Jeff Bezos Bakal Meletak Jawatan CEO Amazon Pada Tahun Ini

Sudah menjadi lumrah dalam dunia pekerjaan, apabila sampai masa yang sesuai, kita akan bersara untuk memfokuskan kehidupan peribadi kita. Kini, dunia teknologi dikejutkan dengan berita bahawa pengasas dan CEO Amazon, bakal meletakkan jawatan dan digantikan dengan pembantu kanannya iaitu Andy Jassy.

Keputusan yang diumumkan oleh Jeff Bezos itu telah mengejutkan pelbagai pihak terutamanya pelabur yang mempunyai saham dalam Amazon.

Siapa Andy Jassy?

Tugas CEO yang ditinggalkan oleh Jeff Bezos bakal digantikan oleh Andy Jassy. Beliau merupakan CEO yang bertanggungjawab dalam membangunkan Amazon Web Services (AWS) daripada awal penubuhannya pada tahun 2003.

Beliau mula bekerja di Amazon pada tahun 1997 ketika syarikat itu berusia hanya 3 tahun. Apa yang menarik tentang kemasukannya ke syarikat tersebut adalah, beliau menyertai Amazon selepas tiga hari menamatkan peperiksaan terakhir di Universiti Harvard dalam jurusan perniagaan.

Andy Jassy menamatkan peperiksaan tersebut pada hari Jumaat dan hari Isnin minggu seterusnya terus menjadi pekerja di Amazon.

Kredit Gambar: The Guardian

Sama seperti Satya Nadella yang sebelum menjadi CEO Microsoft, beliau merupakan ketua di dalam bahagian operasi sistem simpanan awan Microsoft iaitu Azure. Beliau kemudiannya dilantik CEO Microsoft dan telah berjaya membawa Microsoft seperti yang kita lihat pada hari ini.

Andy Jassy merupakan watak yang sangat penting dalam operasi AWS. Beliau merupakan orang yang pertama memberi idea tentang Amazon Web Services pada tahun 2003.

Ideanya tentang simpanan awan yang diusulkan pada tahun 2003 itu mendapat perhatian Jeff Bezos dan pada tahun 2006, Amazon secara rasminya telah melancarkan perkhidmatan teknologi simpanan awan pertama mereka pada tahun tersebut.

Dariada segi pengurusan, Andy Jassy berkongsi matlamat yang sama seperti Jeff Bezos. Beliau mempunyai mindset yang hampir sama dengan Jeff Bezos iaitu kurang mengambil berat tentang persaingan dengan pesaing mereka tetapi lebih fokus kepada pelanggan.

Oleh yang demikian, beliau jarang bercakap tentang pesaing Amazon kerana baginya perkara tersebut tidak begitu penting berbanding dengan kepuasan pelanggan mereka.

Sepanjang mengetuai AWS, perkembangan operasi tersebut amat membanggakan dan AWS adalah sumber utama keuntungan kepada Amazon. Banyak syarikat terkenal menggunakan teknologi AWS seperti Netflix dan Zoom.

Walaupun begitu, Andy Jassy juga pernah gagal dalam perebutan kontrak simpanan awan. Ianya untuk sistm pertahanan daripada Pentagon kepada Microsoft yang dipercayai melibatkan campur tangan Donald Trump yang secara peribadinya tidak suka dengan Jeff Bezos.

Baca: Microsoft Tewaskan Amazon Dalam Penganugerahan Kontrak Pertahanan Bernilai $10 Bilion

Kenapa Jeff Bezos Meletak Jawatan?

Jeff Bezos dipercayai membuat keputusan untuk meletak jawatan kerana ingin menumpukan perhatian kepada beberapa perkara di dalam hidupnya. Salah satu daripadanya adalah untuk beri lebih masa dengan syarikat penerokaan angkasa lepas miliknya, Blue Origin.

Syarikat ini dilihat terkebelakang berbanding dengan Space X dalam perlumbaan angkasa lepas. Perlumbaan penerokaan angkasa lepas merupakan sebuah cabang perniagaan yang bakal menjadi sangat menguntungkan pada masa akan datang.

Kredit Gambar: Wired

Selain daripada itu, Jeff Bezos akan fokus kepada yayasan kebajikannya yang diberi nama Bezos Earth Fund. Beliau telah menderma sebanyak USD10 bilion untuk tabung tersebut yang memberi penekanan kepada isu perubahan iklim cuaca dunia dan juga Bezos Day One yang fokus kepada membantu golongan gelandangan.

Setakat ini, Bezos Day One merupakan tabung yang mempunyai dana sebanyak USD2 bilion.

Masa Depan Amazon Tanpa Jeff Bezos

Walaupun bakal meninggalkan Amazon sebagai CEO, Jeff Bezos merupakan executive chairman untuk syarikat tersebut. Beliau memiliki pegangan saham terbesar di dalam Amazon akan memastikan CEO baru mempunyai hala tuju yang betul mengembangkan syarikat tersebut walaupun tiada kelibat dirinya di dalam syarikat tersebut.

Jeff Bezos dijangka akan meletakkan jawatan pada suku tahun ketiga tahun ini.

Sumber Rujukan: Vox

Sumber: Trading View

Patutlah Jeff Bezos merupakan orang terkaya dunia. Cuba bayangkan beliau merupakan pemegang saham terbesar Amazon dengan shares sebanyak 11%.

Harga saham Amazon pula naik sebanyak 221,431% dalam masa 23 tahun. Secara puratanya, harga saham Amazon naik 9,627% setiap tahun. Memang tak masuk akal, tapi itulah realitinya.

Selepas perletakan jawatan Jeff Bezos, sudah pasti beliau akan pastikan harga saham akan meneruskan kenaikan. Kalau tidak, kedudukan beliau sebagai orang terkaya dunia pasti akan terjejas.

Baca: Nak Jadi Kaya-Raya Di Malaysia, Tak Perlu Miliki Pegangan Saham Yang Tinggi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.