5 Ramalan Bill Gates Mengenai Ekonomi Pasca Covid-19 Yang Kita Perlu Beri Perhatian

Bill Gates, nama yang tidak asing lagi di dunia. Beliau yang terkenal dengan menerajui Microsoft sehingga berjaya menakluk pasaran dunia di dalam perisan komputer.

Kini beliau lebih dikenali sebagai seorang philanthropist yang banyak memberi sumbangan melalui yayasan yang dibangunkan bersama dengan isteri beliau, Melinda.

The Bill & Melinda Gates Foundation merupakan yayasan yang paling aktif dalam menggempur virus merbahaya melalui sumbangan kewangan untuk penyelidikan kesihatan. Dalam tulisan terbaru di dalam blog beliau, Bill Gates telah membuat lima ramalan yang bakal berlaku pasca Covid-19 yang sedang mengancam kehidupan manusia di seluruh dunia.

1. Ini Baru Permulaan

Beliau memberi gambaran ini ketika kelihatan banyak negara mula merasakan wabak Covid-19 berjaya dikawal. China merupakan negara yang telah mengisytiharkan bahawa negara itu telah bebas dari jangkitan Covid-19 dengan membenarkan kegiatan ekonomi beroperasi.

Bagi Bill Gates, ini membuka lembaran baru di mana fasa tahap inovasi dalam bidang kesihatan akan meningkat berbanding sebelum pandemik ini. Beliau memberi contoh bagaimana selepas Perang Dunia Kedua berlaku, manusia giat menjalankan penyelidikan di dalam teknologi satelit, radar, peluru berpandu dan sebagainya.

Menurut beliau, penyelidikan di dalam industri kesihatan akan menjadi serius yang mana sebelum ini, bajet untuk penyelidikan mengenai penyakit berjangkit tidak dipandang dengan serius oleh mana-mana negara.

2. Sesetengah Sektor Perniagaan Akan Mengalami Kelembapan Walaupun Dibenarkan Beroperasi

Bill Gates yang menyatakan keadaan akan menjadi lebih teruk jika sektor terbabit melibatkan penerbangan dan penyediaaan makanan (restoran). Baginya, kedua-dua sektor ini akan kembali aktif tetapi mengambil masa yang lama untuk pulih.

Peraturan yang baru mungkin akan diperkenalkan bagi membolehkan industri ini beroperasi semula. Penjarakan sosial yang ketat perlu dilakukan dan ini akan menjejaskan pendapatan dan keuntungan mereka.

3. Jangkaan Terhadap Syarikat Bioteknologi Dan Farmaseutikal Tidak Seperti Yang Diharapkan

Syarikat bioteknologi dan farmaseutikal kini sedang berusaha dengan bersungguh-sungguh bagi menghasilkan vaksin yang mampu untuk merawat virus Covid-19 ini. Malangnya tiada satu pun syarikat yang berjaya dalam menghaslkan vaksin seperti yang diharapkan.

Pelaburan di dalam syarikat seperti ini sukar menjanjikan pulangan yang memberangsangkan walaupun setiap minggu terdapat berita mengenai penawar ini terpampang di media massa dan juga media sosial.

4. Ambil Masa Lagi 18 Bulan Untuk Hasilkan Vaksin

Ada kaitan dengan poin #3 di atas, vaksin dijangka akan mengambil masa lagi 18 bulan untuk dihasilkan. Kebiasaanya, sesuatu vaksin akan mengambil masa 2-5 tahun untuk dihasilkan bagi sesuatu penyakit.

Jika vaksin ini tak berjaya ditemui dalam tempoh lagi 18 bulan, pelbagai sektor ekonomi akan terkesan seperti yang berlaku sekarang. Hanya langkah pencegahan saja yang boleh dilakukan dan ianya dilihat kurang efektif bagi sesetengah negara.

5. Kehidupan Norma Baru Akan Bermula

Kehidupan yang baru bagi masyarakat dunia akan menjadi norma baru selagi wabak ini belum berjaya dibendung sepenuhnya. Dengan vaksin yang belum ditemui, ia akan menyukarkan mana-mana sektor untuk berjalan seperti biasa.

Industri hiburan dan sukan turut menghadapi kesukaran kerana berkumpul di tempat yang ramai orang merupakan cara mudah untuk virus ini merebak kepada khalayak awam.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banyak Keistimewaan Jadi Miskin di Malaysia?

Jangan salah faham. Menjadi miskin bukanlah satu keistimewaan. Tetapi di Malaysia, golongan berpendapatan rendah dan keluarga yang benar-benar memerlukan memang mempunyai akses kepada pelbagai bentuk bantuan kerajaan.

