5 CEO Muslim Terkaya Di Dunia

Kita mungkin selalu mendengar kisah CEO-CEO terkaya dunia seperti Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates dan ramai lagi. Bagaimana pula dengan individu-individu Muslim terkaya di dunia?

Siapa mereka dan apa yang mereka lakukan jarang diketahui umum. Jom kami sajikan anda dengan beberapa orang CEO Muslim yang terkaya di dunia.

1. Putera Al-Waleed Bin Talal Al-Saud

Kredit Gambar: Middle East Eye

Putera Al-Waleed Bin Talal Al-Saud bukan sahaja memiliki gelaran sebagai CEO Muslim terkaya di dunia, tetapi juga salah seorang individu terkaya di dunia. Beliau merupakan putera dan cucu Raja Arab Saudi yang pertama iaitu Raja Abdul Aziz.

Beliau adalah merupakan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif bagi syarikat Kingdom Holding Group.

Kekayaannya dianggarkan sekitar USD16.0 bilion.

2. Iskandar Makhmudov

Kredit Gambar: Wikipedia

Iskandar Makhmudov adalah ahli perniagaan Rusia yang dilahirkan di Uzbekistan. Beliau terlibat dalam beberapa industri, termasuklah industri pengangkutan dan perlombongan.

Beliau kini merupakan pemilik Uralskaya Gorno-Metallurgicheskaya Kompaniya (UGMK) Holding dan merupakan pengeluar tembaga kedua terbesar di Rusia pada masa kini.

Kekayaan yang dimilikinya adalah sekitar USD9.7 bilion.

3. Azim Premji

Kredit Gambar: Business Today

Azim Premji adalah warganegara India yang memiliki syarikat teknologi maklumat, Wipro Limited. Pada asalnya, syarikat ini menghasilkan produk minyak terhidrogenasi.

Setelah kematian bapanya, Azim mengambil alih syarikat itu dan terus mengubah arah syarikat tersebut kepada industri teknologi maklumat.

Kekayaannya dianggarkan sekitar USD8.6 bilion.

4. Mohammed Hussein Al-Amoudi

Kredit Gambar: Middle East Eye

Dilahirkan di Ethiopia, Mohammed Hussein al-Amoudi menetap di Arab Saudi kerana ayahnya berasal dari sana. Pada awal kerjayanya, beliau menceburkan diri di dalam sektor pembinaan dan hartanah sebelum menubuhkan sebuah membangunkan syarikat petroleum dan biofuel yang dikenali dengan nama Preem.

Selain itu, beliau turut memiliki syarikat Saudi Star Agricultural Development yang telah mengusahakan ribuan ekar tanah untuk buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kopi, teh, bunga dan sawah di luar Arab Saudi termasuk di Ethiopia.

Kekayaan beliau dianggarkan sekitar USD8.1 bilion.

5. Mohamed Bin Issa Al-Jaber

Kredit Gambar: Gulf Business

Beliau merupakan ahli perniagaan dari Arab Saudi. dan merupakan pengasas dan CEO bagi syarikat MBI International.

Kumpulan syarikat ini memiliki beberapa perniagaan termasuklah JW Hotels and Resorts, Jadawel International Continent Oil dan juga AJWA Group yang memfokuskan pelaburan dalam hartanah dan hospitaliti.

Kekayaannya dianggarkan sekitar USD7.1 bilion.

Orang Islam Perlu Kaya Untuk Bantu Orang Lain

Tahukah anda, ada juga ahli perniagaan Muslim yang sememangnya hebat dan cemerlang dalam perniagaan yang diceburi mereka. Masa zaman Nabi Muhammad SAW pun ramai para sahabat yang kaya-raya dan banyak membantu orang susah dan memperjuangkan Islam.

Semoga kisah CEO Muslim terkaya di dunia ini memberi inspirasi buat kita semua.

Sumber Rujukan: Line Today

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.