sebagai usahawan perlu sentiasa mencari peluang dan ruang untuk membangunkan dan mengembangkan perniagaan anda.

Rujukan

 1. Kad Laporan. Setahun Bersama Kerjaan Madani, Pejabat Perdana Menteri
 2. https://www.malaysia.gov.my/portal
 3. https://www.kuskop.gov.my/index
 4. https://www.tekun.gov.my/
 5. https://www.mara.gov.my/ 
 6. https://www.punb.com.my/
 7. https://programs.teraju.gov.my/

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

 • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
 • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
 • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
 • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
 • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
 • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
 • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee