Kisah Negara Vietnam Dan Emas

Ini adalah kisah benar yang berlaku sekitar 1970-an apabila terjadinya Peperangan Vietnam yang juga dikenali sebagai Second Indochina War.

Rakyat Vietnam telah secara drastik menjual aset dan menukarkannya kepada emas nipis ini yang ringan dan boleh dibawa ke mana-mana dan mudah untuk disorok di dalam baju.

Emas Kim Thanh yang diguna pakai ketika itu

Sehingga ke hari ini, Vietnam masih mengamalkan konsep “Cash & Gold” dalam transaksi seharian mereka? Penggunaan kad kredit kad atau penjualan secara online tidak berapa meluas berbanding negara lain di Asia.

Laporan dari Bloomberg mengesahkan yang rakyat Vietnam lebih memilih emas dan wang tunai untuk membeli aset seperti rumah, kenderaan dan lain-lain. Ada juga yang membeli sebuah kondominium dengan sebahagian daripadanya menggunakan emas.

Sumber: Bloomberg

Fuh, bayangkan kita beli rumah dengan menggunakan emas, lama juga nak simpan emas sebanyak itu. Tetapi di Vietnam, pembayaran menggunakan emas masih diterima kerana hanya 31% daripada rakyat mereka mempunyai akaun bank dan 95% daripada bayaran menggunakan emas dan wang tunai.

Apa Pengajaran Yang Kita Dapat?

Akibat kisah nenek moyang terdahulu yang sangat menghargai emas, kini mereka lebih suka dengan cara yang lama iaitu sistem emas dan wang tunai. Sehinggakan ia menjadi sebati dengan masyarakat dan digunakan dalam kehidupan seharian.

Walaupun kita sekarang telah beralih ke online shopping dan pembayaran tanpa tunai, ianya mungkin mengambil masa yang agak lama untuk mengubah tabiat dan norma penduduk di sana.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA