Pemilikan Kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Oleh Pelabur Asing Menjadikannya Sangat Kompetitif

Memiliki kelab bola sepak ternama di Eropah merupakan salah sebuah cabang pelaburan yang dilakukan oleh kebanyakan bilionaire ternama dunia. Di antara kelab bola sepak yang menjadi buruan golongan elit ini adalah kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris (EPL).

Sebab utama para bilionaire gemar untuk memiliki kelab EPL adalah disebabkan sikap terbuka badan pengurusan EPL yang membenarkan pelabur luar untuk memilki kelab bola sepak di negara tersebut.

Mula Sejak Tahun 2003 Lagi

Fenomena pembelian kelab bola sepak di Britain yang menjadikan EPL sangat kompetitif dimulakan oleh Roman Abramovich, seorang bilionaire dari Rusia yang telah membeli kelab Chelsea pada tahun 2003. Mereka telah berjaya menjadi  juara EPL buat kali pertama era baru pada tahun 2004 dan telah membuka mata banyak pihak tentang pentingnya suntikan kewangan bagi menjadikan sesebuah kelab itu berjaya.

Selain daripada itu, ada di antara bilionaire ini menjadikan pelaburan ke dalam kelab EPL sebagai satu hobi. Seperti Roman Abramovich yang memiliki Chelsea sebagai hobi dan untuk memenangi trofi perlawanan, bukan untuk menambah kekayaan peribadi.

Hal ini pula berbeza dengan pemilik kelab terkenal seperti Manchester City, Manchester United, Liverpool dan juga Arsenal yang memiliki kelab tersebut untuk mengembangkan portfolio perniagaan mereka.

Kelab Manchester City kepunyaan City Football Group merupakan kelab yang berjaya di EPL sejak pengambilalihan kelab tersebut dan pelaburan yang luar biasa. Tindakan ini juga sama seperti yang dilakukan oleh tiga  lagi kelab gergasi bola sepak di EPL iaitu Manchester United, Liverpool dan juga Arsenal yang dimiliki oleh Rakyat Amerika.

Mereka ingin mengembangkan portfolio pegangan mereka di dalam pelaburan yang berteraskan sukan.

Kesan positif daripada kemajuan liga EPL, liga Eropah yang lain turut mengikuti jejak langkah mereka seperti Perancis, Itali dan juga Sepanyol. Mereka telah membuka pintu untuk pemilikan kelab daripadaa pelabur asing.

Kecuali Liga Jerman

Hanya kelab dari Jerman sahaja yang tidak membenarkan pemilikan kelab oleh individu atau syarikat asing bagi menjaga tradisi bola sepak negara itu. Jerman terkenal dengan polisi yang mana kelab dimiliki sebahagiannya oleh peminat bolasepak dan sebahagiannya pemilik yang membeli kelab tersebut.

Setiap keputusan yang melibatkan kelab di Jerman perlu melalui rundingan dengan peminat mereka yang memegang saham kelab tersebut yang mana peraturan ini dikenali sebagai 50+1.

Oleh sebab itu, kelab di Jerman kurang kompettiif kerana jurang perbezaan yang ketara di antara kelab yang kaya dan kelab yang miskin. Ini telah menyukarkan sesetengah kelab yang miskin sukar untuk berdaya saing di Bundesliga, liga terulung di Jerman.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: