5 CEO Muslim Terkaya Di Dunia

Kita mungkin selalu mendengar kisah CEO-CEO terkaya dunia seperti Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates dan ramai lagi. Bagaimana pula dengan individu-individu Muslim terkaya di dunia?

Siapa mereka dan apa yang mereka lakukan jarang diketahui umum. Jom kami sajikan anda dengan beberapa orang CEO Muslim yang terkaya di dunia.

1. Putera Al-Waleed Bin Talal Al-Saud

Kredit Gambar: Middle East Eye

Putera Al-Waleed Bin Talal Al-Saud bukan sahaja memiliki gelaran sebagai CEO Muslim terkaya di dunia, tetapi juga salah seorang individu terkaya di dunia. Beliau merupakan putera dan cucu Raja Arab Saudi yang pertama iaitu Raja Abdul Aziz.

Beliau adalah merupakan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif bagi syarikat Kingdom Holding Group.

Kekayaannya dianggarkan sekitar USD16.0 bilion.

2. Iskandar Makhmudov

Kredit Gambar: Wikipedia

Iskandar Makhmudov adalah ahli perniagaan Rusia yang dilahirkan di Uzbekistan. Beliau terlibat dalam beberapa industri, termasuklah industri pengangkutan dan perlombongan.

Beliau kini merupakan pemilik Uralskaya Gorno-Metallurgicheskaya Kompaniya (UGMK) Holding dan merupakan pengeluar tembaga kedua terbesar di Rusia pada masa kini.

Kekayaan yang dimilikinya adalah sekitar USD9.7 bilion.

3. Azim Premji

Kredit Gambar: Business Today

Azim Premji adalah warganegara India yang memiliki syarikat teknologi maklumat, Wipro Limited. Pada asalnya, syarikat ini menghasilkan produk minyak terhidrogenasi.

Setelah kematian bapanya, Azim mengambil alih syarikat itu dan terus mengubah arah syarikat tersebut kepada industri teknologi maklumat.

Kekayaannya dianggarkan sekitar USD8.6 bilion.

4. Mohammed Hussein Al-Amoudi

Kredit Gambar: Middle East Eye

Dilahirkan di Ethiopia, Mohammed Hussein al-Amoudi menetap di Arab Saudi kerana ayahnya berasal dari sana. Pada awal kerjayanya, beliau menceburkan diri di dalam sektor pembinaan dan hartanah sebelum menubuhkan sebuah membangunkan syarikat petroleum dan biofuel yang dikenali dengan nama Preem.

Selain itu, beliau turut memiliki syarikat Saudi Star Agricultural Development yang telah mengusahakan ribuan ekar tanah untuk buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kopi, teh, bunga dan sawah di luar Arab Saudi termasuk di Ethiopia.

Kekayaan beliau dianggarkan sekitar USD8.1 bilion.

5. Mohamed Bin Issa Al-Jaber

Kredit Gambar: Gulf Business

Beliau merupakan ahli perniagaan dari Arab Saudi. dan merupakan pengasas dan CEO bagi syarikat MBI International.

Kumpulan syarikat ini memiliki beberapa perniagaan termasuklah JW Hotels and Resorts, Jadawel International Continent Oil dan juga AJWA Group yang memfokuskan pelaburan dalam hartanah dan hospitaliti.

Kekayaannya dianggarkan sekitar USD7.1 bilion.

Orang Islam Perlu Kaya Untuk Bantu Orang Lain

Tahukah anda, ada juga ahli perniagaan Muslim yang sememangnya hebat dan cemerlang dalam perniagaan yang diceburi mereka. Masa zaman Nabi Muhammad SAW pun ramai para sahabat yang kaya-raya dan banyak membantu orang susah dan memperjuangkan Islam.

Semoga kisah CEO Muslim terkaya di dunia ini memberi inspirasi buat kita semua.

Sumber Rujukan: Line Today

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tokoh Saintis Islam Yang Berjaya

Dunia moden biasanya mengangkat era Renaissance sebagai pencetus penemuan ilmiah yang hebat. Kita tidak menafikan sumbangan besar mereka, namun tanpa penemuan daripada tokoh-tokoh saintis Islam, kejayaan tersebut tidak akan dapat dicapai dengan mudah.

Jom kita kenali siapakah tokoh saintis Islam yang berjaya seperti berikut.

1. Al-Khawarizmi

Kredit Gambar: YouTube

Tokoh saintis dari Parsi ini telah mengembangkan prinsip Algebra. Nama ‘Algebra’ diambil dari perkataan Arab iaitu ‘Al-Jabr’, yang digunakan di dalam bukunya. 

Al-Khawarizmi juga telah memperkenalkan nombor kosong dan mengembangkan sistem numerik Hindu-Arab yang menjadi asas kepada sistem numerik moden.

2. Al-Zahrawi

Kredit Gambar: Bibalex

Tokoh saintis Islam yang bernama Al-Zahrawi ini pula membangunkan pembedahan moden yang sangat mempengaruhi dunia Barat dengan pelbagai instrumen dan teknik pembedahan yang inovatif.

Hampir kesemuanya masih digunakan sehingga ke hari ini.

Beliau telah mencipta jarum suntik, forceps, cangkuk, jarum pembedahan, gergaji tulang dan banyak lagi alatan pembedahan.

Beliau adalah merupakan doktor pertama yang menerangkan mengenai kandungan rahim dan mengenal pasti sifat genetik hemofilia.

3. Ibn Sina

Kredit Gambar: Al Jazeera

Tahukah anda, tokoh saintis yang dikenali dengan nama Ibn Sina ini sebenarnya individu yang pertama memperkenalkan prinsip perubatan moden.

Beliau telah memperkenalkan kaedah mereka bentuk ubat-ubatan yang jauh lebih awal dari zamannya. Idea beliau telah memberikan sumbangan yang besar kepada dunia perubatan pada hari ini.

4. Abu Al-Rayhan Al-Biruni

Kredit Gambar: Republika

Saintis yang hebat ini pula menciptakan teknik mengira jejari Bumi dan jarak menggunakan triangulasi yang banyak menyumbang kepada geografi dan geodesi moden.

Beliau telah menyelesaikan persamaan geodesi yang kompleks dan menganggarkan radius Bumi sebanyak 6,339.6 kilometer yang tidak muncul di dunia Barat sehingga abad ke-16.

5. Ibn Khaldun

Kredit Gambar: Tzkrh

Ibn Khaldun pula mengembangkan teori dan konsep sosiologi moden dalam bukunya yang berjudul “Al-Mukadema” yang bermaksud ‘pengenalan’.

Beliau juga telah memperkenalkan prinsip-prinsip historiografi moden dan merangkumi sejarah universal umat manusia sehingga ke zamannya. Hasil karya beliau juga memberikan idea awal mengenai falsafah dan ekonomi moden.

Kesimpulannya, memang ramai tokoh saintis Islam yang berjaya dengan karya-karya serta penemuan mereka masih digunapakai sehingga ke hari ini. Kajian mereka juga dikatakan berlandaskan dengan hukum agama Islam dan tidak berfikir secara logik semata-mata.

Sumber Rujukan: Majalah Sains

Iklan

Majalah Labur