Antaranya:

1. STR – Sumbangan Tunai Rahmah
Bantuan tunai kepada golongan yang memenuhi syarat pendapatan dan kategori ditetapkan.

2. SARA – Sumbangan Asas Rahmah
Bantuan untuk membeli barangan keperluan asas menggunakan MyKad.

Penerima STR 2026 yang telah disahkan daripada data Miskin Tegar dan Miskin eKasih layak SARA 2026 berjumlah RM200 / RM150 / RM100 setiap bulan bagi tempoh 12 bulan (Januari 2026 – Disember 2026).

3. Bantuan perumahan
Ada skim seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Rumah Mesra Rakyat (RMR), selain skim sewaan atau subsidi tertentu untuk keluarga berpendapatan rendah.

Keluarga berpendapatan kasar isi rumah sehingga RM3,000, belum memiliki rumah dan memenuhi syarat boleh memohon PPR.

4. Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Ini berbeza dengan PPR.

Contoh:
Keluarga berpendapatan rendah mempunyai tanah sendiri tetapi belum mempunyai rumah yang sesuai boleh melihat kelayakan RMR.

Antara syarat yang dinyatakan SPNB ialah pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3,000 dan pemohon/pasangan tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang/tidak sempurna. Tanah yang sesuai juga diperlukan.

Cara mohon:
Permohonan dibuat melalui SPNB dan dokumen berkaitan tanah, pendapatan serta maklumat keluarga perlu disediakan.

5. Bantuan JKM
Ini antara yang ramai tak tahu sebab bantuan JKM bukan satu jenis sahaja.

Contohnya terdapat bantuan berkaitan kanak-kanak, warga emas, OKU, penjagaan dan keadaan keluarga tertentu.

Cara mohon:
Permohonan boleh dibuat melalui sistem eBantuan JKM bagi negeri yang menyokong permohonan dalam talian, kemudian pemohon perlu hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah bersama dokumen sokongan.

Terdapat pelbagai skim mengikut keadaan penerima, termasuk bantuan kanak-kanak, warga emas dan bantuan am.

6. Bantuan Kesihatan – mySalam

Skim Perlindungan B40 merupakan Skim Perlindungan Takaful PERCUMA yang disediakan oleh kerajaan kepada komuniti B40 di Malaysia. Skim ini bernaung di bawah kelolaan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) melalui Tabung Amanah mySalam dan diuruskan sepenuhnya oleh Syarikat Great Eastern Takaful Berhad.

Bagi penerima yang layak pada 2026, mySalam menyediakan manfaat seperti hospitalisasi sehingga RM700 setahun dan RM8,000 untuk penyakit kritikal yang dilindungi, tertakluk kepada syarat skim.

Cara mohon:
Semak kelayakan di Portal mySalam. Jika layak dan berlaku kejadian yang dilindungi, tuntutan dibuat secara dalam talian dengan memuat naik dokumen seperti nota discaj atau borang doktor.

7. Bantuan pendidikan
Bantuan yuran, tuisyen, biasiswa dan pelbagai bentuk sokongan pendidikan disediakan secara bersasar untuk keluarga yang memerlukan.

  • BAP (Bantuan Awal Persekolahan) → bantuan tunai RM150 seorang murid untuk murid yang layak.
  • RMT (Rancangan Makanan Tambahan) → murid yang layak mendapat makanan pada setiap hari persekolahan; KPM menetapkan sehingga 190 hari setahun.
  • KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) → bantuan khusus untuk membantu murid miskin supaya tidak tercicir daripada persekolahan.
  • BKP (Biasiswa Kecil Persekutuan) → antara bantuan kewangan pendidikan yang disenaraikan KPM untuk murid yang memenuhi syarat.
  • Elaun Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (EMBPK) → bantuan khusus untuk murid yang memenuhi syarat berkaitan pendidikan khas.

8. Bantuan zakat
Bagi orang Islam yang layak, boleh memohon bantuan daripada institusi zakat negeri masing-masing.

Contohnya bantuan boleh melibatkan:

  • sara hidup
  • pendidikan
  • perubatan
  • sewa/rumah
  • bantuan kecemasan
  • modal perniagaan

Cara mohon:
Bergantung kepada negeri. Contohnya di Selangor, permohonan dibuat melalui saluran rasmi institusi zakat negeri dan biasanya memerlukan dokumen pendapatan, tanggungan, tempat tinggal dan dokumen sokongan berkaitan.

