Proses Dan Prosedur Nak Buat Hibah Dan Wasiat

Mengurus dan merancang harta adalah sangat digalakkan dalam agama Islam. Dalam konteks yang senang difahami, Islam membenarkan kita mewariskan harta kepada individu tertentu melalui hibah dan wasiat.

Dengan mengetahui proses dan prosedur hibah dan wasiat, urusan lebih mudah dan mengikut seperti apa yang kita jangkakan. Jom ketahui perbezaan di antara wasiat dan hibah terlebih dahulu.

Perbezaan Di Antara Wasiat Dan Hibah

Daripada segi bahasa, hibah adalah hadiah daripada pemilik harta kepada seseorang secara langsung semasa beliau masih hidup dan ianya adalah secara sukarela.

Wasiat pula bermaksud memberikan hak pemilikan selepas kematian pemilik harta tersebut.

Proses Hibah

Proses untuk hibah memerlukan beberapa proses dan apa yang perlu dilakukan adalah dengan mengisi borang permohonan hibah untuk didaftarkan di Majlis Agama Islam ke dalam rekod daftar hibah.

Kemudiannya, dokumen pengisytiharan hibah juga perlu disediakan dan temujanji untuk tandatangan dan pengesahan bersama pemilik hibah dan penerima hibah perlu dibuat di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Selepas itu, dokumen pengisytiharan hibah akan diserahkan kepada penghibah untuk proses pemberian hibah. Mudah bukan?

Prosedur Hibah

Prosedur hibah memerlukan pemberi hibah yang mempunyai hak penuh terhadap harta yang akan dihibahkan dan mestilah waras akalnya, baligh dan matang.

Selain daripada itu, penerima hibah yang layak juga diperlukan untuk menerima harta tersebut dan sekiranya bukan mukalaf, hibah tersebut boleh diberikan kepada penjaganya.

Akhir sekali adalah harta yang dihibahkan dan juga lafaz ijab dan kabul diperlukan untuk menyempurnakan hibah tersebut.

Prosedur Wasiat

Prosedur untuk wasiat pula memerlukan pewasiat dan waris untuk mengetahui siapakah waris faraid supaya tidak menimbulkan pergaduhan kelak. Kemudian wasi perlu dilantik bagi menguruskan harta wasiat tersebut supaya memudahkan proses.

Pastikan pewasiat juga mendokumenkan wasiat dan menyediakan dana pantas untuk waris agar prosesnya berjalan dengan lebih cepat dan lancar.

Kesimpulannya, hibah dan wasiat amat penting dalam memenuhi keperluan dan hasrat pemilik harta. Selain itu juga, tujuannya adalah untuk mengelakkan pergaduhan sesama keluarga di dalam pemilikan harta peninggalan.

Jadi, bagi anda yang belum menghibahkan dan mewasiatkan harta anda, bolehlah memohonnya dengan pihak pihak berautoriti atau syarikat amanah.

Sumber Rujukan: Cheatography

Previous ArticleNext Article

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: