Cara Keluarkan Duit Di ATM Tanpa Guna Kad

Nak keluarkan duit di ATM dengan cepat, tapi tidak sempat ke mesin ATM, boleh ke keluarkan secara terus?

Kini, semuanya boleh dengan adanya aplikasi Maybank2u. Duit pun boleh dikeluarkan tanpa guna kad.

Bunyi macam berbahaya, tetapi sebenarnya ia selamat dan sangat berguna sekiranya anda mengalami kes-kes kecemasan. Antaranya seperti tertinggal dompet di rumah dan jarak untuk berpatah balik memakan masa yang lama. Baiklah, disini kami akan kongsikan dengan lebih lanjut mengenai cara keluarkan duit di ATM tanpa guna kad.

Maybank Cardless Withdrawal

Maybank Cardless Withdrawal adalah yang pertama kali diperkenalkan seumpamanya di Malaysia. Perkhidmatan baharu yang diperkenalkan oleh Maybank ini akan membolehkan pelanggan bank untuk membuat pembayaran pindahan dana secara peribadi dan sangat mudah. Pengenalan Maybank Cardless Withdrawal ini akan merevolusikan cara orang menghantar dan menerima wang kerana cara penggunaannya hanya memerlukan pengguna untuk mempunyai smartphone bagi menerima wang. 

Walaupun bukan di kalangan pelanggan Maybank, anda juga tetap boleh menggunakannya. Wah, hebatnya perkhidmatan daripada Maybank ini! Perkhidmatan pengeluaran tanpa kad membolehkan pengguna Maybank2u memindahkan duit yang diinginkan ke mana-mana nombor telefon mudah alih di Malaysia.

Gambar: Bank Transfer Codes

Setelah pemindahan selesai, penerima akan menerima kod keselamatan (TAC) melalui SMS untuk membuat pengeluaran tanpa kad di mana-mana mesin ATM Maybank di Malaysia tanpa menggunakan kad ATM. Cara ini sememangnya sangat cepat dan mudah untuk menghantar wang tunai kepada keluarga dan rakan sekiranya berlaku kes-kes kecemasan yang tidak diingini.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk mengeluarkan wang tunai kepada diri sendiri walaupun tidak mempunyai kad ATM di tangan anda.

Adakah Cara Ini Selamat?

Walaupun terdapat beberapa pihak yang meragui dengan perkhidmatan ini, jangan risau kerana ianya memerlukan anda untuk butiran serta akan menggunakan kod keselamatan (TAC). Jadi, ia sememangnya selamat dan tidak boleh disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Untuk had pengeluaran harian pula, ianya dihadkan kepada RM300 sehari.

Cara Keluarkan Duit Tanpa Kad ATM

Langkah 1 : Log Masuk Ke Maybank2u

Bagi menggunakan perkhidmatan Maybank Cardless Withdrawal ini, anda perlu mempunyai akaun Maybank2u. Bagi anda yang belum mempunyai akaun Maybank2u, anda boleh mendaftarnya di laman web maybank2u.com. Apa yang perlu dilakukan adalah anda perlu log masuk ke Maybank2u.

Kemudian, anda perlu pergi ke bahagian ‘Pautan Pantas’. Pada bahagian ini, anda dikehendaki untuk memilih pemindahan dan pilih pada bahagian pengeluaran tanpa kad.

Langkah 2 : Masukkan Amaun Wang Yang Ingin Dikeluarkan

Di sini, anda perlu memasukkan amaun wang yang ingin dikeluarkan. Apa yang perlu diingat adalah jumlah pengeluaran yang ingin dilakukan adalah tidak melebihi had pengeluaran yang telah ditetapkan iaitu sebanyak RM300 sehari. Selepas memasukkan amaun wang yang ingin dikeluarkan, klik pada ruangan ‘Teruskan’.

Langkah 3 : Masukkan Nombor Kod Keselamatan (TAC)

Seperti biasa anda perlu mendapatkan nombor TAC dan memasukkannya di ruangan yang disediakan. Selepas mendapat nombor TAC melalui SMS, masukkan pada ruangan yang disediakan dan klik ‘sahkan’. Dari situ, anda akan menerima kod SMS 16 digit untuk digunakan di mesin ATM nanti.

Langkah 4 : Pergi Ke Mesin ATM Berdekatan Untuk Mengeluarkan Duit

Seterusnya, anda boleh pergi ke mesin ATM Maybank yang berdekatan untuk mengeluarkan wang tersebut. Pada mesin ATM tersebut, anda perlu pilih tetapan bahasa yang diinginkan dan pilih pada ‘pengeluaran tanpa kad’ dan klik teruskan. Kemudian, anda dikehendaki memasukkan kod ID transaksi yang anda terima melalui SMS sebelum ini dan klik ‘YA’ pada mesin ATM tersebut.

Akhir sekali, jumlah wang yang ingin dikeluarkan dari mesin ATM akan berjaya dikeluarkan.

Cara ini amat cepat dan anda boleh melakukannya sebelum anda menggunakan mesin ATM tersebut. Walaupun jumlahnya terhad, sekurang-kurangnya alternatif ini dapat digunakan ketika anda sangat memerlukan.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

OPR Naik Atau Tidak, Realiti Urus Kewangan Secara Berhemat Di Tangan Sendiri

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) — Esok (19 Januari) akan menjadi detik tumpuan ramai rakyat negara ini, sama ada kadar dasar semalaman (OPR) akan dinaikkan lagi atau mungkinkah Bank Negara Malaysia (BNM) bertindak mengekalkan kadar semasa sehingga kesannya benar-benar reda.

