Benarkah Pemilik Harta Wajib Membuat Wasiat?

Wujud salah faham dalam masyarakat Muslim tentang hukum membuat wasiat dalam Islam khususnya bagi mereka yang memiliki sejumlah harta yang banyak.

Hal ini terjadi mungkin disebabkan salah faham terhadap beberapa nas Al-Quran dan hadis berkaitan ilmu perwarisan harta dalam Islam.

Jika hanya melihat pada zahir ayat 180-181 dari Surah Al-Baqarah memang kelihatannya hukum membuat wasiat adalah wajib. 

Kamu diwajibkan, apabila seseorang dari kamu hampir mati, jika ada meninggalkan harta, (hendaklah dia) membuat wasiat untuk ibu bapa dan kaum kerabat dengan cara yang baik (menurut peraturan agama), sebagai suatu kewajipan atas orang-orang yang bertaqwa. Kemudian sesiapa yang mengubah mana-mana wasiat sesudah ia mendengarnya, maka sesungguhnya dosanya hanya ditanggung oleh orang-orang yang mengubahnya; sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

(Surah Al-Baqarah : 180-181)

Bagi mereka yang bukan dari latarbelakang pendidikan agama khususnya mereka yang tidak mengaji ilmu Ulum Al-Quran secara mendalam, akan mengambil hukum wajib dari ayat ini secara terus tanpa benar-benar mengetahui hakikat hukum sebenar membuat wasiat.

Ya memang tidak dinafikan, hukum asal membuat adalah wajib berdasarkan dari ayat 180 Surah Al-Baqarah ini.

Walabagaimanapun, hukum wajib tersebut telah pun dimansukhkan oleh ayat-ayat berkaitan hukum faraid pada Surah An-Nisa’ yang diturunkan selepasnya.

Ibnu Abbas mengatakan kewajipan berwasiat pada ayat 180 Surah Al-Baqarah telah dimansukhkan oleh ayat 7 Surah An-Nisa’.

Orang-orang lelaki ada bahagian pusaka dari peninggalan ibu bapa dan kerabat, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian pusaka dari peninggalan ibu bapa dan kerabat, sama ada sedikit atau banyak dari harta yang ditinggalkan itu; iaitu bahagian yang telah diwajibkan (dan ditentukan oleh Allah).

(Surah an-Nisa’ : 7)

Ada juga ulama berpendapat kewajipan berwasiat pada ayat 180 Surah Al-Baqarah tersebut dimansukhkan oleh ayat 11,12 dan 176 dari surah yang sama iaitu Surah An-Nisa’.

Ayat-ayat ini memperincikan secara jelas tentang bahagian-bahagian harta yang berhak diterima oleh waris.

Disebabkan waris-waris kepada si mati telah diperincikan bahagian harta yang berhak mereka terima, maka tiada lagi wasiat buat waris.

Bahkan dalam sebuah hadis secara jelas Nabi Muhammad SAW bersabda, tiada wasiat kepada ahli waris.

أنَّ اللهَ قد أعطَى كلَّ ذي حقِّ حقَّهُ, فلا وصيَّةَ لوارثٍ

“Sessungguhnya Allah SWT telah menentukan setiap yang mempunyai hak (ahli waris) akan mendapat hak mereka. Maka, tidak ada wasiat kepada ahli waris”

Hadis Riwayat Abu Daud (2870), Ibn Majah (2210), dan Ahmad (286)

Secara kesimpulan, saya mengambil pandangan dan fatwa yang diberikan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang mengatakan bahawa harus untuk mewasiatkan sebahagian harta kepada ahli waris jika mendapat persetujuan dan kebenaran daripada ahli waris lain.

Walaubagaimanapun, jika tiada keperluan yang mendesak untuk meninggalkan wasiat kepada sebahagian daripada ahli waris, maka adalah lebih baik tidak berbuat demikian. Ini bagi mengelakkan pertengkaran yang tidak diingini berlaku di antara ahli waris selepas kematian orang yang meninggalkan wasiat.

Akhir sekali, apa juga perancangan harta yang dibuat semasa hayat, mesti didokumentasikan untuk memudahkan proses pentadbiran harta selepas kematian nanti.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: