5 Kisah Gelandangan Akhirnya Berjaya Dan Kaya

Ada yang mengatakan bahawa asalkan gelandangan pasti akan dikaitkan dengan perkara yang tidak bermoral, namun adakah anda tahu, ada juga mereka yang hidup secara gelandangan ini mampu untuk berjaya dan kaya?

Walaupun mereka dilihat tidak mempunyai masa depan yang cerah, ada juga antara nama-nama besar pada masa kini asalnya merupakan gelandangan.

Apa yang pasti, mereka-mereka ini mampu untuk survive dan berupaya untuk mengubah kehidupan mereka yang jauh lebih baik daripada kita semua. Disini kami kongsikan 5 kisah gelandangan yang akhirnya berjaya dan kaya.

1. Mylo Kaye

Pada tahun 2007, Mylo Kaye telah dipecat dari pekerjaannya yang menyebabkan beliau kehilangan tempat tinggal. Beliau kemudiannya terpaksa tinggal di kawasan yang penuh dengan kaki dadah dan pemabuk yang sangat teruk. Cuba anda bayangkan betapa ngerinya tinggal di kawasan tersebut selama setahun, itulah yang terpaksa dilalui oleh Mylo Kaye.

Namun, segalanya telah berubah selepas beliau mengisi masa lapangnya di perpustakaan awam dan sering menggunakan komputer di sana kerana minatnya yang sangat mendalam terhadap komputer. Beliau telah menyertai kursus kolej tempatan untuk meningkatkan kemahirannya. Akhirnya, beliau lulus dengan mudah dan menyambung pelajarannya di sebuah universiti di Manchester.

Di sana, beliau bertemu dengan seorang jurusan perusahaan perniagaan bernama Jack Mason. Apa yang menariknya, mereka berdua mempunyai pemikiran yang sama untuk membina syarikat mereka sendiri. Dengan modal yang rendah, mereka mula membuat laman web untuk perniagaan kecil dan kemudian beralih kepada aplikasi mudah alih.

Kini, Kaye telah memenangi anugerah dan mempunyai perolehan tahunan melebihi USD 1.27 juta berkat usaha daripada perniagaannya. Selain itu, beliau juga aktif dalam pelbagai badan amal yang memerangi kemiskinan dan gelandangan di kawasan Manchester.

2. Dani Johnson

Gambar : Dani Johnson

Dani Johnson kehilangan tempat tinggal dan menjadi gelandangan pada usia 21 tahun. Selain itu, gaya hidupnya sangat teruk dan terlibat dengan ketagihan dadah. Namun, semuanya telah berubah ketika beliau sedar yang hidupnya akan musnah sekiranya tidak berubah.

Semasa termenung memikirkan cara untuk berubah, tiba-tiba satu idea telah datang kepadanya untuk menjual produk penurunan berat badan. Walaupun tidak mempunyai sebarang kelengkapan, beliau telah menumpang kedai arak sebagai tempat penghantaran produk tersebut. Dengan berkat kerajinannya, beliau memperolehi keuntungan sebanyak USD250,000 pada tahun pertamanya dan menjadi jutawan pada tahun berikutnya. 

Pada tahun 1996, beliau telah menjual perniagaan tersebut setelah mempunyai 18 pusat penurunan berat badan. Kini, beliau menjalankan 5 buah syarikat miliknya dan memberi bantuan kepada badan amal yang memerlukan.

3. Linda Singh

Gambar : Wikipedia

Kehidupan awal Linda Singh sangatlah sukar. Pada usia 15 tahun, beliau dihalau keluar dari rumah oleh ibu bapanya. Bagi menampung kehidupannya untuk belajar, beliau terpaksa bekerja di sebuah restoran. Namun, kehidupannya semakin teruk selepas majikannya tidak membayar gaji yang mencukupi sehingga beliau terpaksa berhenti sekolah dan kehilangan tempat tinggal.

Beliau telah menyertai tentera Amerika Syarikat untuk mengubah hidupnya. Selepas 30 tahun berada dalam bidang ketenteraan, ia berjaya mengubah hidupnya. Linda Singh juga bekerja sambilan dalam sebuah syarikat perunding, Fortune 500 Accenture sebagai Pengarah Pengurusan.

4. John Paul DeJoria

Gambar : Wikipedia

John Paul DeJoria adalah seorang gelandangan yang tinggal di kaki lima. Beliau hanya menjual kad krismas bagi menyara hidupnya untuk mendapatkan sesuap makanan. Selepas beberapa ketika menjual kad krismas, beliau telah menjual produk syampu. 

Pada tahun 1980, DeJoria dan rakan telah menubuhkan sebuah syarikat, John Paul Mitchell Systems dengan hanya bermodalkan USD700. Mereka mula menjaja produk mereka di seluruh salon. Pada 1989, rakan kongsinya telah meninggal dunia dan DeJoria bertanggungjawab ke atas syarikat tersebut sepenuhnya.

Kini, John Paul Mitchell masih menjalankan perniagaan miliknya yang mempunyai anggaran nilai bersih melebihi USD 3 bilion yang datang daripada Patrón Tequila, sebuah syarikat yang turut diasaskan oleh DeJoria.

