4 Kos Yang Anda Perlu Bayar Jika Ingin Jual Rumah

Selalu dengar nak beli rumah kena sediakan modal untuk bayaran downpayment, kos guaman, setem duti, kos renovation, duit upah lori, mover, dan lain-lain lagi.

Tetapi sebenarnya nak jual rumah pun kena keluarkan sedikit modal. Maksudnya duit hasil jualan rumah tersebut kita tak dapat sepenuhnya.

Sebagai contoh, harga jualan pada kadar RM500,000 tetapi hasil tersebut kita tidak dapat bersih, ada beberapa yuran atau cukai yang perlu dijelaskan.

Jom kita hadamkan beberapa kos sekiranya ingin jual rumah seperti berikut:

1. Yuran Agensi Hartanah

Standard di Malaysia akan mengenakan yuran maksimum sehingga 3 peratus.

Apabila kita melantik agensi hartanah untuk mengendalikan penjualan rumah, mereka akan melakukan semua kerja dari proses pemeriksaan rumah, pengiklanan, komunikasi dengan bakal pembeli, berurusan dengan peguam, pejabat tanah, pihak bank dan segala urusan berkaitan sehinggalah proses pindah milik selesai.

Jadi itulah nilai yang perlu kita bayar di atas semua kerja-kerja yang dibuat.

Sebagai contoh, harga jualan rumah RM500,000 maka yuran yang perlu dibayar adalah sebanyak RM15,000. Pembeli akan membuat bayaran tersebut ke akaun agensi hartanah (bukan akaun persendirian) sebagai tanda untuk booking rumah.

Selaku tuan rumah, kita juga boleh menjual sendiri rumah tersebut tetapi masih perlu mengeluarkan sedikit kos untuk pemasaran, pengiklanan, duit pengangkutan, dan masa.

Pilihan di tangan anda sama ada nak jual sendiri atau nak lantik agensi hartanah.

2. Yuran Guaman

Tuan rumah perlu melantik peguam untuk menguruskan perjanjian jual beli rumah. Peguam akan menyediakan surat tawaran dan perjanjian tersebut.

Selain itu, peguam juga berperanan mengendalikan semua hal yang berkaitan undang-undang dalam proses jual beli tersebut. Lantikan peguam adalah bebas sama ada melantik peguam yang sama dengan pembeli atau melantik peguam yang berlainan.

Jika lantikan adalah peguam yang sama, mungkin dapat berjimat sedikit daripada segi kos. Secara kasarnya, kos yang perlu dibayar adalah 1 peratus daripada harga rumah.

Sebagai contoh, jualan rumah pada harga RM500,00 maka kos guaman adalah sebanyak RM5,000.

3. Kos Penambahbaikan

Image by Ulrike Leone from Pixabay

Untuk mempercepatkan proses penjualan rumah, kita perlu mengeluarkan sedikit modal untuk penambahbaikan rumah. Di luar sana, ramai lagi yang ingin menjual rumah dan ingin mendapatkan pembeli dengan cepat.

Jadi tidak salah kita posisikan rumah yang ingin dijual dengan mengeluarkan sedikit kos seperti mengecat semula, menggantikan jubin yang pecah atau menukar kipas yang sudah usang.

Kita perlu meletakkan diri sebagai pembeli, adakah ingin membeli rumah yang telah usang dan tak diselenggara dengan baik?

4. Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)

Apabila kita mendapat hasil dari jualan rumah tersebut, kita perlu membuat bayaran cukai kepada pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Dalam bahasa mudah, kita perlu membayar cukai kepada kerajaan di atas keuntungan yang diperolehi tersebut. Tetapi buat masa sekarang dan untuk merancakkan sektor hartanah, kerajaan telah mengecualikan CKHT terhad kepada 3 unit hartanah kediaman.

Kediaman sahaja, untuk aktiviti komersial seperti shop lot tidak termasuk dalam inisiatif ini.

Sebagai tambahan, setiap individu mempunyai kuota satu pengecualian CKHT seumur hidup. Bermakna, jika kita hanya menjual sekali hartanah kediaman seumur hidup, memang tidak akan dikenakan cukai.

Hartanah kediaman bernilai RM200,000 dan ke bawah juga tidak dikenakan cukai.

Selama ini dah tahu kos nak beli rumah, tapi sekarang anda dah tahu pula kos nak jual rumah.

Kalau nak beli rumah subsale kena standby lebih kurang 15% daripada harga rumah yang hendak dibeli, nak jual rumah pula kena standby lebih kurang 5% daripada harga rumah yang hendak dijual.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Perunding Hartanah, Takaful, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 25 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!