Namun, persoalan utamanya, mampukah kita mempunyai OPR yang lebih menjurus untuk meningkat?

Kadar inflasi, khususnya makanan, meningkat 7.3 peratus pada November 2022 dan ia merupakan peningkatan bulan ke bulan yang tetap. Ini menyebabkan harga beberapa barangan melonjak lebih 100 peratus tahun lepas, sehingga mencetuskan perbincangan serius mengenai jaminan makanan.

Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata kenaikan 7.3 peratus bagi makanan adalah penyumbang utama kepada inflasi keseluruhan, diikuti pengangkutan yang meningkat 7.2 peratus seterusnya mengakibatkan kos logistik lebih tinggi.

Meskipun pelbagai usaha seperti menaikkan OPR telah dilakukan untuk mengawal tunai berlebihan dan menormalkan permintaan, realitinya adalah sehingga ke hari ini, orang ramai masih menunggu situasi itu menjadi bertambah baik atau sekurang-kurangnya kurang memeritkan.

Kenaikan OPR boleh mengehadkan aliran tunai bagi orang biasa di jalanan terutama mereka yang mempunyai pinjaman kereta atau perumahan, atau kedua-duanya.

Bagi mereka yang membuat perjanjian pinjaman sebelum pandemik COVID-19, kadar faedah itu akan dinormalkan.

Malangnya bagi mereka yang membiayai semula pinjaman atau mendaftar bagi pembiayaan baharu dalam tempoh tersebut, terutama untuk komitmen jangka panjang seperti pinjaman perumahan atau automotif, mereka akan mendapati keadaan ini amat sukar.

Begitu juga dengan pinjaman peribadi.

Kesimpulannya, kos pinjaman kini lebih tinggi kerana kos wang juga meningkat. Ini mengakibatkan mudah tunai kewangan semakin menyusut bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa normalisasi OPR adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan pelaburan asing terus mengalir masuk pada kadar yang baik dan kadar pertukaran ringgit-dolar Amerika Syarikat dikekalkan dalam julat yang positif.

Ini memandangkan dolar AS adalah mata wang perdagangan global utama, dan seandainya ringgit terus rendah berbanding dolar AS, keburukannya bukan hanya berganda malah lebih daripada itu.

Kepentingan Celik Kewangan

Mengikut Laporan Risiko Global 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam Tinjauan Pendapat Eksekutif (EOS), aspek seperti kos sara hidup dan inflasi ketara atau berterusan serta krisis hutang merupakan tiga risiko utama di Malaysia.

Laporan sama turut menyenaraikan kos sara hidup sebagai risiko global paling serius susulan tindakan penutupan ekonomi akibat pandemik COVID-19, gangguan rantaian bekalan akibat perang Rusia-Ukraine serta sekatan eksport dengan setiap satunya terbukti melonjakkan inflasi.

Ketua Pegawai Pelaburan Principal Asset Management Bhd, Patrick Chang berkata walaupun paras inflasi itu mengejutkan ramai di Malaysia dan global pada 2022, aspek seperti kenaikan agresif Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) juga hanya meningkatkan lagi ketidaktentuan pasaran.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan itu dijangka menyederhana tidak lama lagi.

Chang turut mengakui terdapat banyak kebimbangan mengenai ekonomi pada 2022 dan berharap keadaan menjadi lebih biasa bagi Malaysia pada tahun ini.

Mengulas aspek simpanan, satu kajian RinggitPlus menunjukkan hanya tujuh daripada setiap 10 rakyat Malaysia menyimpan kurang daripada RM500 sebulan dengan kebanyakannya tidak mampu menyimpan langsung.

Dalam keadaan sedemikian, apakah pilihan atau yang boleh kita lakukan? Mampukah kita untuk berjimat cermat dalam persekitaran yang menyaksikan keadaan sebegitu mencabar?

Ketika Malaysia menjadi sebuah negara menua, kalangan yang tidak lagi mampu untuk bekerja perlu berusaha lebih gigih untuk menabung, paling tidak pun sedikit setiap bulan demi masa depan apabila bersara kelak.

Apa yang penting, tiada jumlah simpanan yang boleh dilihat sebagai kecil. Bagi setiap RM1 yang disimpan, itulah juga pulangannya dan boleh menjadi penyelamat ketika waktu sukar selain pilihan termasuk aplikasi pelaburan Raiz yang boleh membantu.

Selain itu, adalah penting untuk mempunyai perancang kewangan bagi memanfaatkan lebih banyak peluang yang ada.

Namun, jika keadaan tersasar atau di luar kawalan, adalah wajar untuk mendapatkan bantuan profesional seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membantu melaras semula kewangan anda.

Justeru, apa juga keputusan OPR esok, realitinya kita perlu ‘bangkit’ bertindak mengukuhkan aspek celik kewangan serta persediaan bagi mengharungi keadaan demi masa depan sendiri.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/opr-naik-atau-tidak-realiti-urus-kewangan-secara-berhemat-di-tangan-sendiri/