5.  Chris Pratt

Gambar : Wikipedia

Sebut sahaja Chris Pratt, pasti ramai yang mengenali pelakon Hollywood ini. Asalnya, beliau juga merupakan seorang gelandangan yang tinggal di dalam sebuah van di Maui, Hawaii pada usia 19 tahun. Namun hidupnya telah berubah selepas menerima tawaran berlakon dalam sitkom televisyen.

Namanya semakin terkenal selepas membintangi beberapa filem besar seperti Avengers, Jurassic Park dan sebagainya.

Akhir kata, kehidupan 5 individu di atas menjadi berjaya dan kaya setelah satu titik perubahan berlaku dalam kehidupan mereka. Jadi, bagi anda di luar sana, untuk menjadi seorang yang berjaya mungkin memerlukan perubahan dan usaha yang tidak pernah kenal erti putus asa. Insan yang berjaya adalah mereka yang sering membaiki diri mereka ke arah yang lebih baik.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali 12 Ciri Pedagang Dan Pelabur Yang Berjaya Dalam Dunia Kewangan

Percayakah anda, sewaktu George Soros menggoncangkan Bank of England pada tahun 1992, beliau hanya tidur dan santai sementara menyaksikan keuntungan berbilion US Dollar terhasil daripada aktiviti short seller yang beliau lakukan. Manakala sewaktu Jesse Livermore menakluk fenomena The Great Depression yang melanda Amerika Syarikat pada 1929, beliau lebih banyak duduk diam dan fokus untuk memberi sepenuh tumpuan terhadap fenomena tersebut.

Jika diteliti, karakter ataupun tingkah laku mereka yang digelar sebagai legenda dalam dunia pelaburan dan perdagangan ini adalah hampir sama ataupun hampir serupa. Pelabur yang baik tidak dilahirkan secara semulajadi, tapi mereka terbentuk daripada latihan ataupun usaha yang mereka lakukan.

Artikel kali ini, kami rangkumkan 12 ciri-ciri pelabur dan pedagang yang berjaya dalam dunia kewangan.

Gambar: Investopedia

1. Latar-Belakang

Pada biasanya mereka dibesarkan dalam latar belakang keluarga kelas pertengahan (Blue Collar). Jarang sekali yang kita ketahui, seorang pelabur atau pedagang yang hebat lahir daripada keluarga yang sangat kaya raya atau keluarga yang mempunyai rekod sejarah pelaburan secara professional. 

2. Pekerjaan Awal

Lazimnya pelabur atau pedagang yang hebat, cenderung untuk memulakan sebuah perniagaan kecil-kecilan pada peringkat umur yang sangat muda. Kemudiannya mereka akan mula terbabit dalam dunia pelaburan atau perdagangan selepas mereka mencuba usaha profesional yang lain. Tidak semestinya mereka mencapai kejayaan yang luar biasa dalam bidang tersebut sama seperti yang mereka akan capai dalam bidang pelaburan dan perdagangan.

Sungguhpun begitu terdapat juga sesetengah pelabur atau pedagang yang turut mencapai kejayaan yang besar sebelum mencapai tahap pelabur atau pedagang yang luar biasa. Contohnya Jim Simons seorang pakar ilmu matematik (mathematician) yang bertaraf dunia. Marc Andrerssen seorang usahawan yang terkenal. Michael Moritz merupakan seorang wartawan yang sangat berjaya. Paula Volent ialah seorang konservator seni (art conservator) yang cemerlang.

3. Kegagalan

Boleh dikatakan hampir seluruh pelabur dan pedagang yang hebat mengalami waktu retrogresi ataupun kegagalan dan juga kerugian dalam aktiviti pelaburan dan perdagangan pada peringkat awal dan seterusnya. Ini mungkin memberi mereka dorongan untuk bertahan, sekaligus mampu membangkitkan semangat mereka untuk bangun semula dari sebuah kegagalan.

 4. Kepintaran

Pelabur atau pedagang yang hebat mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi dan mereka lebih cenderung untuk mencapai prestasi akademik yang baik. Walaupun tidak semua pelabur mahir matematik seperti Jim Simons, namun penguasaan nombor dan matematik adalah perkara wajib dan penting bagi mereka. Sungguhpun begitu, tidak semestinya mereka mendapat kelulusan pembelajaran yang berorientasikan penguasaan ilmu matematik.

5. Sangat Bertanggungjawab

Nampaknya jelas bahawa pelabur atau pedagang yang hebat sangat menitikberatkan tindakan mereka dalam aktiviti pelaburan atau perdagangan sebagai sebuah tanggungjawab diri mereka sendiri. Mereka cenderung mempunyai keyakinan diri dalam membuat pertimbangan ketika mengambil sebuah keputusan. Mereka tidak akan pernah menyesal atau bersedih seandainya keputusan tersebut menghadapi kegagalan, disebabkan mereka sentiasa percaya pelaburan atau perdagangan yang mereka lakukan hanyalah sebuah proses.

