5 Kisah Gelandangan Akhirnya Berjaya Dan Kaya

Ada yang mengatakan bahawa asalkan gelandangan pasti akan dikaitkan dengan perkara yang tidak bermoral, namun adakah anda tahu, ada juga mereka yang hidup secara gelandangan ini mampu untuk berjaya dan kaya?

Walaupun mereka dilihat tidak mempunyai masa depan yang cerah, ada juga antara nama-nama besar pada masa kini asalnya merupakan gelandangan.

Apa yang pasti, mereka-mereka ini mampu untuk survive dan berupaya untuk mengubah kehidupan mereka yang jauh lebih baik daripada kita semua. Disini kami kongsikan 5 kisah gelandangan yang akhirnya berjaya dan kaya.

1. Mylo Kaye

Pada tahun 2007, Mylo Kaye telah dipecat dari pekerjaannya yang menyebabkan beliau kehilangan tempat tinggal. Beliau kemudiannya terpaksa tinggal di kawasan yang penuh dengan kaki dadah dan pemabuk yang sangat teruk. Cuba anda bayangkan betapa ngerinya tinggal di kawasan tersebut selama setahun, itulah yang terpaksa dilalui oleh Mylo Kaye.

Namun, segalanya telah berubah selepas beliau mengisi masa lapangnya di perpustakaan awam dan sering menggunakan komputer di sana kerana minatnya yang sangat mendalam terhadap komputer. Beliau telah menyertai kursus kolej tempatan untuk meningkatkan kemahirannya. Akhirnya, beliau lulus dengan mudah dan menyambung pelajarannya di sebuah universiti di Manchester.

Di sana, beliau bertemu dengan seorang jurusan perusahaan perniagaan bernama Jack Mason. Apa yang menariknya, mereka berdua mempunyai pemikiran yang sama untuk membina syarikat mereka sendiri. Dengan modal yang rendah, mereka mula membuat laman web untuk perniagaan kecil dan kemudian beralih kepada aplikasi mudah alih.

Kini, Kaye telah memenangi anugerah dan mempunyai perolehan tahunan melebihi USD 1.27 juta berkat usaha daripada perniagaannya. Selain itu, beliau juga aktif dalam pelbagai badan amal yang memerangi kemiskinan dan gelandangan di kawasan Manchester.

2. Dani Johnson

Gambar : Dani Johnson

Dani Johnson kehilangan tempat tinggal dan menjadi gelandangan pada usia 21 tahun. Selain itu, gaya hidupnya sangat teruk dan terlibat dengan ketagihan dadah. Namun, semuanya telah berubah ketika beliau sedar yang hidupnya akan musnah sekiranya tidak berubah.

Semasa termenung memikirkan cara untuk berubah, tiba-tiba satu idea telah datang kepadanya untuk menjual produk penurunan berat badan. Walaupun tidak mempunyai sebarang kelengkapan, beliau telah menumpang kedai arak sebagai tempat penghantaran produk tersebut. Dengan berkat kerajinannya, beliau memperolehi keuntungan sebanyak USD250,000 pada tahun pertamanya dan menjadi jutawan pada tahun berikutnya. 

Pada tahun 1996, beliau telah menjual perniagaan tersebut setelah mempunyai 18 pusat penurunan berat badan. Kini, beliau menjalankan 5 buah syarikat miliknya dan memberi bantuan kepada badan amal yang memerlukan.

3. Linda Singh

Gambar : Wikipedia

Kehidupan awal Linda Singh sangatlah sukar. Pada usia 15 tahun, beliau dihalau keluar dari rumah oleh ibu bapanya. Bagi menampung kehidupannya untuk belajar, beliau terpaksa bekerja di sebuah restoran. Namun, kehidupannya semakin teruk selepas majikannya tidak membayar gaji yang mencukupi sehingga beliau terpaksa berhenti sekolah dan kehilangan tempat tinggal.

Beliau telah menyertai tentera Amerika Syarikat untuk mengubah hidupnya. Selepas 30 tahun berada dalam bidang ketenteraan, ia berjaya mengubah hidupnya. Linda Singh juga bekerja sambilan dalam sebuah syarikat perunding, Fortune 500 Accenture sebagai Pengarah Pengurusan.

4. John Paul DeJoria

Gambar : Wikipedia

John Paul DeJoria adalah seorang gelandangan yang tinggal di kaki lima. Beliau hanya menjual kad krismas bagi menyara hidupnya untuk mendapatkan sesuap makanan. Selepas beberapa ketika menjual kad krismas, beliau telah menjual produk syampu. 

Pada tahun 1980, DeJoria dan rakan telah menubuhkan sebuah syarikat, John Paul Mitchell Systems dengan hanya bermodalkan USD700. Mereka mula menjaja produk mereka di seluruh salon. Pada 1989, rakan kongsinya telah meninggal dunia dan DeJoria bertanggungjawab ke atas syarikat tersebut sepenuhnya.

Kini, John Paul Mitchell masih menjalankan perniagaan miliknya yang mempunyai anggaran nilai bersih melebihi USD 3 bilion yang datang daripada Patrón Tequila, sebuah syarikat yang turut diasaskan oleh DeJoria.

5.  Chris Pratt

Gambar : Wikipedia

Sebut sahaja Chris Pratt, pasti ramai yang mengenali pelakon Hollywood ini. Asalnya, beliau juga merupakan seorang gelandangan yang tinggal di dalam sebuah van di Maui, Hawaii pada usia 19 tahun. Namun hidupnya telah berubah selepas menerima tawaran berlakon dalam sitkom televisyen.

Namanya semakin terkenal selepas membintangi beberapa filem besar seperti Avengers, Jurassic Park dan sebagainya.

Akhir kata, kehidupan 5 individu di atas menjadi berjaya dan kaya setelah satu titik perubahan berlaku dalam kehidupan mereka. Jadi, bagi anda di luar sana, untuk menjadi seorang yang berjaya mungkin memerlukan perubahan dan usaha yang tidak pernah kenal erti putus asa. Insan yang berjaya adalah mereka yang sering membaiki diri mereka ke arah yang lebih baik.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/