Lelaki Atau Wanita Yang Lebih Bijak Dalam Kewangan Dan Pelaburan?

Tajuk ini saja bikin panas kan?

Secara keseluruhan, 40% wanita  kurang melabur tunai dalam pasaran mengikut survey yang dijalankan digital investment platform, Wealthsimple.

Survey yang dilakukan oleh Lexington Law pula menyatakan 35% lelaki sanggup melabur jika ada lebihan $1,000 berbanding wanita.

Namun, wanita secara konsisten mampu meraih pulangan 40% lebih tinggi secara kasar dan meningkatkan akaun mereka sebanyak 12.4% mengikut kajian dari pihak Fidelity Investments.

Yang Mana Satu Lebih Tepat?

Masalahnya mengikut kajian dari Wealthsimple, wanita millennial 47% lebih stres berbanding lelaki dalam bidang kewangan, kerana jangka hayat seorang wanita 5 tahun lebih daripada lelaki.

Kos ketika bersara untuk wanita adalah 5 kali ganda lebih daripada lelaki.

Pernah dengar ungkapan “Women have to do more with less”?

Banyaknya kerja yang dilakukan wanita, tetapi bayaran gaji diterima tidak setimpal. Ini disebabkan oleh faktor fasa kehidupan seorang wanita juga. Faktor keluarga, faktor kesihatan memerlukan wanita untuk berhenti kerja.

Apabila ingin memulakan kembali kerjaya, walaupun memiliki kelulusan tetapi disebabkan pernah berhenti dan skil yang ada dalam bidang tertentu memerlukan pengalaman berterusan; gaji yang diterima akan kurang daripada lelaki dengan kelulusan yang sama.

“Ini satu hal yang perlu diberi perhatian, apabila wanita tidak melabur, kuasa compounding tidak dapat dinikmati sepenuhnya” kata Mike Katchen, pemilik bersama dan CEO Wealthsimple.

Ianya lebih daripada sekadar nombor. Wang itu pilihan dan wang juga adalah kebebasan.

Wanita yang tidak mula melabur hari ini akan hilang rasa keyakinan pada masa akan datang apabila tibanya hari tua kelak.

Melabur dan melihat baki wang kita bertambah setiap tahun adalah seperti melihat bayi kita membesar atau pokok yang kita tanam mula membuahkan hasil.

Jadi, Kenapa Wanita Takut Melabur?

Sebenarnya, wanita tak berapa faham bahasa lelaki. Lelaki lebih kepada fakta dan analisa yang mendalam dan adakalanya wanita pening dan penat ingin memahami setiap satu urusan samaada untuk hal pembayaran seperti bil, kiraan interest dan ketakutan yang menyelubungi diri sendiri dan juga kurang pendedahan dari usia yang muda.

Tetapi sekarang semuanya mudah dan semuanya di hujung jari. Bermula sekarang walaupun RM500, dengan kuasa magik compounding secara purata 8% setahun, kita boleh dapat pulangan sebanyak dua kali ganda setelah 9 tahun melabur.

Inilah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Rule of 72’

Setiap pelaburan kita boleh berganda mengikut peratusan dividen yang diperolehi.

Faktor lain adalah wanita merupakan seorang yang konservatif, mereka memang suka simpan wang untuk kecemasan tetapi dalam bank, bawah bantal, tabung rumah, dalam almari dan bermacam-macam lagi tempat.

Berbanding lelaki, mereka ini agresif sikit dan suka mencuba sesuatu yang baru. 

Baik lelaki atau wanita, mungkin bagi perbelanjaan kecil dan untuk hal dalam rumah dan sesuatu majlis, wanita lebih memahami keperluan isi rumah; jadi seeloknya hal in boleh diserahkan kepada wanita.

Bagi perbelanjaan besar seperti yang melibatkan rumah, kenderaan, tanah mahu pun pelaburan, lelaki lebih berani mengambil risiko dan lebih bijak mengurusnya.

Jadi, gabungan lelaki dan wanita amat diperlukan untuk menguruskan kewangan yang baik. Sebab itulah kita saling melengkapi di dalam alam perkahwinan.

Sumber Rujukan: NBC News

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.