9. Bantuan pekerjaan & latihan
Kerajaan juga menyediakan program pekerjaan dan latihan kemahiran untuk membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan.

MYFutureJobs
Portal pekerjaan nasional yang dikendalikan PERKESO. Boleh cari kekosongan kerja, daftar sebagai pencari kerja dan dapatkan khidmat padanan pekerjaan.

TVET
Kalau nak belajar kemahiran seperti automotif, elektrik, kimpalan, penyelenggaraan, teknologi dan sebagainya, boleh semak institusi TVET kerajaan dan permohonan melalui UP_TVET.

HRD Corp
Terdapat pelbagai program peningkatan kemahiran dan latihan pekerjaan, bergantung kepada program serta kelayakan peserta.

Program penempatan pekerjaan PERKESO
PERKESO juga menjalankan program padanan pekerjaan, karnival kerjaya dan penempatan pencari kerja dengan majikan.

10. Bantuan membaiki atau membina rumah
Program bantuan perumahan turut merangkumi pembinaan baharu dan baik pulih rumah, khususnya bagi isi rumah miskin tegar.

Contoh 1 : Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar

KPKT ada Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar untuk isi rumah yang memenuhi syarat kemiskinan, termasuk yang disahkan dalam eKasih.

Contohnya rumah mengalami:

  • bumbung rosak
  • kerosakan akibat banjir/ribut/kebakaran
  • kerosakan kecil kerana faktor usia
  • keadaan rumah yang tidak lagi selesa tetapi masih ekonomik untuk dibaiki

Kadar bantuan maksimum yang dinyatakan KPKT ialah RM13,000 di Semenanjung dan RM15,000 di Sabah, Sarawak dan Labuan.

11. Bantuan / inisiatif sewa rumah mengikut negeri

  • Selangor → Skim Smart Sewa – sewa pada kadar berpatutan + 30% bayaran sewa boleh dikumpulkan untuk membantu pemilikan rumah.
  • Johor → Bantuan Sewa Rumah Perumahan Kasih Johor – bantuan RM2,500 kepada penerima yang layak. Antara penambahbaikan yang diperluaskan bagi Bantuan Sewa Rumah ialah syarat kelayakan dengan membuka peluang kepada pelajar IPTA/IPTS di Negeri Johor untuk memohon.
  • Sarawak → Skim Bantuan Sewa Rumah (SRAS) – bantuan sewa untuk isi rumah yang memenuhi syarat.
  • Perak → Skim Bantuan Sewa Rumah MAIPk – bantuan sewa sehingga RM500 sebulan untuk asnaf yang layak.

12. Nak berniaga tetapi perlukan bantuan

Contohnya di Selangor:

  • Dana Usahawan Madani Selangor menyediakan bantuan dalam bentuk mesin dan peralatan perniagaan sehingga RM30,000, tertakluk kepada syarat kelayakan. Ini geran bukan pinjaman. Tetapi setiap program ada syarat, kategori penerima dan tempoh permohonan tersendiri.
  • Program Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan Negeri Selangor menyediakan bantuan berbentuk mesin dan peralatan kepada usahawan kecil bernilai sehingga RM10,000. Program ini merupakan salah satu usaha Kerajaan Negeri Selangor untuk meningkatkan taraf ekonomi peniaga kecil melalui pemberian bantuan peralatan atau mesin berdasarkan perniagaan yang sedang dijalankan.

Jadi, betul ke “banyak keistimewaan jadi miskin”?

Banyak bantuan disediakan untuk mereka yang berada dalam keadaan miskin atau berpendapatan rendah. Dan bantuan ini bukan bermaksud hidup mereka lebih mudah.

Sebab di sebalik setiap bantuan itu ada satu perkara yang kita selalu terlupa:

Miskin tetap bermaksud mempunyai sumber kewangan yang terhad.

Bantuan kerajaan mungkin meringankan beban, tetapi tidak semestinya mengubah kehidupan seseorang menjadi senang.

Bantuan ialah jaring keselamatan. Bukan tiket untuk hidup mewah.

Bantuan ini diwujudkan untuk membantu mereka yang layak. Gunakan bantuan sebagai ruang untuk meringankan beban, bukan untuk mengambil kesempatan.

Dan jangan lupa, Islam juga mengajar kita untuk berusaha mencari rezeki.

Rasulullah SAW bersabda:

“Tidaklah seseorang makan makanan yang lebih baik daripada hasil kerja tangannya sendiri.”
— Riwayat al-Bukhari