Kontroversi Melanda Pengurus ‘Sovereign Wealth Fund’ Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah

Pengurus Dana Kekayaan Berdaulat (Sovereign Wealth Fund) Norway, Yngve Slyngstad telah dituduh melakukan pecah amanah dengan mengambil tajaan penerbangan daripada seorang kenalannya yang juga merupakan seorang hedge fund manager iaitu Nicolai Tangen.

Berita ini telah menjadi bualan masyarakat Eropah terutamanya rakyat Norway itu sendiri. Ini adalah kerana Sovereign Wealth Fund Norway adalah dana yang terbesar di dunia daripada segi aset di bawah pengurusan.

Yngve Slyngstad

Di Malaysia kita ada Khazanah Nasional Berhad, di Norway mereka ada Government Pension Fund of Norway yang memiliki aset yang mencecah satu trilion dollar jika dibandingkan dengan jumlah pelaburan yang dimilliki oleh Khazanah iaitu berjumlah $37 billion.

Norway mempunyai jumlah dana yang begitu besar disebabkan kebijaksanaan negara tersebut dalam menguruskan aset negara yang memiliki sebanyak 9,000 buah syarikat pelaburan yang mewakili 1.5% jumlah saham dunia.

Di antara faktor yang menyumbang kepada kejayaan bagi Sovereign Wealth Fund ini adalah kerajaan Norway telah melakukan pelaburan menggunakan hasil minyak negara tersebut. Dana ini yang berkembang pesat kemudian digunakan untuk melabur kembali ke dalam syarikat-syarikat di seluruh dunia.

Norway sebelum ini merupakan di antara negara miskin pada pertengahan abad ke-19 dan hasil utama negara tersebut adalah dengan bergantung sepenuhnya kepada hasil pertanian dan juga perikanan.

Dengan penemuan minyak pada era 1960-an, Norway mula mempelbagaikan aset pelaburan negara mereka dan tidak hanya bergantung kepada hasil minyak semata-mata. Dengan pelaburan yang tepat, Government Pension Fund of Norway kini menjadikan penduduk Norway di antara penduduk yang terkaya di dunia daripada segi pendapatan per kepita.

Pada tahun lepas sahaja, Government Pension Fund of Norway ini membawa pulangan yang sangat lumayan iaitu sebanyak $180 bilion kepada rakyat Norway dengan purata pulangan sebanyak $34,000 kepada setiap penduduk Norway yang berjumlah 5.3 juta orang.

Dilanda Kontroversi

Isu fund manager bernama Yngve Slyngstad yang dikatakan menerima layanan istimewa daripada salah seorang fund manager juga yang bakal menggantikan beliau dalam mengurus Sovereign Wealth Fund berkenaaan pada bulan september ini.

Apa yang menjadi isu adalah Yngve Slyngstad didakwa telah menaiki pesawat peribadi mewah yang disediakan oleh Nicolai Tangen pada November tahun lalu ketika beliau menjalankan urusan rasmi yang mana sepatutnya beliau hanya menaiki kereta api ketika berada di Amerika Syarikat pada ketika itu.

Nicolai Tangen

Para pemerhati yang meneliti perkara ini mendakwa Yngve Slyngstad tidak sepatutnya mengambil layanan istimewa daripada Nicolai Tangen, kerana dikhuatiri beliau mempunyai agenda tersendiri. Ini kerana Nicolai Tangen adalah pengurus hedge fund AKO Capital LLP yang menjaga aset di bawah pengurusan sebanyak $16 bilion.

Sting

Selain daripada itu, Yngve Slyngstad turut menerima pelawaan konsert yang dilakukan oleh artis terkenal antarabangsa iaitu Sting pada masa yang sama. Kes ini masih disiasat oleh kerajaan Norway dan segala komunikasi di antara mereka berdua sedang diteliti bagi tindakan lanjut.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee