China Mendahului Amerika Syarikat Dalam Teknologi Penghasilan Kenderaan Elektrik

Perlumbaan dalam pembangunan  kenderaan elektrik kini semakin hangat. Banyak negara maju mula membangunkan kenderaan elektrik bagi membantu mengurangkan kesan daripada perubahan iklim.

Dalam artikel sebelum ini, kita melihat bagaimana Amerika Syarikat dan China berlumba-lumba membangunkan rangkaian 5G. Jika dilihat daripada sudut infrastruktur, China telah berjaya mengatasi Amerika Syarikat dalam perlumbaan tersebut.

Baca: China Mengatasi Amerika Syarikat Dalam Perlumbaan Teknologi 5G. Kenapa?

Jom kita lihat pula bagaimana China berjaya mengatasi Amerika Syarikat sekali lagi dalam penghasilan kenderaan elektrik pula.

Tidak dinafikan bahawa jenama Tesla merupakan jenama yang paling menonjol dalam penghasilan kereta elektrik.

Kejayaan Tesla dalam menghasilkan kenderaan elektrik mewah dapat menarik minat para pembeli dan pelabur juga yang telah menjadikan Tesla sebagai syarikat terbesar dalam dunia automotif dunia pada waktu sekarang dan ia merupakan sebuah syarikat dari Amerika Syarikat.

Daya tarikan yang ada pada Elon Musk juga menjadi punca ramai yang berminat untuk melabur ke dalam Tesla.

Namun jika diperinci dengan teliti, China mempunyai rangkaian yang sangat luas bagi teknologi ini berbanding dengan Amerika Syarikat.

Kerajaan China pada dekad yang lalu telah membangunkan satu visi yang jelas di mana mereka akan menjadi negara kuasa besar dalam menghasilkan kenderaan elekrtik berbanding dengan negara lain di dunia.

Kenapa Kenderaan Elektrik Di China Berkembang Pesat?

Kredit Gambar: Pv Buzz

China meletakan visi tersebut disebabkan negara mereka merupakan negara terbesar pengguna kenderaan ‘enjin pembakaran dalaman’ di dunia. Sehingga begitu teruk sekali pencemaran yang disebabkan penggunaan kereta sebegini yang banyak di China.

Negara ini memberi inisiatif yang luar biasa kepada mana-mana pihak terutamanya pengguna untuk memiliki kenderaan elektrik.

Kerajaan China turut mengurangkan cukai kepada mana-mana individu yang membeli kenderaan elektrik berbanding dengan mereka yang membeli kenderaan dengan enjin biasa.

Mereka turut menguatkuasakan undang-undang yang ketat dan sesetengah bandar besar di sana tidak membenarkan kenderaan biasa memasuki bandar kecuali kenderaan yang dijana dengan kuasa elektrik.

China juga telah memaksa pengeluar automotif negara tersebut menghasilkan kenderaan elektrik dalam kuota tertentu setiap tahun. Tindakan saman akan diberikan kepada pengeluar kenderaan yang tidak memenuhi kuota tersebut.

Teknologi yang sangat penting dan menjadi nadi dalam penghasilan kenderaan elektrik ini adalah teknologi penghasilan bateri. Teknologi  penghasilan bateri berkualiti tinggi akan menjadikan sesebuah kenderaan elektrik berbeza di antara satu sama lain.

Semakin tinggi teknologi bateri yang dipakai, semakin jauh jarak perjalanan dan masa pengecasan untuk bateri menjadi semakin singkat.

Sebaliknya, kerajaan Amerika Syarikat tidak mengambil berat tentang pembangunan kenderaan elektrik kerana pada ketika itu, syarikat gergasi utama di Amerika Syarikat telah pun menguasai pasaran dunia daripada segi bilangan kenderaan yang dijual.

Kredit: CNBC

Disebabkan polisi yang dibuat China, Amerika Syarikat jauh tertinggal di belakang dalam menghasilkan komponen kenderaan elektrik terutamanya bateri kenderaan.

Hanya Tesla Gigafactory sahaja yang menghasilkan bateri kenderaan elektrik di Amerika Syarikat secara besar-besaran berbanding dengan China yang mengeluarkan hampir 60% bateri kenderaan elektrik dunia.

Amerika Syarikat Mengubah Polisi Baru Di Bawah Joe Biden

Kini, presiden Joe Biden menjadi presiden Amerika Syarikat yang baru dan kita dapat lihat bahawa polisi kenderaan elektrik mula berubah.

Joe Biden dilihat lebih cenderung untuk melawan perubahan cuaca telah memberi inisiatif daripada segi cukai ke atas mana-mana syarikat yang menghasilkan kenderaan erlektrik di sana.

Kredit Gambar: FT

Syarikat gergasi automotif di Amerika Syarikat mula fokus dalam menghasilkan kenderaan elektrik mereka yang tersendiri.

Adakah ianya sudah terlambat atau ‘too little too late’?

Kini, China berada di depan Amerika Syarikat daripada segi penjualan kenderaan elektrik sedangkan kerajaan Amerika Syarikat baru nak mula serius terhadap perkembangan kenderaan elektrik.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.