6. Fokus

Keupayaan untuk memberi tumpuan yang tinggi merupakan faktor yang paling penting dalam proses membuat keputusan pelaburan atau perdagangan. Ini adalah salah satu ciri-ciri persamaan pelabur dan pedagang yang hebat. Mereka tidak begitu mudah terganggu oleh faktor luar yang tidak penting dan mempunyai keupayaan untuk menumpukan perhatian pada tahap yang luar biasa tinggi.

7. Membaca

Pelabur atau pedagang yang hebat cenderung menjadi pembaca buku, majalah, akhbar dan bahan pilihan susun yang sesuai dengan minat mereka.  Ada yang mungkin pernah atau mengalami disleksia, tetapi individu tersebut mengumpul maklumat melalui cara lain, selalunya melalui panggilan telefon yang kerap atau hubungan video dengan pakar industri atau mereka yang lebih arif dalam bidang tersebut.

Dengan erti lain, pelabur atau pedagang yang hebat mempunyai rasa ingin tahu intelektual yang besar dan ingin belajar sebanyak yang mungkin berkenaan topik berkaitan. Mereka berpandangan bahawa sebarang maklumat boleh membantu sekaligus dapat membentuk keputusan pelaburan atau perdagangan yang lebih baik. Seterusnya memberi inspirasi kepada kreativiti atau wawasan kejayaan yang lebih besar.

8. Menggunakan Akal

Sungguhpun pelabur dan pedagang yang hebat menjadi sangat kaya raya, namun mereka masih menikmati aktiviti pelaburan dan perdagangan seperti sedia-kala. Bukan kerana mereka benar-benar memerlukan lebih banyak wang, sebaliknya mereka melihat pelaburan dan perdagangan sebagai satu permainan yang bijak. Mereka seronok melakukan sesuatu yang orang lain fikir tidak mampu untuk dilakukan atau mengambil risiko yang mungkin dianggap terlalu hebat untuk diambil. Cabaran intelektual untuk mengatasi orang lain dapat menunjukkan kecerdasan, kelicikan dan kebijaksanaan diri mereka sendiri. Sekaligus ini membentuk daya tujahan yang membuatkan pelabur terpaku pada aktiviti pelaburan dan perdagangan mereka. Ini jauh lebih bernilai berbanding hanya memiliki sebuah wang yang banyak.

9. Kebijaksanaan Konvensional

Salah satu jalan paling mudah dalam kehidupan dan dalam konteks pelaburan dan perdagangan, adalah menerima dan mengikuti kebijaksanaan konvensional.  Mengapa perlu menentang kebijaksanaan konvensional?  Mengapa mengambil risiko salah dengan menolak kebijaksanaan konvensional?  Tidak syak lagi kehidupan boleh menjadi lebih mudah dalam meneruskan jalan sedemikian.  Jika anda salah, anda serupa dengan orang ramai, dan sekaligus kurang menarik perhatian yang tidak baik atau dikritik.

Namun tahukah anda pelabur dan pedagang yang hebat tidak menerima kebijaksanaan konvensional. Mereka melihat dari sudut pandangan yang orang lain sukar untuk melihat. Mereka sentiasa bersedia mengambil risiko, jika terbukti pandangan atau pemahaman mereka salah ketika menentang kebijaksanaan orang ramai. Mereka sentiasa berani untuk mencuba sesuatu ketika orang lain takut untuk mencuba.

10. Perhatian Yang Terperinci

Tidak dinafikan pelabur atau pedagang yang cemerlang, cenderung memberi tumpuan kepada gambaran besar. Contohnya ke mana arah tuju ekonomi? Adakah kadar faedah akan dinaikkan?  Adakah inflasi mungkin meningkat? Walaubagaimanapun, pelabur atau pedagang yang hebat juga turut memberi perhatian yang kecil dalam sebuah gambaran yang besar. Mereka ingin ambil tahu akan segala-galanya yang perlu diketahui dan percaya bahawa kegagalan untuk memberi perhatian kepada apa jua bentuk maklumat yang besar dan kecil adalah resepi utama kepada sebuah kegagalan.

11. Mengaku Kesilapan

Pelabur atau pedagang yang hebat boleh mempunyai ego yang besar, tetapi mereka tahu untuk mengakui kesilapan, seterusnya mengurangkan kerugian mereka dan membuka peluang kejayaan pada masa hadapan. Kebiasaanya mereka tidak akan meratapi kesilapan yang mereka telah lakukan. Mereka hanya melihat kembali kesilapan tersebut untuk dijadikan panduan yang mampu dielakkan di masa hadapan.

12. Kerja Keras 

Pelabur atau pedagang yang hebat selalunya mempunyai obsesi yang tinggi terhadap apa yang mereka lakukan secara profesional. Mereka sangat bekerja keras sehingga sanggup meluangkan masa yang lebih ketika menguasai set kemahiran yang diperlukan dalam aktiviti pelaburan atau perdagangan. Walaubagaimanapun, mereka tidak menganggap kerja keras yang mereka lakukan itu sebagai sebuah bebanan kerana mereka menganggap keseluruhan kerja keras yang mereka lakukan adalah hanya sebuah proses yang sentiasa memberi mereka kepuasan dan keseronokan.