Kenali 12 Ciri-Ciri Lelaki Bijak Urus Kewangan

Kaum lelaki merupakan ketua keluarga serta pemimpin bagi kaum wanita. Seorang ketua atau pun pemimpin haruslah bijak dalam memimpin anggota-anggotanya.

Seorang pemimpin yang baik perlulah berilmu agar dapat membimbing orang yang dipimpinnya ke jalan yang benar. Salah satu faktor utama perceraian adalah kerana rumahtangga tersebut dilanda masalah kewangan.

Bagi golongan wanita, jom kita kenali ciri-ciri lelaki yang bijak mengurus kewangan. Mungkin ada di antara ciri-ciri ini telah pun ada pada suami atau kekasih anda.

1. Mempunyai Ilmu Dalam Pengurusan Kewangan

Lelaki yang bijak mengurus kewangan biasanya mereka ini mempunyai ilmu pengetahuan dalam bab-bab pengurusan kewangan. Sekiranya mereka mempunyai wang walaupun tak banyak, mereka tahu cara untuk mengurusnya.

Bagi mereka yang sudah berkeluarga, tentunya mereka tidak akan boros, kerana sikap boros ini akan menghancurkan kewangan keluarga. Justeru, mereka akan pandai menyimpan dan berjimat-cermat.

2. Mempunyai Simpanan Masa Depan

Biasanya lelaki yang bijak urus kewangan ini juga mempunyai simpanan masa depan. Bagi lelaki yang bujang, mereka ada buat simpanan untuk kahwin dan simpanan peribadi.

Sekiranya mengalami masalah, mereka tidak mengharapkan bantuan kewangan daripada orang lain kerana sudah pun bersedia.

3. Mempunyai Perlindungan Takaful

Lelaki yang mempunyai perlindungan takaful juga boleh dikategorikan sebagai lelaki yang bijak mengurus kewangan. Ini kerana dengan perlindungan takaful, sekiranya berlaku sebarang kemalangan atau musibah; mereka sudah pun mempunyai perlindungan takaful tersebut.

Sekiranya anda belum mempunyai perlindungan takaful, hubungu ejen takaful dan ambil secepat mungkin.

4. Mempunyai Kemahiran Asas

Lelaki yang bijak urus kewangan juga biasanya tahu kemahiran asas seperti membaiki paip bocor, pandai mengemas dan sebagainya.

Dengan semua perkara asas dilakukan dengan sendiri, secara automatiknya mereka tidak mengeluarkan wang yang banyak untuk mengupah orang.

Bila dibuat sendiri, ianya bukan setakat jimat wang malah diri sendiri pun berpuas hati kerana hasil daripada titik peluh sendiri.

5. Hidup Dengan Kemampuan

Biasanya kita dengar kaum perempuan sahaja kalau bab-bab nak menunjuk betul tak? Kaum lelaki pun ada juga yang jenis suka menunjuk-nunjuk.

Namun, lelaki yang bijak urus kewangan ini, dia hidup dengan kemampuannya sahaja. Lelaki yang hidup dengan kemampuan kewangan biasanya bebas daripada hutang jahat dan tiada masalah kewangan.

6. Tidak Membazir

Biasanya lelaki yang bijak urus kewangan ini tidak suka membazir. Mereka akan menggunakan sesuatu barang atau peralatan itu sehingga rosak, barulah mereka akan menukarnya kepada yang baru.

7. Tidak Merokok

LLelaki yang tak merokok, tak membazirkan duit untuk membeli rokok, sebaliknya menggunakan duit tersebut untuk keperluan lain.

Cuba anda bayangkan jika sekotak rokok harganya RM15 dan para perokok biasanya akan menghabiskan sekotak sehari, ini bermakna RM15 telah dibazirkan ke perkara yang sia-sia.

Kalau sebulan dah berapa ringgit tu?

8. Tidak Tukar Aksesori Kereta

Lelaki dengan kereta biasanya tidak boleh dipisahkan, ada yang menganggapnya sebagai ‘isteri’ kedua. Namun, lelaki yang bijak urus kewangan, mereka tidak akan sewenang-wenangnya menukar aksesori kereta seperti menukar baju.

Sebaliknya akan tukar atau upgrade kereta tersebut apabila rosak atau lusuh sahaja.

9. Tidak Peduli Jika Kawan ‘Lebih’ Daripada Diri Sendiri

Lelaki bila lihat rakan atau kawan mereka lebih daripada diri mereka, pastinya ego mereka tercabar. Betul tak?

Tambah-tambah bila kawan asyik tayang telefon baru, motor baru, kereta baru dan bermacam-macam lagi.

Namun, bagi lelaki bijak urus kewangan, mereka bertenang dan steady sahaja melihat kawan yang lain. Mereka tidak peduli sama sekali asalkan mereka banyak wang dan poket penuh.

10. Ada Aset Sendiri Di Usia Muda

Lelaki yang mempunyai aset sendiri pada usia muda, bermakna mereka telah pun ada kesedaran betapa pentingnya aset. Dengan adanya aset pada usia muda ini, masa depan kewangannya pasti lebih cerah.

Jangan salah faham, aset tidak semestinya dalam bentuk hartanah. Saham dan emas juga adalah contoh aset yang boleh dimiliki.

11. Pandai Memasak

Ada lelaki yang pandai memasak sendiri, justeru mereka dapat berjimat. Tak perlu keluar duit yang banyak untuk makan di luar atau pesan makanan setiap masa.

Biasanya para lelaki yang pandai memasak adalah mereka yang suka berjimat-cermat. Adakalanya mereka juga pandai buat duit tepi dengan menjual makanan yang dimasak tadi.

12. Bijak Dalam Merancang Kewangan

Lelaki yang bijak dalam merancang kewangan adalah lelaki yang bijak dalam mengurus kewangan. Biasanya, lelaki jenis ini selalu ada bajet bulanan yang mereka akan ikut.

Tahu berapa banyak untuk simpan, untuk takaful, untuk melabur dan sudah pastinya mereka tahu bagaimana untuk berbelanja.

Cuba periksa pasangan anda, ada ke tak ciri-ciri di atas ini?

Sumber Rujukan: Harimau Mint Gold


Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: