5 Kisah Gelandangan Akhirnya Berjaya Dan Kaya

Ada yang mengatakan bahawa asalkan gelandangan pasti akan dikaitkan dengan perkara yang tidak bermoral, namun adakah anda tahu, ada juga mereka yang hidup secara gelandangan ini mampu untuk berjaya dan kaya?

Walaupun mereka dilihat tidak mempunyai masa depan yang cerah, ada juga antara nama-nama besar pada masa kini asalnya merupakan gelandangan.

Apa yang pasti, mereka-mereka ini mampu untuk survive dan berupaya untuk mengubah kehidupan mereka yang jauh lebih baik daripada kita semua. Disini kami kongsikan 5 kisah gelandangan yang akhirnya berjaya dan kaya.

1. Mylo Kaye

Pada tahun 2007, Mylo Kaye telah dipecat dari pekerjaannya yang menyebabkan beliau kehilangan tempat tinggal. Beliau kemudiannya terpaksa tinggal di kawasan yang penuh dengan kaki dadah dan pemabuk yang sangat teruk. Cuba anda bayangkan betapa ngerinya tinggal di kawasan tersebut selama setahun, itulah yang terpaksa dilalui oleh Mylo Kaye.

Namun, segalanya telah berubah selepas beliau mengisi masa lapangnya di perpustakaan awam dan sering menggunakan komputer di sana kerana minatnya yang sangat mendalam terhadap komputer. Beliau telah menyertai kursus kolej tempatan untuk meningkatkan kemahirannya. Akhirnya, beliau lulus dengan mudah dan menyambung pelajarannya di sebuah universiti di Manchester.

Di sana, beliau bertemu dengan seorang jurusan perusahaan perniagaan bernama Jack Mason. Apa yang menariknya, mereka berdua mempunyai pemikiran yang sama untuk membina syarikat mereka sendiri. Dengan modal yang rendah, mereka mula membuat laman web untuk perniagaan kecil dan kemudian beralih kepada aplikasi mudah alih.

Kini, Kaye telah memenangi anugerah dan mempunyai perolehan tahunan melebihi USD 1.27 juta berkat usaha daripada perniagaannya. Selain itu, beliau juga aktif dalam pelbagai badan amal yang memerangi kemiskinan dan gelandangan di kawasan Manchester.

2. Dani Johnson

Gambar : Dani Johnson

Dani Johnson kehilangan tempat tinggal dan menjadi gelandangan pada usia 21 tahun. Selain itu, gaya hidupnya sangat teruk dan terlibat dengan ketagihan dadah. Namun, semuanya telah berubah ketika beliau sedar yang hidupnya akan musnah sekiranya tidak berubah.

Semasa termenung memikirkan cara untuk berubah, tiba-tiba satu idea telah datang kepadanya untuk menjual produk penurunan berat badan. Walaupun tidak mempunyai sebarang kelengkapan, beliau telah menumpang kedai arak sebagai tempat penghantaran produk tersebut. Dengan berkat kerajinannya, beliau memperolehi keuntungan sebanyak USD250,000 pada tahun pertamanya dan menjadi jutawan pada tahun berikutnya. 

Pada tahun 1996, beliau telah menjual perniagaan tersebut setelah mempunyai 18 pusat penurunan berat badan. Kini, beliau menjalankan 5 buah syarikat miliknya dan memberi bantuan kepada badan amal yang memerlukan.

3. Linda Singh

Gambar : Wikipedia

Kehidupan awal Linda Singh sangatlah sukar. Pada usia 15 tahun, beliau dihalau keluar dari rumah oleh ibu bapanya. Bagi menampung kehidupannya untuk belajar, beliau terpaksa bekerja di sebuah restoran. Namun, kehidupannya semakin teruk selepas majikannya tidak membayar gaji yang mencukupi sehingga beliau terpaksa berhenti sekolah dan kehilangan tempat tinggal.

Beliau telah menyertai tentera Amerika Syarikat untuk mengubah hidupnya. Selepas 30 tahun berada dalam bidang ketenteraan, ia berjaya mengubah hidupnya. Linda Singh juga bekerja sambilan dalam sebuah syarikat perunding, Fortune 500 Accenture sebagai Pengarah Pengurusan.

4. John Paul DeJoria

Gambar : Wikipedia

John Paul DeJoria adalah seorang gelandangan yang tinggal di kaki lima. Beliau hanya menjual kad krismas bagi menyara hidupnya untuk mendapatkan sesuap makanan. Selepas beberapa ketika menjual kad krismas, beliau telah menjual produk syampu. 

Pada tahun 1980, DeJoria dan rakan telah menubuhkan sebuah syarikat, John Paul Mitchell Systems dengan hanya bermodalkan USD700. Mereka mula menjaja produk mereka di seluruh salon. Pada 1989, rakan kongsinya telah meninggal dunia dan DeJoria bertanggungjawab ke atas syarikat tersebut sepenuhnya.

Kini, John Paul Mitchell masih menjalankan perniagaan miliknya yang mempunyai anggaran nilai bersih melebihi USD 3 bilion yang datang daripada Patrón Tequila, sebuah syarikat yang turut diasaskan oleh DeJoria.

5.  Chris Pratt

Gambar : Wikipedia

Sebut sahaja Chris Pratt, pasti ramai yang mengenali pelakon Hollywood ini. Asalnya, beliau juga merupakan seorang gelandangan yang tinggal di dalam sebuah van di Maui, Hawaii pada usia 19 tahun. Namun hidupnya telah berubah selepas menerima tawaran berlakon dalam sitkom televisyen.

Namanya semakin terkenal selepas membintangi beberapa filem besar seperti Avengers, Jurassic Park dan sebagainya.

Akhir kata, kehidupan 5 individu di atas menjadi berjaya dan kaya setelah satu titik perubahan berlaku dalam kehidupan mereka. Jadi, bagi anda di luar sana, untuk menjadi seorang yang berjaya mungkin memerlukan perubahan dan usaha yang tidak pernah kenal erti putus asa. Insan yang berjaya adalah mereka yang sering membaiki diri mereka ke arah yang lebih baik.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee