Cara Keluarkan Duit Di ATM Tanpa Guna Kad

Nak keluarkan duit di ATM dengan cepat, tapi tidak sempat ke mesin ATM, boleh ke keluarkan secara terus?

Kini, semuanya boleh dengan adanya aplikasi Maybank2u. Duit pun boleh dikeluarkan tanpa guna kad.

Bunyi macam berbahaya, tetapi sebenarnya ia selamat dan sangat berguna sekiranya anda mengalami kes-kes kecemasan. Antaranya seperti tertinggal dompet di rumah dan jarak untuk berpatah balik memakan masa yang lama. Baiklah, disini kami akan kongsikan dengan lebih lanjut mengenai cara keluarkan duit di ATM tanpa guna kad.

Maybank Cardless Withdrawal

Maybank Cardless Withdrawal adalah yang pertama kali diperkenalkan seumpamanya di Malaysia. Perkhidmatan baharu yang diperkenalkan oleh Maybank ini akan membolehkan pelanggan bank untuk membuat pembayaran pindahan dana secara peribadi dan sangat mudah. Pengenalan Maybank Cardless Withdrawal ini akan merevolusikan cara orang menghantar dan menerima wang kerana cara penggunaannya hanya memerlukan pengguna untuk mempunyai smartphone bagi menerima wang. 

Walaupun bukan di kalangan pelanggan Maybank, anda juga tetap boleh menggunakannya. Wah, hebatnya perkhidmatan daripada Maybank ini! Perkhidmatan pengeluaran tanpa kad membolehkan pengguna Maybank2u memindahkan duit yang diinginkan ke mana-mana nombor telefon mudah alih di Malaysia.

Gambar: Bank Transfer Codes

Setelah pemindahan selesai, penerima akan menerima kod keselamatan (TAC) melalui SMS untuk membuat pengeluaran tanpa kad di mana-mana mesin ATM Maybank di Malaysia tanpa menggunakan kad ATM. Cara ini sememangnya sangat cepat dan mudah untuk menghantar wang tunai kepada keluarga dan rakan sekiranya berlaku kes-kes kecemasan yang tidak diingini.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk mengeluarkan wang tunai kepada diri sendiri walaupun tidak mempunyai kad ATM di tangan anda.

Adakah Cara Ini Selamat?

Walaupun terdapat beberapa pihak yang meragui dengan perkhidmatan ini, jangan risau kerana ianya memerlukan anda untuk butiran serta akan menggunakan kod keselamatan (TAC). Jadi, ia sememangnya selamat dan tidak boleh disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Untuk had pengeluaran harian pula, ianya dihadkan kepada RM300 sehari.

Cara Keluarkan Duit Tanpa Kad ATM

Langkah 1 : Log Masuk Ke Maybank2u

Bagi menggunakan perkhidmatan Maybank Cardless Withdrawal ini, anda perlu mempunyai akaun Maybank2u. Bagi anda yang belum mempunyai akaun Maybank2u, anda boleh mendaftarnya di laman web maybank2u.com. Apa yang perlu dilakukan adalah anda perlu log masuk ke Maybank2u.

Kemudian, anda perlu pergi ke bahagian ‘Pautan Pantas’. Pada bahagian ini, anda dikehendaki untuk memilih pemindahan dan pilih pada bahagian pengeluaran tanpa kad.

Langkah 2 : Masukkan Amaun Wang Yang Ingin Dikeluarkan

Di sini, anda perlu memasukkan amaun wang yang ingin dikeluarkan. Apa yang perlu diingat adalah jumlah pengeluaran yang ingin dilakukan adalah tidak melebihi had pengeluaran yang telah ditetapkan iaitu sebanyak RM300 sehari. Selepas memasukkan amaun wang yang ingin dikeluarkan, klik pada ruangan ‘Teruskan’.

Langkah 3 : Masukkan Nombor Kod Keselamatan (TAC)

Seperti biasa anda perlu mendapatkan nombor TAC dan memasukkannya di ruangan yang disediakan. Selepas mendapat nombor TAC melalui SMS, masukkan pada ruangan yang disediakan dan klik ‘sahkan’. Dari situ, anda akan menerima kod SMS 16 digit untuk digunakan di mesin ATM nanti.

Langkah 4 : Pergi Ke Mesin ATM Berdekatan Untuk Mengeluarkan Duit

Seterusnya, anda boleh pergi ke mesin ATM Maybank yang berdekatan untuk mengeluarkan wang tersebut. Pada mesin ATM tersebut, anda perlu pilih tetapan bahasa yang diinginkan dan pilih pada ‘pengeluaran tanpa kad’ dan klik teruskan. Kemudian, anda dikehendaki memasukkan kod ID transaksi yang anda terima melalui SMS sebelum ini dan klik ‘YA’ pada mesin ATM tersebut.

Akhir sekali, jumlah wang yang ingin dikeluarkan dari mesin ATM akan berjaya dikeluarkan.

Cara ini amat cepat dan anda boleh melakukannya sebelum anda menggunakan mesin ATM tersebut. Walaupun jumlahnya terhad, sekurang-kurangnya alternatif ini dapat digunakan ketika anda sangat memerlukan.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: