Cara Mudah Isi Pelepasan Cukai LHDN Yang Ramai Abaikan

Musim cukai datang lagi setiap kali masuk tahun baru dimana semua rakyat Malaysia yang bekerja menjalankan tanggungjawab mereka kepada negara dengan membayar cukai pendapatan mereka. 

Layak atau tidak membayar cukai itu perkara kedua, yang penting semua rakyat Malaysia yang bekerja wajib mengisytiharkan pendapatan mereka kepada LHDN setiap tahun. 

Ada syarikat yang sudah membuat Potongan Cukai Bulanan atau PCB kepada pekerja mereka dan ada juga syarikat yang menyerahkan kepada pekerja mereka untuk membayar cukai sendiri kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM).

Kepada yang majikan telah membuat pemotongan PCB, jangan lupa pula untuk dapatkan pelepasan cukai anda. Kalau layak, LHDNM akan pulangan semula duit daripada potongan bulanan anda. Dapatlah duit lebih sikit untuk berbelanja.

Jom kita lihat cara untuk mendapatan pelepasan cukai tahunan.

1. Login Ke Laman Web LHDNM

Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah melayari laman web LHDNM yang pilih pilihan e-Filing seperti gambar di atas. 

Kemudian, pilih pilihan “log masuk” seperti dalam kotak merah diatas untuk meneruskan pengisytiharan cukai anda. 

Masukkan nombor kad pengenalan anda pada rungan diatas dan tekan hantar untuk ke laman seterusnya.

Di laman ini, anda perlu masukkan kata laluan yang telah anda tetapkan semasa pendaftaran portal ini. Jika anda terlupa kata laluan anda, dapatkan bantuan pada nombor talian seperti diatas. 

Selepas berjaya log masuk, pilih pilihan borang yang bersesuaian dengan anda. Jika anda hanya makan gaji, pilih pilihan Tiada Punca Pendapatan Perniagaan seperti diatas. Kemudian pilih tahun taksiran cukai anda. Jika anda membuat taksiran pada tahun 2022, pilih taksiran untuk tahun sebelumnya iaitu tahun 2021. 

2. Kemaskini Maklumat Diri Anda

Selepas selesai log masuk, pada tatapan pertama ini anda boleh mengemaskini maklumat peribadi anda. Jika dulu bujang dan kini sudah berkahwin, silakan isi maklumat pasangan anda. 

Anda juga boleh pilih untuk membuat taksiran cukai bersama atau berasingan dengan pasangan anda.

3. Kemaskini Maklumat Majikan Anda

Di ruangan seterusnya ini, anda boleh mengemaskini maklumat majikan anda. Lebih-lebih lagi jika anda bertukar tempat kerja pada tahun sebelumnya. Anda juga perlu mengisi sama ada majikan anda menanggung cukai anda ataupun tidak. 

Jika anda tiada melupskan aset yang layak dicukaikan, pilih pilih tidak pada bahagian melupuskan aset di bawah Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976 diatas.

Kemudian semak maklumat lain seperti maklumat perbankan anda dan nombor bank yang ada di atas ruangan bawah. 

Selesai semuanya, tekan butang seterusnya. 

4. Isytihar Pendapatan Tahunan Anda

Untuk mengisytiharkan pendapatan tahunan anda ini, anda boleh merujuk borang EA yang disediakan oleh majikan masing-masing. 

Kemudian isi juga pendapatan lain yang anda dapat seperti bonus, insentif dan sewa rumah di ruangan yang disediakan di atas.

5. Masa Untuk Dapatkan Pelepasan Cukai

Kerajaan sangat prihatin kepada rakyat dan memberikan pelepasan cukai untuk perbelanjaan tertentu kepada rakyat Malaysia. Baru-baru ini, kerajaan telah memberikan pelepasan cukai kepada perbelanjaan untuk pembelian ujian kendiri Covid-19. 

Di ruangan inilah yang menentukan sama ada anda layak untuk menuntut semula potongan cukai bulanan anda atau tidak.

Di ruangan pertama ini, anda boleh mengisi perbelanjaan rawatan ibu bapa dan peralatan sokongan untuk keluarga anda anda jika ada. 

Kemudian, jika anda menyambung pembelajaran atau mengambil apa-apa kos untuk kemajuan diri, anda juga kayak untuk mendapatkan pelepasan cukai.

Selain daripada itu,anda juga layak untuk mendapatkan pelepasan cukai  jika anda ada perbelanjaan ratawan penyakit serius untuk diri sendiri atau keluarga terdekat anda.

Untuk rawatan kesuburan dan pemeriksaan perubatan juga layak untuk mendapatkan pelepasan cukai. 

Yang terbaru, jika anda ada membeli ujian pengesan Covid-19 untuk diri sendiri dan keluarga terdekat, anda juga layak untuk mendapatkan pelepasan cukai.

Bukan itu sahaja, jika anda ada membeli peralatan elektronik seperti laptop, telefon pintar atau melanggan bahan bacaan yang dibenarkan, anda juga boleh mendapatkan pelepasan cukai.

Mereka yang mempunyai anak bawah 6 tahun dan menghantar ke pusat asuhan juga boleh mendapatkan pengecualian cukai. 

Kalau ada membuat SImpanan Pendidikan Nasional untuk anak-anak anda, anda layak mendapatkan pelepasan cukai sehingga RM8,000 setahun.

Langganan insuran atau takaful anda juga layak untuk pelepasan cukai sehingga RM3,000 setahun dan caruman KWSP anda pula sehingga RM4,000 setahun. 

Jika anda ada mengerjakan ibadah umrah atau haji, anda juga boleh mendapatkan rebat atau pelepasan cukai atas kos perjalanan anda ke tanah suci. 

Untuk mengetahui dengan lebih terperinci tentang pelepasan cukai ini, anda boleh melayari laman sesawang LHDN di bahagian pelepasan cukai

Setelah selesai mengisi semua maklumat diatas, tekan seterusnya untuk meneruskan taksiran cukai anda. 

6. Semak Maklumat Taksiran Anda

Di ruangan ini anda boleh menyemak untuk kali terakhir taksiran anda dan melihat jumlah yang perlu anda bayar untuk taksiran tahun tersebut setelah ditolak dengan semua pelepasan tersebut. 

Jika anda telah membuat potongan cukai bulanan anda, di ruangan ini juga anda akan melihat jumlah cukai yang akan dipulankan semula kepada anda. 

Setelah semuanya telah dipastikan betul, anda boleh menekan butang seterusnya untuk menyelesaikan taksiran cukai anda. 

Di ruangan ini, anda dikehendaki untuk menandatangani secara maya dengan mengisi maklumat tertentu seperti diminta. 

Akhir sekali, anda boleh menyimpan fail taksiran cukai anda dengan menekan butang Cetak Pengesahan untuk simpanan anda. 

Mudahkan membuat taksiran cukai ini, kenapa masih tak buat tu? Ayuh sama-sama kita jalankan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia dengan membayar cukai kepada negara kita yang tercinta!

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA