Sejarah Penciptaan Topeng Muka N95 Oleh Saintis Malaysia

Pada ketika ini, topeng muka merupakan benda yang wajib dipakai bagi mengelakkan jangkitan virus yang merbahaya ini jika kita berada di tempat awam. Topeng muka yang paling terkenal adalah topeng muka jenis N95, di mana topeng ini merupakan topeng yang sering dipakai oleh barisan hadapan (frontliners) dalam menangani masalah ini.

Tahukah anda bahawa topeng N95 dicipta oleh seorang rakyat Malaysia pada abad ke-19?

Mesti kita terkejut kerana kebanyakan peralatan atau teknologi yang melibatkan perubatan ini berasal dari barat. Insan yang bertanggungjawab dalam penciptaan topeng N95 ini adalah Dr Wu Lien Teh.

Beliau dilahirkan pada tahun 1879 di Pulau Pinang dan mendapat pendidikan di Penang Free School pada ketika itu. Beliau kemudiannya mendapat tajaan biasiswa unuk melanjutkan pelajaran ke universti berprestij dunia iaitu Universiti Cambridge di dalam bidang perubatan.

Nama Dr Wu menjadi sebutan apabila merupakan doktor pertama telah menyelamatkan China daripada pandemik pada tahun 1910. Beliau ditugaskan oleh kerajaan British untuk pergi ke Tianjin, sebuah dearah yang berada di bahagian utara China yang dulunya berada di dalam kawasan Manchuria.

Pada waktu itu, daerah itu telah dijangkiti dengan wabak yang boleh membunuh dalam tempoh 24 hingga 48 jam selepas seseorang dijangkiti. Kebanyakan masyarakat di situ percaya bahawa jangkitan penyakit ini adalah berpunca daripada sejenis lalat.

Dr Wu yang mengambil spesimen daripada mayat yang dijangkiti penyakit tersebut dan telah membuat kajian untuk mengetahui bagaimana penyakit ini boleh berjangkit. Hasil kajiannya, beliau mendapati penyakit ini berjangkit melalui cecair yang berada di dalam tubuh pesakit.

Dengan penemuan beliau, Dr Wu mengambil inisatif untuk menghalang virus ini daripada terus merebak kepada orang ramai.

Beliau mengarahkan pihak berkuasa Manchuria untuk mengawal pergerakan para penduduk yang berada di sekitar terutamanya di kawasan stesen kereta api. Beliau juga telah mencipta topeng muka yang dihasilkan daripada kapas yang dibalut dengan kain.

Topeng ini adalah perintis kepada topeng N95 yang ada di dunia pada hari ini.

Pada ketika wabak itu mula merebak, pihak berkuasa China turut mengabil pakar dari negara barat iaitu Dr Gérald Mesny yang berasal dari Perancis. Pada masa itu, Dr Gérald Mesny telah pergi melawat pesakit yang dijangkiti penyakit ini bagi mendapat maklumat dengan lebih terperinci.

Pada ketika itu, Dr Wu telah menasihatkan Dr Gérald Mesny supaya memakai topeng muka yang diciptanya bagi menghalang wabak itu daripada menjangkiti dirinya.

Malangnya, pelawaan itu diejek oleh Dr Gérald Mesny yang menyatakan bahawa dia tidak mungkin mendapat manfaat daripada seorang doktor yang berbangsa Cina. Beliau telah memasuki hospital tersebut tanpa memakai topeng muka bagi membuktkan dakwaanya itu benar.

Nasib malang menimpa beliau apabila telah meninggal dunia dalam tempoh dua hari selepas lawatan tersebut.

Mula Jadi Popular

Topeng muka yang dicipta oleh Dr Wu ini sangat popular kerana ia dihasilkan oleh bahan-bahan yang boleh didapati di pasaran. Ketika  krisis yang melanda Sepanyol pada tahun 1918 yang merupakan sejenis penyakit pandemik, topeng muka yang dicipta oleh Dr Wu telah digunakan secara meluas.

Di atas sumbangan dalam kajian penyakit berjangkit ini, beliau telah dicalonkan sebagai salah seorang pemenang anugerah Nobel di dalam bidang perubatan pada tahun 1935. Anugerah ini merupakan anugerah yang tertinggi dalam bidang sains.

Dr Wu kemudiannya kembali ke Tanah Melayu pada tahun 1937 akibat peperangan yang berlaku di antara China dan Jepun. Beliau telah membuka klinik kesihatan di Ipoh setelah kembali ke Tanah Melayu dan meninggal dunia pada tahun 1960.

Sumbangan beliau terhadap penghasilan topeng N95 merupakan yang terbesar di dalam sejarah bagi menghalang daripada terkena penyakit pandemik.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee