Kontroversi Melanda Pengurus ‘Sovereign Wealth Fund’ Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah

Pengurus Dana Kekayaan Berdaulat (Sovereign Wealth Fund) Norway, Yngve Slyngstad telah dituduh melakukan pecah amanah dengan mengambil tajaan penerbangan daripada seorang kenalannya yang juga merupakan seorang hedge fund manager iaitu Nicolai Tangen.

Berita ini telah menjadi bualan masyarakat Eropah terutamanya rakyat Norway itu sendiri. Ini adalah kerana Sovereign Wealth Fund Norway adalah dana yang terbesar di dunia daripada segi aset di bawah pengurusan.

Yngve Slyngstad

Di Malaysia kita ada Khazanah Nasional Berhad, di Norway mereka ada Government Pension Fund of Norway yang memiliki aset yang mencecah satu trilion dollar jika dibandingkan dengan jumlah pelaburan yang dimilliki oleh Khazanah iaitu berjumlah $37 billion.

Norway mempunyai jumlah dana yang begitu besar disebabkan kebijaksanaan negara tersebut dalam menguruskan aset negara yang memiliki sebanyak 9,000 buah syarikat pelaburan yang mewakili 1.5% jumlah saham dunia.

Di antara faktor yang menyumbang kepada kejayaan bagi Sovereign Wealth Fund ini adalah kerajaan Norway telah melakukan pelaburan menggunakan hasil minyak negara tersebut. Dana ini yang berkembang pesat kemudian digunakan untuk melabur kembali ke dalam syarikat-syarikat di seluruh dunia.

Norway sebelum ini merupakan di antara negara miskin pada pertengahan abad ke-19 dan hasil utama negara tersebut adalah dengan bergantung sepenuhnya kepada hasil pertanian dan juga perikanan.

Dengan penemuan minyak pada era 1960-an, Norway mula mempelbagaikan aset pelaburan negara mereka dan tidak hanya bergantung kepada hasil minyak semata-mata. Dengan pelaburan yang tepat, Government Pension Fund of Norway kini menjadikan penduduk Norway di antara penduduk yang terkaya di dunia daripada segi pendapatan per kepita.

Pada tahun lepas sahaja, Government Pension Fund of Norway ini membawa pulangan yang sangat lumayan iaitu sebanyak $180 bilion kepada rakyat Norway dengan purata pulangan sebanyak $34,000 kepada setiap penduduk Norway yang berjumlah 5.3 juta orang.

Dilanda Kontroversi

Isu fund manager bernama Yngve Slyngstad yang dikatakan menerima layanan istimewa daripada salah seorang fund manager juga yang bakal menggantikan beliau dalam mengurus Sovereign Wealth Fund berkenaaan pada bulan september ini.

Apa yang menjadi isu adalah Yngve Slyngstad didakwa telah menaiki pesawat peribadi mewah yang disediakan oleh Nicolai Tangen pada November tahun lalu ketika beliau menjalankan urusan rasmi yang mana sepatutnya beliau hanya menaiki kereta api ketika berada di Amerika Syarikat pada ketika itu.

Nicolai Tangen

Para pemerhati yang meneliti perkara ini mendakwa Yngve Slyngstad tidak sepatutnya mengambil layanan istimewa daripada Nicolai Tangen, kerana dikhuatiri beliau mempunyai agenda tersendiri. Ini kerana Nicolai Tangen adalah pengurus hedge fund AKO Capital LLP yang menjaga aset di bawah pengurusan sebanyak $16 bilion.

Sting

Selain daripada itu, Yngve Slyngstad turut menerima pelawaan konsert yang dilakukan oleh artis terkenal antarabangsa iaitu Sting pada masa yang sama. Kes ini masih disiasat oleh kerajaan Norway dan segala komunikasi di antara mereka berdua sedang diteliti bagi tindakan lanjut.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.