Kisah Kejayaan Pakar Ekonomi OKU Pertama, Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh

Mungkin ada yang pernah dengar nama Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh di kaca televisyen, suratkhabar, majalah ataupun laman media sosial.  Beliau merupakan insan istimewa yang kekurangan penglihatannya, namun mempunyai nama besar di Malaysia serta di serata dunia.

Jom kami kongsikan kisah beliau untuk tatapan kita sebagai iktibar.

Kisah Awal Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh

Beliau dilahirkan pada 2 September 1947 di Pasir Mas, Kelantan. Sejak berusia 13 tahun, beliau telah hilang deria penglihatannya. Walaupun begitu, beliau dilayan dengan adil dan saksama oleh ibu bapanya seperti mana 8 adik-beradiknya yang lain.

Pada zaman kecilnya pula, walaupun beliau tidak seperti insan lain, beliau juga pernah mengecapi nikmat berlari serta bermain dengan rakan-rakannya yang lain.

Pendidikan Awal Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh

Kredit Gambar: Usahawan OKU Berjaya

Sejak kecil lagi beliau suka bertanya kepada abangnya tentang apa yang dipelajari di sekolah dan beliau juga menunjukkan minat untuk belajar sejak daripada kecil lagi.

Ibu bapanya telah menghantar beliau belajar di Sekolah Princess Elizabeth di Johor Bahru.  Di Sekolah Princess Elizabeth ini, banyak cabaran dan dugaan yang ditempuhi oleh beliau.

Antara cabaran yang dihadapi oleh beliau di sekolah ini adalah tidak ada peralatan membaca braille serta perlu mendengar 100% (memberi tumpuan) sepenuhnya apa yang diajar oleh guru. Di sekolah ini juga, beliau telah diajar kemahiran pengurusan diri seperti mengemas almari, melipat pakaian, mengemas meja makan, mengemas katil serta membasuh.

Pada waktu petang pula, beliau akan belajar ilmu fardhu ain dan kelas pengajian Al-Quran. Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh mula menunjukkan keserlahannya dalam bidang akademik pada darjah 3 dan sering mendapat tempat pertama di dalam kelasnya.

Beliau amat meminati subjek matematik dan sejarah. Apabila tiba hujung minggu, beliau akan diajar cara menggunakan tongkat putih, kemahiran asas di dapur serta kemahiran bergerak.

Pendidikan Menengah Serta Universiti

Beliau pernah belajar di Sultan Ismail College, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1962. Di sini, beliau terpaksa menempuh ujian dan cabaran keseorangan kerana di sekolah ini, hanya beliau seorang saja yang mengalami masalah penglihatan.

Selain itu, beliau juga mengalami kesukaran kerana tidak ada bahan bacaan versi braille namun itu semua tidak menghalang beliau untuk belajar kerana beliau dibantu oleh rakan-rakan sekelasnya yang lain. Beliau juga pernah belajar tingkatan enam rendah di St. John Institution, Kuala Lumpur.

Pada tahun 1970, Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh telah belajar di State University of New York, Amerika Syarikat di dalam jurusan bidang sains politik dan ekonomi. Kemudiannya pada tahun 1973, beliau telah melanjutkan pelajarannya di peringkat sarjana di University of Illinois di dalam bidang pembiayaan awam.

Tiga tahun selepas itu, beliau melanjutkan lagi pengajiannya pada peringkat doktor falsafah dalam bidang pencukaian.

Anugerah, Pencapaian & Kerjaya Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh

Kredit Gambar: Lina Kama

Tahukah anda, Profesor Datuk Dr Ismail Md Saleh pernah dinobatkan oleh Guinness Book of World Record sebagai OKU pertama dalam kategori kekurangan penglihatan yang pertama di Malaysia mendapat Ijazah Doktor Falsafah.

Beliau juga pernah menjadi pensyarah Jabatan Ekonomi Analisa Universiti Kebangsaan Malaysia dan seterusnya dilantik menjadi Ketua Jabatan Ekonomi Analisa pada tahun 1982.

Beliau turut terlibat secara langsung dalam menyediakan dasar-dasar kerajaan termasuk Wawasan 2020 dan juga Kawasan Konsep Pertumbuhan Segitiga (EAEC).

Kesimpulannya, Profesor Dr. Ismail Salleh ini bukan sembarangan orang. Kegigihan serta kesungguhannya tanpa jemu telah membuatkan beliau berjaya dinobatkan sebagai Pakar Ekonomi OKU Pertama di Malaysia.

Jadi kepada anda yang sedang menduduki apa-apa pengajian tidak kiralah di dalam negara mahupun di luar negara, jadikan beliau sebagai mentor ataupun idola anda untuk berjaya.

Walaupun mengalami kekurangan penglihatan, namun beliau tetap teruskan perjuangan beliau sehingga ke akhir hayatnya. Dukacita dimaklumkan, beliau telah meninggalkan kita semua pada 27 Ogos 2009 dan satu kehilangan yang amat besar buat kita.

Kata-kata motivasinya yang terkenal adalah “kekurangan bukan satu penghalang untuk berjaya”. 

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Prof Ismail Salleh pakar ekonomi yg hebat wpun buta. Beliau dpt menjelaskn konsep2 dan fenomena ekonomi lebih jelas drp org celek. Moga Allah merahmatinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee