Kontroversi Melanda Pengurus ‘Sovereign Wealth Fund’ Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah

Pengurus Dana Kekayaan Berdaulat (Sovereign Wealth Fund) Norway, Yngve Slyngstad telah dituduh melakukan pecah amanah dengan mengambil tajaan penerbangan daripada seorang kenalannya yang juga merupakan seorang hedge fund manager iaitu Nicolai Tangen.

Berita ini telah menjadi bualan masyarakat Eropah terutamanya rakyat Norway itu sendiri. Ini adalah kerana Sovereign Wealth Fund Norway adalah dana yang terbesar di dunia daripada segi aset di bawah pengurusan.

Yngve Slyngstad

Di Malaysia kita ada Khazanah Nasional Berhad, di Norway mereka ada Government Pension Fund of Norway yang memiliki aset yang mencecah satu trilion dollar jika dibandingkan dengan jumlah pelaburan yang dimilliki oleh Khazanah iaitu berjumlah $37 billion.

Norway mempunyai jumlah dana yang begitu besar disebabkan kebijaksanaan negara tersebut dalam menguruskan aset negara yang memiliki sebanyak 9,000 buah syarikat pelaburan yang mewakili 1.5% jumlah saham dunia.

Di antara faktor yang menyumbang kepada kejayaan bagi Sovereign Wealth Fund ini adalah kerajaan Norway telah melakukan pelaburan menggunakan hasil minyak negara tersebut. Dana ini yang berkembang pesat kemudian digunakan untuk melabur kembali ke dalam syarikat-syarikat di seluruh dunia.

Norway sebelum ini merupakan di antara negara miskin pada pertengahan abad ke-19 dan hasil utama negara tersebut adalah dengan bergantung sepenuhnya kepada hasil pertanian dan juga perikanan.

Dengan penemuan minyak pada era 1960-an, Norway mula mempelbagaikan aset pelaburan negara mereka dan tidak hanya bergantung kepada hasil minyak semata-mata. Dengan pelaburan yang tepat, Government Pension Fund of Norway kini menjadikan penduduk Norway di antara penduduk yang terkaya di dunia daripada segi pendapatan per kepita.

Pada tahun lepas sahaja, Government Pension Fund of Norway ini membawa pulangan yang sangat lumayan iaitu sebanyak $180 bilion kepada rakyat Norway dengan purata pulangan sebanyak $34,000 kepada setiap penduduk Norway yang berjumlah 5.3 juta orang.

Dilanda Kontroversi

Isu fund manager bernama Yngve Slyngstad yang dikatakan menerima layanan istimewa daripada salah seorang fund manager juga yang bakal menggantikan beliau dalam mengurus Sovereign Wealth Fund berkenaaan pada bulan september ini.

Apa yang menjadi isu adalah Yngve Slyngstad didakwa telah menaiki pesawat peribadi mewah yang disediakan oleh Nicolai Tangen pada November tahun lalu ketika beliau menjalankan urusan rasmi yang mana sepatutnya beliau hanya menaiki kereta api ketika berada di Amerika Syarikat pada ketika itu.

Nicolai Tangen

Para pemerhati yang meneliti perkara ini mendakwa Yngve Slyngstad tidak sepatutnya mengambil layanan istimewa daripada Nicolai Tangen, kerana dikhuatiri beliau mempunyai agenda tersendiri. Ini kerana Nicolai Tangen adalah pengurus hedge fund AKO Capital LLP yang menjaga aset di bawah pengurusan sebanyak $16 bilion.

Sting

Selain daripada itu, Yngve Slyngstad turut menerima pelawaan konsert yang dilakukan oleh artis terkenal antarabangsa iaitu Sting pada masa yang sama. Kes ini masih disiasat oleh kerajaan Norway dan segala komunikasi di antara mereka berdua sedang diteliti bagi tindakan lanjut.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Fakta Pembiayaan Peribadi (Personal Loan) Yang Ramai Tak Tahu

Baik untuk merancang perkahwinan, mengubah suai rumah, bercuti ke destinasi impian atau untuk kes-kes kecemasan; pembiayaan peribadi sering menjadi pilihan untuk menampung kewangan individu. Ia juga merupakan cara yang pantas untuk mendapatkan wang tunai dengan segera.

Namun, dalam masa kita terlalu selesa dengan pembiayaan peribadi ini, penting untuk kita ambil tahu beberapa perkara. Jom kita tengok beberapa fakta mengenai pembiayaan peribadi yang tak ramai orang tahu.

1. Kadar Faedah Tetap

Kadar faedah yang tetap yang ditawarkan oleh pembiayaan peribadi boleh memberikan keuntungan kepada kita sekiranya kita dapat menguruskan kewangan dengan baik. Dengan ini, kita tidak akan berdepan dengan kenaikan bayaran balik atau instalment yang tidak dijangka.

Tempoh yang diperlukan untuk melunaskan hutang pembiayaan peribadi dapat dijangka dengan lebih mudah. Jumlah faedah yang ditetapkan oleh biasanya bergantung kepada bank atau syarikat kewangan yang kita pinjam tadi.

Penting untuk kita tahu berapakah kadar faedah yang telah ditetapkan untuk pinjaman kita.

2. Tempoh Pembayaran Tetap

Photo by Pixabay from Pexels

Kadar dah tetap, tempoh pembayaran balik pembiayaan peribadi pun dah tetap. Ianya ditentukan sebelum pembiayaan tersebut diluluskan.

Jangka masa pembayaran balik inilah, yang akan menentukan berapa instalment bulanan yang kita perlu lakukan.

3. Tidak Bercagar

Pembiayaan peribadi tidak memerlukan kita mencagarkan sebarang aset yang kita miliki seperti rumah atau kereta untuk membuat penebusan sekiranya kita tak mampu bayar balik. Sekiranya kita ingkar untuk membayar balik pembiayaan, bank atau syarikat kewangan tidak boleh menyita rumah atau kereta kita.

Secara amnya, mereka akan menuntut hutang dengan mengemukakan tuntutan terhadap kita, menghantar agensi pemungut hutang ataupun melaporkan pembiayaan yang tertunda kepada biro kredit.

Silap haribulan nama kena blacklist, susah untuk kita apply mana-mana pembiayaan lagi selepas ini.

Sebab ini jugalah, kadar faedah pembiayaan peribadi adalah sedikit tinggi.

4. Sukar Untuk Diperolehi

Image by Jan Vašek from Pixabay

Sebelum memperoleh pinjaman, pihak bank pastinya akan memeriksa kelayakan kita terlebih dahulu. Jumlah pembiayaan peribadi pula bergantung kepada sejarah pembayaran balik dan pendapatan.

Semakin bersih sejarah kredit dan semakin tinggi pendapatan kita, semakin besar jumlah pinjaman yang layak untuk diperolehi.

Kesimpulannya, pembiayaan peribadi adalah fleksibel dan sesuai untuk pelbagai perkara yang mungkin memerlukan kita mempunyai dana tambahan di kala kecemasan. Sebab itulah ianya digunakan oleh ramai orang.

Namun, penting untuk kita fahamkan dulu beberapa perkara ini sebelum terjebak dengan pembiayaan peribadi ini, kerana ramai orang telah muflis disebabkannya.

Sumber Rujukan: YES Bank

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!