Bukan Semua Harta Atas Nama Si Mati Adalah Harta Pusaka Dan Perlu Difaraidkan

Umum mengetahui apabila seseorang Muslim itu meninggal dunia, semua harta yang dimilikinya akan menjadi harta pusakanya. Apabila menjadi harta pusaka, harta tersebut perlu ditabdir mengikut aturan yang telah ditetapkan oleh syariah Islam dan juga undang-undang sivil.

Turutan pentadbiran harta pusaka adalah seperti berikut.

 1. Membayar kos pengurusan jenazah si mati
 2. Melunaskan semua hutang-hutang si mati
 3. Melaksanakan wasiat ke atas harta si mati sekiranya ada
 4. Mengagihkan harta pusaka mengikut aturan faraid atau atas muafakat waris

Oleh itu, waris dan pentadbir harta si mati perlu jelas apakah yang termasuk dalam senarai harta pusaka si mati, dan apa pula harta yang tidak termasuk sebagai harta pusaka.

Harta pusaka si mati boleh dikategorikan dalam dua kumpulan, harta alih dan harta tidak alih.

Harta Alih:

 1. Wang tunai dalam akaun bank, Tabung Haji, unit saham, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Amanah Saham Bumiputera (ASB), mahupun yang disimpan di dalam rumah
 2. Kenderan
 3. Saham syarikat
 4. Barang kemas
 5. Barang-barang peribadi seperti telefon bimbit, laptop dan lain-lain
 6. Perabot di dalam rumah

Harta Tak Alih:

 1. Rumah
 2. Tanah sawah, kebun, ladang dan seumpamanya
 3. Kedai, bangunan dan seumpamanya

Selain senarai harta di atas, harta-harta ini juga termasuk di dalam senarai harta pusaka si mati.

 1. Hutang si mati yang dijelaskan selepas kematian
 2. Kutipan duit sewa dari harta si mati
 3. Dividen/faedah yang terbit dari harta si mati
 4. Premium daripada daripada pampasan insurans (bukan keseluruhan pampasan)

Kesemua harta ini menjadi harta pusaka si mati, dan selepas selesai semua urusan pentadbiran, akan diwaris oleh waris-warisnya mengikut hukum faraid.

Walaubagaimanapun, ada juga harta yang tidak termasuk dalam senarai harta pusaka si mati walaupun pada zahirnya kelihatan begitu. Oleh sebab tidak termasuk sebagai harta pusaka, maka hukum faraid juga tidak terpakai ke atasnya.

Antara harta yang tidak termasuk dalam senarai harta pusaka si mati ialah:

 1. Harta yang telah dihibahkan/dihadiahkan kepada orang lain semasa hayatnya
 2. Harta yang telah diwakafkan
 3. Harta yang dipegang amanah oleh si mati
 4. Pemberian/sumbangan oleh orang yang menziarahi si mati
 5. Wang pencen, ganjaran terbitan dan SOCSO
 6. Pampasan insurans (kerana tidak patuh syariah) dan manfaat hibah takaful
 7. Khairat kematian

Dengan memahami status sesuatu harta yang ditinggalkan oleh si mati, waris akan lebih jelas bagaimana hendak menguruskan harta tersebut. Ini kerana banyak salah faham dan pertikaian yang berlaku tentang harta pusaka kerana kekeliruan tentang status harta pusaka tersebut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

 • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
 • Memulakan atau menamatkan perniagaan
 • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
 • Pembelian atau pelupusan aset
 • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: