5 Kisah Gelandangan Akhirnya Berjaya Dan Kaya

Ada yang mengatakan bahawa asalkan gelandangan pasti akan dikaitkan dengan perkara yang tidak bermoral, namun adakah anda tahu, ada juga mereka yang hidup secara gelandangan ini mampu untuk berjaya dan kaya?

Walaupun mereka dilihat tidak mempunyai masa depan yang cerah, ada juga antara nama-nama besar pada masa kini asalnya merupakan gelandangan.

Apa yang pasti, mereka-mereka ini mampu untuk survive dan berupaya untuk mengubah kehidupan mereka yang jauh lebih baik daripada kita semua. Disini kami kongsikan 5 kisah gelandangan yang akhirnya berjaya dan kaya.

1. Mylo Kaye

Pada tahun 2007, Mylo Kaye telah dipecat dari pekerjaannya yang menyebabkan beliau kehilangan tempat tinggal. Beliau kemudiannya terpaksa tinggal di kawasan yang penuh dengan kaki dadah dan pemabuk yang sangat teruk. Cuba anda bayangkan betapa ngerinya tinggal di kawasan tersebut selama setahun, itulah yang terpaksa dilalui oleh Mylo Kaye.

Namun, segalanya telah berubah selepas beliau mengisi masa lapangnya di perpustakaan awam dan sering menggunakan komputer di sana kerana minatnya yang sangat mendalam terhadap komputer. Beliau telah menyertai kursus kolej tempatan untuk meningkatkan kemahirannya. Akhirnya, beliau lulus dengan mudah dan menyambung pelajarannya di sebuah universiti di Manchester.

Di sana, beliau bertemu dengan seorang jurusan perusahaan perniagaan bernama Jack Mason. Apa yang menariknya, mereka berdua mempunyai pemikiran yang sama untuk membina syarikat mereka sendiri. Dengan modal yang rendah, mereka mula membuat laman web untuk perniagaan kecil dan kemudian beralih kepada aplikasi mudah alih.

Kini, Kaye telah memenangi anugerah dan mempunyai perolehan tahunan melebihi USD 1.27 juta berkat usaha daripada perniagaannya. Selain itu, beliau juga aktif dalam pelbagai badan amal yang memerangi kemiskinan dan gelandangan di kawasan Manchester.

2. Dani Johnson

Gambar : Dani Johnson

Dani Johnson kehilangan tempat tinggal dan menjadi gelandangan pada usia 21 tahun. Selain itu, gaya hidupnya sangat teruk dan terlibat dengan ketagihan dadah. Namun, semuanya telah berubah ketika beliau sedar yang hidupnya akan musnah sekiranya tidak berubah.

Semasa termenung memikirkan cara untuk berubah, tiba-tiba satu idea telah datang kepadanya untuk menjual produk penurunan berat badan. Walaupun tidak mempunyai sebarang kelengkapan, beliau telah menumpang kedai arak sebagai tempat penghantaran produk tersebut. Dengan berkat kerajinannya, beliau memperolehi keuntungan sebanyak USD250,000 pada tahun pertamanya dan menjadi jutawan pada tahun berikutnya. 

Pada tahun 1996, beliau telah menjual perniagaan tersebut setelah mempunyai 18 pusat penurunan berat badan. Kini, beliau menjalankan 5 buah syarikat miliknya dan memberi bantuan kepada badan amal yang memerlukan.

3. Linda Singh

Gambar : Wikipedia

Kehidupan awal Linda Singh sangatlah sukar. Pada usia 15 tahun, beliau dihalau keluar dari rumah oleh ibu bapanya. Bagi menampung kehidupannya untuk belajar, beliau terpaksa bekerja di sebuah restoran. Namun, kehidupannya semakin teruk selepas majikannya tidak membayar gaji yang mencukupi sehingga beliau terpaksa berhenti sekolah dan kehilangan tempat tinggal.

Beliau telah menyertai tentera Amerika Syarikat untuk mengubah hidupnya. Selepas 30 tahun berada dalam bidang ketenteraan, ia berjaya mengubah hidupnya. Linda Singh juga bekerja sambilan dalam sebuah syarikat perunding, Fortune 500 Accenture sebagai Pengarah Pengurusan.

4. John Paul DeJoria

Gambar : Wikipedia

John Paul DeJoria adalah seorang gelandangan yang tinggal di kaki lima. Beliau hanya menjual kad krismas bagi menyara hidupnya untuk mendapatkan sesuap makanan. Selepas beberapa ketika menjual kad krismas, beliau telah menjual produk syampu. 

Pada tahun 1980, DeJoria dan rakan telah menubuhkan sebuah syarikat, John Paul Mitchell Systems dengan hanya bermodalkan USD700. Mereka mula menjaja produk mereka di seluruh salon. Pada 1989, rakan kongsinya telah meninggal dunia dan DeJoria bertanggungjawab ke atas syarikat tersebut sepenuhnya.

Kini, John Paul Mitchell masih menjalankan perniagaan miliknya yang mempunyai anggaran nilai bersih melebihi USD 3 bilion yang datang daripada Patrón Tequila, sebuah syarikat yang turut diasaskan oleh DeJoria.

5.  Chris Pratt

Gambar : Wikipedia

Sebut sahaja Chris Pratt, pasti ramai yang mengenali pelakon Hollywood ini. Asalnya, beliau juga merupakan seorang gelandangan yang tinggal di dalam sebuah van di Maui, Hawaii pada usia 19 tahun. Namun hidupnya telah berubah selepas menerima tawaran berlakon dalam sitkom televisyen.

Namanya semakin terkenal selepas membintangi beberapa filem besar seperti Avengers, Jurassic Park dan sebagainya.

Akhir kata, kehidupan 5 individu di atas menjadi berjaya dan kaya setelah satu titik perubahan berlaku dalam kehidupan mereka. Jadi, bagi anda di luar sana, untuk menjadi seorang yang berjaya mungkin memerlukan perubahan dan usaha yang tidak pernah kenal erti putus asa. Insan yang berjaya adalah mereka yang sering membaiki diri mereka ke arah yang lebih baik.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee