Malaysia, Sukuk Dan Kewangan Hijau Islam

Perubahan iklim masih merupakan topik perbahasan dalam kalangan ahli politik di seluruh dunia. Para saintis, sebaliknya, bersetuju dan sebulat suara mengatakan  bahawa perkara ini adalah benar.  Meskipun begitu, pihak manakah yang semakin tegas mengenai isu ini?

Pihak tersebut adalah para pelabur.

Baru-baru ini, pemeliharaan alam sekitar telah menjadi tumpuan dan mendapat perhatian daripada pelabur-pelabur baru. Mengikut laporan daripada Global Sustainable Investment Alliance (GSIA), dana sebanyak sekurang-kurangnya USD30.7 trilion (RM128.39 trilion) kini telah dipegang bagi pelaburan mampan atau pelaburan hijau.

Situasi yang dikenali sebagai kewangan hijau ini telah menunjukkan kenaikan sebanyak 34% berbanding dengan tahun 2016.

Sebagai pasaran sukuk terbesar di dunia, Malaysia telah mengeluarkan sukuk hijau yang tersendiri yang sebelum ini tidak pernah diperkenalkan. Tujuannya adalah untuk memudahkan pembangunan kewangan hijau dan penyertaan pelabur dalam sukuk yang berasaskan Social Responsible Invesment (SRI).

Pencapaian ini adalah hasil usaha bersama di antara Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Kumpulan Bank Dunia.

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Apa Itu Sukuk Hijau?

Sukuk adalah bon Islamik yang boleh menghasilkan pulangan kepada para pelabur tanpa melanggar undang-undang syariah. Antara unsur-unsur yang dapat dielakkan adalah seperti riba (faedah), gharar,  maisir dan zulm. Dengan menjauhi unsur-unsur tersebut, kewangan Islamik menjadi lebih menarik, walaupun kepada orang bukan Islam.

Sukuk menawarkan sijil dan hasilnya kemudian digunakan untuk membeli aset yang dimiliki oleh penjual dan pembeli secara bersama.

Selepas itu, sukuk hijau hanya boleh menggunakan hasilnya untuk pelaburan mesra alam. Ini merupakan satu langkah yang besar bagi merapatkan jurang antara sistem kewangan konvensional dan Islamik.

Kenapa Sukuk Hijau?

Sukuk memastikan pelabur mempunyai tahap kepastian yang tinggi bahawa wang mereka akan digunakan untuk tujuan tertentu. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, antara prinsip syariah yang perlu dipatuhi adalah mengelakkan unsur gharar.

Secara umumnya, gharar boleh diterjemahkan sebagai ketidakpastian yang boleh mendedahkan seseorang itu kepada bahaya dan ia juga bermaksud penipuan, risiko atau peluang yang tidak sah dan tidak dapat dinilai. Oleh itu, dana yang dikutip melalui sukuk mestilah digunakan untuk pelaburan dalam aset atau usaha yang dikenalpasti.

Sekiranya sukuk dapat distruktur bagi menyediakan dana untuk projek infrastruktur tertentu seperti projek mengenai tenaga boleh diperbaharui, wang pelabur boleh dialihkan dan digunakan untuk tujuan yang lain.

Kebanyakan pelabur yang mengambil berat tentang kelestarian alam sekitar ingin tahu bagaimana wang mereka akan digunakan. Jika pengeluar melakukan aktiviti yang tidak memenuhi piawaian alam sekitar pelabur, rayuan terhad dalam bon yang merupakan tanggungjawab am sebagai pengeluar dapat dilakukan.

Terdapat banyak lagi produk pelaburan yang tertumpu pada alam sekitar di bahagian ekuiti pasaran modal berbanding dengan bahagian pendapatan tetap. Di sinilah kelebihan sukuk dapat dilihat. Mereka adalah mirip seperti sekuriti pendapatan tetap konvensional.

Oleh yang demikian, mereka dapat membantu mengisi jurang bekalan pendapatan tetap bagi para pelabur. Hal ini berlaku sehingga tahap di mana hasil sukuk tersebut dapat diperuntukkan bagi kepentingan alam sekitar.

Islam Dan Kewangan Hijau

Al-Quran dan tradisi kenabian menekankan tentang kepentingan pemuliharaan dan kelestarian alam sekitar. Agama Islam memerintahkan umat manusia supaya menjaga alam sekitar dan alam semula jadi dan mengelakkan sebarang aktiviti yang memudaratkan mereka.

Hal ini berkait rapat dengan tujuan utama syariah (prinsip Maqasid al-Syariah).  Ia bertujuan untuk memperoleh kepentingan orang ramai (maslahah) dan menghapuskan kerosakan dan kebinasaan (mafsadah).

This image has an empty alt attribute; its file name is Sedania-As-Sidq-Banner.jpg

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Perkara ini digariskan di bawah lima subjek yang utama iaitu: perlindungan kehidupan, pemeliharaan agama, menegakkan kesempurnaan akal manusia, melindungi keluarga dan melindungi harta yang sah.

Kewangan Islamik mempunyai prinsip asas yang sama seperti kewangan mampan. Antaranya ialah kestabilan kewangan dan pertumbuhan ekonomi, pengurangan tahap kemiskinan dan agihan kekayaan, lingkungan kewangan dan sosial serta pemeliharaan alam sekitar.

Oleh itu, ia telah membenarkan kewangan Islamik memanfaatkan persamaan ini dan menjadi satu kaedah bagi menyebarkan unsur-unsur kewangan hijau.

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.